Justyna Klimek Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 Misiek jest bardzo grzeczny. Już całkiem kojarzę mu się z jedzeniem :). Codziennie wita mnie mocnym merdaniem ogonka i uśmiechem. Wydaje mi się, że złagodniał... nadal nie jest chętny do specjalnych spoufalań, ale jest zdecydowanie przyjaźnie nastawiony ;) Quote
rita60 Posted December 26, 2011 Author Posted December 26, 2011 Justyna Klimek napisał(a):Misiek jest bardzo grzeczny. Już całkiem kojarzę mu się z jedzeniem :). Codziennie wita mnie mocnym merdaniem ogonka i uśmiechem. Wydaje mi się, że złagodniał... nadal nie jest chętny do specjalnych spoufalań, ale jest zdecydowanie przyjaźnie nastawiony ;) To dobrze,już myslałam,że Cię zjadł;):lol: A tak poważnie,to dobrze by było,żeby złagodniał,wtedy może łatwiej znajdzie domek,ludzie jak widzisz,nie są zainteresowani psami z "problemami":roll: Quote
rita60 Posted December 27, 2011 Author Posted December 27, 2011 Miśku co będzie z tobą,martwię się cały czas.......... Quote
kaja69 Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 Jak tam Miśku świeta z Justyną??? W Wigilie pogadaliście??? Quote
Justyna Klimek Posted December 28, 2011 Posted December 28, 2011 Ja gadałam bez przerwy:) Zdawało mi się, że Misiek powiedział "Ooo, boczuś!" Quote
Justyna Klimek Posted December 28, 2011 Posted December 28, 2011 Hej dziewczęta! Dzisiaj był pierwszy telefon w sprawie adopcji Misia! Głos pani brzmiał miło i poważnie. Prowadzi ona ośrodek wypoczynkowy w Międzywodziu (województwo zachodniopomorskie) http://mapy.google.pl/maps?q=Mi%C4%99dzywodzie&hl=pl&ie=UTF8&ll=53.943155,14.652328&spn=0.197226,0.617294&hnear=Mi%C4%99dzywodzie,+kamie%C5%84ski,+Zachodniopomorskie&t=m&z=11&vpsrc=6 Rozpuszczajcie wici - potrzebna wizyta przedadopcyjna! To ten ośrodek: http://www.wsosnowymlesie.pl/rezerwacja.html Jeśli znajdzie się ktoś do wizyty, prosimy o kontakt ze mną lub z Justyną : 508 767 155 Quote
Drzagodha Posted December 28, 2011 Posted December 28, 2011 Justyna Klimek napisał(a): Rozpuszczajcie wici - potrzebna wizyta przedadopcyjna! Niestety nie znam nikogo z tamtych okolic, według wyszukiwarki na dogo z Międzywodzia nikogo nie ma. Nie moje rejony więc niestety nie pomogę, ale trzymam kciuki :thumbs: Quote
Kava Posted December 28, 2011 Posted December 28, 2011 Ja znam pania z Wolina, ktora jest zwierzatkom bardzo oddana, ale ja trzebaby bylo porzadnie poinstruowac, gdyby sie zgodzila zrobic wizyte.... pani jest byla nauczycielka z wielka empatia.... mam zapytac? Chcialabym jednak zauwazyc, ze taki osrodek to nie jest moim zdaniam idealne miejsce dla psiaka, ktory ma silne uczucia opiekuncze w stosunku do swoich....i jest raczej nieufnym psiakiem.... w takim osrodku to on musialby prawdopodobnie w kojcu siedziec... Quote
rita60 Posted December 29, 2011 Author Posted December 29, 2011 Ło matko...pierwszy telefon,może wreszcie coś ruszy... Justyna czy ta Pani została poinformowana o tym,że Misio jest bardzo nieufny wobec ludzi których nie zna ? Kava ma rację,przez taki ośrodek przechodzi wiele ludzi,boję się,że Michol kogoś capnie i będzie po adopcji:roll:sama już nie wiem:shake: Quote
Justyna Klimek Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 Ośrodek jest otwarty dla gości kilka miesięcy w roku. W tym czasie Misiek siedziałby rzeczywiście w kojcu. Państwo mają jeszcze jednego starszego już psiaka. Justyna powiedziała pani wszystko o Micholku. Kurczę, z Wolina do Międzywodzia jest około 20km. Kava, zapytaj, czy się Twoja znajoma pani zgodzi. Quote
Kava Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 zapytam, ale jakby co to tak jak mowie, trzebyby ja dobrze poinstruowac....co i jak ma pytac etc Quote
Justyna Klimek Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 No jasne, że poinstruujemy :). Napisałam właśnie do dogomaniaka z Gryfic (około 50km od Międzywodzia), gdyby pani z Wolina nie chciała lub nie mogła. Jakby się zgodził, zrobimy zrzutkę na zwrot kosztów paliwa? Quote
Kava Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 podalm jej twoj i Justyny telefon oraz link do Miedzywodzia.... ja jej takze zaproponowalam evtl. zwrot kosztow paliwa... czekam na odpowiedz Quote
rita60 Posted December 29, 2011 Author Posted December 29, 2011 Justyna Klimek napisał(a):No jasne, że poinstruujemy :). Napisałam właśnie do dogomaniaka z Gryfic (około 50km od Międzywodzia), gdyby pani z Wolina nie chciała lub nie mogła. Jakby się zgodził, zrobimy zrzutkę na zwrot kosztów paliwa? No pewnie...Misio ma jeszcze trochę pieniązków w swojej skarpecie. Quote
Aimez_moi Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 Trzymam mocno kciuki za Misia......:) Quote
Justyna Klimek Posted December 29, 2011 Posted December 29, 2011 Dziewczyny, potrzebujemy listę pytań, którą trzeba zadać podczas wizyty przedadopcyjnej. Mam pierwsze dwa: 1. Czy podczas okresu, w którym ośrodek jest nieczynny, ktoś zamieszkuje na jego terenie? 2. Czy w czasie wakacji, gdy Misiek będzie siedział w kojcu, ktoś będzie z nim wychodził na spacery? Quote
rita60 Posted December 29, 2011 Author Posted December 29, 2011 Justyna Klimek napisał(a):Dziewczyny, potrzebujemy listę pytań, którą trzeba zadać podczas wizyty przedadopcyjnej. Mam pierwsze dwa: 1. Czy podczas okresu, w którym ośrodek jest nieczynny, ktoś zamieszkuje na jego terenie? 2. Czy w czasie wakacji, gdy Misiek będzie siedział w kojcu, ktoś będzie z nim wychodził na spacery? To bardzo istotne pytania...i ważne. Misiek potrzebuje kontaktu z człowiekiem,on długo przekonuje się do ludzi... Quote
Justyna Klimek Posted December 30, 2011 Posted December 30, 2011 Mam taki typowy formularz przedadopcyjny. Zerknijcie i dopiszcie, co jeszcze chcemy wiedzieć: 1. Dlaczego chce Pan/Pani adoptować psa a nie kupić szczeniaka? 2. Czy mieszka Pan/Pani w domu z ogrodem czy w mieszkaniu? 3. Jeśli pies miałby mieszkać w domu to jakiej wysokości jest ogrodzenie posesji i czy jest podmurówka ? 4. Gdzie miałby mieszkać pies (w kojcu, biegać luzem, być na łańcuchu przy budzie) ? 5. Czy sąsiedzi maja kury, kaczki czy inny drób ? 6. Czy któraś z osób mieszkających z Panem/Panią ma uczulenia na sierść? 7. Ile godzin dziennie planuje Pan/Pani poświęcić psu? 8. Czy w domu są inne zwierzęta? 9. Czy w domu są dzieci (w jakim wieku)? 10. Czy miał Pan/Pani już kiedyś psa, jeśli tak to jakiej rasy? 11. Jak zamierza Pan/Pani pogodzić swoje plany wakacyjne z faktem posiadania psa? Czy są osoby, które zajęłyby się pieskiem podczas Pana/Pani dłuższej nieobecności? 12. W jaki sposób planuje Pan/Pani zapewnić ruch psu ? 13. Czy jest Pan/Pani gotowy na problemy które może sprawiać pies po adopcji? -Czy jest Pan/Pani gotowy na zniszczenia w domu, typu meble, przekopywanie ogródka? -Jak zareaguje Pan/pani, gdy pies będzie warczał przy misce 14. Ile godzin pies musiałby zostawać sam w domu? 15. Czy zdaje Pan/Pani sobie sprawę z tego, że dorosłe psy przed adopcją są poddawane kastracji/sterylizacji? 16. Czy jest Pan/Pani w stanie samemu przyjechać po psa do obecnego domu tymczasowego, jeśli tak, to w jakiej odległości od Pana miejsca zamieszkania? 17. Ile według Pana/Pani może kosztować miesięczne utrzymanie psa ? 18. Czy pozostali domownicy zgadzają się na posiadanie psa? 19. Jak długo jest Pan/Pani w stanie czekać na adopcję psa ? Quote
rita60 Posted December 30, 2011 Author Posted December 30, 2011 Myślę Justyna,że nic dodać,nic ująć...ciekawa jestem odpowiedzi:roll: Quote
Kava Posted December 31, 2011 Posted December 31, 2011 troszke zastanawialam sie nad niektorymi aspektami adopcji i troszke podopisywalam do propozycji Justyny 1. Dlaczego chce Pan/Pani adoptować psa a nie kupić szczeniaka? Czemu akurat teraz zdecydowali się Państwo na adopcję psa? Dlaczego właśnie ten pies? Czy obecnie mieszkają z Państwem jakieś zwierzęta, jeśli tak to jakie? Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy? (prosimy krótko opisać ich historię). Czy fakt adopcji psa akceptują i godzą się na nowego domownika wszyscy członkowie rodziny? 2. Jakie są Państwa warunki mieszkaniowe (czy mieszkają Państwo w domu jednorodzinnym, kamienicy, bloku, na którym piętrze, czy jest winda)? Gdzie będzie mieszkał pies (na zewnątrz: w kojcu, w budzie; w mieszkaniu Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki w terenie otwartym (czyli nie na dobrze ogrodzonym terenie przy domku jednorodzinnym)? Jakiej wysokości jest ogrodzenie posesji i czy jest podmurówka? Czy w domu są dzieci (w jakim wieku)? Czy w Państwa domu są osoby z alergią (na sierść lub ślinę psa)? Czy sąsiedzi maja kury, kaczki czy inny drób ? 3. Ile godzin dziennie planuje Pan/Pani poświęcić psu? Jak często i na jak długo pies będzie chodził na spacery? Jak zamierzacie Panstwo pogodzić swoje plany wakacyjne z faktem posiadania psa? Czy są osoby, które zajęłyby się pieskiem podczas Pana/Pani dłuższej nieobecności? Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na okres kilkunastu lat? Czy jestescie Panstwo swiadomi problemow które może sprawiać pies po adopcji? Psy szukające domu są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Ile godzin pies musiałby zostawać sam w domu? -Czy jestescie Panstwo gotowi na ewentualne zniszczenia w domu, typu meble, przekopywanie ogródka? Jak zareaguje Pan/pani, gdy pies będzie warczał przy misce Czym zamierzacie Państwo żywić psa ( sucha karma, puszki, jedzenie gotowane ( z czego będzie się składać))? Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Posiadanie psa wiąże się także z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej, itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki 4. Czy jest Pan/Pani w stanie samemu przyjechać po psa do obecnego domu tymczasowego, jeśli tak, to w jakiej odległości od Pana miejsca zamieszkania? Jak długo jest Pan/Pani w stanie czekać na adopcję psa ? Czy zgodzą się Państwo na krótką wizytę przedadopcyjną w Państwa domu? Czy zgodzą się Państwo na wizytę w Państwa domu po adopcji? Czy zdajecie Pananswo sobie sprawę z tego, że dorosłe psy przed adopcją są poddawane kastracji/sterylizacji? Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę ani do schroniska, a w razie, gdybyście Państwo nie mogli go zatrzymać, to w pierwszej kolejności skontaktujecie się z Nami? Quote
Justyna Klimek Posted December 31, 2011 Posted December 31, 2011 Dzięki Eva! To było potrzebne, żeby ktoś wreszcie wdepnął w tę moją pisaninę :) Kopiuję i wklejam wszystkie poprawki. Sprawa z Panią, która chce przygarnąć Miśka, wygląda następująco: 1) chętnie przejdzie wizytę przedadopcyjną 2) Ona mieszka na stałe w Pobiedziskach pod Poznaniem. Międzywodzie to miejscowość, w której prowadzi ośrodek wypoczynkowy i bywa sporadycznie poza sezonem urlopowym. Na stałe zamieszkują tam Jej teściowie. 3) Pani jest w Międzywodziu podczas najbliższego weekendu, kiedy będzie znowu - nie wiem. 4) rozmowę można odbyć z Panią a) pod Poznaniem b) mailowo c) telefonicznie 5) wizytę w miejscu, gdzie miałby zamieszkać nasz Miś, można odbyć niezależnie od obecności tam Pani Podsumowując, proszę o decyzję: czy wysyłać Pani nasze pytania mailem i organizować bezpośrednie z Nią spotkanie jak najszybciej pod Poznaniem? Jeśli rozmowa wypadnie pozytywnie, można organizować oględziny Międzywodzia. Co sądzicie? Quote
rita60 Posted December 31, 2011 Author Posted December 31, 2011 "czy wysyłać Pani nasze pytania mailem i organizować bezpośrednie z Nią spotkanie jak najszybciej pod Poznaniem? Jeśli rozmowa wypadnie pozytywnie, można organizować oględziny Międzywodzia. Co sądzicie?" Myślę,że nie ma co czekać Justyna,wyślij proszę ankietę,zobaczymy wtedy na czym stoimy. Quote
Kava Posted December 31, 2011 Posted December 31, 2011 Justyna Klimek napisał(a):Dzięki Eva! To było potrzebne, żeby ktoś wreszcie wdepnął w tę moją pisaninę :) Kopiuję i wklejam wszystkie poprawki. Sprawa z Panią, która chce przygarnąć Miśka, wygląda następująco: 1) chętnie przejdzie wizytę przedadopcyjną 2) Ona mieszka na stałe w Pobiedziskach pod Poznaniem. Międzywodzie to miejscowość, w której prowadzi ośrodek wypoczynkowy i bywa sporadycznie poza sezonem urlopowym. Na stałe zamieszkują tam Jej teściowie. 3) Pani jest w Międzywodziu podczas najbliższego weekendu, kiedy będzie znowu - nie wiem. 4) rozmowę można odbyć z Panią a) pod Poznaniem b) mailowo c) telefonicznie 5) wizytę w miejscu, gdzie miałby zamieszkać nasz Miś, można odbyć niezależnie od obecności tam Pani Podsumowując, proszę o decyzję: czy wysyłać Pani nasze pytania mailem i organizować bezpośrednie z Nią spotkanie jak najszybciej pod Poznaniem? Jeśli rozmowa wypadnie pozytywnie, można organizować oględziny Międzywodzia. Co sądzicie? w tym przypadku, trzebaby i tesciom ankiete wyslac.... bo o ile rozumiem, to pies ma u nich mieszkac. Czyli oficjalnymi opiekunami Misia beda ci panstwo... czy oni beda Misia na spacery wyprowadzac? Quote
Recommended Posts