Kerian Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Niewielkie zainteresowanie tą sprawą :( Ale o ile dobrze sobie przypominam, "Uwaga" nakręciła reportaż o suczce husky ze Ścinawki dopiero wtedy, kiedy było już dużo podpisów pod petycją i sprawcy czekali na rozprawę. Quote
Kofeina Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Dzien dobry i ja zagladam... hmmm tak czytam i czytam.. o podobnej sprawie ostatnio czytalam w gazecie ktos komus cos zapacil za zabicie psa:( straszne i okrute moze sprawa zainteresowac lokalne gazety? Quote
iwstar58 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 [quote name='Kerian']W materiale filmowym mówią, że pies trafi do firmy Zieleń-Plan i stamtąd będą próbowali znaleźć mu dom. Spróbuję skontaktować się z tą firmą, jakie ma mają plany. Niestety, TOZ Wrocław odpisał, że nie może zostać oskarżycielem posiłkowym w tej sprawie.[/QUOTE] Dziewczyny z Bolesławca wiedzą o tym psie. Domyślam się, że jest w przechowalni pod opieką, czy nadzorem straży miejskiej. [URL]http://www.dogomania.pl/threads/190962-Boles%C5%82awieckie-psiaki-szukaj%C4%85-dom%C3%B3w-przystanek-przed-schroniskiem./page98[/URL] [URL]http://www.dogomania.pl/threads/208713-Borys-Kazan-Cygan-i-Bandzior-boles%C5%82awiecki******-w-schronisku-w-Dzier%C5%BConiowie./page5[/URL] Quote
iwstar58 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 I jeszcze wątek jeleniogórskimoże będzie pomocny [URL]http://www.dogomania.pl/threads/57516-JELENIA-GORA-schronisko-PILNIE-(!)-szukamy-domow-!-Zdjecia-post-1-4./page42[/URL] Quote
aanka Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Jestem . . Piesek jest już w przechowalni miejskiej -Zieleń Plan . byłyśmy w sobotę - wyprowadzamy psy , robimy ogloszenia itd. W środe psiak - nazwałam go Farciarz:evil_lol: był trochę zestresowany i niepewny . , ale wczoraj już był na spacerku i zaczyna dochodzic do siebie . jest niezwykle przyjazny i ufny :roll:- zadziwia mnie to. .............. Długo przy nim siedziałam i głaskałam go , już je chropki , kiełbaskę zjadł , położył się w swojej budce - chyba poczuł sie bezpieczny .W tygodniu bedziemy w środę - oczywiście moge na rowerze skoczyć także , prawie o każdej porze. Zgłosiłam do Ekostrazy. z Wrocławia.,ale telefonicznie .W Z. Plan pewnie dużo się nie dowiecie:shake::mad:, Ciezko z nimi się porozumieć ..........:cool3: Dla ścisłosci Straz Miejska w zaden sposób nie sprawuje opieki nad psami , czy innymi zwierzakam i u nas . Ich to nie interesuje . Mają prikaz wyłapywac psy , gdy ktoś zgłosi np. i dowożą do przechowalni . , ot i tyle......... Quote
Marycha35 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Dzięki za info:) To dobrze, że psinka bezpieczny. Ale co z nim dalej? DT? DS? Jak on się czuje bidulec kochany? Quote
Kerian Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 [quote name='aanka']Jestem . . Piesek jest już w przechowalni miejskiej -Zieleń Plan . byłyśmy w sobotę - wyprowadzamy psy , robimy ogloszenia itd. W środe psiak - nazwałam go Farciarz:evil_lol: był trochę zestresowany i niepewny . , ale wczoraj już był na spacerku i zaczyna dochodzic do siebie . jest niezwykle przyjazny i ufny :roll:- zadziwia mnie to. .............. Długo przy nim siedziałam i głaskałam go , już je chropki , kiełbaskę zjadł , położył się w swojej budce - chyba poczuł sie bezpieczny .W tygodniu bedziemy w środę - oczywiście moge na rowerze skoczyć także , prawie o każdej porze. Zgłosiłam do Ekostrazy. z Wrocławia.,ale telefonicznie .W Z. Plan pewnie dużo się nie dowiecie:shake::mad:, Ciezko z nimi się porozumieć ..........:cool3: Dla ścisłosci Straz Miejska w zaden sposób nie sprawuje opieki nad psami , czy innymi zwierzakam i u nas . Ich to nie interesuje . Mają prikaz wyłapywac psy , gdy ktoś zgłosi np. i dowożą do przechowalni . , ot i tyle. Pytajcie ......., jak możemy pomóc.[/QUOTE] A znacie jakiś DT z okolic? Czy gdybyśmy coś dla niego miały, daliby nam psiaka? Interesuje mnie, jak to wygląda od strony formalnej. Pies jest bezdomny, ten co mu to zrobił, nie był jego panem (broń Boże przed takim "panem"), więc nie trzeba czekać na zrzeczenie się/odebranie psa. Ale skoro miasto ulokowało psa w tej firmie, muszą mieć z nimi podpisaną umowę. Troszkę się to komplikuje. Potrzebne wsparcie konkretnej, prężnej organizacji. Quote
Marycha35 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Kerianku a może Mrunio pomoże? Pani Elżbieta od Kubusia podpalonego przez kolejnych trepów! Quote
annavera Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 biedna mała psinka - chociaż podniosę na dobranoc Quote
Zofija Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [quote name='aanka']Jestem . . Piesek jest już w przechowalni miejskiej -Zieleń Plan . byłyśmy w sobotę - wyprowadzamy psy , robimy ogloszenia itd. W środe psiak - nazwałam go Farciarz:evil_lol: był trochę zestresowany i niepewny . , ale wczoraj już był na spacerku i zaczyna dochodzic do siebie . jest niezwykle przyjazny i ufny :roll:- zadziwia mnie to. .............. Długo przy nim siedziałam i głaskałam go , już je chropki , kiełbaskę zjadł , położył się w swojej budce - chyba poczuł sie bezpieczny .W tygodniu bedziemy w środę - oczywiście moge na rowerze skoczyć także , prawie o każdej porze. Zgłosiłam do Ekostrazy. z Wrocławia.,ale telefonicznie .W Z. Plan pewnie dużo się nie dowiecie:shake::mad:, Ciezko z nimi się porozumieć ..........:cool3: Dla ścisłosci Straz Miejska w zaden sposób nie sprawuje opieki nad psami , czy innymi zwierzakam i u nas . Ich to nie interesuje . Mają prikaz wyłapywac psy , gdy ktoś zgłosi np. i dowożą do przechowalni . , ot i tyle. Pytajcie ......., jak możemy pomóc.[/QUOTE] dziękuję za info! Quote
Agata Balu Posted July 18, 2011 Author Posted July 18, 2011 Dzwoniłam dzisiaj do Sądu i Policji w Bolesławcu. Niestety zero informacji. W Sądzie powiedziano mi, że mają kilka takich spraw i muszę znać nazwisko oskarżonego. A niby skąd? Więc powiedziałam, ze zajście miało miejsce 11 lipca. Wówczas poradzono mi porozumieć sie z Policją, gdyż takie sprawy trafiają do sądu gdy policja zakończy dochodzenie. Zadzwoniłam więc do Policji, ale w wydziale dochodzeniowo-śledczym nikt nie odbierał telefonu. Będę próbowała co jakiś czas nadal. [B]Jest b. ważne by Policja zgłosiła do prokuratury zawiadomienie o przestępstwie.[/B] Jest też równie ważne by zainteresować media tą sprawą i znaleźć oskarżyciela posiłkowego. To musi być jakiś przedstawiciel organizacji pozarządowej. Quote
Agata Balu Posted July 18, 2011 Author Posted July 18, 2011 Na stronie [URL]http://azorki-mruczki.pl/dodatki/gotowy_wniosek.doc[/URL] , zamieściłam gotowy wniosek do policji w Bolesławcu. Wystarczy wydrukować, wypełnić dane personalne, datę, podpis i zanieść do Komendy Powiatowej. Trzeba zaznaczyć też w jakiej formie oczekuje się odpowiedzi ( najszybsza to na e-mail) Ci, którzy nie mieszkają w Bolesławcu muszą wniosek wysłać pocztą. Platforma e-puap na stronie policji nie działa a adres mailowy mają tajny (telefony zresztą też) Dobrze byłoby, przez masowe składanie takich wniosków, zdopingować Policję do działania. [B]Apeluję do pełnoletnich Bolesławiczan[/B] Quote
Baksa Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [quote name='iwstar58']I jeszcze wątek jeleniogórskimoże będzie pomocny [URL]http://www.dogomania.pl/threads/57516-JELENIA-GORA-schronisko-PILNIE-(!)-szukamy-domow-!-Zdjecia-post-1-4./page42[/URL][/QUOTE] wątek umiera pani która go prowadziła wyjechała i nie ma tam aktualnych psów poza tym mamy problemy z robieniem fotek psom ze schronu kierownictwo nie pozwala:(Mało kto zagląda:(Wolontariuszki z Jeleniej zaglądają do mnie na wątek głodzonej suni tam jest link do waszego wątku więc odezwą się na pewno Quote
Baksa Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Psiaka można zabrać już?Może jakiś tymczas się zgłosi? W mojej miejscowości facet zabił psa siekierą psa nie uratowano,facet dostał rok odsiadki:(To tyle czego od sądu można się spodziewać,zanim sprawa się odbędzie tym bardziej teraz w sezonie urlopowym to dużo wody upłynie zanim się do tego zabiorą.... Quote
Kofeina Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Baksa to jest wlasnie ta Pi***** sprawiedliwosc..... Quote
aanka Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 domów tymczasowych u nas brak , piszę o tym na wątku przygarnij psiaka , na portalu bolec. info ,.ale nikt się nie zgłasza , poki co. Miasto miało to nagłasniac i fige robi . Przechowalnia życzy sobie 20 zł dziennie na utrzymanie 1 psa:mad: Ktoś wspomniał o Mrunio - tylko nie oni -. baba z ich org. wywiozła 5 naszych psow do Niemiec- brak info . Musimy drogami okreżnymi się czegokolwiek dowiadywać . Wywieżli starego , znajomego Misia - 13 lat -prosilam, aby go nie wywozić :-(:-( Dzwonilam do Ekostraży ,ale trzeba im mailowo wysłać info jeszcze... Umów adopcyjnych oczywiście nie ma .. i martwi ,mnie to od zawsze . Nie możemy mieć pewności ,czy dany pies nie zniknie .i zero info potem , Straz zasłania się ochroną danych osob. . odstraszyłam kiedyś ludzi , którzy chcieli jamnika na lancuch - może pseuduchy Quote
Kofeina Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 aanka to powiedz mi czy to noralna sprawa ze nie daja znac co sie dzieje? pytam bo nie jeste w teacie... psy ot tak zaginely? Quote
aanka Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Oczywiście ,ze nie tak to powinno wyglądac .Na F.B została nagłosniona cała sprawa ,bo , gdy dowiedziałam się ,ze ma jechać 13 psów - narobiłam szumu ... No i pojechało 5 . w tym mój znajomy od dawna bezdomny Misiu - mi ufał najbardziej -(. Mogła wziąc innnego psa - młodszego , ale to na zlosć mi :-(. Mozna zobaczyć , co pisze pod nickiem alonka , na forum bolec -info. Ja i meduza staramy się objaśniać w czym rzecz - pies , kosztuje w Niemczech , ok. 250. 300 euro.:mad:. Nas nikt nie powiadamiał,; kiedy , jakie psy . Wet. pow. wstzrymał wywóz 13 psów - pewnie nie miała dokumentów odpowiednich . Ale to nie ten temat . Quote
Kofeina Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 No to faktycznie nie ciekawie. aania ja gratuluje zaangazowania i postawy w tej calej sytuacji i prosze o linka do danej sprawy jesli jest;) Pozdrawiam Quote
aanka Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [url]http://www.bolec.info/index.php?op=forum&forum=9&act=showtopic&topic=46001&strona=62-bolec[/url] forum ,od str. 63. [url]http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=221481047878200[/url]. na F.B. Quote
brynia8506 Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [quote name='Kerian']Tak, Zosiu, temat jest na podforum dolnośląskim (możesz zobaczyć to w lewym górnym rogu: Forum >> Psy w potrzebie >> Psy do adopcji/znalezione >> dolnośląskie). Tak jak pisze Agata, musimy znaleźć kogoś z Jeleniej Góry.[/QUOTE] Witam.Dopiero do Was dołaczyłam,a zagladam przy okazji w sprawie Iwana z Dzierżoniowa,bo Ryniu chciał przekazać mi go na DT,ale nie wiadomo jak by reagował na mojego synka 5-letniego.Ale pomijając ten temat to jak Wam mogę pomóc? Quote
Agata Balu Posted July 18, 2011 Author Posted July 18, 2011 [quote name='brynia8506'] jak Wam mogę pomóc?[/QUOTE] Znasz kogoś z Jeleniogórskiego TOZ? Quote
Recommended Posts