Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']to wytłumaczcie mi dlaczego tak bardzo zachęcamy do kastrowania czy tam sterylizacji psów ?
[/quote]
Oczywiście ze względów estetycznych. Kastrowane wyglądają ładniej, szlachetniej :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jakoś nie zauważyłam by mój doberman bez ogona był niemową ;)
Uszy nie obcięte ma tylko dlatego że trafił do mnie w wieku ponad 4 miesięcy i było za późno na kopiowanie , znaczy można było ,ale za duże ryzyko że ucho by nie stało jak należy ......

Posted

"U Karoliny jest 8 psów. SAME SAMCE! I jakoś kopiowane z niekopiowanymi się dogadują. Niemożliwe staje się możliwe?"

Stado na ogół akceptuje się wzajemnie, że tak powiem - psy przyjmują do wiadomości że ktoryś osobnik jest tak czy inaczej okaleczony. ;) Są przyzwyczajone do pewnego wyglądu i możliwości mimicznych reszty osobników.

Jak te psy znajdują "wspólny język" z obcymi psami spotykanymi na spacerach?

Posted

[quote name='Zarazah']Oczywiście ze względów estetycznych. Kastrowane wyglądają ładniej, szlachetniej :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:[/quote]
no ,ale w tej kwestii też są przeciwnicy bo:
-każda suczka musi mieć raz szczeniaczki :diabloti:
-samiec bez jajek źle się czuje w towarzystwie innych samców :evil_lol: (śmieją się zniego ;) )

i takie tam zabobony .....

no ,ale żeby było śmieszniej to dużo częściej jednak się spotykam z głośnymi głosami sprzeciwu przed kastracją niż kopiowaniem.
Dla bardzo wielu ludzi kastracja to wielkie barbarzyństwo , pozbawiamy psa macierzyństwa etc ........

Posted

[quote]Stado na ogół akceptuje się wzajemnie, że tak powiem - psy przyjmują do wiadomości że ktoryś osobnik jest tak czy inaczej okaleczony. Są przyzwyczajone do pewnego wyglądu i możliwości mimicznych reszty osobników.

Jak te psy znajdują "wspólny język" z obcymi psami spotykanymi na spacerach?[/quote]Musisz kiedyś się wybrać na jakąs wystawę, sam zobaczysz.

Ludzie, czy pies swoje emocje wyraża tylko uszami i ogonem? Chociaż i kopiowane (nie licząc tych ciętych na 2 mm) tez potrafią połozyc uszy po sobie, potrafią machać ogonkiem (tak słodko kręcą całą dupką :evil_lol:)...
Tworzycie z igły, widły. Ktoś napisał, reszta podłapała temat i leeecimyyyyyy. Kolejne 150 postów...

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']dobermana nie stworzyła natura ;)[/quote]
"W naturze" - nie chodziło mi o to, że w lesie, czy gdzie tam. Tylko, że taki się naturalnie rodzi, czyli z predyspozycją do merdania i do rozmawiania przy pomocy ogonka. Po obcięciu mu ogonka, dobermanek dalej potrafi świetnie rozmawiać. Tylko czy się tego nauczył, czy też ma to już wrodzone. Miałam w życiu jednego pieska z przyciętym ogonem. Żaden z moich psów tak energicznie nie wywijał dupką jak ten jeden. Może nadrabiał braki ;) , a może po prostu ten typ już tak miał :shake:

Posted

[quote name='nikador'][URL]http://www.brightlion.com/InHope_pl.aspx[/URL]

[B]Vectra[/B],obejrzałaś ten film?Czy taki argument dotyczący sterylizacji Tobie wystarczy?[/quote]
odpowiem ci .... moje psy są wykastrowane :cool1:
pitbullka dla mojej wygody
doberman bo był mus (prostata) ledwo przeżył ten zabieg :cool1:
pozostałe dwa jeszcze za młode ;)

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']

Ludzie, czy pies swoje emocje wyraża tylko uszami i ogonem? Chociaż i kopiowane (nie licząc tych ciętych na 2 mm) tez potrafią połozyc uszy po sobie, potrafią machać ogonkiem (tak słodko kręcą całą dupką :evil_lol:)...
[/quote]
moja suka CAO :p uszy ciachniete niby przy głowie , potrafi nimi doskonale okazywać swoje emocje ;)

Posted

[QUOTE]Hmmm, czy trzymanie psa w domu nie jest więzieniem go? Prowadzenie na smyczy? Ogrodzenie podwórka płotem, żeby nie uciekł? I niby po co trzymamy psy w domu? Nie dlatego, że lubimy? Nie dlatego, że nam sie podobają? Nie dlatego, że chcemy mieć kogoś przywiązanego do nas? Nie dlatego, że chcemy mieć stróża, który nie bierze 3.000zł/mies? Czy to nie są egoistyczne "pobudki"?

Po co udomowiliśmy psa? A po co zostało wyhodowane większość ras? Do pracy z człowiekiem tak? Nie są to pobudki egoistyczne?[/QUOTE]

A to nie tak, ze to przodkowie psów zrobiły pierwszy krok w stronę ludzi? :razz:
Koń też pracuje dla człowieka, ale wszystko zalezy jak człowiek go traktuje. I czy to zwierze za swoja prace ma emeryturę i opiekę do końca życia. PIes sie przystosował do zycia przy człowieku i o ile spełniamy jego potrzeby psychiczne i fizyczne jest to układ do przyjęcia. Gorzej jeżeli jest to układ wyzyskujący. Czyli pies tylko dla mnie, ale ja nie dla psa.
A co do tego stróża. Chyba nie jestes tak naiwna ze w obecnej dobie piesek obroni ci chałupy, o ile bandyta zechce wejść do Twojego domu. :p

Wiesz udomowienie to troche co innego niż przyzwolenie i lubowanie się w tym jak cierpi zwierze. To co innego jak okaleczanie psa dla własnej estetyki. Mam nadzieje ze mimo tego co napisałaś potrafisz dostrzec te subtelną różnice.:cool3:

Posted

[quote]Tylko czy się tego nauczył, czy też ma to już wrodzone.[/quote]Żaden pies nie ma wrodzonego języka ciała. Tak jak dzieci się go uczą od rodziców, tak samo i szczenięta.

I tu żadnego związku nie ma czy pies ma ogon czy nie, wiele psów po prostu NIE POTRAFI się komunikować z innymi psami, i nie dlatego, że takiemu zwierzowi ucięli ogon, bo niejednokrotnie sa to psy "całe". I taki pies podchodzi do innego, nie wie jak sie zachować i mamy awanturę, bo przypadkowo zrobił jakiś nieodpowiedni gest.
Są to tzw psy niezsocjalizowane...

I pod kątem komunikacji międzypsiej stosowałbym ten podział:
- zsocjalizowany
- niezoscjalizowany

a NIE ten:
- bez ogona
- z ogonem.

Posted

[quote name='Vectra']odpowiem ci .... moje psy są wykastrowane :cool1:
pitbullka dla mojej wygody
doberman bo był mus (prostata) ledwo przeżył ten zabieg :cool1:
pozostałe dwa jeszcze za młode ;)[/quote]

No to korzystasz ze sterylizacji więc skąd wcześniejsze Twoje posty?

Posted

[quote name='nikador']No to korzystasz ze sterylizacji więc skąd wcześniejsze Twoje posty?[/quote]
Bo pytam o różnice
dlaczego kastracja dla naszej wygody jest cacy , a kopiowanie jest be ?

Posted

[quote name='Vectra']Bo pytam o różnice
dlaczego kastracja dla naszej wygody jest cacy , a kopiowanie jest be ?[/quote]
Hmmm.... bo kastracja jest dla wygody, a kopiowanie dla doznań estetycznych?

Posted

[quote name='Zarazah']Hmmm.... bo kastracja jest dla wygody, a kopiowanie dla doznań estetycznych?[/QUOTE]
czyli oba zabiegi są dla naszej frajdy ;)
ładnie wygląda , nie brudzi mieszkania krwią , nie ma stada amantów pod drzwiami , nie wyje po nocach , nie ucieka ......

Posted

Dla mnie sterylizacja to rozwiązanie problemu milionów psów w schroniskach,nie wszyscy właściciele są odpowiedzialni a sama widziałaś jak to się kończy,ale są też inne powody,powtarzajace sie ciąże urojone,ropomacicze.

Pytasz o różnice,może przekona Cię,że sterylizacja jest wręcz zalecana przez lekarzy weterynarii,mamy nawet Swiatowy Dzień Sterylizacji Zwierząt a kopiowanie?Na kopiowanie są paragrafy,to przestępstwo

Posted

[quote name='Vectra']Bo pytam o różnice
dlaczego kastracja dla naszej wygody jest cacy , a kopiowanie jest be ?[/quote]

[CENTER]USTAWA
z dnia 21 sierpnia 1997 r.
o ochronie zwierząt [SIZE=2][COLOR=#800080]1[/COLOR][/SIZE][/CENTER]

Rozdział 8
Zabiegi na zwierzętach
[CENTER]........[/CENTER]

[B]Art. 27.[/B]
[CENTER]1. [B]Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji[/B] i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.[/CENTER]

Posted

[quote name='nikador']Dla mnie sterylizacja to rozwiązanie problemu milionów psów w schroniskach,nie wszyscy właściciele są odpowiedzialni a sama widziałaś jak to się kończy,ale są też inne powody,powtarzajace sie ciąże urojone,ropomacicze.

Pytasz o różnice,może przekona Cię,że [B]sterylizacja jest wręcz zalecana przez lekarzy weterynarii,[/B]mamy nawet Swiatowy Dzień Sterylizacji Zwierząt a kopiowanie?Na kopiowanie są paragrafy,to przestępstwo[/quote]

tak ? napewno ?? to proszę poczytaj chociaż tu na dogo co potrafia wmawiać weterynarze ............
świadomość , mentalność ..... edukacja .....
dlaczego jest tak dużo psów ?? bo przeciętny człowiek uwaza że kastracja to najwieksza zbrodnia , każda sunia musi mieć szczeniaczki , pies bez jajek czuje się gorszy od innych ...... i jak temu człowiekowi wytłumaczyć teraz że trzeba kastrować , a nie należy kopiować ?
jakie argumenty ??
więc co lepsze wykastrowany i kopiowany pies czy rozmnażany na prawo i lewo klapoucho , ogoniasty ???

Posted

[quote name='nikador']Słyszałaś o petycji dotyczącej sterylizacji zwierząt?Obowiązkowej sterylizacji?[/quote]

a czy ja pisze że jestem przeciw sterylizacji/kastracji ??

Posted

[quote name='Vectra']tak ? napewno ?? to proszę poczytaj chociaż tu na dogo co potrafia wmawiać weterynarze ............
świadomość , mentalność ..... edukacja .....
???[/quote]
Wiemy, wiemy. Mamy tu kilku miejscowych, złotoustych.