Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja mogę ustny angielski. Niestety pisać w tym języku to nie bardzo. Jakbyś chciała, to mogę też pisemny niemiecki i podstawową gegrę...
Ja nawet jakbym bardzo chciała wystartować w IALu (na przykład nagle by się okazało że jesteśmy genialne i wybitnie uzdolnione ;)), to nie mogę, bo mojej suni by brakowało 5 dni do "pełnoletności"...

Posted

[quote name='PsychoSzczurek']jestem za:lol:zdobyłabym więcej punktów niż to możliwe:cool3:[/quote]Spoko, wstawię kilka małych błedzików celowo tu i ówdzie, coby nikt się niczego nie domyślił ;-).

Posted

[quote name='Aldra']

P.S. [B]Mokka [/B]- biedna Ty jestes z tymi pytaniami :cool3: - szkoda ze Ela tu nie moze zagladac, ale chyba w najblizszym czasie jej opowiem jaka Ty tu robote odwalasz ;)[/QUOTE]

dlaczego Mokka jest biedna z pytaniami? chyba ja naprawde zadajac pytania -nieswiadomie kazdemu podpadam i pozniej nie chce ze mna gadac... :-( :roll:

Posted

[quote name='Mokka']Jeśli chodzi o psie umiejętności, to ich się tak nie zapomina z dnia na dzień, o to bym się nie martwiła. Ja problem widzę raczej w Twojej postawie. Odnoszę wrażenie, że brak Ci zapału czy motywacji i Tosca to czuje, dlatego jest taka trochę smętna na torze. Poza tym, czy ona wystarczająco dużo biega na codzień? Wydawało mi się, jakby kodycyjnie była nie za bardzo, szybko się zasapała. Było trochę ciepło, ale upału jeszcze nie było. Ja na Twoim miejscu pojechałabym na te zawody, nie są zbyt kosztowne, a jest możliwość poskakania na obcym terenie i obcych przeszkodach.[/QUOTE]

dzieki za odpowiedz :)
Tosca na codzien biega jak zawsze, tzn chodze na spacery najczesciej jak sie da, 5 razy w tygodniu obecnie, bo taki mam plan ze w dwa dni wracam bardzo pozno. Chodzimy na 2 godzinne spacerki. Moze jest malo zmotywowana? nie wiem. Mowilas ze moze jest za gruba, wydaje mi sie ze nie, bo czuc jej wyraznie zebra i kregoslup.. ale mozesz zbadac jak sie pojawimy na zajeciach. Ona jak sie zrobilo cieplej przestala w cieple szybko sie poruszac, dopiero na wieczor sie ozywia tak po 17 i wtedy mozna ja nakrecic niezle.
Nie wiem cos z tym trzeba zrobic, poza tym malo cwiczymy...
na IAL zastanowie sie..

Posted

[quote name='betty_labrador']Ona jak sie zrobilo cieplej przestala w cieple szybko sie poruszac, dopiero na wieczor sie ozywia tak po 17 i wtedy mozna ja nakrecic niezle.[/quote] Moja ma tak samo. Ostatnio specjalnie jechałam z Żoliborza, żeby wyjść z nią na godzinny spacer i wrócić do Centrum (między szkołą a angielskim), a ona w połowie drogi na pole usiadła przed ulicą i dała mi wybtnie do zrozumienia, że ona dalej nie idzie...

Posted

Leon też ma jeszcze problemy z przestawieniem się na inną pogodę, choć on raczej współpracy nie odmawia (biega, aż padnie :cool3: ).

Co do naszych miłych początkujących, to ja myślę, że nie będziecie czekać do przyszłorocznych Pęcic, ale zadebiutujecie już w tym roku, trzeba tylko regularnie trenować i nie obijać się. :mad: Na przełomie lipca i sierpnia będą znów zawody pucharowe w Łącku z zerówkami, będzie też IAL w Szczecinie, a jesienią kolejny IAL w Warszawie. Będzie gdzie startować. :lol:

Posted

Mnie to sie wydaje dziewczyny ,ze nie chodzi o objawienie talentu u psa :-) Tylko czy pies wytrzyma to napiecie i zamieszanie.
Oczywiscie glownym celem zawodow jest zakonczyc je sukcesem ,z drugiej strony pies gdzies sie musi tego nauczyc jak sie zachowac w atmosferze zawodow ,no i ,ze mozna tam pracowac .
Dlatego ja ,troche popchnieta przez hodowce :-) ,zaczelam kombinowac jakby tu juz do Pecic sie zglosic.
Z drugiej strony powstrzymuje mnie obawa przed totalna klapa.Bo gdybym biegala z Bianka juz kilka miesiecy to bym wiedziala na pewno nad czym pracowac ,co jej sprawi trudnosc.A ak moze sie okazac ,ze wogole caly obcy tor to dla mnie jedna wielka trudnosc :-)
Ma racje Ela ,ze okazja do startu jeszcze bedzie .Do Szczecina to nie pojade :-) ale tu w okolicach Warszawy moznaby probowac.
No ja dalej mysle co robic .

Posted

Nie problem pojechać i dać plamę :diabloti: , trzeba jednak myśleć o psie. Czy nieudany przebieg (nie twierdzę, że tak będzie ;) , ale trzeba rozważyć każdą możliwość), frustracja przewodnika nie spowodują, że psiak się przytnie i straci zapał do pracy. Debiuty są łatwe, naprawdę łatwe, ale zawsze trzeba zadać sobie pytanie, czy mój pies jest gotowy na takie wyzwanie :lol: .
Z drugiej strony - do odważnych świat należy, różne wynalazki widywało się na torze. :evil_lol:
My z Monią zadebiutowałyśmy po kilku miesiącach treningów (w zerówkach, bo debiutów wtedy nie rozgrywano) i przywiozłyśmy srebrny medal. Do dziś to wspominam :lol:

Posted

No wlasnie tak jest ,ze dac plame nie problem i zaluje ,ze tak krotko cwicz i niewiele moge powiedziec na temat zdolnosci /mozliwosci Bianki.
Moze powinnam Zuzia zabrac na zawody ,bo ona z pewnoscia by tor Debiutow przeszla :-)
Nie zglaszam sie na urra, tylko mysle sobie o tym ,bo jak pisalam w weekend pojade na obcy tor i zobacze jak Bianka sie zachowuje.
Ale to prawda,ze do odwaznych swiat nalezy ,bo mozna nie byc gotowym do startu i po roku treningow,zalezy czy bardzo ambicyjnie sie do tego podchodzi czy na luzie.
To co mnie kreci i motywuje ,zawsze, to widok innych przewodnikow i ich psow,popatrze porownam swoje wyczyny i ich i juz wiem nad czym pracowac.
Chyba caly moj pomysle o tym starcie bierze sie z tego ,ze ja i Bianka znamy Pecice :-) i czujemy sie tam znajomo .

Monia ,Monia to dopiero udany debiut !

Posted

A ja chciałam wszystkich poinformować, że wczoraj na wieczornym spacerze Monia dostała speeeda i totalnej głupawki :lol: . Chyba już wyzdrowiała, na takie zachowanie cały czas czekałam, aż się doczekałam :happy1: .

Posted

[quote name='Mokka']Lidka, jeszcze Ty nie podałaś swojego numerka :mad:[/quote]

Bo mam sklerozę i dziś też nie wiem, bo zapomniałam sprawdzić :oops:.

Posted

[quote name='Mokka']A ja chciałam wszystkich poinformować, że wczoraj na wieczornym spacerze Monia dostała speeeda i totalnej głupawki :lol: . Chyba już wyzdrowiała, na takie zachowanie cały czas czekałam, aż się doczekałam :happy1: .[/quote]

To super. To bardzo przykre patrzeć, jak psiak choruje.

Posted

[quote name='Mokka']Nie problem pojechać i dać plamę :diabloti: , trzeba jednak myśleć o psie. [/quote]

Oj nie problem, nie problem:lol: .

Posted

[quote name='Ludek']Oj nie problem, nie problem:lol: .[/quote] bo ja wiem my w zeszlym roku na pierwsze nasze zawody w zerowkach jechalysmy jako najgorsza para z poczatkujacych:p, ja zestresowana na maxa ze nie umiem dobrze pokazywac i to ze Koka wytyczy sobie wlasna trase toru, nie patrzac na mnie, wejdzie tam gdzie lubi tunelik, kladeczka:evil_lol:, a tu co sie okazalo ze pies na zawodach byl [B]mozliwy do odwolania[/B] ,po wydarciu sie:diabloti: , ale dal sie odwolac i przebiegl caly tor, bez disc, wiec nigdy nic nie wiadomo;)
PS dzien wczesniej bylo :mad: i dlatego sie dobrze biegalo :loveu:
PS dobrze ze Monia dochodzi do siebie :P

Posted

Ach ,bo ja tak sie ekscytuje,bo bardzo dlugo czekalam na psa z ktorym bede mogla brac udzial w takich rozrywkach.I teraz chcialabym wszystko naraz :-)
Poza tym zdaje sobie sprawe z tego ,ze mam przed soba tylko lato ,a potem cala zime bedziemy siedzec w domu.
A dzis zamiast agility cwiczylam Obedience.To czego moja Bianka wogole nie potrafi to zostawanie.Pomijam takie cosia jak krzywe siadanie itp .
Klopot z zostawaniem widac rowniez jak sie szykujemy do pokonania kombinacji i ona sie podrywa jak ja daje krok w przod.To chyba musze od tego zaczac zamiast na zawody sie rwac :-)

Posted

My zadebiutujemy dopiero w listopadzie. W lipcu będę żeglować, a do Szczecina to tak troszkę daleko...
Ja to tam nie mam wątpliwości, że mój piesek byłby tak podekscytowany wszystkim i tak zmęczony czekaniem, że nie chciałby ładnie przebiec... Dlatego zaczniemy później, jak już będziemy mądre i bedziemy umiały zrobić dużo trudnych rzeczy, bo wtedy kilka prostych przeszkód to nie będzie za duże wyzwanie... ;)