coztego Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 [quote name='LeksA']dzis czipowalam psa w klinice molickiego w dabrowie gorniczej ... koszt czipowania : 70 zl ...za paszport 85 ...widze ze u nas drozej niz w wawie :/[/QUOTE] Fajnego masz weta... :cool3: Z tego co wiem to koszt paszportu jest urzędowy, za chipa ceny się wahają o 5 zł w te czy we wte... Quote
Ludek Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Ciekawe są te różnice w cenie. Muszę popytać w okolicznych lecznicach. Quote
Elitesse Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 ja sie dogadalam z moim wetem na cene 60 zl - nie wiem czy to duzo czy malo ale na pewno mniej niz bierze od innych Quote
Elitesse Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 [quote name='LeksA']dzis czipowalam psa w klinice molickiego w dabrowie gorniczej ... koszt czipowania : 70 zl ...[B]za paszport 85[/B] ...widze ze u nas drozej niz w wawie :/[/quote] :crazyeye: przeciez cena za paszport jest cena urzedowa i powinna wynosic 51 czy 52 zl !! Quote
coztego Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 [quote name='Elitesse']:crazyeye: przeciez cena za paszport jest cena urzedowa i powinna wynosic 51 czy 52 zl !![/QUOTE] Może te w Dąbrowie są wyjątkowo ładnie wypisane, albo dorzucają okładkę "gratis" :cool3: Quote
kolka_wet Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 [quote name='Elitesse'] przeciez cena za paszport jest cena urzedowa i powinna wynosic 51 czy 52 zl !![/quote] Dokładnie tak - cena za paszport (druk+wypisanie) jest ustalona przez Izbę Lek-Wet. To cena czipa może się wahać. U nas w mieście czip + paszport kosztuje ok. 110zł. Quote
Dorota_33 Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Ja w zeszłym roku chipowałam psa-bezpłatnie,a za paszport musiałam zapłacić 100 zł. Quote
LeksA Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 [quote name='Dorota_33']Ja w zeszłym roku chipowałam psa-bezpłatnie,a za paszport musiałam zapłacić 100 zł.[/quote] jak widac nie tylko u mnie ceny sa podnoszone :/ paszportu nie wyrabialam ale pani w rejestracji powiedziala : "cena paszportu to chyba 80 zl ... hmmm czy 85" - dziwne ze ona jako osoba kasujaca wszystkich nie wiedziala dokladnie :/ no a moze poprostu sie czepiam..moze malo paszportow wystawiaja... generalnie cala klinika jest droga..ale maja dobry sprzet i pracuja 24 h ..cos za cos Quote
Flaire Posted April 18, 2006 Author Posted April 18, 2006 [quote name='LeksA']paszportu nie wyrabialam ale pani w rejestracji powiedziala : "cena paszportu to chyba 80 zl ... hmmm czy 85" [/quote]Może jej chodziło o to, że tyle kosztuje czip+paszport? [quote name='LeksA']generalnie cala klinika jest droga..ale maja dobry sprzet i pracuja 24 h ..cos za cos[/quote]No moja też ma dobry sprzęt i otwarta 24 godziny na dobę, ale za paszport urzędowo biorą 51 zł... [quote name='coztego']Może te w Dąbrowie są wyjątkowo ładnie wypisane[/quote]Ja, prawdę mówiąc, dopłaciłabym za to, bo w Misi paszporcie bazgroły niesamowite... :roll: Czyli w sumie, jak pisała LeksA, coś za coś ;-). Quote
LeksA Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 [quote name='Flaire']Może jej chodziło o to, że tyle kosztuje czip+paszport? No moja też ma dobry sprzęt i otwarta 24 godziny na dobę, ale za paszport urzędowo biorą 51 zł... [quote] za sam czip zaplacilam 70 zl (mozliwe ze kobieta w rejestracji poprostu sie pomylila ..nie dopytywalam sie bo paszport poki co nie byl mi potrzebny) ma to raczej charakter malego monopolu...bo to najlepiej wyposazona lecznica w okolicy , prowadza szpital i wiekszosc sprzetu maja na miejscu , a konkurencja niestety najblizej w siemianowicach lub katowicach wiec ... Quote
Maupa4 Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Wiem że to "stary" wątek ale potrzebuję pomocy. Zaczipowany pies zmienia właściciela - gdzie trzeba zgłosić zmianę danych właściciela żeby i te "czipowe" zostały zmienione ? Umowa przekazania psa podpisana, w książeczce "zdrowia" dane zmienione a co z czipem ?? Quote
Mokka Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 [quote name='Maupa4']Wiem że to "stary" wątek ale potrzebuję pomocy. Zaczipowany pies zmienia właściciela - gdzie trzeba zgłosić zmianę danych właściciela żeby i te "czipowe" zostały zmienione ? Umowa przekazania psa podpisana, w książeczce "zdrowia" dane zmienione a co z czipem ??[/quote] Jeśli to chipowanie znalazło się w bazie danych, to trzeba zgłaszać właśnie tam. W lecznicy, gdzie pies był chipowany należy się dowiedzieć, czy dane były podane do jakiejś bazy (w Polsce podobno są 2 takie bazy :roll: ), a następnie skontaktować się z bazą i podać zmiany. Quote
Maupa4 Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 dzięki :) teraz będę szukać "bazy" ... a może Ty wiesz czy jest (i gdzie) taka baza w Warszawie ... Quote
Mokka Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 [quote name='Maupa4']dzięki :) teraz będę szukać "bazy" ... a może Ty wiesz czy jest (i gdzie) taka baza w Warszawie ...[/quote] Te bazy są jakieś bardziej ogólne, nie warszawskie czy inne. Jak dobrze poszukasz na dogo, to powinnaś znaleźć namiary, bo ten temat był już poruszany. A jak już znajdziesz, to wrzuć link, proszę, bo ja też muszę się tym zająć, ale zawsze brakuje czasu albo chęci :oops: . Quote
Maupa4 Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Ok - będę szukać !!! ;) ja tutaj trafiłam właśnie przez "szukanie" - wszędzie jest o czipowaniu a nigdzie nie mogłam znaleźć właśnie tego co zrobić (od której strony zacząć ) gdy czipowany pies zmienia właściciela ... :evil_lol: w okolicznych (moich) lecznicach powiedzieli mi "zmienić dane w książeczce i paszporcie" - no ok ale to nie rozwiązuje problemu bo w bazie poprzedni właściciel - teraz poszukam lecznicy, która ma "jakiś bezpośredni dostęp do bazy" ... tak żeby wszystko zmienić na miejscu - ktoś gdzieś musi przecież wprowadzić albo przesłać nowe dane dotyczące konkretnego czipa ... jak rozpracuję cały system to opiszę ... myślę że będzie to szbko :) Quote
lemonsky Posted December 1, 2006 Posted December 1, 2006 Ogólnopolska baza danych psiowych to: [url]http://www.identyfikacja.pl/nusite/[/url] Oni z kolei współpracują z ogólnoeuropejską bazą danych [url]http://www.europetnet.com/[/url] Przy chipowaniu wet powinien zgłosić dane właśnie tam ([url]www.identyfikacja.pl)[/url]. Tam też należy zgłaszać zmiany danych dotyczących zaczipowanego psiska. Niestety mój wet mnie delikatnie rzecz mówiąc oszukał i psa (nr chipa i informacje) musiałam zgłosić sama - bo po co psu czip, za którym nie idą żadne wiadomości... To zgłoszenie/umieszczenie w bazie danych jest odpłatne (jakieś 30 zł), jeśli się to robi tak, jak ja, czyli indywidualnie. Jeśli robi to wet, to zazwyczaj ma umowę z tą*firmą obsługującą bazę danych i powinno to być w cenie czipowania. Quote
Recommended Posts