00000 Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 [B]JOHN GROGAN - MARLEY I JA[/B] Dla miłośników rasy labrador retriever - obowiązkowa, dla miłośników innych ras gorąco i szczerze polecana :klacz: Na stronie pewnej internetowej księgarni pani Zofia Przybył zamieściła swoją recenzję tej książki, i ja się podpisuję wszystkimi kończynami pod tym, co napisała: [I][B]John Grogan, pisząc tę prostą historię o swoim psie, dokonał rzeczy niesamowitej. Wyjaśnił mi (i chyba wielkiej rzeszy innych ludzi) dlaczego tak bardzo kochałam mojego psa, który był okropnym, nieposłusznym, rozbrykanym i niewychowanym głupkiem. Pokazał, że nie muszę się czuć jak idiotka, tylko dlatego że, gdy mój pies odszedł do psiego raju, rozpaczałam jak po stracie najbliższego przyjaciela. Niektórzy mówią, że nie wypada rozpaczać po psie, a ja nic na to nie mogłam poradzić. Czułam, że znajomi i rodzina lekceważą mój ból, uważają, że przesadzam. Potem pojechałam do Stanów i w supermarkecie na półce zobaczyłam na okładce książki zdjęcie mojego psa. Kupiłam ją od razu. Przeczytałam jednym tchem. Śmiałam się i płakałam jak bóbr. Naprawdę poczułam się lepiej. Nie jestem sama. Nie jestem idiotką. Mam prawo kochać mojego psa i cierpieć, kiedy odszedł. Może to, co napisałam, to zbyt osobista refleksja, ale ta książka jest również osobista. Pies jest w niej bardzo ważny, ale równie ważne są relacje z ludźmi. Nie wiem, jak autor to zrobił, ale udało mu się opisać najbardziej intymne szczegóły życia małżeńskiego w taki sposób, że nie budzą śladu zażenowania. Przeciwnie, pewnie każda kobieta chciałaby być w małżeństwie tak kochana i czuć się tak ważna jak Jenny, żona Johna Grogana. Chciałabym, żeby mój przyszły mąż mówił - my zaszliśmy w ciążę, my poroniliśmy i wreszcie my urodziliśmy dziecko. Żeby sprawiały mu radość takie proste rzeczy jak karmienie malucha z butelki i spacer z wózkiem i z psem. Ale cóż, na co dzień mieszkam w Polsce. A John Grogan z całą pewnością nie jest prawdziwym macho. Czy jakikolwiek polski macho byłby zdolny do takiego poświęcenia, żeby przez cztery dni wnikliwie badać psie kupy w poszukiwaniu zagubionego złotego łańcuszka swojej kobiety? Przeczytałam w Internecie, że książka "Marley i ja" zdobyła w USA nagrodę dla najlepszej biografii. To chyba pierwsza nagrodzona biografia psa. I to nie jakiegoś psa bohatera, ale zwykłego psa, który nie dokonał żadnych wielkich czynów, ale za to był wiernym przyjacielem i członkiem zwykłej, mądrej i dobrej rodziny.[/B][/I] Quote
JustynaJK Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 ksiązka bardzo fajna!już przeczytałam choć nie mam labka! Quote
shangri_la Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 a ile kosztuje ta ksiazka? zaciekawil mnie opis chociaz ja rowniez labka nie posiadam JustynaJK- czasem mi sie zdaje ze pracujesz w ksiegarni albo masz takowa baaardzo blisko domu :p :eviltong: hehehe Quote
Tollerka Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Końcówka tego opisu mnie wzruszyła... Muszę mieć tą książkę! Ktoś wie, ile ona kosztuje? A zresztą... zobacze w internetowych sklepach ile tak około ;) Quote
JustynaJK Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 [quote name='shangri_la']a ile kosztuje ta ksiazka? zaciekawil mnie opis chociaz ja rowniez labka nie posiadam JustynaJK- czasem mi sie zdaje ze pracujesz w ksiegarni albo masz takowa baaardzo blisko domu :p :eviltong: hehehe[/quote] kosztuje ok 30 zł nie,nie pracuję w księgarni tylko kupuję wszystkie nowości kynologiczne:lol: takie lekkie zboczenie:lol: a mieszkam w centrum miasta więc księgarni dostatek:lol: Quote
ma_ruda Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 [quote name='Tollerka']Końcówka tego opisu mnie wzruszyła... Muszę mieć tą książkę! Ktoś wie, ile ona kosztuje? A zresztą... zobacze w internetowych sklepach ile tak około ;)[/quote] Kupiłam dzisiaj (33 zł), po tygodniowych poszukiwaniach w księgarniach- nigdzie już nie było. Mój egzemplarz też był ostatni:-o Quote
Cathedral Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 [quote name='ma_ruda']Kupiłam dzisiaj (33 zł), po tygodniowych poszukiwaniach w księgarniach- nigdzie już nie było. Mój egzemplarz też był ostatni:-o[/quote] ou nou :placz: to ja w takim razie zaraz sobie kupię przez internet Quote
JustynaJK Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 kupowałam jakieś 3 tyg temu była w księgarni Matras w nowościach Quote
ma_ruda Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 [quote name='JustynaJK']kupowałam jakieś 3 tyg temu była w księgarni Matras w nowościach[/quote] Widocznie rozchodzi się "jak świeże bułeczki", ale w księgarniach, w których już nie było, obiecywali, że zamówią. Szukać należy w różnych działach ( w jednym ze sklepów była np. w młodzieżowym). Najlepiej jednak po prostu zapytać. Quote
JustynaJK Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 dokładnie tak,jak jest to znajdą w komputerze Quote
bellatriks Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Pagaj - opis przecudny :) Może też sobie taką sprawię? :hmmmm: Quote
lizka Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 Moja mama kupiła ostatnio i oderwać sie od niej nie mogła - dziś ja ją przejęłąm :evil_lol: Quote
bellatriks Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 oj no to już wiem co znajdę pod choinką w tym roku:diabloti: 30 zl mówicie? Quote
lizka Posted December 2, 2006 Posted December 2, 2006 pewnie od księgarni zależy - nasza 33 zł kosztowała :razz: Quote
JustynaJK Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 ale warto, myślę że każdemu się spodoba:lol: Quote
bellatriks Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 [quote name='lizka']pewnie od księgarni zależy - nasza 33 zł kosztowała :razz:[/quote] wiem, chodziło mi o przedział cenowy;) Quote
Lara Posted December 9, 2006 Posted December 9, 2006 To lektura obowiazkowa dla kazdego kto kocha psy oraz tego, kto nie wie jeszcze, ze kocha :loveu: Dla mnie BOMBA!!! Do smiechu, do pomyslenia i do poplakania. pańcia labka "w wersji angielskiej" :p Quote
Cathedral Posted December 9, 2006 Posted December 9, 2006 Książkę przeczytałam, wciągająca bardzo. Quote
Delfin Posted December 9, 2006 Posted December 9, 2006 Książke przeczytałam. Bardzo mi sie podobała. Polecam Quote
BooBC Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 [CENTER][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Czytam od soboty i jestem w 10 rozdziale ... szkoda że muszę dzielić się z siostrą ... mama już przeczytała :lol: :) :lol: [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Książke polecam mimo że jeszcze nie skończyłam czytać .... od samego początku mnie zaciekawiła ..... jest BOMBA !!! Miesza uczucia smutku i radości => samo życie :) :) :)[/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER] [CENTER][FONT=Comic Sans MS][SIZE=6][COLOR=red]GORĄCO POLECAM !!![/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER] Quote
Iza. Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 [B]Delfin [/B]tak walasnie zauwazylam ze ty z bialegostoku jestes moglabys zdradzic gdzie kupilas ksiazke ? przepraszam ze bez polskich znakow pisze mam cos z klawiatura Quote
moth Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 Ja jestem w trakcie czytania i coś mi się wydaje, że nie spocznę dopóki nie skończę. :-) Quote
BooBC Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Powini z paczką chusteczek higienicznych sprzedawać :placz: Quote
Recommended Posts