Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a wiesz ja nie widzialm tego linku w twoim poscie, dlatego nic nie pisalam ;) a ten link ktos dal na forum swinek morskich cavies..
ciekawa jestem czy ktos z Polski adoptowal swinki z tej stronki? i jak taka adopcja wyglada, transport itp

Posted

[quote name='invictus hilaritas'][URL]http://www.allegro.pl/item212595033_zaadoptuj_mnie.html[/URL]

i co z ta swinka? zostala adoptowana czy sprzedana ?[/quote]

nie wiem czy to czy to, wiem ,że właścicielka mi poisała ,że pojedze do małżeństwa mającego już świnke i szukających towarzystwa dla niej ( a raczej to oni mają przyjechać po świnke).Ale nie wiem jak sie to wszystko rozwiązało w końcu. W kazdym razie ostrzegłam przed gadolubami, zasugerowałam umowe adopcyjną jako zabezpieczenie ( zaprosiłam też na wątek jakby chciała/potrzebowała pomocy).

[SIZE=1]Patrząc po jej meilach raczej nie wydaje się być kimś nieodpowiedzialnym czy chcącym zarobić. To że ludzie licytowali jej świnke ja zaskoczyło , zaoferowała też ,że jak chcecie to jakoś skontaktuje was (czyli od świnek do adopcji ) z osobami chętnymi do adopcji jej świnki, podałam już Elurinowi jej meila[/SIZE]

Posted

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images26.fotosik.pl/25/ecc265a27f3b5def.jpg[/IMG][/URL]
Gwidonek ze swoim nowym kumplem Wolfim..Lubią się chłopaki
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images27.fotosik.pl/25/eaddbf4e4da6db4d.jpg[/IMG][/URL]
Dziewczyny: Selma .Krysia. Pajunia
Walczę ze swoim komputerem po utracie wszystkich danych na dysku,ale powoli idzie to do przodu...
Autentycznie mnie zatkało,jak przeczytałam,że pani chce oddać świnkę,bo dziecko już nie chce.Jak można być takim bezmyślnym? Czego ta menda chce nauczyć dziecko?Chyba tego,że jak coś jest niepotrzebne to się trzeba pozbyć...Ona też będzie niepotrzebna gdy dziecię zacznie radzić sobie samo...

Posted

Pucka -torba super tylko powinnaśwypruć marchewkę i wyszyć tam ogórka! :)
Niepokonany Wesołku i Elurin-oglądałam już ten filmik i ta sobie myślę że jakby zrobili zdjęcia do filmiku na polskiej tzw.giełdzie, to był by to o wiele bardziej drastyczny filmik.
Co do świnki której "dziecko już nie chce" -to bardzo ładna świnka, i ta wcześniej w linku tez-ta gładkowłosa po 20zł. Piękne świnki. Szkoda ze wszystkich nie da się uratować. Na początku wydawało mi sie że tylko z psami i kotami to jest syzyfowa praca ale widzę że z gryzonimai też.
No cóż-ludzka głupota nie zna granic. Dzisiaj miałam nieprzyjemność poznać panią rozmnażającą [I]york shire terriery[/I] (oryginalna pisownia tej paniusi), [I]oczywiście rasowe bez rodowodu, do 2,5kg[/I] :angryy:
A na np. nowym świnkowym forum (zaglądam tam od niedawna) jest całe stado rozmnażaczy świnek, ludzi kompletnie bez pojęcia. Z wielkim podziwem czytam posty osób które ze stoickim spokojem starają się ich odwieść od rozmnażania. Zwykle i tak rozmnażają.
Wszyscy tak lubią małe pieski, kotki, świnki, chomiczki-szkoda że zapominają że zwierzak rośnie i żyje długo, a potem piszą coś w stylu: [I]dziecko już nie chce[/I]

Posted

Powiem tak jak jechałam busem z moimi muminkami już do domu:loveu: To napotkałam na dziewczynki które tak się zafascynowały Ryjkiem i Paszczakiem, że opowiedziały mi historie jak to kiedyś miały świnkę morską (cytuje) "ale ona była obleśna bo taaka duża a moje są fajniusie bo małe"
mówiły też, że ich świnka kiedyś poszła sobie na spacer na podwórko poszukać towarzystwa i już nie wróciła:angryy: No i zaczeło się nudzenie mamy by kupiła im świnkę morską na szczęście mama powiedziała nie.
Ja im tylko powiedziałam, że moje to jeszcze szczylki małe i kiedyś też urosną bo przecież nie ma świnek miniaturek.
Zdenerwowały mnie co nie miara ale cóż poradzić idiotom nie przegadasz

Posted

Przesyłam pozdrowienia od Mela Gibsona. Świń coraz spokojniejszy i bardziej kolankowy sie robi. Juz lubi być na rękach. Miałam ostatnio mało czasu, w tym 2 - dniowy wyjazd do zamościa z psami, dlatego taka cisza była.
Czekamy teraz na potwierdzenie, kiedy Waldi przyjeżdża po prosiaka. Postaram sie jeszcze jutro porobic foteczki. Aga zrobiła tych fotek sporo, ale zaginął kabelek od aparatu - i teraz nie ma jak wgrać zdjęć. A mnie oczywiście trafia - bo on musi być w domu, a nigdzie niby nie ma. Chyba że Mel pożarł jako frykasik.:evil_lol:

Posted

[quote name='Kitka20'] (cytuje) "ale ona była obleśna bo taaka duża a moje są fajniusie bo małe"
mówiły też, że ich świnka kiedyś poszła sobie na spacer na podwórko poszukać towarzystwa i już nie wróciła:angryy: No i zaczeło się nudzenie mamy by kupiła im świnkę morską na szczęście mama powiedziała nie.
...[/quote]
Dobrze że mama mądra, nie zawsze te mamy są takie. Czasem rodzice są durniejsi od dzieci. Zadziwiająco często.:mad:

Evelin, masz wspaniałe stadko pięknych świń! Gratulacje.

Gogo pozdrów Mela ode mnie.

Posted

Właśnie! Dziewczyny - może ją kupić i znaleść dom? Mamy chętnych na samiczki. Wiek można od razu skonsultować w Oazie, bo jest na trasie z Łomianek...To co, mam kupić?:evil_lol:
Evelin - świnki piękne...i mają u ciebie cudowne życie...takie prawdziwie świnkowe.
Kitka, dzieci to potwory... niemal każde... Dobrze, że matka myśli, lepiej późno, niż wcale.
Supergoga - ode mnie też pozdrów Mela. Cieszę się każdym sukcesem świnia!

Posted

a ktore swinki ?? te 3, co samiczka jest razem z samcami czy ta jedna roczna ?? dwie aukcje sa z klatkami.. mozna sie zrzucic na nie..

a odchodzac od tematu czy ktos zna sie na kolach ratunkowych ?? jakie sa lepsze: piankowe, steropianowe czy plastikowe?

Posted

I trzy i jedną, Invictus:lol:. Tylko ta trójka musiałaby mieć zapewniony DT, bo ja będę brał eksperymentki. Ja moge przetrzymać w DT dziewczynę albo chłopaka z Łomianek (diabli wiedzą, jaka płeć).
Aha, na trójkę to ze 100-150 zł trzeba mieć, o ile znam się na Allegro...Bo pewno do tej ceny dojdą, tą trójkę chętni razem chcą kupić...

Posted

Mam bardzo mieszane uczucia...Jasne,że mozna się zrzucić i kupić...
Tylko,czy wten sposób nie będziemy napędzać rozmnażaczy? Dla nich nawet 20zł to duzo...
Myslę,że pojedyńcze świnki moznaby wykupić, ale jesli ktos oferuje więcej świnek (ciekawe czy na allegro mozna sprawdzić,czy to nie jest regularne wystawianie świnek do kupna..) to chyba nie..

Posted

[quote name='Evelin']Mam bardzo mieszane uczucia...Jasne,że mozna się zrzucić i kupić...
Tylko,czy wten sposób nie będziemy napędzać rozmnażaczy? Dla nich nawet 20zł to duzo...
Myslę,że pojedyńcze świnki moznaby wykupić, ale jesli ktos oferuje więcej świnek (ciekawe czy na allegro mozna sprawdzić,czy to nie jest regularne wystawianie świnek do kupna..) to chyba nie..[/quote]
Masz rację. Takie pojedyncze biedy, jak Mel czy ta z Łomianek - zdecydowanie (moim zdaniem) do wykupu. Większa ilość - podejrzane. Ta trójka to chyba wpadka "opiekunów", którzy nie dopilnowali świnki, albo jeden miot "bo musi mieć małe". Przeglądałem aukcje tej osoby, sprzedaje różne rzeczy - nie świnki. Więc wydaje się, że to nie jest psuedohodowla, ale też nie wyglądają na biedy, więc może nie szaleć?

Posted

Mam jeszcze taki pomysł..Jesli komuś chodzi naprawdę o znalezienie domu śwince to moznaby skontaktować się (mail) i zaproponować oddanie świnki. Zwłaszcza w przypadku,kiedy świnek jest więcej niz jedna..
Owszem będą aukcje udane dla oferenta (ktoś zapłaci) , ale będa tez takie którymi nikt się nie zainteresuje...I wtedy pole działania dla nas.
Ale musze przyznać,że świnka z klatka za 20zł to prawdziwa okazja...
Jesli jest tyle chętnych na samiczki.. jako klub pomocy świnkoosobom możemy dostarczać świnki z różnych źródel...

Posted

[quote name='invictus hilaritas']tak siedze i moze zajmimy sie tylko tymi swinkami co sa do oddania.. calego swiata zbawic sie nie da.. mozna napisac do kobiety i zapytac czy nie chcialaby oddac nam swinki pod opieke..[/quote]

No więc ja się tak rozpędziłem bez zastanowienia. Emocje emocjami, a jakąś selekcję robić koniecznie trzeba. Jeśli już, to tą z Łomianek wyciągać. Co o tym myślicie?

Posted

jestem za... Tylko co jest lepsze? Udział w licytacji czy zaproponowanie
tej artystce oddania świnki? Jak myslicie?
Wydaje mi się,że lepiej zaproponowac oddanie...