Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie, zgłosiła się do mnie dziewczyna zainteresowana adopcją psa przez dogomanię. Od czasu ustalenia z TZ, że biorą psa, kopie w wątkach i usiłuje znaleźć odpowiadającego im pieska. Najbardziej zainteresował ją Szaki i suczka Mrówcia. Może wziąć jednego. Chce odpowiedzialnie wybrać, dlatego chciałaby dopytać o pewne szczegóły dotyczące psiaka. Korzysta z mojego pośrednictwa ponieważ nie ma użytkownika na dogomanii. Poniżej cytuję jej maila:
Pytania o Mrówę:
Wiecej detali o alergii (specjalna karma, ale co dokładnie psinie dokucza, jakiej pomocy wymaga? I czy coś wiadomo o innych przebytych chorobach? Czy załatwia się w boksie ? Jak będzie z załatwianiem się w domu? Czy będzie w stanie czekać na nas cały dzień (8 godz) sama?
Jak się odnosi do dzieci? Bo inne psy domyślam się, że spoko a koty? ;)Czy cos wiadomo? Jak się zachowuje na spacerach? Czy potrafi chodzic na smyczy? Czy wiadomo jak znosi podróże samochodem? Będziemy co jakiś czas podróżować i ona musiałby podróżować z nami.
I jak się odnosi do innych ludzi, choc domyslam się że spoko? :lol:
Pewnie i tak cześć tych rzeczy nie wiadomo ponieważ jest w schronisku :-( ale chociaż cień podejrzeń i obserwacji własnych mile widziany.
Proszę Was o odpowiedź, która pozwoli dokonać udanej adopcji. Wybrany przez nich pies będzie członkiem ich rodziny do końca życia. Ja mogę tylko dziewczynę polecić - opiekowała się moją suczką przez kilka miesięcy, także wiem co piszę. Do tego jako młoda dziewczyna samodzielnie opiekowała się starzejącą się suczką co oznaczało ciągłe wizyty u weta, podawanie leków, utrzymywanie ścisłej diety i tak przez kilka dobrych lat (sunia dożyła 18 lat). Zresztą wrazie pozytywnej decyzji same wypytacie o wszystko.
Pozdrawiam i trzymam kciuki :-)
F.

Posted

[LEFT]Oj ciężko mi będzie odpowiedzieć na wszystko bo nie wszystko da się sprawdzić w schronisku.

O alergii nie wiem za dużo,tzn nie posiadam fachowej wiedzy,mogę jedynie powiedzieć jak to wygląda "na chłopski rozum". Mrówka po prostu nie może jeść byle czego,powinna jeść karmę dla alergików,przeważnie taka karma ma obniżoną ilość białka lub zwykłą ale trochę lepszą psią karmę. Może też jeść jedzenie "domowe". Nie może jeść np kości.
Alergia objawia się wypadaniem futerka "na piersi". Niczym więcej.
Innych chorób nie było,poza przedłużającą się rują,dlatego została wysterylizowana,żeby się to nie zamieniło w poważną chorobę.

Oczywiście,że załatwia się w boksie:evil_lol: Nie wiem jak to będzie w domu,ale jestem pewna,że szybko się nauczy. Nie wiem czy będzie chętnie czekała 8h,nie jestem w stanie tego stwierdzić. Jest to kwestia nauczenia.

Do dzieci stosunku nie znam ale jest pokojowo nastawiona do ludzi więc myślę,że do dzieci tez będzie grzeczna. Ona się lub bawić a dzieci są do tego doskonałym towarzystwem.

Na smyczy potrafi chodzić ale oczywiście na początku będzie tak zachwycona spacerami,że nie będzie raczej chciała chodzić grzecznie,tyle siedziała w boksie ,że będzie to sobie chciała "odbić".

Nie mam pojęcia jak zniesie jazdę samochodem,to też kwestia przyzwyczajenia o ile nie ma choroby lokomocyjnej.

Do ludzi jest przyjaźnie nastawiona,bardzo chce się bawić,chce zwrócić na siebie uwagę. Lubi się przytulać,tęskni za towarzystwem człowieka. Nie jest agresywna w stosunku do ludzi,wręcz przeciwnie.

Nie mam pojęcia co mogę jeszcze dopisać. Chętnie odpowiem na dalsze pytania.
[/LEFT]

Posted

Dziękuję za szybką reakcję i wyczerpującą odpowiedź, no to ma dziewczyna zagwozdkę. Chciałaby wziąć oba ale TZ się nie zgadza, mowy nie ma. No nic, trzymam kciuki za dobry los dla psiunki :loveu:

Posted

Potencjalna pani Mrówci dała sobie czas na decyzję (czy bierze Szakiego czy Mrówcię) do piątku. Nie zazdroszę jej tego wyboru, oba psiunki kochane, oba w potrzebie... No cóż, możemy tylko czekać i liczyć na dobry wybór.
Padło jeszcze jedno pytanie: czy w razie pozytywnej decyzji dla Mrówci można się umówić do spotkanie w schronisku w weekend? Konkretnie późnym popołudniem w sobotę? Czy należy umawiać się pod nr tel.podanym w pierwszym poście, czy też przez Was?
F.

Posted

Ach, doczytałam, że Mrówcia próbuje ustawiać inne psy w boksie. Czy to się skończyło, czy tak jest nadal? Bo Mrówcia pewnie od czasu do czasu musiałaby spędzić (razem z panią) weekend w domu gdzie znajduje się niewielka suczka i dobrze by było gdyby potrafiła się z nią dogadać. Jak sądzicie, czy to może być problem?
F.

Posted

[LEFT]Wiesz w boksie to w boksie,ona walczy o zainteresowanie i uwagę człowieka,jak biegała po sterylce z naszymi pilnującymi psami Bellą i Psotką to się bawiły i nie było problemów a w boksie nadal psy ustawia.
Dodam,że Bella to bernardyn a Psota to mały kundelek.

Do schroniska można przyjechać dosłownie w każdym terminie po wcześniejszym umówieniu się ze mną,można tu lub pod numerem 515716553. Odbieram praktycznie zawsze chyba,że nie mogę.
[/LEFT]

Posted

Witajcie, po rozmowie z opiekunkami Szakiego, potencjalna pani zdecydowała o rezygnacji z jego adopcji. Ze względu na tryb zycia nie byłaby w stanie zapewnić Szakiemu optymalnych dla niego warunków.
Jeszcze raz dziekuję dziewczynom opiekującym się Szakim za rzeczową i bardzo miłą rozmowę :Rose:
Także w tej chwili sytuacja wygląda na tak dla Mrówci. :multi: Na pewno zainteresowana odezwie się pod wskazany telefon w sprawie dogrania szczegółów przyjazdu do schroniska. Cieszy się, że jest to możliwe w weekend bo właściwie tylko wtedy ma taką możliwość. Trzymajmy kciuki za to, żeby przypadły sobie do serca :lol:

Posted

Fasolka napisał(a):
Witajcie, po rozmowie z opiekunkami Szakiego, potencjalna pani zdecydowała o rezygnacji z jego adopcji. Ze względu na tryb zycia nie byłaby w stanie zapewnić Szakiemu optymalnych dla niego warunków.
Jeszcze raz dziekuję dziewczynom opiekującym się Szakim za rzeczową i bardzo miłą rozmowę :Rose:
Także w tej chwili sytuacja wygląda na tak dla Mrówci. :multi: Na pewno zainteresowana odezwie się pod wskazany telefon w sprawie dogrania szczegółów przyjazdu do schroniska. Cieszy się, że jest to możliwe w weekend bo właściwie tylko wtedy ma taką możliwość. Trzymajmy kciuki za to, żeby przypadły sobie do serca :lol:

Ojej byłoby wspaniale!
Ale zaczekajmy z radością do ostatecznej decyzji.

Posted

Osoby zaintaresowane Mrówką są z Warszawy :crazyeye:
Hmmm, jaki ruch się zrobił, może to i dobrze, więcej bid znajdzie dom :lol:
Zaraz dam znać zainteresowanej niech do Ciebie dzwoni i pogada co robić.
F.