Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

[quote name='pucka69']moze ktoś chce świnkę morską? :

[URL]http://www.allegro.pl/item212595033_zaadoptuj_mnie.html[/URL]
[URL]http://www.allegro.pl/item213546575_swinki_morskie_rozetki.html[/URL]
[URL]http://www.allegro.pl/item211649687_oddam_swinke_w_dobre_rece.html[/URL]
[U][URL]http://www.allegro.pl/item213699908_oddam_dwie_4_tygodniowe_swinki_morskie.html[/URL][/U]
[URL]http://www.allegro.pl/item211598643_oddam_swinki_morskie_obior_osobisty_.html[/URL]

Karilka mi przysłała linki[/quote]
I do tego m.in. to SPŚM by się przydało. Mam nadzieję, że mój mózg będzie w przyszłym tygodniu w stanie przemyśleć sprawę Stowarzyszenia...
BTW, Pucka, co mi konkurencję robisz?:mad:;)

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Elurin, z największą powagą chciałam zaoferować swoją pomoc stowarzyszeniu. Sama świnki mieć nie mogę, mam psy mordujące gryzonie, ale mam też szkółkę drzew i krzewów ozdobnych, na której rośnie wiele nietoksycznej trawy, aromatycznych ziół i wspaniała soczysta wierzba oraz wiele, wiele innych smakołyków. Jeżeli ktoś chce mogę zrobić paczkę i wysłac gdzie tylko chcecie. Może to być np. bonus dla osoby adoptującej prosiaka?! ;) A może macie inny pomysł jak mój dobytek mógłby pomóc świnkom?

Posted

[FONT=&quot]Heloł ewryłan. Jestem przyszłą właścicielką Tradycjusza i chętnie pokaże, jak powinien świn długowłosy wyglądać. Na podstawie pięknego Romka, mojej z resztą „produkcji” (czyli to moja świnka)
[IMG]http://palpatinka.fm.interia.pl/romano.JPG[/IMG]
[/FONT]

Posted

Witamy, Słoneczko! Świnka przepiękna! Podobny do mojego Bolka!
Basiu - pomysł świetny! Ja, jak mówię, mam nadzieję, że zrobię coś "w sprawie" Świnkopomocy i do środy porozsyłam zainteresowanym coś w rodzaju statutu.
Wszelkie porady prawne mile widziane!:lol:

Posted

Społeczność wita Słoneczko :lol:
Moja Bronka też ma takie futerko, jak Twój Romek, a raczej miała przed strzyżeniem. Strzyżenie było w moim wykonaniu i teraz kudełki ma takie różne.
Elurin! 12 świnek? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
Czekamy na wieści - zresztą co za różnica 9 czy 12 :loveu:

Posted

[quote name='Czarne Słoneczko']Dziekuje. W ogóle witam całą społecznośc:)[/quote]
hej Czarne Słoneczko :hand:
czytałam książkę "Widziałem czarne słońce", mam nadzieję że nick nie pochodzi z tej książki, bo to nie była wesoła opowieść.

Posted

Czesc Słoneczko! Tradycjusz jutro idzie do weta,po południu. Martwimy sie - bo mało je jakoś :( Evelin do netu nie ma teraz dostepu.
Elurin - jaką konkurencję? Ty bezkonkurencyjny jesteś!:)
Basiu - to doskonały pomysł ! Możesz suszyć różne rzeczy - pokrzywę, mlecz, babkę, liście jeżyn i malin, porzeczek, krwawnik, liscie truskawek, skrzyp, liscie brzozy, natka pietruszki, koperek, ziele owsa, kwiaty nagietka ...
Bebebe - adres daj!
Zaraz przyjedzie do mnie Apsa z czteremqa świnkami, które jutro jada z Zasadzkas do Krakowa !:)

Posted

Mam wolna chwilke i szczerze powiedziawszy mocno mi sie nudzi wiec zaczelam tworzyc statut stowarzyszenia, oczywiscie jest to tylko propozycja i wszelkie uwagi/ zmiany sa mile widziane ;) Musimy tez wymyslic nazwe stowarzyszenia, wyznaczyc siedzibe i glownych czlonkow oraz ustalic wysokosc skladki czlonkowskiej..

[quote]

[CENTER][B]Rozdział I[/B]
[B]Postanowienia Ogólne[/B][/CENTER]

[B]§1.[/B] Stowarzyszenie na rzecz Forum Inicjatyw Pozarządowych, zwane dalej Stowarzyszeniem jest organizacją działającą na podstawie prawa polskiego.

[B]§2.[/B] Terenem działania Stowarzyszenia jest obszar Rzeczpospolitej Polskiej.

[B]§3.[/B] Siedzibą władz Stowarzyszenia jest miasto .... ???

[B]§4.[/B] Stowarzyszenie współpracuje z krajowymi, zagranicznymi i międzynarodowymi organizacjami, o tym samym lub podobnym profilu działania.

[B]§5.[/B] Działalność Stowarzyszenia opiera się na pracy społecznej członków. Przewiduje się możliwość etatowego zatrudniania pracowników dla prowadzenia działalności statutowej i organizacyjnej.

[B]§6.[/B] Stowarzyszenie może używać pieczęci i oznak, zgodnie z obowiązującymi w tym względzie przepisami.

[B]§7.[/B] Stowarzyszenie powołuje się na czas nieokreślony.

[CENTER][B]Rozdział II[/B]
[B]Cele i zasady działania Fundacji [/B][/CENTER]

[B]§1[/B]. Celem Stowarzyszenia jest:
- ochrona zwierząt
- propagowanie informacji na temat praw zwierząt
- leczenie i opieka nad zwierzętami bezdomnymi , pokrzywdzonymi lub porzuconymi oraz pomoc adopcyjna
- przeciwstawienie się wszelkim formom niekontrolowanego, niehumanitarnego rozrodu oraz jej ograniczenie poprzez program sterylizacji i kastracji

[B]§2.[/B] Stowarzyszenie realizuje swoje cele, zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności poprzez:
- przechowywanie zwierząt bezdomnych, porzuconych, przekazanych Stowarzyszeniu drogą umowy darowizny lub wykupionych przez Stowarzysznie,
- współfinansowanie zwierząt bezdomnych lub wymagających specjalnej troski w domach tymczasowych dla zwierząt bezdomnych prowadzonych przez wolontariuszy Stowarzyszenia,wskazanych przez Stowarzyszenie: hotelach dla zwierząt lub w szpitalach weterynaryjnych
- działalność adopcyjna (poszukiwanie nowych opiekunów dla zwierząt bezdomnych , kwalifikacja do adopcji, kontrole przedadopcyjne i poadopcyjne),
- diagnostyka, leczenie i rehabilitacja zwierząt pozostających pod opieka Stowarzyszenia
- współdziałanie z właściwymi instytucjami w zakresie ujawniania i ścigania przestępstw i wykroczeń w zakresie łamania praw zwierząt
-prowadzenie zarobkowej działalności gospodarczej, celem pozyskania środków finansowych przeznaczonych na realizację celów statutowych Stowarzyszenia.
- pozyskiwanie sponsorów i darczyńców
- współpracę z innymi organizacjami i instytucjami o podobnym profilu, również zagranicznymi i międzynarodowymi.

[B]§3.[/B] Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą przeznaczoną dla zdobywania funduszy na działalność statutową.

[CENTER][B]Rozdział III[/B]
[B]Członkowie, ich prawa i obowiązki[/B][/CENTER]

[B]§1.[/B] Członkowie Stowarzyszenia dzielą się na:
- członków zwyczajnych,
- członków wspierających,
- członków honorowych.

[B]§2.[/B] Osoba prawna może być jedynie członkiem wspierającym Stowarzyszenia.

[B]§3.[/B] [U]Członek zwyczajny[/U]
Członkiem zwyczajnym może być osoba, mająca pełną zdolność do czynności prawnych, pragnąca urzeczywistniać cele Stowarzyszenia.
Przyjęcia w poczet członków dokonuje Zarząd uchwałą podjętą w ciągu dwóch miesięcy od daty złożenia deklaracji zawierającej rekomendację dwóch członków zwyczajnych. Zainteresowany winien być zawiadomiony na piśmie w ciągu 15 dni od daty podjęcia uchwały. W razie odmowy przyjęcia na członka, zainteresowany ma prawo w terminie jednego miesiąca od daty jej doręczenia złożyć na ręce Zarządu odwołanie do Walnego Zebrania. Zebranie rozpatruje odwołanie w czasie najbliższych obrad. Stanowisko Walnego Zebrania jest ostateczne.
Członek zwyczajny ma prawo:
- wybierać i być wybieranym do władz Stowarzyszenia,
- zgłaszać wnioski w sprawach związanych z działalnością Stowarzyszenia,
- korzystania z pomocy i zaplecza Stowarzyszenia w podejmowanych działaniach zgodnych z jego celami statutowymi,
Członek zwyczajny ma obowiązek:
- przestrzegania postanowień statutu, regulaminów i uchwał władz Stowarzyszenia,
- regularnego opłacania składek członkowskich,
- aktywnego uczestniczenia w realizacji celów Stowarzyszenia.

[B]§4.[/B] [U]Członek honorowy.[/U]
1. Członkiem honorowym Stowarzyszenia może zostać osoba fizyczna szczególnie zasłużona dla rozwoju społeczeństwa obywatelskiego,
2. Godność członka honorowego nadaje Walne Zgromadzenie na wniosek Zarządu Stowarzyszenia.
3. Członek honorowy ma wszystkie prawa członka zwyczajnego Stowarzyszenia.
4. Członek honorowy ma obowiazek przestrzegania Statutu i uchwał władz Stowarzyszenia.

[B]§5.[/B] [U]Członek wspierający[/U]
1. Członkiem wspierającym Stowarzyszenia może zostać osoba prawna lub fizyczna uznająca cele Stowarzyszenia, która chce wspomagać jego działalność statutową,
2. Przyjęcia na członka wspierającego dokonuje Zarząd Stowarzyszenia na podstawie podpisanej deklaracji.
3. Członek wspierający ma prawo z głosem doradczym brać udział, za pośrednictwem swojego przedstawiciela, w pracach Stowarzyszenia, zgłaszać do władz Stowarzyszenia wnioski i postulaty dotyczące podejmowanych przez Stowarzyszenie zadań.
4. Członek wspierający jest zobowiązany do regularnego wywiązywania się z deklarowanych świadczeń i przestrzegania ustaleń zawartych w podpisanej deklaracji.

[B]§6.[/B] Ustanie członkostwa
1. Ustanie członkostwa następuje poprzez uchwałę Zarządu o skreśleniu z listy członków lub wykluczeniu członka.
2. Skreślenie z listy członków następuje w przypadku:
- dobrowolnego wystąpienia ze Stowarzyszenia,
- automatycznego skreślenia z listy członków z powodu nieusprawiedliwionego zalegania z opłatą składek członkowskich za okres dwoch lat, jeśli składki zbierane są rocznie,
- śmierci członka lub likwidacji osoby prawnej, będącej członkiem wspierającym,
3. Wykluczenie członka następuje w przypadku:
- działania na szkodę Stowarzyszenia,
- naruszania postanowień statutu, regulaminów i uchwał władz Stowarzyszenia
- popełnienia czynu hańbiącego,
4. Od uchwał Zarządu o skreśleniu lub wykluczeniu przysługuje członkom odwołanie do Walnego Zgromadzenia w terminie 14 dni od dnia doręczenia uchwały na piśmie.

[CENTER][B]Rozdział IV[/B]
[B]Władze Stowarzyszenia[/B][/CENTER]

[B]§1.[/B] Władzami Stowarzyszenia są:
1. Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia, zwane dalej "Walnym Zebraniem"
2. Zarząd Stowarzyszenia, zwany dalej "Zarządem",
3. Komisja Rewizyjna.

[B]§2.[/B] Kadencja władz Stowarzyszenia trwa 1 rok.

[B]§3.[/B] W przypadku zmniejszenia się liczby obieralnych członków władz w trakcie trwania kadencji, Zarząd zwołuje Walne Zebranie w celu odbycia wyborów uzupełniających.

[B]§4.[/B] Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia
1. Walne zebranie jest najwyższą władzą Stowarzyszenia. Walne Zebrania Członków mogą być:
- zwyczajne,
- nadzwyczajne,
- robocze,
O terminie Zwyczajnego i Nadzwyczajnego Walnego Zebrania wraz z proponowanym porządkiem obrad Zarząd zawiadamia członków pisemnie na 20 dni przed terminem obrad.
2. Zwyczajne Walne Zebranie jest zwoływane raz na rok przez Zarząd "Stowarzyszenia",
3. Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków zwoływane jest przez Zarząd:
- z inicjatywy Zarządu,
- na wniosek Komisji Rewizyjnej,
- na pisemny wniosek co najmniej 1/3 ogólnej liczby członków.
Nadzwyczajne Walne Zebranie musi odbyć się nie później niż 30 dni od zgłoszenia wniosku.
4. Robocze Walne Zebranie jest organizowane zgodnie z regulaminem prac Zarządu.
5. Uchwały Zwyczajnego i Nadzwyczajnego Walnego Zebrania Członków są podejmowane w głosowaniu jawnym zwykłą większością głosów w obecności co najmniej ponad 1/2 ogólnej liczby członków,
5.1. W przypadku równego rozłożenia głosów w trakcie głosowania, decyduje głos przewodniczącego Walnego Zebrania.
6. Wybory do Władz Stowarzyszenia odbywają się w głosowaniu tajnym w obecności co najmniej ponad 1/2 ogólnej liczby członków.
7. W razie braku quorum otwarcie Walnego Zebrania następuje w drugim terminie, a jego ważność nie jest zdeterminowana ilością obecnych na nim członków.
8. Walne Zebranie Członków:
- ustala kierunki i program działania Stowarzyszenia,
- rozpatruje i zatwierdza sprawozdania Zarządu i Komisji Rewizyjnej,
- decyduje w sprawie udzielania absolutorium Zarządowi,
- wybiera Prezesa Zarządu, Zarząd i Komisję Rewizyjną,
- uchwala zmiany statutu Stowarzyszenia,
- zatwierdza regulaminy Zarządu i Komisji Rewizyjnej,
- podejmuje uchwałę o rozwiązaniu Stowarzyszenia oraz o przeznaczeniu jego majątku,
- rozpatruje odwołania od uchwał Zarządu,
- nadaje tytuły członka honorowego Stowarzyszenia.

[B]§5.[/B] Zarząd Stowarzyszenia
1. Zarząd kieruje całokształtem działalności Stowarzyszenia zgodnie z uchwałami Walnego Zebrania, reprezentuje je na zewnątrz i ponosi odpowiedzialność za swoją pracę przed Walnym Zebraniem.
2. Zarząd składa się minimum z 3 osób (w tym Prezesa). Na pierwszym posiedzeniu Zarząd może ze swego grona wybrać wiceprezesa, sekretarza i skarbnika. Uchwały podejmowane są zwykłą większością głosów w obecności co najmniej ponad 1/2 ogólnej liczby członków Zarządu. W sytuacji równego rozłożenia głosów decyduje głos Prezesa.
3. Szczegółowe uprawnienia, organizację pracy oraz tryb obradowania określa regulamin Zarządu.
4. Zarząd Stowarzyszenia zbiera się w miarę potrzeb, lecz nie rzadziej niż raz na 3 miesiące.
5. Zarząd Stowarzyszenia zobowiązany jest do:
- realizowania zadań statutowych zgodnie z wytycznymi, uchwałami i zaleceniami Walnego Zebrania,
- uchwalania okresowych planów działalności merytorycznej i finansowej,
- przedstawiania sprawozdań ze swojej działalności Walnemu Zebraniu,
- zarządzania majątkiem i podejmowania uchwał w sprawie dotacji, darowizn, spadków, zapisów, środków pochodzących z ofiarności publicznej, dotacji i kontraktów państwowych,
- ustalania wysokości wynagrodzeń za pracę na rzecz Stowarzyszenia.
6. Do składania oświadczeń woli we wszystkich sprawach majątkowych Stowarzyszenia, zawierania umów i udzielania pełnomocnictw wymagany jest podpis dwóch członków Zarządu.
7. Prezes Zarządu zwołuje posiedzenia Zarządu i im przewodniczy.
8. Do realizacji swych zadań Zarząd powołuje Biuro Stowarzyszenia i jego Dyrektora.
8.1 Dyrektor kieruje pracami Biura na podstawie regulaminu, który podlega akceptacji Zarządu.

[B]§6.[/B] Komisja Rewizyjna
1. Komisja Rewizyjna jest organem kontrolnym Stowarzyszenia i składa się z 3 osób.
2. Komisja Rewizyjna wybiera ze swego grona przewodniczącego, jego zastępcę i sekretarza
3. Członkowie Komisji Rewizyjnej nie mogą pełnić innych funkcji we władzach Stowarzyszenia
4. Członkowie Komisji mają prawo
- uczestniczyć w zebraniach Zarządu z głosem doradczym
- wnioskować o zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zebrania
5. Komisja Rewizyjna działa na podstawie własnego regulaminu. Uchwały Komisji Rewizyjnej podejmowane są zwykłą większością głosów w obecności wszystkich jej członków.
6. Komisja Rewizyjna ma obowiązek m. in.:
- kontrolowania co najmniej raz w roku całokształtu działalności Stowarzyszenia,
- przedstawiania Zarządowi uwag i wniosków oraz zaleceń pokontrolnych, dotyczących działalności statutowej i finansowej Stowarzyszenia
- składania sprawozdań ze swej działalności Walnemu Zebraniu,
- składania wniosków o udzielanie absolutorium Zarządowi.
7. Członkowie Komisji pracują społecznie.

[CENTER][B]Rozdział V[/B]
[B]Majątek i gospodarka finansowa[/B][/CENTER]

[B]§1.[/B] Majątek Stowarzyszenia składa się z :
- składek członkowskich członków zwyczajnych,
- dotacji, darowizn, spadków i zapisów oraz środków pochodzących z ofiarności prywatnej,
- wpływów z działalności statutowej,
- dochodów z majątku Stowarzyszenia,
- dochodów z działalności gospodarczej wykonywanej na podstawie odrębnych przepisów,
- dotacji i kontraktów państwowych,
1. Wysokość składek ustalana jest przez Walne Zebranie.
2. Dochód uzyskany z działalności gospodarczej służy realizacji celów statutowych i nie może być przeznaczony do podziału między członków Stowarzyszenia.
3. Do nabywania, zbywania i obciążania majątku, nieruchomości oraz dysponowania środkami Stowarzyszenia upoważniony jest Zarząd.

[CENTER][B]Rozdział VI[/B]
[B]Postanowienia końcowe[/B][/CENTER]

[B]§1.[/B] Zmiany Statutu jak i decyzja o rozwiązaniu Stowarzyszenia wymagają uchwały Walnego Zebrania Członków powziętej większością 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy liczby członków uprawnionych do głosowania.

[B]§2.[/B] Uchwalając rozwiązanie Stowarzyszenia, Walne Zebranie powołuje Komisję Likwidacyjną a także wskazuje fundacje i stowarzyszenia nie nastawione na zysk o celach możliwie najbliższych celom, powstania Stowarzyszenia, na których rzecz przejdzie majątek Stowarzyszenia po zaspokojeniu jego zobowiązań

[/quote]

Posted

Pucko, adres dałam 2 razy przez PW i raz mailem, nie wiem, czemu nie przeszedł. Jeszcze raz spróbuję.
Zresztą: wszystko tak, jak napisałaś w PW, tylko Wojkowice 42-580, nie Katowice.

Posted

[QUOTE]Basiu - to doskonały pomysł ! Możesz suszyć różne rzeczy - pokrzywę, mlecz, babkę, liście jeżyn i malin, porzeczek, krwawnik, liscie truskawek, skrzyp, liscie brzozy, natka pietruszki, koperek, ziele owsa, kwiaty nagietka ...
[/QUOTE]
Cieszę się, że się podoba ;)
Mam słaby dostęp do wymienionych warzyw, ale troche ich ma moja mama.
Czy jest jakiś specjalny sposób do suszenie tych smakołyków?
Gałązki jakich jeszcze roślin, krzewów jadają świnki?

Posted

[quote name='basia']Cieszę się, że się podoba ;)
Mam słaby dostęp do wymienionych warzyw, ale troche ich ma moja mama.
Czy jest jakiś specjalny sposób do suszenie tych smakołyków?
Gałązki jakich jeszcze roślin, krzewów jadają świnki?[/quote]

suszone zioła: skrzyp, babki lacetowata i szerokolistna, krwawnik(suszy się kwiaty), mniszek, pokrzywa, podbiał, koniczyna czerwona, kłącza perzu; korzeń mniszka; liście brzozy, jeżyn, malin, czarnej porzeczki, poziomki, truskawek, nagietek-kwiat, malwa czarna, kocanka piaskowa, płatki dzikiej róży, owoce aronii, głogu, tarniny, czarnej porzeczki, maliny, jarzębiny.
Żeby wiedzieć co mogą jeść gryzonie najlepiej zajrzeć do oferty firmy Zuzala i Herbal Farm.
np.moje świnie lubią krwawnik, liście drzew i krzewów owocowych, mniszka, babki, korę wierzby, macierzankę, szałwię, melisę, miętę... nie lubią za to korzeni, kupiłam im raz cykorię i nie chciały.:shake:
Zbiór:
Najwięcej substancji czynnych mają młode pędy i liście, a więc położone w części wierzchołkowej, przy kwiatach i owocach. Z korzeni i pędów podziemnych najlepiej pobierać najgrubsze, dobrze wykształcone ale niezdrewniałe. Owoce, korzenie i inne grubsze organy należy umyć. Materiał powinno sie zbierać do koszyków lub luźno tkanych, lnianych worków. Wskazane żeby zebrany materiał suszyć już w dniu zbioru.
Części przeznaczone na suszenie pozyskuje się tak, żeby nie zawierały zbyt dużo wody. Zbiór wykonuje sie w dni słoneczne, między 9 a 10 rano, kiedy odparuje rosa. (z podobnego powodu nie pozyskuje się ziół po obfitych deszczach).
Kwiaty należy zrywać tuż przed albo na samym początku kwitnienia żeby z płatków nie ulatniały się substancje czynne.
Przetwarzanie i przechowywanie:
suszenie liści i kwiatów powinno odbywać się w temperaturze nieco wyższej od pokojowej, przy delikatnej wentylacji, bez dostępu promieni słonecznych.
Twardsze liście, łodygi, mięsiste owoce i korzenie należy suszyć w trochę wyższej temp. ,do 40 stopni, a delikatniejsze części do 35. Grubsze korzenie należy umyć, zetrzeć korek, pokroić. Można rozdrobnić większe owoce i mięsiste części kwiatostanu.
Wymądrzanie na podstawie książki "Atlas ziół krajowych" autorstwa Arkadiusza Iwaniuka. O nalewkach itp. nie będę pisać;)
Liście po wysuszeniu łatwo się kruszą więc albo je trzeba po wysuszeniu zapakować tak żeby się za bardzo nie pokruszyły albo pogodzić się z tym że zwierz bedzie jadł proszek:)

Posted

[quote name='pucka69'] Alfo - zdjęcie Donka też byłoby mile widziane :)[/quote] mówisz-masz.
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images26.fotosik.pl/21/c6b272fd7d0220cb.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images30.fotosik.pl/21/74f58db181901ae5.jpg[/IMG][/URL]

Filipowi też zrobiłam żeby mu przykro nie było;)
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images25.fotosik.pl/21/9f28130baba5a844.jpg[/IMG][/URL]

twarz Filipa:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images29.fotosik.pl/21/772141ed69260b75.jpg[/IMG][/URL]

Posted

bebebe - jak to dobrze, że moich tylko czwórka:lol: 4 dla Zasadzkas do pociągu , Balbinka dla AnQ...i te małe, nie wiadomo kiedy i ile...
Invictus - dzięki za wzór. Ja bym tam wprowadził zastrzeżenia dotyczące tego, że będziemy zajmować się głównie świnkami. Jeszcze porównam ze statutem Królików.
Alfa - świnki faktycznie mają głównie twarze:lol:
Zasadzkas - tak, wtorek przed 6.00.

Posted

[quote name='Elurin']Alfa - świnki faktycznie mają głównie twarze:lol:
[/quote] no, tak powiedział TZ Pucki.
A ja tak się ostatnio przyglądałam osobom i doszłam do wniosku że jakakolwiek siła twórcza przyczyniła się do powstania świnki morskiej to była to siła z dużym poczuciem humoru.
Popatrzcie jakie one są śmieszne: twarz, brzuszek, koniec.
Wszystko to na krótkich nóżkach, porusza się bardzo szybkim biegiem, robi łiii, y y y i inne śmieszne dźwięki wydaje.:lol:

Posted

ja wiem ciotko ze we wtorek spokojnie - biore je do pracy - bo elurin ma blizej do mnie do pracy po prostu. on je przenocuje i przywiezie je WE WTOREK n acentralny ;)
Alfa - Donkowi twarzy prawie nie widać, twarz Filipa jest super!

Posted

Po pierwsze Donek jest suuuuuper ,( na pierwszym zdjęciu wygląda jak peruka :evil_lol: )

Po drugie witam Czarne Słoneczko ;)

Po trzecie teraz troche samochwalstwa : uszyłam Bolesławowi hamak , bo już zaczął waszym świniakom zazdrościć, i pewnie dlatego mnie gryzł

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cea5bfe8746f9efb.html][IMG]http://images27.fotosik.pl/21/cea5bfe8746f9efbm.jpg[/IMG][/URL][URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd5a31cc72ffd488.html][IMG]http://images27.fotosik.pl/21/bd5a31cc72ffd488m.jpg[/IMG][/URL]

krytyka konstrukcji mile widziana, bo robiłam to pierwszy raz i nie wiem czy się sprawdzi:oops:

[SIZE=1][COLOR=gray]po czwarte swinka z jednego z linków znalazła domek i możliwe ,że jesli oczywiście by się dało będzie potrzebna pomoc w transporcie ( bo nie wytrzymałam i samowolke urzadziłam :oops: i napisałam meila do dziewczyny ,i świnka ma dom , ale w k.Tucholi i moze choć przypadkiem w transporcie mozna by pomóc, aby świnka na poczte polską nie była skazana?)[/COLOR][/SIZE]

Posted

[quote name='pucka69']
Alfa - Donkowi twarzy prawie nie widać...[/quote]
no wiem, mam prymitywny aparat, taki w telefonie tylko... Wydłubałam z fotosika stare zdjęcie Donka z 10 marca. Profil:;) Zrobiłam mu wtedy kucyk żeby było widać twarz.
[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images21.fotosik.pl/66/5ea459f9ee187ca7.jpg[/IMG][/URL]