Evelin Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Wiesz Pucka ja tez bym Ci radziła wstrzymac się z zakupem.Po sterydach u Jadzi może wystąpić poprawa...Nie musi ale może.... Przykry jest czas odchodzenia zwierząt, ale chyba najgorsz własna bezsilność,kiedy bardzo się chce a nie mozna pomóc... Trzymaj się Pucka. Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 współczuję Pucko. Może będzie lepiej. Pogłaszcz ode mnie świneczki. Quote
pucka69 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 kobitki! jeszcze w tej chwili nie zamierzam świnki kupować . na razie Jadzia dostała zastrzyk i trochę zaczeła jesc. ale nie tyle ile jadła wczesniej, niestety... zaraz ja dokarmię strzykawką ...jest taka cichutka, głównie lezy w domku...wetka nie robi zbyt duzych nadziei ... black - jezeli chodzi o imiona to ja strasznie lubie ludzkie - Jadzia, Inka, Bronka, Zocha, Wandzia, Frania, Zenia, Fela, Klaudyna ... Quote
black sheep Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 [quote name='pucka69'] black - jezeli chodzi o imiona to ja strasznie lubie ludzkie - Jadzia, Inka, Bronka, Zocha, Wandzia, Frania, Zenia, Fela, Klaudyna ...[/quote] Heh, fajne, ale dwa pierwsze już raczej zajęte;) Ja myślałam o Hela i Adela, Adela dla Dużej. Ale... Tak się skałada, że to imiona babci i mamy mojej kuzynki... Ucałuj Jadziunie odemnie! Quote
black sheep Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Może Adela i Fela? Kuzynka się nie połapie:evil_lol: :eviltong: Quote
Evelin Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Ja chciałam swoją nazwać Gienia (ale musiałam usznować uczucia rodzinne-moja Ciocia smiertelnie by się na mnie obraziła,a to dobra kobieta). Drugi pomysł: Tosia (ale to było imię sąsiadki i tez nie). Inne pomysły które przychodziły mi do głowy: Hela, Rumpka (imie psa towarzyszki Wienia z Dogo),Kamcia,Ziutka.... Quote
pucka69 Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 hehe moje swinki maja imiona po ciotce Jadzi iciotce Ince - moja babcia miala jeszcze dwie siostry - ciotke Wandę i ciotkę Zochę - wiec mam jakas alternatywę... aaa a sama babcia miała na imię Marychna - ale nikt sie nie obrazi i nie obrazil bo wszystkie ciotki i babcia juz śp. a razie bylam w sklepie zoologicznym. juz zapomnialam troche jakie małe swinki sa zabawne [IMG]http://swinkimorskie.org/sforum/images/smiles/icon_wink.gif[/IMG] pani ze sklepu i sam sklep zrobili na mnie dobre wrazenie - no moze nie pachnialo tam perfumami, ale swinka wygladala zdrowo( byla akurat tylko jedna), miala dobrze wygladającą karme w misce(pogryzala cos tam ciagle) miala domek i swieze warzywa i wodę. Pani wiedziala o niej rozne rzeczy - (powiedziala ze daje jej wit c!!!) i ze swinka jest na kwarantannie, bo pani uwaza ze jest za mala zeby "iść do ludzi" Quote
black sheep Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Jeszcze co do imion, Adela mi się strasznie podoba, Ada, ładnie. Ale Fela i inne coś mi nie pasują do Małej... Myślcie jeszcze! U nas zwierzęta w zoologicznym mają się różnie. Ptaki np. mają super, wielki oszklony przedział. Świnki są w bardzo dużym akwarium z króliczkami. Chomimi i myszki w takich małych, obok siebie. Szynszyl mam chyba 4 piętrową, zbudowaną z drewana klatke... ale fretka... jest w klatce, takiej jaką mają moje świnki, czyli jak dla niej w zamałej:( Ciągle śpi i jest smutna! Gdybym miała 380 zł zaraz by ją kupiła, bo ona taka biedna, żal mi jej:( Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 nie mam przekonania do sklepów zoologicznych i nie kupuję w nich zwierząt. Te oszklone przedziały dla ptaków to wcale nie taka sielanka-tam jest zwykle duszno, panują tam świetne warunki dla pasożytów - zagęszczenie ptaków jest zwykle duże-jak to w sklepie. Kiedyś widziałam w takim zoologiku papużkę zdychającą razem z innymi, często mają grzybicę, piórojady i inne takie. Z gryzoniami bywa podobnie. Szczeniaki też tak czasem upychają, ludzie się nad nimi litują i kupują-to taki chwyt marketingowy. Za chwilę jest nowa "dostawa" szczeniąt. Handel psami w takich miejscach powinien być zabroniony. Ludzie w szale zakupów kupują i szczeniaczka a potem nie bardzo wiedzą po co i szczeniak jest oddawany w tzw.dobre ręce, albo na ulicę, albo do schroniska albo "na wieś" :angryy: , czasem próbują oddać znów do sklepu. (Oczywiście nie twierdzę że wszystkie sklepy są złe i zwierzęta mają w nich złą opiekę). Quote
Evelin Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Niedługo będę chciała nowa świnkę ,towarzyszkę dla Pajuni...Też jestem zrażona do sklepów zoologicznych,ale co byś zrobiła na moim miejscu??? Quote
black sheep Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 No jak to co????????? Jest tyle ogłoszeń o świnkach!!!! Przeciez ja Małą znalazłam tu na dogo! Brązowa (chyba) pisała o masie świnek, które trafiły do zoo, jako pokarm dla węży! Ciągle nieodpowiedzialni ludzie doprowadzają do rozrodu! Ja podjełam decyzję o drugiej śwince chyba z trzy miesiące temu. I cierpliwie czekałam. Evelin zobacz na piersze strony tego wątku, pisałam, że chce przygarnąć Chrupka. Nie wyszło, czekałam. Nie kupiłam świnki w sklepie, nie dlatego, że żal mi kasy, czy że wole za darmo wziąć. Nie kupiłam, bo wiedziałam, że prędzej czy później trafi się jakaś bida. I wam radze to samo! W schroniskach też co jakiś czas są świnki. Jak będą jakieś ogłoszenia, pewnie bebebe zamieści tu, bo ona siedzi na forum świnkowym. Quote
Evelin Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Też siedzę na forum świnkowym...Tylko mam mnóstwo wątpliwości... Część osób ma ostrzeżenia...Nieodpowiedzialni rozmnażacze...To jest trudne bo z jednej strony świnka od durnia trafia w dobre ręce,z drugiej strony kupując taką świnkę popierasz ten proceder...To samo może być w sklepie zoologicznym... Sama juz nie wiem co robić......Na razie ide do weta na kolejny zastrzyk w piatek...Oj Pajusia będzie się darła... Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 no właśnie. Kupowanie od rozmnażaczy napędza ich "biznes". Poczekałabym na okazję. Wkrótce na pewno coś się trafi. Niedawno na dg wisiało kilka świnek, były w schroniskach. Albo na forum rasowych któryś hodowca szukał domu dla peta - Barbary. Pięknej świnki która nie nadaje sie do hodowli z jakiegoś tam względu. Quote
pucka69 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 ja tez bym tak chciala, ale jak znam zycie to akurat wtedy gdy ja bede potrzebowala - to swinki w potrzebie nie bedzie. a ja nie moge miesiącami czekac na taka swinke, bo jak Jadzia umrze to bede chciala szybko miec nowa swinke - ze względu na Inkę Quote
pucka69 Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 kochani! to chyba bedzie koniec! Jadzia ma taka biegunke - ze jeszcze takiej nie widzialam! wcoraj dostała - wiec dalam lakcid. jak rano wstalam jadzka miala CALĄ pupe brudną i lezala taka brudna przed domkiem, a w domku - naprawde duzym - całe trociny byly w wiecie czym. a wetka mówila ze jak bedzie nieleczaca sie biegunka - to koniec. co dac? wiecie?ide po pracy do wetki - jak powie ze uspic - to usypiamy. trzymajcie za nas kciuki zebysmy przeszly w miare bezbolesnie przez to wszystko. odezwe sie wieczorem Quote
supergoga Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Pucka, trzymam kciuki - ja też kochałam moją Kamę - i odeszła a taka młoda była. Jadziu - nie poddawaj się. No okrutne porównanie i pewnie mnie zagryziecie, ale moja mama tez ma na imię Jadzia i też zaczyna się poddawać - czy to jakiś zły czas na Jadzie. Jadwisie - głowy do góry, wiosna idzie. Jeszcze nie czas. Trzymaj się Pucusiu - cała nasza rodzinka z Tobą i Jadzią. Quote
Evelin Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Pucka trzymaj się ...To okropne,kiedy trzeba się pogodzić z własną bezsilnością...A tak by się chciało pomóc.. Supergoga a mnie sie Twoja wypowiedź podoba...Moim zdaniem źródło zła to postawa:człowiek najważniejszy a reszta nieważna... A tak naprawdę,jeśli nie bedziemy szanowali każdego życia w kazdej postaci będzie tak jak jest teraz.... Zdrowia zycze Twojej Mamie a Tobie siły... Quote
black sheep Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 [quote name='pucka69']kochani! to chyba bedzie koniec! Jadzia ma taka biegunke - ze jeszcze takiej nie widzialam! wcoraj dostała - wiec dalam lakcid. jak rano wstalam jadzka miala CALĄ pupe brudną i lezala taka brudna przed domkiem, a w domku - naprawde duzym - całe trociny byly w wiecie czym. a wetka mówila ze jak bedzie nieleczaca sie biegunka - to koniec. co dac? wiecie?ide po pracy do wetki - jak powie ze uspic - to usypiamy. trzymajcie za nas kciuki zebysmy przeszly w miare bezbolesnie przez to wszystko. odezwe sie wieczorem[/quote] :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 bardzo szybko poszła ta choroba:( Współczuję. Quote
Evelin Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Pucka odezwij się...jeśli tylko znajdziesz siłę....Poczekamy...Jestesmy z Toba i Jadzią... Quote
pucka69 Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Wklejam to, co napisałam na świnkowym forum : No to juz PO. Jadzia za TM. I powiem Wam że była to najlepsza moza decyzja! Pojechalam do wetki po pracy, ona akurat robiła operacje szczurowi, ale jak skończyla to przyjechałysmy i uśpiłyśmy Jadzie. Jak zobaczyłam - jak ona wygląda - to od razu wiedziałam że to juz koniec i chciałam zeby jak najszybciej Jadzia mogła sobie biegać w jakimśtam świnkowym niebie . Pani wet powiedziała, ze Jadzia najprawdopodobniej odeszłaby dziś w nocy i wierzcie mi - nie ma sensu czekac, gdy wiadomo ze zwierzę nie wyzdrowieje. Dziękuje wam wszystkim za słowa otuchy, bardzo mi pomogliście. Będe zaglądać juz teraz na to forum - mam przecież Inkę ;) no i za jakiś czas - kupię lub skads wezmę inna swinkę do towarzystwa dla Inki. A Inka - je i pije normalnie. I biega i chowa się normalnie. Quote
Evelin Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Jadzia -aniołek za TM....Zaopiekuj się Brusią... Pucka......już połowa Polski pokochała Jadzię..Moje uczucia są takie jak te z reszty Polski....Jadzia...Świnka z charakterem za M Quote
supergoga Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Pucko - smucimy sie z Toba. Moja córka prosiła przekazać, że przytula Cie do siebie i łezki w oczach miał ten potwór na 2 nogach. Jesli będe znała świntuszkę w potrzebie - dam znac. [']{']['] dla Jadzi Quote
Recommended Posts