invictus hilaritas Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [QUOTE] wez ją ciotko no wez .... [/QUOTE] a to do kogo ?? do mnie czy ulvhedinn ?? ;) Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 do ulv! niech bierze ze schronu. w schronie swince nie jest fajnie. Quote
nicia1982 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 w trakcie jak ci wczesniej odpisywalam na posta moj synus wylaczyl mi kompa poraz drugi dzis :/ a 10 minut pozniej zobaczylam jak sasiad wyjezdza z parkingu do pracy wiec zapytam go w sobote czy jezdzi jeszcze do Warszawy i czy dalby rade zabrac ja w ogole to jest raczej samica wiec jak sa gdzies chetni na samice to mozecie ja polecac sprawdzane bylo znow i nic nie wylazi a tym dwom z klatki owszem Quote
Elurin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Tak wygląda świnka Łomianeczka: [IMG]http://img115.imageshack.us/img115/2881/44742898dj1.jpg[/IMG] Śliczna rozetka. Trochę jest zestresowana, a nie miała gdzie się schować. Zrobiłem jej domek zastępczy (widać na zdjęciu) - od razu weszła, teraz drzemie. Poidło koszmarnie brudne... Sama świnka na szczęście czysta i w niezłej formie. Wg wetów to samiczka, ale jeszcze dziś ją podejrzę. Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Piękna Łomianeczka (czy Łomianek??)- o ile dobrze zrozumiałam idzie na tymczas do Pucki?Potem do Bytomia? A co z kasą Elurin,... Jak sie policzymy? zakładamy skarpetkę na afn? moge napisac w tej sprawie do zarządu i o ile ktos juz tego nie zrobił.. Rozumiem,że teraz jest świnka Kaliszanka - co dalej z nią jest świnka w schronisku we wrocławiu którą wyciągnie Ulv i pewnie jakies jeszce świnki przegapiłam,ale ciężko tu się połapać.. Upały, mózg się lasuje i nie za bardzo przyswajam kolejne wiadomości Odnosnie zakaźności świerzbu..pytałam o to wetkę i powiedziła,że przy zachowaniu higieny tzn myciu rak po kontakcie ze swinką zakażenie jest mało prawdopodobne..dziecku trzeba by nie pozwolić brać jej na ręce, w ramach dmuchania na zimne.Ale tak naprawdę Invictus nie wiadomo co tym swinkom jest dopóki nie pojda do weta Quote
invictus hilaritas Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 wiem Evelin, wiem.. dzieki ze pytalas .. ja przez "gorace" rozmowy z TZ na temat swinek, zapomnialam zapytac jak dzisiaj szczepilam psa.. skarpetke na AFN mozna w koncu zalozyc ;) Evelin napisz do zarzadu .. aa mialam zapytac was.. caly czas cos sobie przypominam.. swinek wykastrowany pod koniec marca i nadal ma poped plciowy tzn kopuluje samiczke jak ta ma ruje ?? po jakim czasie przestanie ?? i czy wogole przestanie ?? Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 To napisałam w sprawie skarpety dla świnek.Taka skarpetka by się nam przydała.Ale zobaczymy.. Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Już mam odpowiedź: Jest zgoda :multi: :multi: :multi: :multi: ,może być skarpetka... No wiecie-gryzonie to też psy :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: , przynajmniej niektóre psy są gryzoniami..:evil_lol: Tylko jaki ma być tytuł skarpetki? Wirtualny chlewik? Bo tu mamy makabrę, a na afn moglibyśmy mieć chlewik...To poproszę o wypowiedzi,bo ja dziś mam zamiar coś wpłacić Quote
Aga_Mazury Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [quote name='Evelin']Już mam odpowiedź: Jest zgoda :multi: :multi: :multi: :multi: ,może być skarpetka... No wiecie-gryzonie to też psy :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: , przynajmniej niektóre psy są gryzoniami..:evil_lol: Tylko jaki ma być tytuł skarpetki? Wirtualny chlewik? Bo tu mamy makabrę, a na afn moglibyśmy mieć chlewik...To poproszę o wypowiedzi,bo ja dziś mam zamiar coś wpłacić[/quote] witam świnkowe towarzystwo.... potrzebuję też wyznaczenia osoby(osób) które będa odpowiedzialne za tą "skarpetę" (rozliczały, brały zaliczki itd) Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Jak tu się tylko ktos pojawi to jeszcze dziś ustalimy...lub jutro najpóźniej... Haloooo odezwijcie się.. Quote
brazowa1 Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6373534#post6373534[/URL] 30 szamponow szuka transportu.Moze sie uda?ktos jedzie pociagiem z Warszawy do Trojmiasta? Quote
invictus hilaritas Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 moze ktos z warszawy ?? bo tam jest najwiecej swinek w potrzebie.. a tak w razie czego to sie zeskanuje czy wysle rachunki za badania/ leki itp do odpowiedniej osoby.. Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 przypominam ze jesli będziemy chcieli "wyjąć" coś ze skarpetki to potrzebne będą faktury na afn - od weta, ze sklepu zoologicznego itd domku dla świnki z wrocka szukamy - ulv ja weźmie na tymczas, ale niedługi, w kaliszu - w sklepie zoo jest swinka do oddania - ona najprawdopodobniej jest dziewczynką i siedzi z chłopakami, pewnie juz jest w ciązy. Ja mogę wziac któras - na tymczas, albo obie nawet - tylko szukamy transportu. ta z Kalisza - pewien pan jeździ stamtad - nicia spyta - moze akurat do warszawy. No i warunek - musi byc chłodno Co do Łomianki - to ja juz sie poddaję i nic nie rozumiem gdzie 0ona idzie i kiedy. Quote
basia Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [QUOTE] pucka, jeszcze raz proszę o podanie adresu bym mogła sianko wysłać i zioła ... no chyba, że już nie chcesz :-( [/QUOTE] Napisz otwarcie jak jest, bo czuję się ignorowana .. Quote
Elurin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Z mojej strony - Ania z Bytomia zgodziła się wziąć Łomianeczkę. Niestety, trzeba czekać na chłodniejsze dni...Albo znaleźć samochód z klimą... Pucka - odpowiedz wreszcie Basi...Dziewczyna się stara z tym siankiem... Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 przepraszam Basiu! Chcę! Zaraz na pw podam! Wybacz jestem dzis zakręcona - ta swinika z kalisza i ta z wrocka i Inka i jeszcze cos ... Elurin - czyli Łomnianka czeka u Ciebie ? Quote
Elurin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [quote name='pucka69']Elurin - czyli Łomnianka czeka u Ciebie ?[/quote] Tak, świnka jest u mnie. Bardzo ładna, przytulasta i w ogóle... Ma ok. 8-10 miesięcy. Co za tuman z niej zrezygnował?:shake: Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Oj Elurin - chodziło mi o to czy Łomianka czeka na transport do Ani u Ciebie ? [B][COLOR=purple]STAN ZAŚWINIENIA[/COLOR][/B] [B][I][COLOR=#800080][COLOR=red]Evelin[/COLOR] - Pajunia, Brusia za TM,Wacio [*], Krysia,Selma, Wolfi-Bobik, Gwidon[/COLOR][/I][/B] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Black[/COLOR] - Duża i Mała[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple][COLOR=red]Alfa i Zuzia[/COLOR] - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple][COLOR=red]Pucka[/COLOR] - Inka [*],Helenka, Zyta ( Gucio,Czwartek i Jadzia za TM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple][COLOR=red]Bebebe[/COLOR] - Bronka i Pysia, Misiu [*][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple][COLOR=red]brazowa1[/COLOR]-"Czarna Głowa vel Chrupcia" oraz Łatka na wakacjach[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Elurin[/COLOR] - Bercik i Bolek, Batman i Benio oraz Balbina II w ciąży na tymczasie (Balbina za TM) + Łomianka[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]TZ Elurin[/COLOR] - Rosi i Frania[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Zasadzkas[/COLOR] - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika (czyli Boluś) i Filipa[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Aga&Adam[/COLOR] - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Agamika[/COLOR] - królik Bolesław[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080][COLOR=red]Tajemniczy CHŁOPAK ERIU[/COLOR] - Godzilla i Pusia[/COLOR][/B][/I] [I][COLOR=purple][B][COLOR=red]Supergoga[/COLOR] - Kamasutra [*] + Mel Gibson na tymczasie[/B][/COLOR][/I] [I][COLOR=purple][B][COLOR=red]Magda[/COLOR] - Halinka[/B][/COLOR][/I] [B][I][COLOR=purple][COLOR=red]Magdzik [/COLOR]- dwa chłopaki -.....?[/COLOR][/I][/B] [B][I][COLOR=#800080][COLOR=red]Korenia[/COLOR] - świnek Kaśka[/COLOR][/I][/B] [B][COLOR=#800080][I][COLOR=red]Apsa[/COLOR] z [/I][/COLOR][COLOR=purple]Myszką i Króliczkiem ['][/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Basia[/COLOR] - Kalie [*][/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Bounty[/COLOR] - [I]Lukierek i As [/I][/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Kitka[/COLOR] - Paszczak i Ryjek[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Kremowy - w Piasecznie[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Muminek i Włóczykij - w Baniosze[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]invictus[/COLOR] - Pigusia [*] oraz już wrótce 2 świnki dziewczynki[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Czarne Słoneczko[/COLOR] -Tradycjusz [*] + jej chłopaki-świniaki[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Nicia[/COLOR] - 2 świnki - dziewczynki[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Insomnia[/COLOR] - jeden z Muminków[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080][COLOR=red]Ulv [/COLOR]- niech mówi co ma z gryzoni i zajęczaków ...[/COLOR][/B] Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 niciu! odezwij się! mam Ci coś zabawnego do powiedzenie! Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 dobrze,ale co z tą skarpetą? To zakładamy ja czy nie? Quote
pucka69 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 skarpeta jest zakladana automatycznie przy pierwszej wplacie Quote
Evelin Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Kiedyś Ulv się chwaliła,że ma królika miniaturkę, trochę za bardzo wyrośniętego...Miała Wacka i Krysię na tymczasie..I będzie miała kolejną świnkę..Trzeba ją ująć w zestawieniu.. Skarpeta na afn ma swoje wady,ale daje też możliwość (chocby minimanej ) kontroli wydatków.... Skarpeta załozona pt Gryzonie.W razie nagłej potrzeby będzie można skorzystać... Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 kurza twarz, co za dzień. Wyszłam dziś rano pochodzić po sklepach-oooo to był duuuuuuuuuuuży błąd. Weszłam do nowego sklepu zool.. Pierwsze co zobaczyłam to świnki morskie w akwarium, świnka wyglądająca jak Helenka Pucki-z wielkim strupem na głowie. Szlag mnie trafił na miejscu-zwykle staram sie być bardziej powściągliwa w takich sytuacjach ale ta helenkowa świnka..Zapytałam właściciela(facet około 30) dlaczego sprzedaje chore świnki i czy ją leczy. A on z głupim śmiechem że jej nic nie jest, to sie zagoi bo ona jest pogryziona, dlatego jest z królikiem:angryy: Powiedziałam matołowi ze maść z antybiotykiem(o ile to w ogóle pogryzienie bo jeszcze nie słyszałam żeby świnki się skalpowały. Chyba że takie zagęszczenie było?). Facet oczywiście mnie wyśmiał. Zapytałam buca czy mają purinę dla dorosłych psów. A on z głupawym uśmiechem że tak się zapatrzyłam na świnki że nie zauważyłam - i pokazuje mi rząd otwartych worków z których sprzedaje karmę na wagę. Zapytałam więc że czy wie że karmy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach - to on na to co się czepiam. Więc spytałam pajaca czy powiatowy wet o tym wie , a on mnie czy to ostrzeżenie. Wyszłam-bo myślałam że padnę trupem w tym upale, patrząc na tego ironizującego bęcwała. Najzabawniejsze jest to że powiatowy wet (spytałam weta) nie ma prawnego nadzoru nad sklepami zoologicznymi, tzn. może mu zwrócić uwagę (jeśli by się pofatygował-ale wątpię), ale nic takiemu sprzedawcy za to nie grozi ze strony powiatowego weta. TOZ może skierować sprawę do sądu, teoretycznie. Ale przecież on się tej świni szybko pozbędzie, zresztą wspomniał ze ciągle się te "pogryzienia" zdarzają. Chciałam zawiadomić powiatowego ale to raczej bez sensu, inny sklep zoologiczny też sprzedaje chore zwierzęta, ma je w brudnych klatkach, do tego sprzedaje na wagę karmy w otwartych pojemnikach. Czy może ktoś z Was wie gdzie można to zgłosić-może jakieś prawo handlowe jest? O ile to ma sens bo znając urzędników to okpią sprawę, powiedzą że to zawsze tak było i będzie. Na koniec dnia dowiedziałam się że wczoraj jakiś pijany kretyn wywalił psa przez z bloku przez okno. Była awantura ale kolesiowi niewiele zrobili. Ciekawe jak długo jeszcze w Polsce prawo będzie stosowane wybiórczo. Jest niby ustawa o ochronie zwierząt ale policjant potrafi powiedzieć że to przecież tylko pies. Sędzia też.:angryy: A tak po za tym 2 noce pod oknem wyje mi jakiś kundel-szczeka i wyje do około 2-3 w nocy. Dzisiaj zastępuje go suka sąsiadów, która usiłowała popełnić samobójstwo włażąc mi przed samochód i nie chcą zejść-zostałam wyzwana przez innego kierowcę ze się zatrzymuję zamiast jechać. O 11 w południe po osiedlu biegał spaniel z kolczatką i zasznurowanym pyskiem. Ciekawe czy padł na udar cieplny. Miał ten kaganiec nylonowy tak ciasny że pyska nie otworzył. NO, to sobie pogadałam:roll: . Sorry za zmianę tematu. :oops: Jeszcze raz: ktoś wie gdzie można zgłosić takiego buca który sprzedaje w zoologiku zwierzęta i karmy z otwartych worków-wiem że nie wolno tego robić i gdzieś jest jakieś prawo kóre tego zabrania. Nie wiem tylko gdzie. Quote
Recommended Posts