Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mimo że w tytule wpisałam metodę pozytywną, najpierw chciałam się dowiedzieć jakimi metodami szkolicie swoje pieski ?
Ja na początku (jak Eto miał 6m-cy) szkoliłam go w takiej szkółce gdzie obchodziło się bez smakołyków, a do atrybutów należał łańcuszek zaciskowy na szyi i silna ręka do ciągania psa. Zajęcia odbywały się w grupach około 15 psów. Całe szczęście byłam tam tylko dwa miesiące bo stwierdziłam że i tak to nie da rezultatów, a ze w okolicy mojej miejscowości nie było innych szkółek więc przestałam go trenować.
Teraz znowu ropoczęłam szkolenie - dzięki saJo za cojesteśmy bardzo wdzięczni :loveu: metoda pozytywną w klubie sportów psich.
Ciekawa jestem jakie macie doświadczenia z tą metodą, wrażenia..
Uczestniczymy w tym dopiero tydzień , ale kiedy dochodzimy do bramki za którą jest teren szkoleniowy to Eto dosłownie wyje z radości co przekłada się oczywiście na bardzo dobre rezultaty .

Posted

Jeśli chodzi o metodę jaką stosuję w szkoleniu moich psów to jest to metoda kontrastu. Czyli z jednej strony nagroda i motywacja a z drugiej strony "mechanika" i korekta. U mnie przewaga jest nagród i motywacji ale nie będę mówić, że nie stosuję korekt bo bym skłamała...

Posted

na pilke/pilki ,gryzak, rekaw[no tez lup nie?].generalnie na pilki.czasem nagroda z plucia.ale wole pilki bo sa dynamiczniejsze.nagroda z ust tylko wtedy kiedy jest to niezbedne w dopracowaniu szczegolu.ostatnia deska ratunku:cool1: .
pilki dynamizuja prace psa,no i oczywiscie kontakt wzrokowy:roll: ,natomiast korekta[awersja]to generalnie kolce,czasem oe.po bodzcu awersyjnym oczywiscie pies wykonuje dana komende dokladniej i co wazne nie zwalnia.wrecz przeciwnie i znowu konczy sie to na pozytywie czyli pilce.
moje psy chodza normalnie na zwyklych obrozach.zeby nie bylo.kolce i oe sa uzywane wtedy kiedy jest to niezbedne i nie w nauce komend.

Posted

ayshe napisał(a):
na pilke/pilki ,gryzak, rekaw[no tez lup nie?].generalnie na pilki.czasem nagroda z plucia.ale wole pilki bo sa dynamiczniejsze.nagroda z ust tylko wtedy kiedy jest to niezbedne w dopracowaniu szczegolu.ostatnia deska ratunku:cool1: .
pilki dynamizuja prace psa,no i oczywiscie kontakt wzrokowy:roll: ,natomiast korekta[awersja]to generalnie kolce,czasem oe.po bodzcu awersyjnym oczywiscie pies wykonuje dana komende dokladniej i co wazne nie zwalnia.wrecz przeciwnie i znowu konczy sie to na pozytywie czyli pilce.
moje psy chodza normalnie na zwyklych obrozach.zeby nie bylo.kolce i oe sa uzywane wtedy kiedy jest to niezbedne i nie w nauce komend.

Czyli pracuję podobnie jak Ty tyle, że inaczej nazwałam :) Ostatnio z Kennym pracuję na... frisbee - strasznie go kręci :cool3:

Posted

AM napisał(a):
Czyli pracuję podobnie jak Ty tyle, że inaczej nazwałam :) Ostatnio z Kennym pracuję na... frisbee - strasznie go kręci :cool3:

AM-ja mysle ze nikt tu amieryki nie odkryje:cool3: :evil_lol: .no frisbee fajowe jest.ja mialam kiedys takie ustroistwo-bumerang.przywiozl mi taki jeden z usa:roll: .super norrrmalnie tylko cholerstwo rzeczywiscie wraca czesto dosci mozna dostac lekow jak sie odstanie w leb.a psy jakie mialy durne miny:lol:

Posted

Ciekawa jestem czy próbowaliście kiedys używać klikera do szkolenia ..
Wiadomo ze jak się szkoli psy, to metody z czasem ulegają lekkiej zmianie i wielu rzeczy się próbuje by osiągnąć pożądane rezultaty ..
Wydaje mi się ze metoda pozytywna jest bardzo zbliżona do metody z zastosowaniem klikera , bo w obu tych metodach po zachowaniu jakiego oczekujemy np siad następuje pochwała - w jednej metodzie jest to klik a w drugiej pochawała słowna np super, dobry pies!
ayshe, AM
o co chodzi z tymi piłkami? piłka jest jako nagroda czy jako narzędzie motywujące do wykonania określonej czynności.. ? Wypracowałyście jakiś sygnał neutralny zwracający uwagę psa na was? Albo jak sobie radzicie z utrzymaniem psiej uwagi podczas pracy?
Wybaczcie mi jeśli was zawalami jakimiś bzdurnymi pytaniami ale dopiero zaczynam i chciałabym wypracować jak najlepszą metodę szkolenia i zrozumieć własnego psa :razz:

Posted

my tez "klikamy"ja mam sehr guuuut albo bravvvo.klikniecie i pilka.klikera nie uzywam i dla swoich psow uzywac nie bede bo mnie to niei nteresuje.natomiast znam metode i klikerowcow u isebie mialam-zaden problem.ale samo klikanie i nagroda na zarcie ?bleee.bez lupu dynamicznego?bleee.bez wyciszania?bleeee.....:evil_lol:
z utrzymanie psiej uwagi na pracy to nie mam wiekszych problemow.przeca gdzies mam ta pilke nie?i pies o tym doskonale wie.wiec chce pracowac bo chce pilke.jak ma juz pilke to chce pracowac bo chce znowu wyrzut pilki...i tak w kolko....nagroda za komende jest pilka.jesli chce nagrode to chce pracowac.i kolko sie zamyka.

Posted

My na samo żarełko pracowalismy jedynie przy korekcji zachowania, kiedy trzeba było oduczyc definitywnie burasa agresji do psow.
Przy zwykłym szkoleniu uzywam w zaleznosci od miejsca albo "doobrze" albo piłki.
Klikera nie uzywałam - to tak w skrocie

Posted

A no to już wiem co jest z ta piłką .. :)
ale póki co nie mogę tego wykorzystać, bo Eto na razie traktuje rzuconą piłkę jako zdobycz i nawet nie próbuje jej przynieść, a gdybym chciała na dwie piłki to pewnie sama potem musiałabym je zbierać ..
Póki co mamy słowo jako nagrodę po wykonanej czynności : super!, potem jest smakołyk, albo wymiennie ze smakołykiem jest zabawa ale z zabawką na sznurku (pies ją gania, łapie, przeciąganie sznurka itp.) jeśli traci uwagę podczas pracy wtedy jest chwila odpręzenia czyli zabawy i znowu do pracy ..
MAm nadzieje ze jestesmy na dobrym etapie...
Jednak w dalszym ciągu stałym problemem jest ciągnięcie na smyczy .. ah, może się kiedyś porozumiemy w tej sprawie ..

Posted

nakrecenie na pilke,pies pozostaje na niedosycie[nie zlapal lupu],lup staje sie targetem,komenda na kontakcie 3-4 kroki na poczatke,korekcja za wymuszanie lupu,zwrot s,zaznaczenie zatrzymania pozycja zasadnicza,dooobry pies,wyrzut pilki,sznurek w reku,zabawa w szarpanie,blokada psa,wyciszenie,pusc[jesli jest konflikt to na dwie pilki].iiiiiiiii powtarzamy zabawe:cool3:

Posted

to ja będę miała malusi problemik bo Mysz , przynajmniej na razie żadnymi zabawkami sie nie interesuje:eviltong: a piszczacych się boi:shake: piłki są nudne patyczek to o co chodzi :crazyeye: aha gryziemy ...3 sekundy ...ble,taka zabawa:shake: a ja przyzwyczajona że pies lubi zabawę,sznaucera miałam i ten do końca jak szczeniak uwielbiał piłeczki patyczki:evil_lol:
Czy da się psa nauczyc zabawy?może kiedys odnajdzie w tym radość,chioć ona intelektualistka,kwiatki lubi wąchać:razz: czzy szkolić ją w inny sposób tylko na pochwały i smakołyk

Posted

Nauczy sie zabawy na pewno :lol: U mnie bylo to samo. Max do pilki podchodzil jak do jeza, a teraz jakby mogl to by mi ja wyrwal razem z reka :evil_lol:

Posted

Borys tez na poczatku nie wiedział co to sa piłki a jak mu rzucałam to podchodził, wąchał i olewał je totalnie.
Ile ja z siebie głupa narobiłam zeby mu pokazac co i jak juz nie wspomne ale udało sie :laugh2_2:

Posted

ayshe mnie sie to nawet podoba :lol:

Najlepsze sa miny ludzi - idzie jakas wariatka z psem i zeby np odwrocic jego uwage od czegośtam piskliwym, radosnym głosikiem w podskokach zasuwa a za nia uhahany burek :evil_lol:

Posted

olac ludzi.
ja do psow dre sie po niemiecku-to jest dopiero obciach:evil_lol: .a moj malzonek op... mnie ostatnio za malo wyrazne komendy i teraz musze sobie wpoic wyrazne mowienie komend:placz: .

Posted

razdwatrzy napisał(a):
Ciekawa jestem czy próbowaliście kiedys używać klikera do szkolenia .. (...)

o co chodzi z tymi piłkami? piłka jest jako nagroda czy jako narzędzie motywujące do wykonania określonej czynności.. ? Wypracowałyście jakiś sygnał neutralny zwracający uwagę psa na was? Albo jak sobie radzicie z utrzymaniem psiej uwagi podczas pracy?

ayshe już Ci napisała co i jak - u mnie to wygląda podobnie :cool3:
Co do klikera to stosowałam do nauki stój z siadu ale generalnie to klikera nie stosuję - zresztą ostatnio mi gdzieś wsiąkł :lol:

A no to już wiem co jest z ta piłką .. :smile:
ale póki co nie mogę tego wykorzystać, bo Eto na razie traktuje rzuconą piłkę jako zdobycz i nawet nie próbuje jej przynieść, a gdybym chciała na dwie piłki to pewnie sama potem musiałabym je zbierać ..

To właśnie na dwie piłki masz szansę nauczyc psa przynosić do Ciebie wyrzuconą piłkę. Jedną wyrzucasz a potem drugą mu pokazujesz i go zwołujesz, przerzucając piłkę między nogami - pies uczy się nabiegac ze wszystkim co ma w pysku do Ciebie. To się potem przydaje przy aporcie. Można też wabić psa na druga piłkę i jak przybiegnie z pierwszą to możesz się z nim poprzeciągać i "wymienić" na drugą - pies się uczy, że jak Ci cos odda to Ty mu dasz coś w zamian, nie będzie miał "stracha", że pancia zabierze i nie odda. Ale to wszystko zalezy od psa... nie ma jednej metody, którą każdego psa nauczysz, a szkoda... ;)

ayshe napisał(a):
no coz robienie z siebie glupa to podstawa przy nakrecaniu psa:evil_lol:

Przypomniało mi się jak biegałam na czworakach z aportem w gębie po pokoju :lol: :lol: :lol:

ayshe napisał(a):
ja do psow dre sie po niemiecku-to jest dopiero obciach:evil_lol:

Ja używam komend niemieckich i czasem ludzie się mnie pytają co ja do tych psów gadam... :p

Posted

Ja swego czasu walczyłam o... niebiegnięcie za piłką ...
Mieszkamy w bloku i chwila nie uwagi i Ecior w najlepsze gnał za piłką z sąsiedniego boiska po czym przynosił ja w pysku .. oczywiście wiadomo co się z nią stało jeśli ją przynosił.. i nie było róznicy jaka to piłka nożna czy koszykowa..
Ale zadziała na niego gra w tenisa :) nie mógł się nadziwić jakim cudem ta mała zielona piłeczka leci tak daleko .. i potem już go nie interesowało sąsiednie boisko..
a piszczące .. czy wasze onki też tak potrafią pikolić ta piłeczką pipipipipipi.... przez jakieś pół godziny bez przerwy jak w transie ? Ja już się przyzwyczaiłam i nawet przy najlepszym filmie mi to nie przeszkadza ..

Posted

AM

kurcze z tą piłką w metodzie na dwie nie da rady tak .. bo ja próbowałam ale na patyki kiedyś trzymałam z pięć pod pachą , jeden rzucałam i kiedy nie chciał przyjść to pokazywałam że mam drugi to on od razu ziapę rozdziawiał tamten wypluwał i gnał do mnie z pustym pyskiem, i tak wkółko... a patyki zostawiał gdzieś tam ..