Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='vege*']Ja mam nowinkę, że Nuka ostatnio bała się małego kotka, który szedł z nami na spacer :evil_lol:[/QUOTE]

Takie coś to jest pikuś, gorzej jak ma się psa, który boi się gwałtownych ruchów, pochylania nad nim, zakładania obroży, jeszcze bardziej szelek... Psa, który jak nie wie co ma zrobić (miesza komendy, albo zapomni o co mi chodzi) to się zawiesza ze strachu. On potrafi biec za piłką, zatrzymać się w połowie drogi i stać lub uciekać z podkulonym ogonem...
I tak jest lepiej, umie się nakręcić na zabawkę, jak go szturchnę przez przypadek w zabawie, to nie ucieka w popłochu. No ale dalej potrafi się zawiesić, tylko że nie mam problemu, by go jakoś znów nakręcić, by przestał się bać.

Posted

powiem wam że to jest pikuś bo wasze psy są małe. To co ja przeszłam mając 14 lat i młodego niufa bojącego się wszystkiego, nie umiejącego nic, nie bawiącego się i nie jedzącego smakołyków, jak sie wystrasył to cały dzień go trzymało.. to był dopiero horror a ja nie wiedziałam co mam robić. Tak, mówię o Toro ;)

także dziołszki, głowa do góry, potrzeba czasu i treningu ;) do tego troche cierpliwości i wyrozumiałości ;)

Posted

Arni ma dobrą socjalkę, tylko inne rzeczy wzbudzają w nim lęk. To dość dziwny piesek :eviltong: Bo raz się boi, raz jest ok...

Toro wzięłaś jak miał jakieś 7msc? Jetsu w tym okresie bał się dosłownie wszystkiego, jak mały szczyl nie bał się niczego, teraz jest ok, ale i tak jest bardzo nieufny... Tylko to cecha rasy.

Posted

[quote name='Naklejka']Arni ma dobrą socjalkę, tylko inne rzeczy wzbudzają w nim lęk. To dość dziwny piesek :eviltong: Bo raz się boi, raz jest ok...

Toro wzięłaś jak miał jakieś 7msc? Jetsu w tym okresie bał się dosłownie wszystkiego, jak mały szczyl nie bał się niczego, teraz jest ok, ale i tak jest bardzo nieufny... Tylko to cecha rasy.[/QUOTE]
Toro miał 8 miesięcy jak go przywiozłam. To był cyrk którego chyba nie zapomne do końca życia dlatego następnego psa będe mieć wybranego po testach i poświęce bardzo dużo żeby go dobrze wychować. Mam już troche doswiadczenia więc będzie prościej ;)

Posted

[quote name='Niufciak']Toro miał 8 miesięcy jak go przywiozłam. To był cyrk którego chyba nie zapomne do końca życia dlatego następnego psa będe mieć wybranego po testach i poświęce bardzo dużo żeby go dobrze wychować. Mam już troche doswiadczenia więc będzie prościej ;)[/QUOTE]

Tak, z kolejnym psem jest łatwiej, no i jak weźmiesz takiego 2msc malucha to sama będziesz mogła zadbać o jego socialkę. Już nie mówiąc o wybraniu odpowiedniej hodowli i szczeniaka :)
Ja nie miałam wyboru w szczeniakach, został dla mnie ten i tyle :eviltong: A hodowla genialna :)

Posted

ja chyba wezmę psa albo z tej hodowli co jest Toro lub z tej co jest Lagos, jeszcze nie wiem :)
Angi, przecież ty masz jakiegoś ogarniętego psa co nie? wykorzystaj to ;)

Posted

Kolejnego tybetana też wiem skąd wezmę :eviltong: Nie z hodowli Jetsa, ale z zaprzyjaźnionej ;)
Zostanę ciocią! A Jetsan wujkiem! :D Jamal zostanie ojcem dwóch miotów :D

Posted

[quote name='Niufciak']to na kiedy planujesz szczyla? :)[/QUOTE]

Na razie chcę skończyć LO, zrobić rok przerwy, poprawić maturę, dostać się na sensowne studia (weta, lub coś związanego z biologią i chemią) i się wyprowadzić :P
Ewentualnie w międzyczasie iść do policealnej na technika protetyka i jak nie poprawię matury, to skończyć tą szkołę, iść potem do roboty i się wyprowadzić, a szczyla MT wcisnąć rodzicom :diabloti: A ze sobą zabrałabym Arnika i wzięłabym coś podobnego formatu, ale z mocniejszym charakterem :)

Posted

[quote name='Naklejka']Na razie chcę skończyć LO, zrobić rok przerwy, poprawić maturę, dostać się na sensowne studia (weta, lub coś związanego z biologią i chemią) i się wyprowadzić :P
Ewentualnie w międzyczasie iść do policealnej na technika protetyka i jak nie poprawię matury, to skończyć tą szkołę, iść potem do roboty i się wyprowadzić, a szczyla MT wcisnąć rodzicom :diabloti: A ze sobą zabrałabym Arnika i wzięłabym coś podobnego formatu, ale z mocniejszym charakterem :)[/QUOTE]
a jakaś konkretna rasa poza MT?

Posted

[quote name='Niufciak']a jakaś konkretna rasa poza MT?[/QUOTE]

Nie, nic mi do głowy nie przychodzi, bo ja lubię duże psy, które mają charakterek, nie lubią obcych i takie tam :diabloti: Gdzieś po głowie chodzi hovawart, bauceron- tylko z takim psem to sobie frisbee nie potrenuję :P
Borderka nie chcę, skończę z kundlem :evil_lol:

Guest wolfheart
Posted

[quote name='Naklejka']Nie, nic mi do głowy nie przychodzi, bo ja lubię duże psy, które mają charakterek, nie lubią obcych i takie tam :diabloti:[/QUOTE]

też takie uwielbiam:diabloti:
ale mam ONkową obsesję i inna rasa nie wchodzi w grę:evil_lol:

Borderki są za małe:eviltong:

Posted

Dla mnie wielkość bordera byłaby odpowiednia, albo nawet trochę mniejszy :eviltong:
Szukam typowego psa, z którym potrenuję z fajnymi wynikami agi, frisbee, obi, czy co tam się jeszcze nawinie. Ma być nieufny w stosunku do obcych, zwyczajnie ma ich olewać, nie cieszyć się do każdego, bo tego nie zniosę. Mocny, twardy charakter. Ciężko mi coś wymyślić, bo to będzie dopiero za kilka lat, wszystko może się zmienić ;)

Posted

To burdel :D Ja niby chcę grzywacza od Izy, ale z grzywkiem frisbee nie potrenuję :P
Mogłabym mieć takiego burdelka, jak Sorin od Patrycji K. :loveu: [url]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1379643_611472288896045_2065949691_n.jpg[/url]
ewentualnie owczarek australijski :D

Posted

[quote name='Naklejka']Dla mnie wielkość bordera byłaby odpowiednia, albo nawet trochę mniejszy :eviltong:
Szukam typowego psa, z którym potrenuję z fajnymi wynikami agi, frisbee, obi, czy co tam się jeszcze nawinie. Ma być nieufny w stosunku do obcych, zwyczajnie ma ich olewać, nie cieszyć się do każdego, bo tego nie zniosę. Mocny, twardy charakter. Ciężko mi coś wymyślić, bo to będzie dopiero za kilka lat, wszystko może się zmienić ;)[/QUOTE]
To hovek jest dobry do takich co chcesz :)

Posted

[quote name='Niufciak']To hovek jest dobry do takich co chcesz :)[/QUOTE]

Jest za duży niestety. Chcę psa maks 20kg, najlepiej jakieś 15kg. Z takim psem łatwiej się żyje i finansowo też łatwiej ;)
Arni przekroczył już 18kg, a wciąż nie jest gruby :crazyeye: