Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='maxxel']Mi chodzi o konkretnego psa,psa kopiowanego w tym sporcie/zabawie[/QUOTE]
To znaczy? Owszem mozesz sie pobawic i nawet nie musisz startowac. Ale wtedy nie bierzesz psa do agility, ale do towarzystwa.
JAk juz bierzesz do agility to po to aby cos osiagnac.
To tak jakbys brał do hodowli. Tez nie kupisz niehodowlanego.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oprócz listy z imionami i nazwiskami [SIZE=4][B]828 weterynarzy [/B][/SIZE][SIZE=2](w tym również z tytułami profesorskimi) - przeciwników kopiowania, jeszcze link do listy[/SIZE][SIZE=4][B] 154 [/B]pielęgniarek[/SIZE][SIZE=2] - również przeciwnych kopiowaniu:[/SIZE]

[URL]http://www.vetsagainstdocking.co.uk/VAD-Veterinary%20Nurses%20Agains%20Docking.html[/URL]

Posted

[QUOTE]
[quote name='LALUNA']To znaczy? Owszem mozesz sie pobawic i nawet nie musisz startowac. Ale wtedy nie bierzesz psa do agility, ale do towarzystwa.
JAk juz bierzesz do agility to po to aby cos osiagnac.
To tak jakbys brał do hodowli. Tez nie kupisz niehodowlanego.[/quote]
[/QUOTE]

Ok ,ale w Polsce poki co moge z nim startowac(chipotetyczny bakcyl..)

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler']Oprócz listy z imionami i nazwiskami [SIZE=4][B]828 weterynarzy [/B][/SIZE][SIZE=2](w tym również z tytułami profesorskimi) - przeciwników kopiowania, jeszcze link do listy[/SIZE][SIZE=4][B] 154 [/B]pielęgniarek[/SIZE][SIZE=2] - również przeciwnych kopiowaniu:[/SIZE]

[URL]http://www.vetsagainstdocking.co.uk/VAD-Veterinary%20Nurses%20Agains%20Docking.html[/URL][/quote]
[/QUOTE]

Teraz cicho z Laluna rozmawiam,Ty przez ten czas policz jeszcze raz.

Posted

I truchcikiem od niewygodnych tematów i Profesora, który "wrote"...:evil_lol:

Teraz nie weci na tapecie teraz Chuck Norris omawia agillity...
[SIZE=4][B]828 weterynarzy i 154 pielęgniarki [/B]...[/SIZE]
i jeszcze liczyć sama nie musiałam...

Posted

[quote name='maxxel']Ok ,ale w Polsce poki co moge z nim startowac(chipotetyczny bakcyl..)[/QUOTE]
Maxxel przeciez traktujac agility tylko jako do zabawy nie musisz wogóle startowac, mozesz jedynie trenowac w jakims klubie lub nawet na własnym podwórku.
Natomiast jezeli zaczynasz sport traktowac powaznie, bo zawody sa kosztowne, bo wymagaja duzej ilosc treningów i olbrzymiego samozaparcia aby psa utrzymac w kondycji no i siebie, bo treningi sa czesto kosztem wielu wyrzeczeń i tak naprawde musisz psu poswieciec duzo czasu na codzień, czyli nie tylko spacerki ale kondycja, szkolenie. Do tego dodaj koszty seminarium bo niekiedy i na to trzeba pojechac. No to ta zabawa staje czysto hipotetczyna. Dla psa owszem bo ma to byc wspaniała zabawa. Ale dla człowieka duza praca.
Wiec kupno psa do agility jest przemyslane z wielu stron. Takze i z tej ze szukamy psów nie kopiowanych.
Bo wiesz wtedy juz nie chcesz ograniczac sie wyłacznie do konkurencji w Polsce ale szukasz dalej. Szczególnie ze w Polsce nie ma tak duzo zawodów.
A juz w Czechach jest problem. Bo tam nie przyjma Ci psa z kopiowanymi uszami.

Posted

[quote name='Chandler']I znowu zapomniałam:
Chuck Norris from Poland - oczywiście[/quote]

A ja słyszałam dowcip:Chuck Norris potrafi policzyć stąd do nieskończoności.
Może lepiej żeby maxxel nie liczył bo nam zbyt wielu przeciwników kopiowania policzy :cool3:

Posted

[quote]
[quote name='LALUNA']Maxxel przeciez traktujac agility tylko jako do zabawy nie musisz wogóle startowac, mozesz jedynie trenowac w jakims klubie lub nawet na własnym podwórku.
Natomiast jezeli zaczynasz sport traktowac powaznie, bo zawody sa kosztowne, bo wymagaja duzej ilosc treningów i olbrzymiego samozaparcia aby psa utrzymac w kondycji no i siebie, bo treningi sa czesto kosztem wielu wyrzeczeń i tak naprawde musisz psu poswieciec duzo czasu na codzień, czyli nie tylko spacerki ale kondycja, szkolenie. Do tego dodaj koszty seminarium bo niekiedy i na to trzeba pojechac. No to ta zabawa staje czysto hipotetczyna. Dla psa owszem bo ma to byc wspaniała zabawa. Ale dla człowieka duza praca.
Wiec kupno psa do agility jest przemyslane z wielu stron. Takze i z tej ze szukamy psów nie kopiowanych.
Bo wiesz wtedy juz nie chcesz ograniczac sie wyłacznie do konkurencji w Polsce ale szukasz dalej. Szczególnie ze w Polsce nie ma tak duzo zawodów.
A juz w Czechach jest problem. Bo tam nie przyjma Ci psa z kopiowanymi uszami.[/quote]
[/quote]

Laluna odpowiadasz ,ale tak od zaplecza.Powiedzmy,ze sie zaparlem,bo w moim mniemaniu pies objawil sie jako sportowiec,ja tez kondycyjnie ok i srodki na treningi sa..Moge startowac?
Wystawic tez go wszedzie nie moge,ale to jakos przezyje i latwiej bedzie z ominieciem jakis imprez zagranicznych

Posted

[quote name='maxxel']Laluna odpowiadasz ,ale tak od zaplecza.Powiedzmy,ze sie zaparlem,bo w moim mniemaniu pies objawil sie jako sportowiec,ja tez kondycyjnie ok i srodki na treningi sa..Moge startowac?
Wystawic tez go wszedzie nie moge,ale to jakos przezyje i latwiej bedzie z ominieciem jakis imprez zagranicznych[/quote]
No wiesz nawet z kiepskim hodowlano mozesz wystawiac. Ale co to ma do rzeczy.
Nigdzie nie pisałam ze pies kopiowany nie nauczy sie skakac.
Ostatnio nawet na flyball widziałam w necie filmik psa biegajacego bez jednej łapy. Pewnie z czerema byłoby mu lepiej. Ale jak widzisz nawet na trzech dawał rade.

Posted

[quote name='Karmi']A ja słyszałam dowcip:Chuck Norris potrafi policzyć stąd do nieskończoności.
Może lepiej żeby maxxel nie liczył bo nam zbyt wielu przeciwników kopiowania policzy :cool3:[/quote]

Karmi, ja będę liczyła..., chociaż może niedługo, to nie będzie kogo liczyć ..., wystarczą palce jednej ręki...:razz:
Taka się aktywna ostatnio zrobiłam: "560 stronicowy" wątek od dechy do dechy czytam, angielskiegi się uczę, teraz mam polecenie, żeby "jeszcze raz lekarzy i pielęgniarki policzyć". Mówię Ci, Karmi - taka zalatana jestem...
Ale jeżeli coś jeszcze policzyć trzeba, to ja się zgłaszam dla dobra sprawy...;)

Posted

[quote]
[quote name='LALUNA']No wiesz nawet z kiepskim hodowlano mozesz wystawiac. Ale co to ma do rzeczy.
Nigdzie nie pisałam ze pies kopiowany nie nauczy sie skakac.
Ostatnio nawet na flyball widziałam w necie filmik psa biegajacego bez jednej łapy. Pewnie z czerema byłoby mu lepiej. Ale jak widzisz nawet na trzech dawał rade.[/quote]
[/quote]

Czyli nie ma zaleznosci miedzy kopiowanym ogonem a calym?!Pies musi miec jedynie pewne predyspozycje,ktore nie sa oslabione na skutek kopiowanego ogon

Posted

[quote name='maxxel']Czyli nie ma zaleznosci miedzy kopiowanym ogonem a calym?!Pies musi miec jedynie pewne predyspozycje,ktore nie sa oslabione na skutek kopiowanego ogon[/quote]
Maxxel nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. Pies kaleki tez potrafi biegac i chodzic. Widziałam psy które nie miały dwóch przednich lapek i chodziły na tylnych.
Podobno pokazywali kiedys w Planet Animal psa który miał przednia i tylna łapke i tez jakos sie poruszał.
Psy slepe tez sobie jakos daja rade.
Ale to nie znaczy ze gdyby były zdrowymi to poruszałyby sie tak samo. Napewno byłyby lepiej przystosowane do ruchu.

Posted

[quote name='maxxel']Odnioslem inne wrazenie.
Pochlebiasz mi.Karni wysadz nos troche dalej jak ten watek.Chociaz to bez sensu,zaden argument juz nie trafi.Zablokowalas sie emocjonalnie..
Wszedzie??o czym ty piszesz dziewczyno Swiat to nie te kilka krajow w Europie.Tak niekompetentnymi bo nic nie zostalo poparte badaniami tylko rozczuleniem spolecznym.Ja wiem jak sie nim opiekowac..A jako niezorjentowany moge przy okazji odwiedzania stron np.z Twoja rasa i przeczytac,ze wskazaniem ze wzgledu na czynniki zdrowotne jest ciecie uszu u owczarka francuskiego[/quote]

Zablokowałam się emocjonalnie ??? :hmmmm: Pomyślę nad tym o co Ci może chodzić :razz:
Fakt świat to nie tylko kilka krajów w Europie. Na to bym nie wpadła:eviltong:
Musimy rozszerzyć krucjatę o Azję, Amerykę i Afrykę... no i Australię. Z tym ostatnim problemu nie będzie - mamy tam przedstawiciela z ,,obozu":cool3:
Ale pozwól, ze najpierw zrobimy porządek w naszej starej Europie ;)

A teraz serio. Maxxel musisz zacząć pić sklerowar. O ,,rewelacjach" - Twoim zdaniem oczywiście- na stronie Lary już tu było. Jeśli uparcie chcesz wracać do tego to wracaj ale cytuj dokładnie,, [I]jeśli beauceron ma [U]jeszcze[/U] cięte uszy to maja one [U]mniejszą[/U] skłonnośś do infekcji niż obecne niecięte zwisające uszy. Jednak nawet zwisające uszy beaucerona stosunk[/I]owo [I]rzadko chorują" [/I]To jest to twoje ,,wskazanie"?:roll:
Druga rzecz,gdybyś dokładnie czytał zamiast skupiać się na wyszukania argumentów za cięciem to zauważyłbyś że cytat pochodzi z książki M. Reverdy - hodowcy z kilkudziesięcioletnim !!! doświadczeniem.
Znaczące jest, ze książka wydana została w 2003 roku. Czyli wtedy gdy we Francji nie było jeszcze zakazu kopiowania. Cytowany fragment nabiera wiec zupełnie innego znaczenia :multi:

Posted

[[QUOTE]
quote=LALUNA;9291105]Maxxel nei wiem czy sie dobrze rozumiemy. Pies kaleki tez potrafi biegac i chodzic. Widziałam psy które nie miały dwóch przednich lapek i chodziły na tylnych.
Podobno pokazywali kiedys w Planet Animal psa który miał przednia i tylna łapke i tez jakos sie poruszał.
Psy slepe tez sobie jakos daja rade.
Ale to nie znaczy ze gdyby były zdrowymi to poruszałby sie tak samo. Napewno byłyby lepiej przystosowane do ruchu.[/quote]
[/QUOTE]

Ten biedak bez lapek to jest na etapie czolgania.
Mysle,ze doskonale wiesz o co mi chodzi.W podobnym tonie zapytalem trenerki z uznanych klubow agility(podobno uznanych..)

Obie odpowiedzialy w bardzo podobny sposob;

cyt.

"Nikt do tej pory nie przeprowadzil badan nad tym jak wplywa brak ogona na predyspozycje do skakania. To czy pies bedzie dobrze skakal zalezy od tego jaki psychicznie jest pies, czy ma dobrze rozwiniety poped aportowania, czy jest lakomy i jak jest uczony. A jesli ogon ma wplyw, to praktycznie niezauwazalny."

"[FONT=Arial][SIZE=2]Pojawił się kiedys wątek na dogomanii o znaczeniu ogona w agility. Ja nie traktuję tego zbyt powaznie, to znaczy nie wierzę że posiadanie lub brak ogona maja jakikolwiek wpływ na to jak pies biega agility. Problem z kopiowanymi psami jest raczej taki, ze nie mogą brac udziału w zawodach w niektórych krajach, tak samo jak nie mogą byc w tych krajach wystawiane, bo tak stanowia lokalne przepisy. W Polsce nie mam takicgh ograniczeń co do zawodów agility.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Ja zaczęłam biegać właśnie dlatego, ze mój pies wykazywał zainteresowanie skakaniem" [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]...bo wlasnie moj pies w lesie bierze wszystko skokiem co jest ponad nim,stad bylo moje pytanie do obu pan..[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial]Oczywiscie z wiadomych wzgledow nie podam nazwisk trenerek..Wyprzedze byc moze myslenie niektorych..ja tego nie pisalem i niedbam o to czy sobie ktos tak pomysli..[/FONT]

Posted

[quote name='Chandler']Karmi, ja będę liczyła..., chociaż może niedługo, to nie będzie kogo liczyć ..., wystarczą palce jednej ręki...:razz:
Taka się aktywna ostatnio zrobiłam: "560 stronicowy" wątek od dechy do dechy czytam, angielskiegi się uczę, teraz mam polecenie, żeby "jeszcze raz lekarzy i pielęgniarki policzyć". Mówię Ci, Karmi - taka zalatana jestem...
Ale jeżeli coś jeszcze policzyć trzeba, to ja się zgłaszam dla dobra sprawy...;)[/quote]

Dobra. Jesteś tu nowa::razz: licz jak ci kazali a ja powalczę :cool3: Tobie szybko pójdzie. Obie ręce...no może któraś noga :diabloti:
Jak Ci zabraknie lekarzy i pielęgniarek ,,od kopiowania " to może społecznie przeliczysz protestującą służbę zdrowia.:razz:

Posted

[QUOTE]
[quote name='Karmi']Zablokowałam się emocjonalnie ??? :hmmmm: Pomyślę nad tym o co Ci może chodzić :razz:
Fakt świat to nie tylko kilka krajów w Europie. Na to bym nie wpadła:eviltong:
Musimy rozszerzyć krucjatę o Azję, Amerykę i Afrykę... no i Australię. Z tym ostatnim problemu nie będzie - mamy tam przedstawiciela..
[/QUOTE]

Po tym jak tu obecna na tym watku wasza przedstawicielka opowiadala o wyrywaniu na zywca owczych genitalii wlasnie w Australii,wstrzymal bym sie z jej nasladownictwem..

[QUOTE]
A teraz serio. Maxxel musisz zacząć pić sklerowar. O ,,rewelacjach" - Twoim zdaniem oczywiście- na stronie Lary już tu było. Jeśli uparcie chcesz wracać do tego to wracaj ale cytuj dokładnie,, [I]jeśli beauceron ma [U]jeszcze[/U] cięte uszy to maja one [U]mniejszą[/U] skłonnośś do infekcji niż obecne niecięte zwisające uszy. Jednak nawet zwisające uszy beaucerona stosunk[/I]owo [I]rzadko chorują" [/I]To jest to twoje ,,wskazanie"?:roll:
[/QUOTE]

Czy to nie jest to samo co napisalem?Ja nie wiem jak czesto one choruja wiem co przeczytalem z calym szacunkiem dla Lary..

[QUOTE]
Druga rzecz,gdybyś dokładnie czytał zamiast skupiać się na wyszukania argumentów za cięciem to zauważyłbyś że cytat pochodzi z książki M. Reverdy - hodowcy z kilkudziesięcioletnim !!! doświadczeniem.
[/QUOTE]

To jeszcze bardziej do mnie przemawia,bo taki hodowca ma spore doswiadczenie,prawda?

[QUOTE]Znaczące jest, ze książka wydana została w 2003 roku[/QUOTE].

....nagle psy zaczely rzadziej chorowac??

Posted

[quote name='maxxel'][quote]
Po tym jak tu obecna na tym watku wasza przedstawicielka opowiadala o wyrywaniu na zywca owczych genitalii wlasnie w Australii,wstrzymal bym sie z jej nasladownictwem..
Czy to nie jest to samo co napisalem?Ja nie wiem jak czesto one choruja wiem co przeczytalem z calym szacunkiem dla Lary..
To jeszcze bardziej do mnie przemawia,bo taki hodowca ma spore doswiadczenie,prawda?
....nagle psy zaczely rzadziej chorowac??[/quote]

Nie to nie to samo. Może przeczytaj i przeanalizuj jeszcze raz :razz:
Hodowca ma spore doświadczenie ale też pewne przyzwyczajenie - o ile kopiowanie można tak ująć. Hodując dziesiątki lat psy ( tylko !) kopiowane
można automatycznie być zwolennikiem kopiowania. Zapewne takim osobom trudniej jest sie przekonać do nowego wizerunku psa. A jednak jest to możliwe. Jak widać po cytacie na zmiany w poglądach nigdy nie jest za poźno :cool3:
A z tymi owczymi genitaliami to w czym rzecz? :diabloti: Osobiście wyrywała? Nie dopilnowała? Nie... chyba raczej chodzi Ci, o to że mieszka w ,,takim" kraju.
To ją dyskwalifikuje znaczy sie? :hmmmm: Polska też nie jest rajem dla zwierząt, więc idąc twoim tokiem myślenia chyba nie powinnam zabierać głosu. O kur...czaki ! Na to nie wpadłam :diabloti:

Posted

[quote name='Karmi'][quote name='maxxel']

[quote]
Nie to nie to samo. Może przeczytaj i przeanalizuj jeszcze raz :razz:
Hodowca ma spore doświadczenie ale też pewne przyzwyczajenie - o ile kopiowanie można tak ująć. Hodując dziesiątki lat psy ( tylko !) kopiowane
można automatycznie być zwolennikiem kopiowania. Zapewne takim osobom trudniej jest sie przekonać do nowego wizerunku psa. A jednak jest to możliwe. Jak widać po cytacie na zmiany w poglądach nigdy nie jest za poźno :cool3:
[/quote]

W takim razie zaden hodowca nie powinien sie tu wypowiadac.Jego ocena jest subiektywna nie wnoszaca nic w sprawie.

[quote]
A z tymi owczymi genitaliami to w czym rzecz? :diabloti: Osobiście wyrywała? Nie dopilnowała? Nie... chyba raczej chodzi Ci, o to że mieszka w ,,takim" kraju.
[/quote]

Chodzi mi,ze widziala w jakims programie jak farmerzy australijscy wyrywaja narzady ,potem robia z tego gulasz czy cos tam,nie znam sie na kuchni. Big-Mamuska!! co oni mogli z tego robic? ..

[quote]
To ją dyskwalifikuje znaczy sie? :hmmmm: Polska też nie jest rajem dla zwierząt, więc idąc twoim tokiem myślenia chyba nie powinnam zabierać głosu. O kur...czaki ! Na to nie wpadłam :diabloti:
[/quote]

..byc moze ,sama powinnas to wiedziec:eviltong:

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

....nagle psy zaczely rzadziej chorowac??[/quote]Juz odpowiedziałam. Mogę jeszcze raz: to ze książka była wydana wcześniej niż wszedł w życie zakaz kopiowania ma duże znaczenia, ale nie dla zdrowia psów :diabloti: Ma takie znaczenie, ze wieloletni hodowca twierdzi ,, jeśli baauceron ma [B]jeszcze[/B] cięte uszy " czyli akceptuje nie kopiownie i istnienie niekopiowanych psów ( przed oficjalnym zakazem) oprócz tych kopiowanych. Kopiowanie wprowadzono u nich w 2004 i oczywiste jest, ze z tym dniem kopiowane nagle nie zniknęły.
To jasne i logiczne.
Rozumiesz chyba znaczenie słowa ,,jeszcze"? Pytam tak na wszelki wypadek.

Posted

[[QUOTE]
quote=Karmi;9291564][quote name='maxxel']Juz odpowiedziałam. Mogę jeszcze raz: to ze książka była wydana wcześniej niż wszedł w życie zakaz kopiowania ma duże znaczenia, ale nie dla zdrowia psów :diabloti: Ma takie znaczenie, ze wieloletni hodowca twierdzi ,, jeśli baauceron ma [B]jeszcze[/B] cięte uszy " czyli akceptuje nie kopiownie i istnienie niekopiowanych psów ( przed oficjalnym zakazem) oprócz tych kopiowanych. Kopiowanie wprowadzono u nich w 2004 i oczywiste jest, ze z tym dniem kopiowane nagle nie zniknęły.
To jasne i logiczne.
Rozumiesz chyba znaczenie słowa ,,jeszcze"? Pytam tak na wszelki wypadek.[/quote]
[/QUOTE]

sorry Karmi u mnie jest juz b.pozno,ale to nie przez to Cie chyba nie rozumiem,mozesz jeszcze raz..

Posted

[quote name='maxxel']"[FONT=Arial][SIZE=2]Pojawił się kiedys wątek na dogomanii o znaczeniu ogona w agility. [B]Ja nie traktuję tego zbyt powaznie, to znaczy nie wierzę że posiadanie lub brak ogona maja jakikolwiek wpływ na to jak pies biega agility.[/B] Problem z kopiowanymi psami jest raczej taki, ze nie mogą brac udziału w zawodach w niektórych krajach, tak samo jak nie mogą byc w tych krajach wystawiane, bo tak stanowia lokalne przepisy. W Polsce nie mam takicgh ograniczeń co do zawodów agility.[/SIZE][/FONT][/quote]
[B][COLOR=green]Wiara zwykle pojawia się tam gdzie kończy się wiedza. I tym się między innymi różnimy :lol:. Ty musisz wierzyć, a my wiemy. W kwestiach rozumienia ustawy również.[/COLOR][/B]

Posted

[quote]
[quote name='xxxx52']Karmi-nie mieszkam w tym kraju czy na tamtym kontynencie:shake:
Po drugie widze ,ze niektore osoby na tym watku, Nie sa do ZREFORMOWANIA:diabloti::shake:[/quote]
[/quote]

O wlasnie dobrze ,ze wpadlas xxxx52,opowiedz jak z ta Australja bylo i co tam potem gotowali.Mamuska miala podpowiedziec,ale na pielegniarkach zasnela..