Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='SuperGosia']P.S. Suczka, ktora wygrala grupe ma 8 lat :loveu: :multi: :multi:[/quote]

to ja jeszcze dodam o ile sie nie myle to calkiem niedawno miala jeszcze miot choc po wlosie nie widac;)

Posted

Szczególnie, jeśli nie ma się miotów rok rocznie, a pies jest w świetnej formie, wybitny eksterierowo i "nie zajeżdżany" w przeszłości.

Zanim kogoś osądzimy i potępimy, zróbmy najpierw dyskretny wywiad środowiskowy, by dowiedzieć się kto, po co, w jakim celu i dlaczego ;)

Posted

Dla mnie i tak to strasznie brzmi:cool3: wiem wiem, że często gęsto suki dziewięcioletnie są w genialnej kondycji (zwłaszcza te, które znam, sportowe owczary:evil_lol:), ale ja i tak dałabym jej spokój .

Posted

dokładnie, np kiedy ma sie sukę rasy długowłosej... najpierw robi się z nia Championaty itd pierwszy miot ma w wieku 4 lat, później np jeszcze 2 a w nich mało szczeniąt, to dlaczego nie kryć ??? to w Polsce sa sztuczne granice do kiedy , od kiedy, np niech mi ktos wyjasni dlaczego pies może kryc od 18miesiąca, bo ???? to hodowca powinien decydować

Posted

[quote name='zakla']9 lat i miot?:shake:[/quote]

Nie skończone 8 gwoli ścisłości - krycie jak najbardziej regulaminowe ;) Wszystkie szczeniaczki urodziły się naturalnie, zdrowe, śliczniutkie - oby wszystkie takie się rodziły u młodszych suczek :)

Posted

[quote name='zakla']Dla mnie i tak to strasznie brzmi:cool3: wiem wiem, że często gęsto suki dziewięcioletnie są w genialnej kondycji (zwłaszcza te, które znam, sportowe owczary:evil_lol:), ale ja i tak dałabym jej spokój .[/quote]

rasa rasie nie równa, przykładowo małe rasy w wieku 7 lat to "nówki" (pudle, lhasaki itd) a dogi ? molosy ??? często niedożywają tego wieku

Posted

W Hiszpani z tego co wiem suki moga byc kryte chyba do 9-10 roku? Ale nie ma najnizszej granicy no i dla psow rowniez jest granica ze po skonczneiu ktoregos roku nie moga kryc- inaczej niz w Polsce gdzie psy moga kryc do swojej smierci.

Posted

Pewnie, że się nie równa.
Ja osobiście mam zamiar pierwszy raz pokryć sukę w wieku 3-4 lat, po wszystkich badaniach i z paroma tytułami. Ale moim zdaniem 2-3 mioty to max, zwłaszcza przy takiej rasie o stosunkowo małym pogłowiu w Pl.
I osobiście nie mam nic przeciwko kryciu po raz pierwszy cztero czy pięcioletniej suki, natomiast takiej ledwo po zrobieniu uprawnień owszem:evil_lol:
Na lhasakch się nie znam zupełnie.

Posted

[quote name='flashka-g']W Hiszpani z tego co wiem suki moga byc kryte chyba do 9-10 roku? Ale nie ma najnizszej granicy no i dla psow rowniez jest granica ze po skonczneiu ktoregos roku nie moga kryc-[B] inaczej niz w Polsce gdzie psy moga kryc do swojej smierci.[/B][/quote]

A to tez zle bo znam "hodowcow" znanych, do ktorych zglasza sie wiele osob o reproduktorow i zamiast dawac namiary na chociazby psy mlodsze ze swojej hodowli, to kryja 12 letnimi, w już "niemodnym" typie, nie przekazujac nic dobrego... A mioty siegaja max 3 szczeniat.. :roll: kasa kasa

Posted

[quote name='Agasia']A to tez zle bo znam "hodowcow" znanych, do ktorych zglasza sie wiele osob o reproduktorow i zamiast dawac namiary na chociazby psy mlodsze ze swojej hodowli, to kryja 12 letnimi, w już "niemodnym" typie, nie przekazujac nic dobrego... A mioty siegaja max 3 szczeniat.. :roll: [B]kasa kasa[/B][/quote]

niektorzy sa tak zaslepieni swoim psem ze wydaje im sie ze nie ma innego godnego nastpecy i ze jego pies daje najlepsze szczeniaki...

Posted

A niektórzy wybierają dla swojej suki psa o określonym pochodzeniu, eksterierze i charakterze, a nie jakiegokolwiek tej rasy z danej hodowli:diabloti: Zresztą potwornie się dziwię hodowcom, którzy zgłaszają się po jakiegokolwiek reproduktora:roll: i stanowczo nie popieram takiego działania:evil_lol:

Posted

[quote name='Agasia']A to tez zle bo znam "hodowcow" znanych, do ktorych zglasza sie wiele osob o reproduktorow i zamiast dawac namiary na chociazby psy mlodsze ze swojej hodowli, to kryja 12 letnimi, w już "niemodnym" typie, nie przekazujac nic dobrego... A mioty siegaja max 3 szczeniat.. :roll: kasa kasa[/quote]

no wlasnie:roll:

Posted

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2bafae3e69118cd1][IMG]http://images20.fotosik.pl/213/2bafae3e69118cd1m.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5a042ec41e06f711][IMG]http://images21.fotosik.pl/158/5a042ec41e06f711m.jpg[/IMG][/URL]

proszę i przepraszam za tyle czasu zwłoki, ale nie mogłam odnaleźć płyty... :lol:

Posted

posiadam jeszcze: borzoje, westie, owcz. niem., bouviera, oprócz tego jeszcze mix pojedynczych zdjęc różnych ras ;)

jeśli ktos sobie coś życzy - piszcie, tylko przypominam, że jakosc niezadobra... :oops: