juli88 Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 (edited) AKTUALIZACJA NA DZIE艃 08-01-2012 Kluska w DS 08-01-2012 Pojechali艣my 200 km po szcz臋艣cie dla Kluski i si臋 uda艂o! Dom zakochany od pierwszego wejrzenia w Klusce! 艣Wiek - oko艂o 6 miesi臋cy Waga - oko艂o 5 kg Szczepienia: tak Odrobaczenie: tak Ksi膮偶eczka zdrowia - posiada Chip - nie Sterylizacja - nie Zachowanie w domu - 偶ywa, nie szczeka na go艣ci, wi臋kszo艣膰 czasu przesypia lub bawi si臋 gryzakami, zachowuje czysto艣膰, sygnalizuje potrzeb臋 wyj艣cia, nie niszczy, bez problemu zostaje sama. Pos艂usze艅stwo - Stosunek do dzieci - bardzo przyjazny, 艂agodna, pozytywnie nastawiona do dzieci. Stosunek do innych ps贸w - bardzo przyjazny, ch臋tnie bawi si臋 z innymi psami. Obecnie przebywa w mieszkaniu z psem, zaczepia i zach臋ca do zabawy. Stosunek do kot贸w i innych zwierz膮t - dla kota by艂a bardzo przyjacielska W podr贸偶y: nie ma choroby lokomocyjnej, w samochodzie zachowuje si臋 spokojnie. Jakiego domu szuka Kluska: Kawka jest bardzo spragniona towarzystwa cz艂owieka. Najlepiej czu艂aby si臋 w ciep艂ym domu lub mieszkaniu. Nie nadaje si臋 na podw贸rko. Kontakt w sprawie adopcji: 505 158 004 Mo偶liwa pomoc w transporcie. Dyzio w DT brat Kluski, znalaz艂am go w strasznym stanie, wycie艅czonego jako ok 4 tygodniowe szczenie by艂 karmiony ko艣膰mi przez co sta艂 si臋 apatyczny. W艂a艣ciciele my艣l膮c, 偶e robi膮 dobrze podali mu ETOPIRYNE. Po pierwszej wizycie u weterynarza pad艂a diagnoza 偶e psiak jest 艣lepy. Dokarmi艂am go i poda艂am 艣rodki na odrobaczenie przez co psiak zn贸w widzi. Wizyta u okulisty potwierdzi艂a na 100% psiak widzi i ma prawie normalni rozwini臋te siatk贸wki. Przyczyn膮 艣lepoty by艂o zarobaczenie lub zag艂odzenie. Psiak jest teraz u mnie, ma si臋 艣wietnie. Przez to 偶e zosta艂 tak wcze艣nie odebrany od matki ma pewne problemy behawioralne z kt贸rymi walczymy. Wiek - oko艂o 6 miesi臋cy Waga - 3 kg Szczepienia: tak Odrobaczenie: tak Ksi膮偶eczka zdrowia - posiada Chip -nie Sterylizacja - nie Zachowanie w domu - energiczny szczeniak, wi臋kszo艣膰 czasu bawi si臋 gryzakami lub z innym psem, nie niszczy, zostaj膮c sam chwilk臋 pop艂acze ale po chwili uspokaja si臋 Pos艂usze艅stwo - dopiero uczy si臋 komend (umie ju偶 siad) Stosunek do dzieci - bardzo przyjazny, 艂agodny, ch臋tnie bawi si臋 z dzie膰mi. Stosunek do innych ps贸w - bardzo przyjazny do ps贸w kt贸re zna, ch臋tnie si臋 z nimi bawi. Ps贸w kt贸rych nie zna si臋 boi i wykazuje lekk膮 agresj臋 Stosunek do kot贸w i innych zwierz膮t - 艂agodny, cho膰 kota kt贸rego nie zna艂 pogoni艂 (ale kot ucieka艂) do kr贸lika spokojny W podr贸偶y: nie ma choroby lokomocyjnej, w samochodzie zachowuje si臋 spokojnie. W tramwaju, 偶eby si臋 nie ba膰, musi czu膰 blisko艣膰 opiekuna (np. siedzie膰 na kolanach). Jakiego domu szuka Dyzio: do艣wiadczonego, cierpliwego i ch臋tnego do pracy nad psem Kontakt w sprawie adopcji: 505 158 004 Mo偶liwa pomoc w transporcie. KALENDARZ WYDARZE艃: - 05.09.2011 - znajduj臋 u s膮siad贸w szczeniaki ok 4tygodniowe, gdzie jeden okazuje si臋 na wyko艅czeniu, nadaje mu imi臋 Dyzio. Psiak nie wygl膮da艂 najlepiej, w艂a艣ciciele podali mu ko艣ci, a nast臋pnie Etopiryne (mieli dobre zamiary) - 06.09.2011 - pierwsza wizyta u weterynarza, szokuj膮ca wiadomo艣膰 DYZIO JEST 艢LEPY, psiak trafia do mnie do domu - 20.09.2011 - wizyta u okulisty, DYZIO WIDZI :), prawdopodobnie nie widzia艂 z powodu niedo偶ywienia lub zarobaczenia - 07.10.2011 pierwsza sunia siostra Dyzia (ciemna Kluska) teraz ju偶 Molly znalaz艂a dom i ma si臋 艣wietnie, mam sta艂y kontakt z w艂a艣cicielami - 20.11.2011 - Kluska w DT :) szukamy DS - Dyzio u weterynarza, ze zdrowiem wszystko ok - 31.12.2011 - odwiedzi艂am Klusk臋 fotorelacja post # Edited January 8, 2012 by juli88 Quote
juli88 Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 (edited) Wydatki: 45 z艂 - wizyta u weterynarza + krople do oczu ATECORTIN + odrobaczenie 63 z艂 - karma zestaw Royal Starter - 2x 1,5 kg suchej + puszka 104 z艂 - wizyta u specjalisty (okulisty) + odrobaczenie 40 z艂 - odrobaczanie si贸str i matki (dla matki kuracja 2 tygodniowa) ok 150 z艂 - dojazd Kluski do nowego domu Razem: 402 z艂 Wp艂aty: 10 z艂 - od 3 x z bazarku us艂ugowego :) 20 z艂 - od puma1984 z bazarku us艂ugowego :) 5 z艂 - od 3 x z bazarku us艂ugowego :) 185,10 z艂 z pierwszego bazarku notesowego :) 55 z艂 z drugiego bazarku notesowego :) 39,80 wp艂ata po Sonii, mamie Kluski i Dyzia kt贸ra nie prze偶y艂a zabiegu sterylizacji :( Razem: 314.90 z艂 Stan konta maluch贸w: -90.10 z艂 Edited March 20, 2012 by juli88 Quote
karolcia1509 Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 ma艂y jest slodki, ale widac ze cierpi i to oczko przymr贸zone...:( biedactwo...lepiej nawet nie pytac wlasciciela co tak naprawde sie sta艂o bo moze nawet nie pamieta. Nie mam doswiadczenia w tych sprawach napewno bedzie konieczna wizyta u weta, dobrze ze je i ze jest pod twoja opieka. Jesli ktos moze cos doradzic w tej sprawie to prosimy o pomoc... Quote
juli88 Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 ROBI臉 PORZ膭DEK NA W膭TKU: Kopia pierwszego postu z 05-09-2011 Przedstawiam Wam Dyzia, szczeniaka 5 tygodniowego. Psiak jest chory, niestety nie wiem na co jutro najp贸藕niej w czwartek zabieram go do weta. Problem w tym, 偶e nie mam za co... Na psiaka powstanie bazarek i mam nadziej臋, 偶e uda si臋 nazbiera膰 na pomoc dla niego... Psiak prawdopodobnie cierpi, bo jak nie 艣pi to p艂acze. Pochodzi z domu gdzie cz艂owiekiem rz膮dzi alkohol i niestety ten alkohol wyrz膮dzi艂 temu psu t膮 krzywd臋. Prawdopodobnie kilka dni temu ta ma艂a kulka by艂a jeszcze radosnym szczeniakiem, gdzie biega艂 po podw贸rzu z dwiema siostrami, pe艂en 偶ycia i rado艣ci, a偶 pewnego niekoniecznie pi臋knego dnia w艂a艣ciciel chc膮c dobrze (niestety) poda艂 tym szkrabom ko艣ci (prawdopodobnie), tylko ten psiak marnia艂 w oczach wi臋c na dok艂adk臋 poda艂 mu lek Etopiryne. Co by艂o to ju偶 si臋 nie odstanie, wi臋c trzeba 偶y膰 dalej, teraz szczeniak jest u mnie, aby nikomu wi臋cej do g艂owy nie przychodzi艂o podawanie nowych 偶yciodajnych lek贸w. Je i pij臋 jak normalne szczenie, kupka wczoraj i dzi艣 twarda i du偶a. Psiak chodzi w k贸艂ko i p艂acz臋. Aktualnie mamy problemy z oczkiem, puchnie i jest bardzo mokre. Przemywamy czarn膮 herbat膮. Niestety po tych prze偶yciach psiak boi si臋 ludzi, a bardziej dotyku. Ucz臋 go 偶e cz艂owiek jest dobry. Co do w艂a艣ciciela, zrobi艂 藕le i wie o tym, przykre to ale czasu nie cofniemy. Pozosta艂e dwie suczki, kt贸rych zdj臋膰 jeszcze nie mam zostan膮 oddane w dobre r臋ce po uko艅czeniu 8 tyg. Pomoc potrzebna jest ka偶da. Ka偶da dobra rada si臋 przyda. Np. co oznaczaj膮 cofni臋te uszka u takiego szczylka, ca艂y czas trzyma je cofni臋te. Jak 艣pi jest ok. Zdj臋cia: A tu musz臋 si臋 pochwali膰, m贸j pies kt贸ry nie toleruje innych ps贸w w domu, a co dopiero na swoim pos艂aniu... P.S. Psiak jest tak s艂odki i biedny, 偶e nawet m贸j Bubu, kt贸ry nie toleruje innych ps贸w pozwala mu spa膰 na swoim pos艂aniu. Pilnuje szkraba, gdy ten urz膮dza sobie p艂acz膮ce woja偶e po pokoju. Quote
xxxx52 Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 co stwierdzil weterynarz? Nie podoba mnie sie wyglad pieska Quote
juli88 Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Oczko przemyte i ju偶 lepiej wygl膮da. Wet jutro lub w czwartek. Musz臋 po偶yczy膰 kas臋 bo nie mam. Najgorszy jest dojazd do weterynarza... 40km... a nie mam auta. Co艣 wymy艣limy, kole偶anka jest skora do pomocy Psiak chwyci艂 mnie tak za serce, 偶e nigdzie si臋 bez niego nie ruszam. Quote
juli88 Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Nocka min臋艂a nam bezsennie... Psiak kr臋ci艂 si臋 i wierci艂. Plus jest taki, 偶e ju偶 si臋 do mnie przywi膮za艂 i ju偶 mnie wypatruj臋. Sam nie podejdzie, a nawet jak idzie w moj膮 stron臋 to mnie omija i tak w k贸艂ko. Dzi艣 wet. Zobaczymy, mam nadziej臋, 偶e ta Etopiryna nie da艂a mu w ko艣膰 tak jak si臋 tego boj臋. Oczko wygl膮da co najmniej lepiej. Jest troszk臋 opuchni臋te ale ju偶 tak nie 艂zawi. Quote
KateBono Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 juli88 napisa艂(a): teraz z nerwow mi slabo... nie chce zeby spotkal go los WHISKIEGO ;( Cioteczko Whiskas mia艂 uszkodzony CUN od urodzenia:-(, a Dyzio mo偶e mie膰 problemy zwi膮zane z podaniem Etopiryny i nakarmieniu ko艣膰mi. Oczko nie wygl膮da na uszkodzone - wydaje mi si臋, 偶e to zapalenie spoj贸wki albo rog贸wki bo chyba nie ma problemu z widzeniem? Mo偶e te偶 by膰 krwawienie z przewodu pokarmowego ( ko艣ci + Etopiryna ) Chodzenie bez przerwy i p艂acz ( jest niespokojny? ) mo偶e by膰 z powodu b贸lu brzuszka. Cofni臋te uszka to wynik strachu i ci膮g艂ego nas艂uchiwania ( tak mi si臋 wydaje - u mnie Solinka jak si臋 czego艣 boi lub jest czujna to w艂a艣nie tak robi ) To s膮 moje sugestie ale mog臋 si臋 myli膰 - mo偶e inne cioteczki znaj膮 si臋 lepiej i wypowiedz膮 si臋. Dyziolinek powinien jak najszybciej trafi膰 do weta. Trzymam kciuki za zdr贸wko malca. Quote
juli88 Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Wczoraj czyta艂am, 偶e kwas acetylosalicylowy mo偶e powodowa膰 zaburzenia CUN, zw艂aszcza przy podaniu dawki w du偶ych ilo艣ciach lub przy cz臋stym stosowaniu. Psiak mia艂 ok 4 tygodni jak podano mu dawk臋 dla doros艂ego cz艂owieka. A wa偶y na moje oko 0,5kg. Mam nadziej臋 偶e to nie to samo co Whiskas (nie wiem dlaczego pamietam Whisky). Tylko ten malec o nic si臋 nie obija i nie wpada brzuszkiem w siu艣ki. Faktycznie kilka razy si臋 przewr贸ci艂, ale to mo偶e nieporadno艣膰 szczeniaka... Nie wiem ile razy mia艂 podany ten lek... Niby raz. Psiak jest bardzo wycofany, ma jakby sw贸j 艣wiat, ale to obserwacje po jednym pe艂nym dniu. Wi臋c mo偶e to nowe miejsce na niego tak dzia艂a. (Tyle 偶e siostry zachowuj膮 si臋 normalnie u mnie w domu) Psiak widzi, dzi艣 rano obserwowa艂 mnie... To mnie troch臋 pocieszy艂o, bo dzie艅 wcze艣niej na nic nie reagowa艂. Do weta dzi艣. Kole偶anka za艂atwi艂a transport. To najwa偶niejsze. ............ edit: Dzi臋kuje za odpowied藕. Quote
KateBono Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 To trzymam moccccnooo kciuki, 偶eby maluchowi nic powa偶nego nie by艂o. Mo偶e po wydaleniu z organizmu tego paskudztwa wszystko b臋dzie dobrze i objawy neurologiczne si臋 cofn膮 Quote
juli88 Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Podaje ma艂emu mleko dla koci膮t KLARA. Mam nadziej臋, 偶e nie wyrz膮dzam mu wi臋kszej krzywdy... Dam zna膰 jak wr贸cimy od weta Quote
juli88 Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Psiak jest 艣lepy, nie wiadomo czy to wina ETOPIRYNY, czy tak ju偶 si臋 urodzi艂. Mo偶liwe, 偶e psiak co艣 widzi, kontury lub 艣wiat艂o. Ma zapalenie spoj贸wek i dosta艂 kropelki ATECORTIN do zakraplania 3 razy dziennie przez 10 dni. Za 10 dni kontrola i kolejne ogl臋dziny... Na chwile obecn膮 nic wi臋cej nie mog膮 potwierdzi膰 czy to tylko 艣lepota czy problemy neurologiczne. Ko艣ci prawdopodobnie zosta艂y wydalone, bo w brzuszku nic nie wykryto. Temperatury nie ma, kupka na miejscu by艂a 艂adna. Wizyta + lek do oczu kosztowa艂y 45 z艂 Trzymanie 艣lepego szczeniaka w budzie na podw贸rzu jest niebezpieczne, dlatego wet zgodzi艂 si臋 na odstawienie szczeniaka od matki, te偶 zaproponowa艂 podawanie karmy starter. 3 kg karmy + pucha kosztowa艂y 63,00 z艂. Do tego musz臋 kupi膰 Ranigast i podawa膰 1/10 tabletki 2x dziennie. Pies jest strasznie zagubiony, ba艂 si臋 badania i skomla艂 na ca艂y gabinet. Wet stwierdzi艂, 偶e b臋dzie to pies z niez艂ym charakterkiem ;) Czy znajdzie si臋 kto艣, kto przygarnie 艣lepe szczenie. W ko艅cu jest tyle zdrowych piesk贸w, a on b臋dzie potrzebowa艂 szczeg贸lnej opieki :( Wszelkie pieni膮dze jakie uda nam si臋 uzbiera膰, zostan膮 przeznaczone na szczepienia i odrobaczenia dla Dyzia i jego si贸str, oraz na dalsze jego leczenie. Gdyby co艣 jednak z pieni膮偶k贸w zosta艂o to przeznaczymy to na sterylizacj臋 matki szczeni膮t, kt贸ra jest wiejskim pieskiem i nie mo偶e liczy膰 na skr贸cenie m臋ki rodzenia co cieczk臋 przez w艂a艣cicieli. Wcze艣niej nie zgadzali si臋 na sterylk臋, ale teraz zaistnia艂y inne okoliczno艣ci, urodzi艂 si臋 艣lepy Dyzio, kt贸ry nie prosi艂 si臋 na 艣wiat. Jest to argument za przeprowadzeniem zabiegu. Jako samozwa艅czy mi艂o艣nicy zwierz膮t w obliczu cierpienia psiaka nie b臋d膮 mieli wyj艣cia, b臋d臋 rozmawia艂a z nimi do skutku. W艂a艣ciciele w swoich mo偶liwo艣ciach zapewniaj膮 suni tylko jedzenie, wod臋 i schronienie. Sterylizacja ju偶 jest poza ich zasi臋giem. Dlatego potrzebna jest pomoc. Nadrabiam zaleg艂o艣ci fotki paragon贸w i lek贸w: Lek do oczka: Lek na odrobaczenie: Opis weterynarza: Paragon za wizyt臋: Paragon za karm臋 (reszta nie do wliczania) Quote
KateBono Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 A da艂oby si臋 zrobi膰 fotki ocz膮t Dyziolina?Podes艂a艂abym je dr Garncarzowi i mo偶e uda艂oby sie stwierdzi膰 co to moze by膰 ( najwy偶ej napisze mi 偶e trzeba psiaka dok艂adnie zbada膰 bo ze zdj臋膰 nie mozna nic wywnioskowa膰) Moze to za膰ma m艂odzie艅cza ( tak mia艂 nasz Gufcio )? Quote
juli88 Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Bardzo ch臋tnie wy艣l臋 fotki. Tylko, 偶e bez lampy wychodz膮 zamazane a z lamp膮 - wiadomo 艣wiat艂o dzia艂a jako艣 na oko. Prosz臋 podaj na pw adres to pode艣l臋 zdj臋cia :) Dzi臋kuj臋 :) P.S. Zapraszam na bazarek dla ma艂ego: http://www.dogomania.pl/threads/2141...9Blepego-DYZIA Quote
KateBono Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Zr贸b kilka fotek i wy艣l臋 wszystkie.Jak si臋 czuje dzisiaj maluch? Quote
juli88 Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Du偶o lepiej czuje si臋 male艅stwo i du偶o lepiej wygl膮da :) Domy艣lam si臋, 偶e ju偶 si臋 przyzwyczai艂 do mojego domu i dlatego ju偶 prawie nie p艂acz臋 jak spaceruj臋. Nawet grzecznie na podk艂ad siusia :) Tylko na podk艂ad pr贸buje wskoczy膰. Wi臋c tu kolejny argument, 偶e jednak co艣 widzi. Jak wolno przesuwam r臋k膮 niedaleko pyszczka tak ok 1m, to pod膮偶a wzrokiem za r臋k膮. Ale jak u weterynarza lekarka przed noskiem spuszcza艂a kulk臋 waty na ziemi臋 to nie reagowa艂. Test zbli偶eniowy (nie wiem czy tak to si臋 dok艂adnie nazywa) przeszed艂 negatywnie, czyli nie zamyka艂 oczka gdy przyk艂adano mu r臋k臋 przed oko nie dotykaj膮c w膮s贸w. Ja b臋d臋 czu艂a si臋 lepiej gdy ma艂y zacznie si臋 bawi膰. To b臋dzie najlepsza oznaka zdrowia psychicznego. Jak na razie zabawk臋 chwyci艂 w z臋by i wypu艣ci艂. Pies by艂 najpopularniejszym psem u weta, wszystkim si臋 podoba艂. Ale z wiekiem jego urok zacznie male膰 (nie dla mnie ;)) i nie wiadomo co z odpowiedzialnym domkiem. Quote
xxxx52 Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Piesek powinien udac sie do do domu w ktorym jest juz pies,ktory stanie sie dla Dyzia przewodnikiem. Nie wiem czy sa specjalisci od chorob ocznych dla zwierzat?Moze warto zasiegnac konsultacji. Quote
juli88 Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Ja mam 4 swoje psy i Dyzio 偶adnym nie jest zainteresowany. 艢pi z Bubu, ale jako艣 na jego zapach nie reaguj臋 jako艣 emocjonalnie. Kota troch臋 pow膮cha艂 i poszed艂 dalej. Tak w艂a艣nie my艣l臋, 偶e dobrze by by艂o co艣 wi臋cej powiedzie膰 na temat tej 艣lepoty. Mo偶e KateBono uda si臋 co艣 zdzia艂a膰 ze zdj臋ciami, kt贸re dzi艣 b臋d臋 przesy艂a膰. Quote
supergoga Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 My艣l臋, 偶e psiak ma szanse na domek. Jakos tak jest 偶e kalekie zwierzaki ruszaj膮 wi臋cej dobrych duszk贸w. nasz 艣lepy zupe艂nie, niem艂ody i taki zupe艂nie zwyk艂y Misioo ma super domek. Bez ps贸w, jego pan jest jego przewodnikiem. Quote
martaipieski Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 mo偶na wys艂a膰 foto do DR. Garncarza ja tak kiedys zrobi艂am i szybko dosta艂am odp Quote
juli88 Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Do psiaka przywi膮za艂am si臋 bardzo... Wi臋c domek musi by膰 idealny... Szoku doznaje ka偶dego dnia, gdy widz臋 mojego psa, kt贸ry naprawd臋 nie toleruj臋 innych ps贸w, jak razem le偶膮. Wcze艣niej pisa艂am, 偶e psiak nie interesuj臋 si臋 innymi psami a dzi艣 nas艂uchiwa艂 i obserwowa艂 po swojemu mojego Bubu. Gdy wr贸ci艂am do domu z pracy to nawet pomacha艂 ogonkiem :) Pierwszy raz :) I zaczyna podgryza膰, z膮bki ma ju偶 bardzo ostre, moje 偶yczenie si臋 spe艂ni艂o psiak zaczyna si臋 bawi膰 :) Codziennie jest inny, lepszy, tylko chcia艂abym, aby kto艣 pom贸g艂 mi radami jak pom贸c maluchowi nauczy膰 go 偶ycia... Radzenia sobie... Wet radzi艂, 偶eby si臋 nie rozczula膰 bo jak si臋 go rozpie艣ci to to dopiero b臋dzie problem. Po weekendzie zabieram si臋 za zdj臋cia pozosta艂ej dw贸jki i za og艂oszenia. Teraz w ko艅cu wy艣l臋 te zdj臋cia dla dr Garncarza. Quote
Maupa4 Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 juli88 napisa艂(a): Codziennie jest inny, lepszy, tylko chcia艂abym, aby kto艣 pom贸g艂 mi radami jak pom贸c maluchowi nauczy膰 go 偶ycia... Radzenia sobie... Wet radzi艂, 偶eby si臋 nie rozczula膰 bo jak si臋 go rozpie艣ci to to dopiero b臋dzie problem. Zajrzyj tutaj: http://www.dogomania.pl/threads/106281-Opieka-nad-niewidomym-psem. W膮tek kr贸tki ale jest i o niewidomych od urodzenia psach. I zajrzyj tu: http://www.dogomania.pl/threads/198550-Pies-kt%C3%B3ry-urodzi%C5%82-si%C4%99-bez-oczu-ciekawy-film W tym watku omi艅 sobie te wszystkie "pysk贸wki" nie na temat ;) Quote
juli88 Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 Maupa4 dzi臋kuj臋 bardzo za linki :) poczyta艂am i my艣l臋, 偶e wiem wi臋cej. Mam nadziej臋, 偶e Dyzio b臋dzie radzi艂 sobie r贸wnie dobrze jak Migotka. Pi臋kna jest. Faktycznie wiewi贸reczka. Ch艂opak jak na razie reaguj臋 na cmokanie i pukanie palcami o ziemie. Poznaje g艂os i np. dzi艣 rano zn贸w macha艂 ogonkiem jak do niego m贸wi艂am. A po przebudzeniu rozci膮ga艂 si臋 tak leniwie, 偶e a偶 mi si臋 艂ezka w oku zakr臋ci艂a. Robi si臋 z niego zwyk艂y szczeniak i np. moja mama m贸wi, 偶e wet si臋 nie zna i pies widzi :) A Dyzio po prostu znakomicie rozezna艂 sobie teren. I prawdopodobnie widzi kontury. Teraz pracuj臋 troszk臋 nad w臋chem, bo jak by艂 s艂abszy to podstawia艂am mu miseczki pod nos. Teraz ustawiam je w sta艂ym miejscu i ka偶臋 niucha膰. Dzi艣 np. ju偶 czu艂, 偶e gdzie艣 jest to jedzenie ale podgryza艂 to co mia艂 pod nosem. Wi臋c troch臋 go naprowadzi艂am i znalaz艂 :) Gorzej z wod膮, wet odradzi艂 podawania mleka KLARA, wi臋c przeszli艣my na tylko wod臋 i niestety jak nie podaj臋 mu jej prosto pod nos to nie chce pi膰. Quote
Recommended Posts