Jump to content
Dogomania

Stary DON chore serce, wodobrzusze w swoim Domu!!!!!!:))))) pobiegł za TM [*]

Recommended Posts

Posted

[quote name='Czarodziejka']Przez noc jednak siusiał więcej niż wczoraj, bo brzucholek mimo iż spory, to jednak nie taki nabrzmiały. Martwi mnie to, że rano zastałam go, jak spał na siedząco :-? Może brzuch uwierał narządy wewnętrzne, a może taki miał kaprys. Tabletki podane. Dostał już 2 tabletkę Furosemidu. Jedną rano, drugą ok. południa.[/QUOTE]
Może mieć wodę w płucach :( i duże problemy z oddychaniem dlatego siedzi :(

• Replies 757
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Furosemid jednak oczyszcza naszego biedaka, bo brzuch jest mniejszy. Cały dzień dusił kurę, która rozpaczliwie piszczała. Troszkę leżał, zaczął wchodzić do nas na werandę po coś na ząb. Jest leciutka poprawa.

Posted

[quote name='mysza 1']Może mieć wodę w płucach :( i duże problemy z oddychaniem dlatego siedzi :([/QUOTE]

O matko.
Ale co z tym robić ?

Bo ja też się obawiam wody w płucach.

Posted

Donio dostał dziś 5 Furosemidów. Brzuch duży, ale nie jest nabrzmiały. Na noc zostawiłam go na zewnątrz, żeby mógł się wypróżniać. Kolację zjadł ze smakiem - ciepłe danie ryżowo makaronowe z dużą ilością wołowego mięsa i zielonej pietruszki. Może siknie sobie szczerze po niej. Po kolacji wrócił dusić swoją nieszczęsną kurę, która wciąż jeszcze piszczy. Część psów wciąż jadła, a on już się bawił. Dzidzio piernik. Kochane psisko. Ja się już powoli przyzwyczajam do tego brzucha, bo może to tak już zostanie. Najważniejsze, że przestał być taki rozpaczliwie smutny.

Posted

[quote name='Czarodziejka']...
Brzuch duży, ale nie jest nabrzmiały.
....
Kolację zjadł ze smakiem ....
Najważniejsze, że przestał być taki rozpaczliwie smutny.[/QUOTE]

Boże w końcu jakiś promyczek:modla::modla:
[B]
Czarodziejko[/B] możesz podać na wątku lub APSIE na priva konto lecznicy?
[B]APSA[/B] za badania krwi trzeba przelać łącznie 220zł - 110zł z konta Donia i 110zł za Kasetkę
Chyba jutro już będą wyniki... jak ktoś ma dobre układy ze św. Franciszkiem to niech szepnie słówko o Donku...

Bardzo dziękujemy Wszystkim za pomoc!!! za wysłane leki i Anuli42 za opłacenie kolejnego miesiąca pobytu Donia u Czarodziejki!!:Rose::Rose::Rose: Ogromne dzięki Kochani:loveu: wierzę, że Don czuje nasze ciepłe myśli i znajdzie siły do walki!

Posted

Donio spał dziś rano na boku. Myślałam, że nie żyje, ale ktoś szczeknął i wielkie ucho nastawiło radar w stronę hałasu. Teraz też sobie na boczku leży. Wszystkie zabawki ma obok siebie. Dwie kury i różową piłeczkę. Sam sobie poznosił. Tabletki podałam jak zawsze, a Furosemid łyknął już drugi. Brzuch jest duży, ale nie jest nabrzmiały. Wyniki mają być dziś.

Posted

Chyba czuje się lepiej, hurra.

Jak to czytam to jakbym mojego Hugusia
[*] widziała tylko zabawki i zabawki, ile wlezie :loveu: Owczarki są wyjątkowe :loveu:

trzymam kciuki za niego.

Posted

W niedzielę odwiedzę Donka i resztę stada :)
Oby była dobra pogoda do zdjęć i stado w formie ;)

I na nowo do rozliczenia.
[quote name='APSA']Wpłaty, porcjami co księgowanie:

[U]19 i 22.08.2011:[/U]
100 zł - z konta K.K. z Łodzi, bez nicka
20 zł - aronkowa
150 zł - beta i Czata
30 zł - _Kamila
300 zł - Anula42
50 zł - Luiza126
30 zł - Unixena
____
680 zł

[U]25.08.2011:[/U]
30 zł - Al-ka
20 zł - Dorisnina
50 zł - Ania Shirley
50 zł - Azalia
____
150 zł

[U]07.09.2011:[/U]
100 zł - Makrela
30 zł - Al-Ka
40 zł - Rencia42 (jednorazowa)
200 zł - DONka z bazarku
50 zł - DONka (10 zł stałej + 40 zł jednraz.)
20 zł - Aronkowa (stała za IX)
_____
440 zł

[U]12.09.2011:[/U]
100 zł - Beta i Czata
50 zł - Luiza126 (za wrzesień)
20 zł - DorisNina z owczarkowego
100 zł - Alekssandra
50 zł - z puli Koszyczka Niechcianych Staruszków
____
320 zł

[U]21.09.2011:[/U]
150 zł - DONka c.d. z bazarku
20 zł - Rudisiowy_Dom
____
170 zł

[U] Koszty:[/U]
Badania (130 zł) opłacone przez Monikę - dziękujemy!
300 zł przelane na konto Czarodziejki; za 1szy miesiąc
240 zł przelane Pati-c; za transport
259 zł przelane Anett; zwrot za leki weterynaryjne
____
799 zł

08.10:
30 zł - joteska
30 zł - joteska
30 zł - AL-KA
____
90 zł

Saldo u mnie na koncie 08.10.: [B]1038 zł[/B]

50 zł przesłane na konto Czarodziejki z konta Suślik liczę jako zwrot za odrobaczenie i combivit
przelałam Czarodziejce zaległe 13 zł za spirulinę

I. miesiąc (24.08-23.09) opłacony z mojego konta,
II. miesiąc (24.09-23.10) opłacony bezpośrednio przez Anulę42[/QUOTE] III. miesiąc (24.10-23.11) opłacony bezpośrednio przez Anulę42

kolejna wpłata:
20 zł - Aronkowa za X

Saldo u mnie na koncie 20.10.: 1058 zł

Zamówiłam:
- [URL="http://allegro.pl/koenzym-q10-30mg-60kaps-wzmacnia-serce-odmladza-i1862837335.html"]Koenzym Q10[/URL] - z dostawą 30,30 zł
- [URL="http://www.zoohurtowo.pl/pies/zdrowie/preparaty_doustne/trm_muscle_dog_liquid,o150984423"]Dog Muscle[/URL] i [URL="http://www.zoohurtowo.pl/pies/zdrowie/preparaty_doustne/naf_canine_omega_oil_500ml,p122382743"]OmegaOil[/URL] - z dostawą 212,28 zł

Saldo u mnie na koncie 20.10.: [U][B]815,42 [/B][B]zł[/B][/U]

Do zapłaty 110 zł za badania krwi (przeleję po weekendzie, jak dostanę od Czarodziejki namiary).

[quote name='Lu_Gosiak']wplaty na Dona na konto OTOZU:
DON
[U][COLOR=red]WPŁATY Z DN. 12.09.2011r.[/COLOR][/U]
Joanna C. – 10zł (Sieradz)
Joanna S.–S.- 50zł (Warszawa)
Natalia J. – 10zł (Oświęcim)
Magdalena D. – 9,92zł (Bytom)
Magdalena B. Ł. – 50zł (Warszawa)
[U][COLOR=red]WPŁATY Z DNIA 14.09.2011r.[/COLOR][/U]
Magdalena B. Ł. – 50zł (Warszawa)
[U][COLOR=red]WPŁATY Z DNIA 16.09.2011r.[/COLOR][/U]
Małgorzata N. – 40zł (Rawicz)
[U][COLOR=red]WPŁATY Z DNIA 19.09.2011r.[/COLOR][/U]
Remigiusz P. B. – 50zł (Sosnowiec)
[U][COLOR=red]WPŁATY Z DNIA 20.09.2011r.[/COLOR][/U]
Krystyna W.- 30zł (Swoboda)
[po przerwie]
jest jeszcze wplata na OTOZ
p.Jolanta A. Ostrów Wielkopolski - 50zl[/QUOTE] [quote name='danavas']na konto OTOZ-u wpłynęło dla Donia....
nika175 zdjęcie Dona ..............5 zł..............26.09.2011
Iwona T. .............................214,90...........27.09.2011[/QUOTE]
Wyszło mi w sumie [B]569,82 zł[/B]
[quote name='anett w mailu']z konta OTOZu zostały zakupione leki na kolejny miesiąc (vetmedin 100tabl.+benacor+2op propranololu+4op. furosemidu+2op. prilactone) za łącznie 437 zł[/QUOTE]
Czyli zostaje [U][B]132,82 zł[/B][/U] (poprawcie mnie, jeśli się coś nie zgadza)

Posted

Od wczorajszego popołudnia do teraz nie mieliśmy prądu. W nocy o 2.30 przy świeczce i latarce odprawiłam kurierem Hercię do nowego domku w Londynie. Jedzie biedactwo wystraszone i nieświadome, co ją czeka...Na miejscu powinna być dziś ok. 2.30 w nocy, czyli 24 godziny jazdy o pustym brzuszku.

Donio stabilny. Szczekał dziś pół nocy i chyba dobił tę nieszczęsną kurę, bo nie słychać piszczenia.
Wczoraj doszły wyniki, wetki przesłały mi na maila, ale dopiero teraz otworzyłam.

Trzeba to skonsultować z dr Niziołkiem. Wetka powiedziała, że jak na jego stan i chorobę, to nie są złe. Wyniki Kasetki wkleję na jej wątku.

Test Wynik / Result Sign Wartość referencyjna / Reference value Jednostka / Unit Uwagi / Remark [B]Large Check-up [/B] 1) [B]Kidney: [/B]Urea (BUN) [B]9.8 [/B] 3.2 - 10.3 mmol/l Creatinine [B]73 [/B] < 124 umol/l Sodium [B]146 [/B] 143 - 156 mmol/l Potassium [B]7.4 [/B] ++ 3.9 - 5.8 mmol/l 2),3) Inorganic Phosphate [B]2.6 [/B] ++ 0.9 - 1.7 mmol/l [B]Liver: [/B]Total Bilirubin [B]<1.7 [/B] < 5.1 umol/l ALT (GPT) [B]44.0 [/B] < 122 U/l Alkaline phosphatase [B]30 [/B] < 147 U/l GGT [B]4 [/B] < 13 U/l AST (GOT) [B]65.9 [/B] ++ < 59 U/l GLDH [B]3.8 [/B] < 18 U/l Total protein [B]50 [/B] -- 55 - 73 g/l Albumin [B]26 [/B] -- 31 - 46 g/l 4) Globulin [B]24 [/B] 16 - 41 g/l [B]Pancreas: [/B]Glucose [B]complete glucose breakdown [/B] 3.2 - 7.0 mmol/l a-Amylase [B]989 [/B] < 1264 U/l Lipase [B]98 [/B] < 298 U/l Cholesterol [B]5.3 [/B] < 10.3 mmol/l Cholesterol (fasting dogs with regular body weight): < 7.8 mmol/lFructosamine [B]208 [/B] 203 - 377 umol/l [B]Muscle: [/B]CK [B]488 [/B] ++ < 378 U/l LDH [B]280 [/B] ++ < 159 U/l Calcium [B]2.4 [/B] 2.1 - 2.9 mmol/l Magnesium [B]0.8 [/B] 0.7 - 1.1 mmol/l Triglycerides [B]0.5 [/B] 0.3 - 5.3 mmol/l Triglyerides (fasting dogs with regular body weight): 0.3 - 1.7 mmol/l[B]Haemogram [/B] Leukocytes [B]21.2 [/B] ++ 6 - 12 G/l Erythrocytes [B]5.95 [/B] - 6 - 9 T/l Haemoglobin [B]13.2 [/B] - 15 - 19 g/dl Packed cell volume (PCV) [B]44 [/B] 38 - 55 % MCV [B]75 [/B] 60 - 77 fl HbE [B]22 [/B] 17 - 23 pg MCHC [B]30 [/B] - 31 - 34 g/dl Thrombocytes [B]446 [/B] 150 - 500 G/l [B]Differential blood count [/B] 5) Basophils [B]0 [/B] 0 - 1 % Eosinophils [B]0 [/B] 0 - 6 % Band neutrophils [B]6 [/B] + 0 - 3 % Segmented neutrophils [B]82 [/B] + 55 - 75 % Lymphocytes [B]8 [/B] - 12 - 30 % Monocytes [B]4 [/B] 0 - 4 % Basophils (absolute) [B]0 [/B] /ul 6) Eosinophils (absolute) [B]0 [/B] 0 - 600 /ul Band neutrophils (absolute) [B]1271 [/B] ++ 0 - 300 /ul Segmented neutrophils (abs) [B]17376 [/B] ++ 3000 - 10000 /ul Lymphocytes (absolute) [B]1695 [/B] 1000 - 4000 /ul Monocytes (absolute) [B]848 [/B] ++ 0 - 500 /ul Atypical cells [B]0 [/B] 0 Anisocytosis [B]+ [/B] ++ negative Polychromasia [B]+ [/B] ++ negative

Posted

Tak się cieszę, że wyniki nie są złe :multi:
Oby dr Niziołek miał takie samo zdanie :)
Anett na pewno to z Nim skonsultuje :)
APSA, czekamy na obiecane zdjęcia Donia :):):)
Prosimy o dużo zdjęć :modla:

Donio, Ty łobuzie, daj ludziom spać po nocy :):):)
Skoro jednak tyle szczekasz, to chyba płucka masz jednak czyste :)

Posted

Donio z powiększonym brzuchem, ale radośniejszy. Kura dobita na amen, odpaliłam krokodyla. Zniszczył już obie kury, różową piłeczkę i niebieskie mikołaje. Kury i krokodyl zniesione pod brzózkę i tam są pilnowane. Była dziś u mnie Dea z Ashaskim i widziała, jak czujnie Donio stróżuje i jak równo kury leżą obok siebie 8)
Tableteczki łyka jak należy, apetyt ma. Oby brzuch był nieco mniejszy....

Posted

Dzięki Czarodziejko za wyniki, możesz mi przesłać maila na [email][email protected][/email] ?
I jakbyś dała radę zeskanować albo przepisać wyniki z kwietnia dla porównania
Kurcze mi nie podoba się mocznik i potas... no i leukocyty...
ale świetnie, że Donio ma dobry humor:lol: gryź te kury Doniu ile wlezie;)

Posted

Donio w wyśmienitym humorku i o smoczym apetycie z wielkim jak balon brzucholem. W nocy szczeka i miętoli swoje piszczki. Dziś zakopał krokodyla, ale Julka go znalazła w kącie ogrodu. Kury mają już powyrywane łapy, hipopotamek popsuty, krokodyl dziś róznież został przegryziony. Wszystko idealnie poukładane, zorganizowane i pod kontrolą. Do gara z jedzeniem podchodzi niosąc kurę w pysku i marszczy się na boki. Podczas jedzenia kura leży obok gara. Po kolacji zabrał niebogę z powrotem w swoje miejsce.
Wszystko jest bardzo pięknie, ale brzuch po prostu mnie przyprawia o trwogę. Od jutra zacznę kurację dra Niziołka z 3 Vetmedinami 2 x dziennie + 3 x Furosemid.
Doszły leki od Fundacji Ast - bardzo dziękujemy! Doszły również pontoniki zamówione przez Anulę42 - również Bóg zapłać! Wszystko przyszło w piątek.

Posted

Dziś niedziela Doniu, ciocia APSA obiecała Ci sesję zdjęciową :)
Pogoda wprawdzie do chrzanu (przynajmniej na Śląsku ;)), ale liczę, że zdjęcia wyjdą cudne :)

Posted

Padnięta jestem po 400 km, ale mam już gotowe zdjęcia :)
Psychicznie Donio ma się super, przy nas ubił na amen ostatniego lateksowego stwora.
Za to fizycznie wygląda strasznie: chudziutki grzbiet, a pod spodem wielki balon :shake:
Gdyby nie gęste długie kłaki, wyglądałby makabrycznie.

Don i jego. Jego! JEGO!!! zabawki ;)
[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9781.jpg[/IMG]

[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9785.jpg[/IMG]

[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9811.jpg[/IMG]
(brzuch tak wystaje, że zasłania tylną łapę...)

[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9853.jpg[/IMG]

[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9852.jpg[/IMG]

Tu najbardziej widać, jaki on ma chudy grzbiet. Gdyby nie futro i balon pod spodem, nie różniłby się od pozostałych szkieletorków.
[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/PICT9851.jpg[/IMG]

Pozostałe owczary:
[url]http://s683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/cudze/Czarodziejka/[/url]

Posted

Boże, strasznie wielki jest brzuch, naprawdę :(
A spuszczanie wody nie jest zalecane? Mówił coś dr Niziołek? Z taką wodą musi się średnio czuć biedak. :(
Niesamowity jest z tymi zabawkami :)