taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [video=youtube;40Jz-_nb0f8]http://www.youtube.com/watch?v=40Jz-_nb0f8[/video] Quote
Ty$ka Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 Mam nadzieję, że rally mix zacznie się rozszerzać wśród krajów europejskich :). Ja jako nagrodę traktuję pochwałą głosową, na którą mój pies tak się nakręca, że aż miło :) Bo jeśli nic nie mówię, to zaczyna mi kombinować, a nstępnie zamyka się w sobie i odmawia współpracy. Zresztą my rzadko używamy smakołyków jako takiej nagrody. A zabawek uż w ogóle ;). Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Mam nadzieję, że rally mix zacznie się rozszerzać wśród krajów europejskich :). Ja jako nagrodę traktuję pochwałą głosową, na którą mój pies tak się nakręca, że aż miło :) Bo jeśli nic nie mówię, to zaczyna mi kombinować, a nstępnie zamyka się w sobie i odmawia współpracy. Zresztą my rzadko używamy smakołyków jako takiej nagrody. A zabawek uż w ogóle ;).[/QUOTE] Jeszcze jakby chcieli robic zawody... a tabliczki musisz kupic za spora kase i wszystko takie platne i nie dla kazdego :diabloti: No to masz duza szanse na rally :loveu: Mila tez jest przeszczesliwa jak powiem ze udalo sie ze super :loveu: zobacz wysle na pw filmiki dwa :) Cos dla Ciebie znalazlam [IMG]http://i232.photobucket.com/albums/ee79/dirdib/IMG_2302_zps2d52967e.jpg[/IMG] Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 Zostawiam Wam moja pieknisie i mykam jest obiad a potem na seminarium trzeba sie dostac pociagiem i autobusem z mala walizka i dwoma psami :diabloti: [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-ck3Jyvoj1-8/UcXKA335ckI/AAAAAAABC1I/d3JbdPhPYQA/s640/IMG_5337.jpg[/IMG] Quote
Ty$ka Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 Mam pytanie... jak wyćwiczyliście sobie aport? :) Też kształtowaniem? Kształtujecie super, Milka super ćwiczy, a sztuczka rozbrajająca :lol: Ja niestety nie lubię kształtowania, nie mam do tego cierpliwości, a mój pies też za bardzo nie wie o co chodzi - chce coś robić, ale za bardzo się pobudza, a jak się pobudza to wyłącza myślenie... a przecież w kształtowaniu chodzi właśnie o ruszczeni móżdżkiem. ;) Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Mam pytanie... jak wyćwiczyliście sobie aport? :) Też kształtowaniem? Kształtujecie super, Milka super ćwiczy, a sztuczka rozbrajająca :lol: Ja niestety nie lubię kształtowania, nie mam do tego cierpliwości, a mój pies też za bardzo nie wie o co chodzi - chce coś robić, ale za bardzo się pobudza, a jak się pobudza to wyłącza myślenie... a przecież w kształtowaniu chodzi właśnie o ruszczeni móżdżkiem. ;)[/QUOTE] Tak, ale zaczynalam od miekkich zabawek (mila sie nie bawi zabawkami) zeby powoli sie przeciagala potem trzymala coraz dluzej (na poczatku zeby wlasnie powachala potem otworzyla pysk itd) ksztaltowanie jest super :loveu: To ja bym z nim zaczela od prostych np 101 rzeczy z pudelkiem :) [video=youtube;ndpQo5KNbKk]http://www.youtube.com/watch?v=ndpQo5KNbKk[/video] [url]http://www.youtube.com/results?search_query=101+zabaw+z+pude%C5%82kiem&oq=101+zabaw+z+pude%C5%82kiem&gs_l=youtube.12...61836.61836.0.62364.1.1.0.0.0.0.402.402.4-1.1.0.eytns%2Cpt%3D-27%2Cn%3D2%2Cui%3Dt..0.0...1ac.1.11.youtube.V9cGWZxdZXg[/url] Tak zeby widzial ze warto sie starac, mila do tej pory w ogole mogla stac vczy siedziec i nic kompletnie nie robic :diabloti: a teraz widze ze sama probuje jak nie ma klik to co innego proobuje i jak dobrze to wtedy super nagroda pare pod rzad i w ogole :loveu: Quote
rashelek Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 No to życzymy cudownego łikendu, dużo ciekawej wiedzy na semi i czekamy na foty i relację po powrocie! :D Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='rashelek']No to życzymy cudownego łikendu, dużo ciekawej wiedzy na semi i czekamy na foty i relację po powrocie! :D[/QUOTE] Dziekuje :loveu: Relacja sie pojawi sama sie nie moge doczekac :loveu: Quote
Ty$ka Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 O, to tak jak Morus - on też nie bawi się zabawkami, szarpać się tylko lubi pluszakami - a i to tylko raz na ruski rok, jak go najdzie głupawka. Więc może zacząć od pluszaków? Jak będziesz miała wolniejszą chwilę, to mogłabyś mi opisać dokładnie całą Waszą pracę? Bo widzę, że miałaś podobnie, a rady innych na razie u mnie nie skutkują... Zabawy z pudełkiem robiliśmy, ale wyglądało to tak jak mówisz: piesek siedział i się patrzył. Ewentualnie walił łapami. I to by było na tyle Od tej pory kocha rozwalać wszystko, co stoi na jego drodze: każdy krzaczek musi się spotkać z jego łapami i zadem, i dopiero jak stwierdzi, że prawidłowo jest zniszczony, daje sobie spokój :P Więc kształtowanie z nim jest trochę niebzepieczne 8). Zresztą po tej zabawie z pudełkiem nasze kształtowanie jest takie samo: on myśli, że wszystko trzeba zniszczyć, więc od razu bierze się za łapy, łapami wszystko wali i tyle. Następnego kroku nie ma... Albo ja coś źle robię, albo on jest za tępy na kształtowanie :siara: A tak w ogóle to przepraszam, że zawracam Ci głowę. I życzę miłego weekendu :) Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='Ty$ka']O, to tak jak Morus - on też nie bawi się zabawkami, szarpać się tylko lubi pluszakami - a i to tylko raz na ruski rok, jak go najdzie głupawka. Więc może zacząć od pluszaków? Jak będziesz miała wolniejszą chwilę, to mogłabyś mi opisać dokładnie całą Waszą pracę? Bo widzę, że miałaś podobnie, a rady innych na razie u mnie nie skutkują... Zabawy z pudełkiem robiliśmy, ale wyglądało to tak jak mówisz: piesek siedział i się patrzył. Ewentualnie walił łapami. I to by było na tyle Od tej pory kocha rozwalać wszystko, co stoi na jego drodze: każdy krzaczek musi się spotkać z jego łapami i zadem, i dopiero jak stwierdzi, że prawidłowo jest zniszczony, daje sobie spokój :P Więc kształtowanie z nim jest trochę niebzepieczne 8). Zresztą po tej zabawie z pudełkiem nasze kształtowanie jest takie samo: on myśli, że wszystko trzeba zniszczyć, więc od razu bierze się za łapy, łapami wszystko wali i tyle. Następnego kroku nie ma... Albo ja coś źle robię, albo on jest za tępy na kształtowanie :siara:[/QUOTE] Jasne :loveu: Mozliwe ze mam jakies filmiki krok po kroku jeszcze, jak my sie uczylysmy z aportem. postaram sie w niedziele jak wroce a jak nie to jakos w czwartek (od pon do srody pracuje na noce) Hahahah widzisz jak Ci sie udalo :diabloti: A nagradasz nad pudelkiem czy np rzucasz smaka? jak chcesz to pomysle troche jak sprobowac to naprawic :) Quote
Ty$ka Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 OK, dziękuję Ci :) Jesteś wspaniała :loveu: Rzucania smaka do pudełka było jako urozmaicenie, ale raczej rzadko, bo to już podchodzi pod naprowadzanie psa co ma robić :P. Najczęściej było z łapki do pysia. Ewentualnie na podłogę. Wiesz.. dla mnie to nie problem akurat, jak warknę swoje "Nie" to przestaje z krzakami, ale to tak pociesznie robi :D Natomiast przeszkadza mnie tylko ta łapność i to, że na tym etapie się zatrzymuje... i koniec... bo idzie w myśl zasady "przecież o to chodziło z pudełkiem, więc tu też chodzi!" Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='Ty$ka']OK, dziękuję Ci :) Jesteś wspaniała :loveu: Rzucania smaka do pudełka było jako urozmaicenie, ale raczej rzadko, bo to już podchodzi pod naprowadzanie psa co ma robić :P. Najczęściej było z łapki do pysia. Ewentualnie na podłogę. Wiesz.. dla mnie to nie problem akurat, jak warknę swoje "Nie" to przestaje z krzakami, ale to tak pociesznie robi :D Natomiast przeszkadza mnie tylko ta łapność i to, że na tym etapie się zatrzymuje... i koniec... bo idzie w myśl zasady "przecież o to chodziło z pudełkiem, więc tu też chodzi!"[/QUOTE] Nie ma sprawy, ja mam tak dwie rozne dziewczyny ze ucza mnie obie duzo :diabloti: i jak cos nie dziala na jedna to moze na druga zadziala :D No troche naprowadzanie czy zaznaczenie ze to o pudelko chodzi :D zawsze mozesz tez wlasnie nazwac to zachowanie i ppotem tylko "wymagac" na komende zeby rozwalal :P To ja bym go przeczekala dluzej i jesli naprawde nic nie robi (mozesz nagrac?) to wtedy zabierasz pudelko i odchodzic nie interesujesz sie nim Quote
Ty$ka Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 Ja mam co prawda jednego psa, ale dość dziwnego :PPP Więc czasem czuję, że nie daję sobie z nim rady. Zaraz filmik obejrzę, na pewno mi pomoże. A nagrać myślę że mogę. OK, dziękuję jeszcze raz za rady. Tylko, że boję się, że to odejście go sfrustruje i zniechęci do kształtowania... Quote
taxelina Posted July 19, 2013 Posted July 19, 2013 [quote name='Ty$ka']Ja mam co prawda jednego psa, ale dość dziwnego :PPP Więc czasem czuję, że nie daję sobie z nim rady. Zaraz filmik obejrzę, na pewno mi pomoże. A nagrać myślę że mogę. OK, dziękuję jeszcze raz za rady. Tylko, że boję się, że to odejście go sfrustruje i zniechęci do kształtowania...[/QUOTE] To nagrywaj i ja zerke jak wroce :) Taka opcja tez jest ale to zobaczysz jak raz tak nie pomoze to wtedy nie odchodz od niego jesli to ma zniechecic. filmik poszedl na pw :) Quote
jamnicze Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 Fajnie się tu wkomponowała :) [url]https://lh5.googleusercontent.com/-WS47A61RQpE/UbOVG6K2p1I/AAAAAAABB6s/WfG7k9KVBYo/s640/IMG_5983.jpg[/url] Quote
taxelina Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 [quote name='jamnicze']Fajnie się tu wkomponowała :) [url]https://lh5.googleusercontent.com/-WS47A61RQpE/UbOVG6K2p1I/AAAAAAABB6s/WfG7k9KVBYo/s640/IMG_5983.jpg[/url][/QUOTE] Ukryla sie :diabloti: [quote name='unikatowydiament']hejka,udanej niedzieli:)[/QUOTE] [quote name='Błyskotka']Miłego weekendu :)[/QUOTE] Weekend byl wspanialy :loveu::loveu: Quote
inka33 Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 [quote name='deer_1987']Weekend byl wspanialy :loveu::loveu:[/QUOTE] No to czekamy na foto-relację. :) Quote
taxelina Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 Fotorelacji nie bedzie, nie mial kto focic :( Quote
inka33 Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 [quote name='deer_1987']Fotorelacji nie bedzie, nie mial kto focic :([/QUOTE] :glaszcze: No to czekamy na słowo-relację! :) Quote
taxelina Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 Tak w skrocie - jak to instruktorka powiedziala czasami lepiej sie nie dzielic tak dokladnie poradami - to mielismy zakaz pracy na smyczy :diabloti: o ile Mila zaczela ze mna cwiczyc luzem to Sherry rzadko :diabloti: I do tego parowki i inne mieska poukladane na torku a jesli by nasz pies to ruszyl to by nie bylo grilla :diabloti: Znaczy sie wiecej trzeba sie "napracowac" zeby odwrocic uwage psa bez smyczy - tak to latwo za smycz pociagnac delikatnie i powiedziec NIE :) Ale udalo sie, nie tylko nam ale tez innym w grupie :loveu: Duzo porad bylo dla nas samych, jak to instruktorka mowila [B]pies nigdy nie robi zle[/B], to my mu zle pokazujemy (machajac rekami wte i spowrotem) albo mowiac komende ktorej on nie umie jeszcze tak dobrze w rozproszeniach. Dobrze jest tez pamietac ze psa sie nie koryguje na torze, to znaczy jezeli mam 10 tabliczek i np na 5 jest siad lezec obejscie dookola a pies wstanie to idzie sie dalej (nie nagradza) i bierze sie nastepna tabliczke i potem np znow siad lezec obejscie (chociaz tabliczka pokazuje co innego) i jesli psu sie uda to super nagroda i schodze z torku. Bo jezeli bede go korygowac na torku to go "zniszcze", pies sie stara - jeszcze nie ma opanowane lezec a przewodnik obchodzic dokola - to potem bedzie mu coraz trudniej z tym cwiczeniem - sami wiecie jak cos probujecie 100 razy i nie wychodzi i ktos Wam mowi ze jestescie do niczego bo tego nie umiecie to potem nie jest latwo sie za to znow zabrac. Lepiej isc dalej "kupic" ta pozycje jaka pies przyjal (pies nie czyta tabliczek :diabloti:) i isc dalej niz go ciagle korygowac. Duzo porad bylo indywidualnych ale tez kilkanascie podobnych bo 4 osoby byly poczatkujace jak ja a 3 w wyzszych klasach (w 3 albo i 4) ale mimo to nigdy nie czulo sie ze oni umieja wiecej niz my. Np mielismy zbudowac torki po jednym na grupe i oni wybrali tabliczki z 3 i 4 klasy - wiekszosci z nich my nie umiemy - nic nie szkodzi przeszlismy obok nagradzajac za kontakt psa z nami :loveu: My z kolei zbudowalismy torek z 1 i 2 klasy i dostalismy podziekowania za to co oni juz zapomnieli tabliczki z tych klas :diabloti: teoretycznie w 3 i 4 klasie moga sie tez pojawic tabliczki z 1 klasy - rzadko sie to zdarza ale moga. Albo np zbudowalismy torek start (pies siada obok przewodnika po lewej stronie) - siad/bieg (pies podchodzi z przewodnikiem siada i jak usiadzie to zaczynamy razem biec) - skok przed przeszkode (ciagle w biegu!) i to ja pokazuje psu od 2 metrow przed przeszkoda ze ma przeskoczyc a sama biegne obok niego by go "zlapac" zaraz przed - slalom (slalom ide normalnym tempie jeden z 2 momentow ktory nawet jesli znajduje sie pomiedzy bieg - normalne tempo to wykonuje go w normalnym tempie) - zaraz po slalomie bieg az do nastepnej tabliczki (latwo przegapic ze jak sie wyjdzie ze slalomu to tez trzeba biec) - normalne tempo - ZWROT PRZEZ LEWE RAMIĘ (Drużyna zawraca przed znakiem, tak aby po wykonaniu zwrotu znak znalazł się za plecami przewodnika. Przewodnik wykonuje zwrot przez lewe ramię, pies obchodzi przewodnika z tyłu za plecami, tak aby ponownie znaleźć się w pozycji przy nodze. Bez zatrzymania drużyna kontynuuje marsz - skopiowane ze strony rally-o :diabloti:) - siad lezec obejscie psa - obrot podczas marszu - 270 stopni lewo ([IMG]http://www.rally-o.pl/userfiles/znaki/znaki_level_1/s13.jpg[/IMG]) - 360 stopni lewo (ten jest "trudny" bo psa trzeba nauczyc gdzie ma zad tak zeby sie cofal jak ty wykonujesz zakret o 360 stopni jak najmniejszy a pies nie moze usiasc podczas zakretu :diabloti: - 270 stopni prawo - siad 180 stopni (pies siada jak podchodzimy do zakretu a potem ma z Toba sie obrocic o 180 stopni) - lezec (podchodzimy z psem do znaku i wydajemy komende lezec a pies ma sie polozyc od razu a nie siad - lezec) i ostatni znak meta :loveu: Nie wiem czy dostaniemy filmiki ktore instruktorka krecila ale jesli tak to pokaze Wam psa z przepiekna kontrola gdzie ma zad az milo popatrzec na jego skrety :loveu: Teraz tylko czekaja mnie 3 nocki i potem psi kurs z Mila w czwartek znow a potem sie mozemy zabrac za trening z nowymi poradami :loveu: Juz sie nie moge doczekac :loveu: Quote
rashelek Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 No to widzę semi baaardzo udane, ciesze się, że takie zadowolone jesteście :loveu: Mam nadzieję, że ten filmik chociaż będzie skoro zdjęć nie ;) Quote
taxelina Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 [quote name='rashelek']No to widzę semi baaardzo udane, ciesze się, że takie zadowolone jesteście :loveu: Mam nadzieję, że ten filmik chociaż będzie skoro zdjęć nie ;)[/QUOTE] Tak bardzo udane, juz sie nie moge doczekac az zaczniemy cwiczyc wg tych porad - chetnie bym sie dzis zabrala za to ale psiaki musza tez odpoczac to raz a dwa jutro mamy kolejne spotkanie z inna instruktorka prywatnie. tak btw ta co mielismy teraz w weekend we wrzesniu startuje w rally-o w polsce :diablolti: ttylko ktos musi szwedzce tlumaczyc regulamin i znaki :razz: Zobaczyumy czy dostaniemy, wszystkie dni byly dluzsze niz planowane :diabloti: a plyty nie zdazyla nam nagrac wiec mowila ze postara sie nagrac i wyslac do domu. Quote
Paulina_mickey Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 [url]https://lh5.googleusercontent.com/-WS47A61RQpE/UbOVG6K2p1I/AAAAAAABB6s/WfG7k9KVBYo/s640/IMG_5983.jpg[/url] too zdjęcie jest meeeega :loveu: cudowne Quote
Recommended Posts