Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

"Mięsiste" to takie nieładne określenie. Budzi przykre skojarzenia, biorąc pod uwagę, że w niektórych miejscach na świecie świnki morskie się zjada. Wiecie, jak mnie zaszokował przepis na duszoną świnkę morską - w sensie potrawy - w książce Beaty Pawlikowskiej, tej podróżniczki? Pisała o swoich podróżach po Peru, no i musiała wspomnieć o tym, że zjadła! świnkę morską, a na końcu książki zamieściła przepisy na różne potrawy peruwiańskie, w tym ten specyficzny przysmak.

Wolę, kiedy się mówi, że świnka jest "muskularna". Tak wet powiedział o moim Bobciu :).

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='invictus hilaritas']Koreniu Willi nie jest grubasny jest dobrze zbudowany :eviltong: buziaczki w nosek dla swineczka :loveu:[/quote]
Tak, tak i chodzi ciągnąć brzuch po podłodze :eviltong: W porówaniu do Kazia ;) Kaziorro chodzi na 'wysokich' nogasach ;)

Posted

Ja jestem najmięsistsza... :diabloti:

Chłopcy dostali różne cuda wianki z Animalii
Ale i tak ryczą na mnie jak potrąceni... TRAAAAAAAAWY DAJ DURNA BABOOOOOOOOOO. No i ja latam po łace i szukam zielonych ździebełek, a jezcze trochę ich jest.

Posted

[QUOTE]Neris;8937201TRAAAAAAAAWY DAJ DURNA BABOOOOOOOOOO. [/QUOTE]
Skąd ja to znam.....
[QUOTE]No i ja latam po łace i szukam zielonych ździebełek, a jeszcze trochę ich jest[/QUOTE].
Szczęściara...
U mnie- nie ma juz trawy..wszystko przemarrźnięte..a one chcą trawy...
W zaprzyjaźnionym warzywniaku kupuje 2 peczki pietruszki i koperku...
cykorię.Marchewke i burakiu mam od siostry ze wsi...a zima długa sie zapowiada..
No nie wiem co zrobie z tymi szatazystami : piszcząco-piłującymi kraty...

Posted

Hmm.. a mozna zasiac cos zielone im? np w kuwetke wysypac troche ziemi i wysypac troche ziarenek z pokarmu? cos wyrosnie i mozna im to dawac? :roll: bo nigdy tego nie robilam moze wy wiecie cos na ten temat? bo mam mozliwosci aby tak zrobic :cool3:

Posted

[quote name='Ayia']Hmm.. a mozna zasiac cos zielone im? np w kuwetke wysypac troche ziemi i wysypac troche ziarenek z pokarmu? cos wyrosnie i mozna im to dawac? :roll: bo nigdy tego nie robilam moze wy wiecie cos na ten temat? bo mam mozliwosci aby tak zrobic :cool3:[/quote]

w sklepach zoologicznych jest taka specjalna trawa dla kotów, ktora bardzo szybko rośnie... może świnki też to polubią? Wydaje mi sie ze mozna sprobowac, ale znajac swiniaczki, trzeba bedzie troszeczke wiecej tego wysiać :P

Posted

Nawet znalazłam opakowanie po takiej trawie...
cytat: "trawa dla kotów" jest naturalnym produktem przeznaczonym dla kotów, królików, [B]świnek morskich[/B] i innych zwierząt domowych.

Myślę więc, że warto spróbować :D

Posted

szczerze? jakos tej trafki nie za bardzo mi sie podoba :evil_lol: moge poczekac a swinia to nie przeszkadza bo dostaja inne zieleniny typu: koper, natka, cykoria czasem jarmuz (czy cos takiego) wiec maja urozmaicenie :evil_lol: ale te zbozowe trawy cos mnie nekaja i tylko nie iwem czy tak mozna zrobic

ooo ale jak tak pisze to moze sprobuje najpierw taka jedna i w miedzy czasie bedzie rosla sobie tamto :evil_lol:

Posted

no fakt, trawa trawie nierówna :)... ale muszę powiedzieć, że już kilka razy sialismy taka trawke dla naszych kotów i nieraz rosła piękna, bujna, a czasem jakaś taka niedorozwinięta :evil_lol:, więc jakość takiej trawy zależy chyba od gatunku no i oczywiscie od ziemi jaka została użyta :).

Posted

[quote name='Ayia'] ale te zbozowe trawy cos mnie nekaja i tylko nie iwem czy tak mozna zrobic
[/quote]
raczej z ziarenek z pokarmu nic nie wyrosnie. Ziarno jest obrabiane przed wsypaniem do pudelek (suszenie, usuniecie enzymow aktywujacych kielkowanie, itp.)- chociaz kto wie, moze akurat sie uda :p, ale zastanawia mnie jedna rzecz... czy w takiej zbozowej trawie nie bedzie za duzo skrobi? Moze ktos cos wiecej wie na ten temat? Ja znam wartosci odzywcze tylko dla "dojrzalego" zboza...

Posted

Kocia trawka dla świnek nadaje się, ale rośnie bardzo różnie...Kiedyś kupiłem i słabiutko kiełkowała...

Bercik wrócił do kumpli. Na 2 godziny... Bolek tak go maltretował, z zęboczynami włącznie, że musiałem rozdzielić chłopaków...
Czeka mnie parę miesięcy aklimatyzacji świń. Jakby Batmanka było mało...:shake:

Posted

Trawka ze zboża doskonale się nadaje dla świnek i bardzo im smakuje w okresie niedoboru innej zieleniny. Można się posłużyć zbożem z karmy - sama tak robiłam - ale najlepsze jest specjalne ziarno do kiełkowania - owies Herbal Pets albo zboże do kiełkowania ze sklepów ze zdrową żywnością. "Kocią trawkę" też wypróbowałam, ale często rośnie wiotka i mizerniutka.
Uprawiać można w ziemi albo na ligninie, ale wtedy trzeba zboże kilka razy dziennie spryskiwać wodą ze zraszacza, żeby podłoże nie wyschło. Ziemia lepiej trzyma wilgoć. Więcej informacji na ten temat jest na forum Cavies Club.

Posted

[quote name='trolka']raczej z ziarenek z pokarmu nic nie wyrosnie. Ziarno jest obrabiane przed wsypaniem do pudelek (suszenie, usuniecie enzymow aktywujacych kielkowanie, itp.)- chociaz kto wie, moze akurat sie uda :p[/quote]

uda sie na bank, ja zawsze moim prosiakom tak robie, wybieram te niedojedzone resztki, lub nawet kupuje 0,5kg najtanszej karmy na wage (okolo2zł) wybieram ziarenka i sieje.

Zawsze wychodzi a trawka pachąca az swinki daja sie pokroic za nia.

Ja wysiewam na podstawku po kwiatach na parapecie, troszke ligliny, wody i maja pycha przekąske :)

Posted

hmm.. okaze sie czy mi cos wyrosnie :evil_lol: wczoraj posialam w kuwecie starej.. :evil_lol:
tata sie smieje ze juz mi odbija calkowicie i naprawde nie mam co robic :evil_lol:

Posted

hmm.. serio ja mam 2 pudelka suszonych marchewek, burakow, jablek, troche pietruszki :razz: wtedy to mnie troche wysmiali bo pojechalam na rynek i kupilam po worze wszystkiego :razz: no ale swiniaki kochaja marchewke i inne rzeczy suszone szczegolnie w nocy gdzie ja chce isc spac :evil_lol: