Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Naklejka napisał(a):
średnio 3tys, czasem chodzą po 4tys...

Teraz jak ta rasa zrobiła sie dosc popularna to w ogóle jest zróżnicowanie wśród cen :roll:

a widziałaś nowego Przyjaciela psa??

Posted

W wielu rasach ceny są różne... i może dobrze... dla mnie te 3tys to dużo za psa. Szczególnie jak suka jest kryta repem, który również należy do hodowli, a miot jest powtórzony 3 raz...
Mimo iż nie jest doskonały, populacja MT nie jest duża, a to raczej na rasę dobrze nie wpływa, ale trzeba ciąć koszty i jak najwięcej zgarnąć z szczyle... Przynajmniej czasem mam takie wrażenie... Lubię przemyślane krycia, czasem i te zagraniczne, szukanie jakiejś linii, która w Polsce nie występuje, albo występuje w niewielu rodowodach, dobieranie psów również pod kątem charakteru, Jetsan zgarnął najlepsze cechy swoich rodziców :) No i lubię małe domowe hodowle :D Dlatego też wybór padł na hodowlę Izy :) Lepiej nie mogłam trafić :) No i też chciałam uniknąć chinskich i taiwanskich linii, bo za nimi nie przepadam, chociaż niektóre psy są bardzo fajne... No nie ma reguły...

Nie, nie widziałam, a co tam ciekawego? Ja tych gazet od wieków nie kupuję...

http://juliusk9-sport.pl/logo-duze-p-79.html który dla Jetsa?

Posted

Ja jednego tu w Leszczynach widze jak leży majestatycznie na ganku swojego domu i PACZY.
Ładne są bardzo ,gdybym miał kiedyś dom z ogrodem to sprawiłbym sobie tybetana ,ale o takim wyglądzie Jetsana ,Qendy ,a nie pso-lwa-kaleke.

I super ,że z Jetsana łapą nie trzeba nic robić. Sam uważam ,że lepiej czasem nie grzebać przy takich "defektach".

Posted

W nowym PP jest portret rasy Tybetana , ja juz dosc dawno nie kupowałam tej gazety ani żadnej innej bo stwierdzilam ze lepiej isc do ksiegarni i kupic jedna porządną ksiażke na temat jaki mnie interesuje a nie gazete w ktorej ciekawi mnie jeden artykuł ale ten numer chyba kupie sobie ;)

aleks dzieki za uznanie dla Qwendki ;)

nie mniej jednak mi sie podobaja "lwie-tybetany" :loveu:

ps. u nas troszke ludzi posiada tybetany , 3 widzialam co najmniej ,z czego jedna rodzina ma 2 tybetany ;)

Posted

Na Rudzie jest suczka- Rinchen Dolma Himaldog.... w Gliwicach na łabędach też jest suczka.
Jetsan chyba jest jedyny w Zabrzu...
Ja lubię psy w typie Jetsana :evil_lol: Chociaż mógłby mieć trochę dłuższy włos i szerszą klatę, byłby moim ideałem :D Zobaczymy jak będzie wyglądał na zimę, chociaż samce jeszcze dłużej się rozwijają....
Ktoś mi coś wspominał o jakimś wywiadzie w gazecie, ale nie wiem w jakiej i co dokładniej... Który numer PP to jest? Bo ja nie zorientowana, a nie chcę złego kupić, o ile na tym zadupiu go dostanę :P

Posted

Ja lubie psy ,które wyglądają naturalnie w sensie tak użytkowo. I o ile i Jetsan i Qenda ,są takimi powiedzmy własnie użytkowymi psa ,które nadają się do tego do czego zostały stworzone ,o tyle pies któremu oczy zasłania 150km kłaków i nie może nawet swobodnie pobiec jest dla mnie SZPETNY JAK .......(brzydkie słowo).
Dlatego też lubie ON z prostą dupą ,eksterier obojętnie jak piękny jest dla mnie bezużyteczny.

Posted

Aleks89 napisał(a):
Ja lubie psy ,które wyglądają naturalnie w sensie tak użytkowo. I o ile i Jetsan i Qenda ,są takimi powiedzmy własnie użytkowymi psa ,które nadają się do tego do czego zostały stworzone ,o tyle pies któremu oczy zasłania 150km kłaków i nie może nawet swobodnie pobiec jest dla mnie SZPETNY JAK .......(brzydkie słowo).
Dlatego też lubie ON z prostą dupą ,eksterier obojętnie jak piękny jest dla mnie bezużyteczny.

Zgadzam się w 100% Tybetany to psy zdolne do pracy w każdych warunkach, tak jest napisane we wzorcu...
A ONki mi się nawet z tym obniżonym zadem nie podobają :P

reszta gniotów jutro :P

Posted

Jetsan miał mnie totalnie w dupie, chociaż się nie oddalał, może mu się nowa lonża nie spodobała... :roll: Kupię mu OE, hahaha, może nauczę przywołania, chociaż w to wątpię :lol:

Posted

Biedny Arni, wszyscy mają go za kurdupla, kiedy on tak naprawdę przy labku nie wygląda źle :lol: Inna sprawa, że Jetsan z każdego psa robi karzełka ;)

Posted

Faktycznie, przy labku na takiego małego nie wygląda :P Jak do mnie trafił, to wydawał mi się naprawdę malutki... Ale mógłby być 10cm wyższy, nie musiałbym się schylać, by go przytrzymać za szelki :D

Posted

Naklejka napisał(a):

może nauczę przywołania,:lol:

Ty chcesz tybetana czegoś nauczyć ?? :evil_lol:

mam juz gazete ;) artykuł jest dość obszerny , wywiad jest z panią Martą z mahatma la ;)

Posted

Ile Jetsen ma? Bullowate rozwijają się do 3 lat nawet... ja widzę różnicę w mojej suce kiedy miała 2 lata, a teraz w wrześniu stuknie jej 3 latka i widać że się ładnie rozbudowała ;)

Posted

dOgLoV napisał(a):
Ty chcesz tybetana czegoś nauczyć ?? :evil_lol:

mam juz gazete ;) artykuł jest dość obszerny , wywiad jest z panią Martą z mahatma la ;)

Tybetana da się nauczyć, ale problem jest w egzekwowaniu... hmm Jetsan umie się kłaniać, siadac, podawać obie łapy, leżeć, na komendę "do tyłu" idzie na swoją część ogrodu, na komendę "do budy" zwiewa, bo wie, że oznacza zamknięcie w kojcu, chociaż ostatnio się słuchał i wchodził do kojca. Wie co znaczy wyjdź, czy do mnie- on przychodzi na zawołanie, ale nie umiem go odwołać od psów i zapachów, ogólnie na spacerach nie ucieka i się mnie bardzo pilnuje, nie oddala się.

A artykuł chętnie bym przeczytała, ale wątpię, że dostanę tutaj gdzieś gazetę :P

zaba, Jetsan ma jakieś 2,5roku, ale samce potrafią i do 5roku się rozwijać... ale to jest raczej kwestia osobnicza. Jetsan się zmienił, ale z charakteru, już nie jest taki uparty, nie ucieka mi z obroży, słucha się, jest bardzo spokojny i opanowany. Dorasta :D

Posted

Qwenda tez umie siad podaj łape itp ale na spacerach można do niej mówić a ona klapki na oczach i heya przed siebie :evil_lol:

moge Ci jedynie obrazki pokazać :eviltong:

Posted

Eeee to Jetsan wykonuje komendy na spacerze, bawi się patykami, przybiega jak torpeda do mnie, ale jak nie jest zmęczony. Jak się zmęczy to go nic nie interesuje i idzie niedaleko mnie, patrzy tylko czy nie zmieniam kierunku.

Artykuł faktycznie obszerny.... muszę ruszyć dupsko i poszukać tej gazety :P