Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam obecnie przygarniętą nową sukę. na początku było wszystko ok. Szła na smyczy zatrzymywała się kiedy stawałem szła dalej kiedy ruszaliśmy. Pies jest z nami półtora tygodnia i zaczęły się problemy. Robi STOP na spacerze. tj zatrzymuje się i nie ma siły aby ją ruszyć nie reaguje na komendę tylko obniża głowę i odwraca wzrok. głośniejsze wydanie komendy nie powoduje reakcji, szarpniecie smyczą też nie. Przysmak nie działa.
Zachowanie takie jest tylko na spacerze.Na terenie tuż przed domem i w domu nie ma najmniejszych problemów.Zrobiłem test pozycji w stadzie. Wychodzi że jestem ewidentnie wyżej a ona jest najniżej w domu. Pies nie boi się innych psów jak i ludzi. Nie wiem co jest grane. Stop może trwać nawet do 10 minut. Potem pies rusza. pies ma ok 3-4 lat.

Posted

Pozycja w stadzie nie musi mieć tu czegokolwiek do rzeczy. Zresztą dla mnie absurdem jest doszukiwanie się dominacji nawet w takim zachowaniu... :roll:
Wiesz w jakiej sytuacji pies stracił poprzedniego właściciela? Mogła zostać porzucona; w takiej sytuacji w momencie kiedy się do Was przywiązała, mogła zacząć bać się dalszych spacerów - sam piszesz, że w domu i blisko niego jest ok.
Pies wyraźnie ma jakieś obawy albo nie jest w stanie dalej iść, a Ty jeszcze pokrzykujesz i szarpiesz :shake: Też bym na miejscu tego psa nie chciała dalej iść. Ostre traktowanie i obsesja na punkcie dominacji naprawdę nie pomagają przy psach nieśmiałych, niepewnych siebie, po przejściach... Na razie robisz wszystko, żeby nasilić problem, zamiast go rozwiązać.
Daj psu czas, jest u Was bardzo krótko, może przechodzić teraz jakiś krytyczny okres w zaufaniu do Ciebie, szczególnie jeśli to pies z nieznaną przeszłością. Jak się zatrzymuje to spokojnie poczekaj, przecież zawsze rusza, spacer to przyjemność a nie wyścigi, a pies zwyczajnie nie chce iść dalej, a nie szarpie Tobą po trawnikach czy zachowuje się agresywnie.

Druga sprawa to taka, że psa może coś boleć i powodować niechęć, zmęczenie przy dłuższych wyprawach. Może jakieś problemy stawowe, może dysplazja, może słaba kondycja mięśni jeśli pies jest ze schroniska, a może zwyczajnie temperatura jest za wysoka na spacer? Jeśli łagodniejsze i przyjazne traktowanie psa, więcej pochwał, nie pomoże, poszukałabym przyczyny zdrowotnej.

Posted

Ja bym jeszcze sprawdził, tak pro forma, czy lęk nie wiąże się z żadnym konkretnym bodźcem. Może pies zatrzymuje się widząc coś konkretnego, słysząc jakiś dźwięk, albo zawsze w tym samym miejscu?Jeśli tak, odwrażliw to.

No i zabrałbym się za szkolenie, raczej ze wzmocnieniami pozytywnymi przy takim psie-to pomaga zbudować zaufanie dość szybko. Poza tym-wtedy będziesz mógł wykorzystać np. targetowanie w takich momentach "buntu" - to trochę lepsza metoda niż kierowanie smakołykiem, z różnych względów.