Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']Ktoś chce się licytować?

Już ktoś się chciał licytować z osiągnięciami.

Skończcie już ocenianie psów przez okulary pt. Uszy lub ich brak.
Pisałem to 10 razy, napiszę jedenasty - [B]PIES TO NIE SAME USZY I OGON!!![/B].

Ja się zgłaszam bo lubię z Tobą dyskutować. Chcesz sie licytować?
Proszę. Beaucerony. Może podam taki przykład : Poznań 07 - ostatnia z ważnych ( myślę o randze) wystawa w roku ubiegłym.
[B]Wszystkie[/B] tytuły ( a na tej wystawie sporo ich było oprócz wiadomych :ZMł, BoS, BOB też Mł i Zw. Polski, Mł. i Zw. Europy Środkowo-wschodniej)
[B]wszystkie tytuły zdobyły psy niekopiowane !!![/B]!:multi:Licytujesz się dalej???[B] :eviltong:

[/B]Skoro ,,pies to nie same uszy i ogon" to zostaw w spokoju te uszy i ogony - nie tnij !!!

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Jasiek'][B]:multi:Ravik jak dobrze że piszesz zielonym kolorem:loveu::loveu::loveu::loveu:Nie muszę tego Twojego bełkotu czytać:eviltong::evil_lol::mad::evil_lol::shake::crazyeye::p:-o:angryy::diabloti::multi::cool1::-(:placz::oops::lol::-o[/B][/quote]

Jasiu widze, ze spodobały Ci się te buziaczki. Fajne nie? :cool3::diabloti:

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

..polecam Chiny[/quote]

Tak. Chiny !!! ... ale dla tego Pana z ministerstwa. Wtedy wszystko by się zgadzało :diabloti: Maxxel jesteś genialny :razz:

Posted

Wymowne:

[IMG]http://images33.fotosik.pl/105/e458cd9f8d394027med.jpg[/IMG]

niekopiowany wyżeł niemiecki ma najczęściej bardzo długi, a przy tym cienki ogon - temu psu ogon skrócił się sam...

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler'][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Maxxel[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Co do tego, co robisz w pracy - cieszę się, że w tak „pożyteczny” sposób wykorzystujesz ten czas, lepsze to, niż dłubanie w nosie… Chociaż… jak się dłużej zastanowiłam, to zaczynam mieć wątpliwości, co by było lepsze…[/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]
[FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ja wybieram to pierwsze ty mozesz sobie podlubac..[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]I[QUOTE][FONT=Times New Roman][SIZE=3] jeszcze „banał” ode mnie dla Ciebie - naiwnie sądzę, że „w pracy”, za którą ktoś nam płaci (pracodawca, kontrahent– wszystko jedno) powinno się pracować…, ale co tam – to frazes, czy co tam jeszcze chcesz.[/SIZE][/FONT][/QUOTE][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Rzeczywiscie frazez.Typowe dla zjetrzonych aktywistek ocena kogos przez pryzmat monitora..[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Odnośnie Twojego głębokiego przemyślenia o postępowaniu z naszym psem – no comments…[/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]

Twoje bohaterstwo zwiazane z kupnem zlamanego ogona tez jakos specjalnie mnie nie wzruszylo.Powiedz,ze chcialas poprostu tanszego psa..
Oceniam cie jak ty przez pryzmat kompa..

[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][QUOTE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Na Twoje posty Maxxel, nie będę już odpisywała, chyba, że mając inne zdanie niż moje, wysilisz się na trochę więcej niż celne TWOIM ZDANIEM riposty. [/SIZE][/FONT][/QUOTE][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ja cie nie zapraszalem.Chcialas wstawic pompatyczna gadke o moralnosci i stad twoja wizyta..[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Poprawiłam Ci ze dwa razy samopoczucie, odpisując na Twoje "wnikliwe" spostrzeżenia i uwagi, ale koniec na tym - to jednak Cię nie zmartwiło, a nawet wręcz odwrotnie…? [/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]

[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Moim zdaniem, po prostu w tym wątku objawił się Chuck Norris from Poland , a wiadomo z Chuckiem Norrisem się nie dyskutuje…[/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]

Coz przykro mi ,ze ci cos nie poszlo,bo to chyba stad ta frustracja.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]I jeszcze na koniec uwaga – [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]- Mylisz się , oj mylisz, sądząc, że to naiwne wierzyć, że można coś zmienić w stereotypowym podejściu do odrąbywania psom ogonów i uszu.. Bo niby dlaczego?... Dlatego , że jest to Twoje pobożne życzenie? [/FONT][/SIZE]
[/QUOTE]

Nie znasz moich zyczen wrozko.Czytasz jak reszta aktywistek z mysza w reku to co chcesz by tam bylo napisane..

[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][QUOTE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Świat się zmienia Maxxel, czy mu dasz na to swoje pozwolenie, czy nie… Coraz więcej osób wystawia „niekopiowane” psy i one wygrywają, a jeszcze niedawno, to było nie do pomyślenia … Oczywiście są też na wystawach psy, którym odrąbano ogony i uszy, ale o czym to świadczy..[/SIZE][/FONT][/QUOTE][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pewnej swiadomosci z ktora wy nie mozecie sobie poradzic[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][/FONT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]I żeby Cię nie zawieść znowu banalik : warto COŚ robić w życiu, a nie tylko „zabijać czas”… [/FONT][/SIZE]

[/QUOTE]

..i tej maxymy sie trzymam,a tobie tez radze zmienic przyzwyczajenia..
[/SIZE][/FONT][SIZE=3][/SIZE]

Posted

[quote name='Karmi']Ja się zgłaszam bo lubię z Tobą dyskutować. Chcesz sie licytować?
Proszę. Beaucerony. Może podam taki przykład : Poznań 07 - ostatnia z ważnych ( myślę o randze) wystawa w roku ubiegłym.
[B]Wszystkie[/B] tytuły ( a na tej wystawie sporo ich było oprócz wiadomych :ZMł, BoS, BOB też Mł i Zw. Polski, Mł. i Zw. Europy Środkowo-wschodniej)
[B]wszystkie tytuły zdobyły psy niekopiowane !!![/B]!:multi:Licytujesz się dalej???[B] :eviltong:

[/B]Skoro ,,pies to nie same uszy i ogon" to zostaw w spokoju te uszy i ogony - nie tnij !!![/QUOTE]
Może nie zdążyłaś zauważyć, ale moja rasa jest inna na jej temat mogę rozmawiać. Ja niestety nie jestem tam wszechstronnym człowiekiem jak ty, czy ravik.

[quote]Skoro ,,pies to nie same uszy i ogon" to zostaw w spokoju te uszy i ogony - [b]nie tnij !!![/b][/quote]Bez komentarza. :|

Posted

[quote name='ursa81']
niekopiowany wyżeł niemiecki ma najczęściej bardzo długi, a przy tym cienki ogon - temu psu ogon skrócił się sam...[/quote]

Zdjęcie przejmujące... Ale nie rozumiem, jaka jest jego wymowa...
Nie da się przecież uciąć wszystkiego, co mogłoby być zranione, naderwane u psa: pazury, uszy, nosy, powieki... Przecież doszlibyśmy do absurdu...
To chyba jednak nie profilaktyka zdrowotna powoduje, że ktoś swojemu psu obcina ogon, czy uszy... Ot , po prostu stereotyp, który funkcjonuje w wyglądzie psów niektórych ras.
Usrsa, tak samo przejmujące zdjęcia pokazywano na dogo w związku z obcinaniem psich ogonów przez wetów...

Posted

[QUOTE]
[quote name='Czarne Gwiazdy']Może nie zdążyłaś zauważyć, ale moja rasa jest inna na jej temat mogę rozmawiać. Ja niestety nie jestem tam wszechstronnym człowiekiem jak ty, czy ravik.
[/QUOTE]

Ciekawe jest to ,ze o kopiowaniu najwiecej maja do powiedzenia osoby ktorych rasy nigdy nie byly kopiowane..

Posted

[quote]
[quote name='Karmi']Ja się zgłaszam bo lubię z Tobą dyskutować. Chcesz sie licytować?
[B]wszystkie tytuły zdobyły psy niekopiowane !!![/B]!:multi:Licytujesz się dalej???[B] :eviltong:[/B]
[/quote]

Mimo calego uroku jaki maja w sobie beaucerony,to jednak nie jedyna rasa kopiowana..
Poznan to rzeczywiscie prestizowa wystawa i widac na niej obraz dobrej kynologi .Wysoki poziom sedziowski i piekne wystawiane psy.Dodam tylko do Twojej wypowiedzi ,ze w konkorencjach finalowych takie jak BOB,BOG,BIS etc.na pudla wskoczyly miedzy innymi takie psy kopiowane; [B]kaukaz,cao,sznaucer olbrzym,wyzly,ctr(szczenie!!!)ctrx2(najlepsza para),spaniele(w grupie hod),pudel toy,[/B]moze jakas rase przeoczylem.Jak na tak ogromna ilosc psow i ras to skok na pudlo mozna uznac za znaczacy sukces!!
Skonczmy z wyliczankami,nie starajcie sie wmowic,ze niekopiowane jest lepsze

Posted

[quote name='Chandler']Zdjęcie przejmujące... Ale nie rozumiem, jaka jest jego wymowa...
Nie da się przecież uciąć wszystkiego, co mogłoby być zranione, naderwane u psa: pazury, uszy, nosy, powieki... Przecież doszlibyśmy do absurdu...
To chyba jednak nie profilaktyka zdrowotna powoduje, że ktoś swojemu psu obcina ogon, czy uszy... Ot , po prostu stereotyp, który funkcjonuje w wyglądzie psów niektórych ras.
Usrsa, tak samo przejmujące zdjęcia pokazywano na dogo w związku z obcinaniem psich ogonów przez wetów...[/quote]

Obrażenia niekopiowanego ogona, mniejsze lub większe, u tej rasy są wręcz nieuniknione. Gdyby inne części ciała były tak samo narażone - np. uszy - pewnie od dawna przycinano by również uszy. Gdzie tu widzisz absurd?

To niekoniecznie jest stereotyp. [B]Widziałam podobną sytuacje (jak ta na zdjęciu) kilkukrotnie na własne oczy i dodam, że wyglądało to o wiele gorzej i krwi było znacznie więcej.[/B] Widok okropny, potworne cierpienie psa i szok właściciela.

Zauważyłam, że poszczególne psy tej rasy mają szczególną tendencję do uszkadzania sobie ogona - ogon nie nadąża się goić. Niektóre rodzą się ze stosunkowo krótkim ogonem - rzadkość - nigdy nie prowadzono selekcji hodowlanej pod tym kątem.

Moje psy mają kopiowane ogony właśnie ze względu na profilaktykę. Może zbyt dużo się naoglądałam.

Powtarzam, że wszystkie wyżły niemieckie dopuszczone do hodowli są psami użytkowymi. Same zaliczenie prób pracy (minimum) nie jest zwykłą formalnością i trzeba się dobrze nagimnastykować, żeby wyszkolić do nich psa. Z założenia sprawdzają tylko wrodzone instynkty - g**** prawda ;) A praktyka wygląda tak, że wyżły nie tylko startują w konkursach ale najczęściej są w rękach myśliwych i regularnie polują. Tak powinno być i tak w większości jest. Wyżeł w mieszkaniu w bloku na kanapie... totalna pomyłka.

Wiem, że takie same zdjęcia pojawiały się jako argument za "nie". Dlatego ja wstawiłam powyższe.

Kopiowanie wyżłów nie wzięło się z nikąd. Kopiowanie u tej rasy jest nadal potrzebne i powinno być dozwolone.

Posted

[quote name='ursa81']Wymowne:
niekopiowany wyżeł niemiecki ma najczęściej bardzo długi, a przy tym cienki ogon - temu psu ogon skrócił się sam...[/quote]
[B][COLOR=green]To twój pies?[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Specjalistą od inscenizacji teatralnych tego typu był ktoś inny. Zwolennik VFD.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Pikantny ketchup [I]"Pudliszki"[/I] obficie lał się również po ścianach :lol:.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]To jest tylko marna podróbka.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#008000]Stary numer i mam podziwiać :shake: ?[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='niceravik'][B][COLOR=green]To twój pies?[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Specjalistą od inscenizacji teatralnych tego typu był ktoś inny. Zwolennik VFD.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]Pikantny ketchup [I]"Pudliszki"[/I] obficie lał się również po ścianach :lol:.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=green]To jest tylko marna podróbka.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#008000]Stary numer i mam podziwiać :shake: ?[/COLOR][/B][/quote]

Czytaj dokładniej posty to nie będziesz musiała zadawać takich pytań.

To nie jest mój pies. To co widziałam na własne oczy było o wiele gorsze. Kopiowanie szczeniąt też widziałam. A ty? Widziałaś wyżła z oderwanym ogonem lub byłaś przy kopiowaniu?

Posted

[quote name='ursa81']Obrażenia niekopiowanego ogona, mniejsze lub większe, u tej rasy są wręcz nieuniknione. Gdyby inne części ciała były tak samo narażone - np. uszy - pewnie od dawna przycinano by również uszy. Gdzie tu widzisz absurd?

To niekoniecznie jest stereotyp. [B]Widziałam podobną sytuacje (jak ta na zdjęciu) kilkukrotnie na własne oczy i dodam, że wyglądało to o wiele gorzej i krwi było znacznie więcej.[/B] Widok okropny, potworne cierpienie psa i szok właściciela.

Moje psy mają kopiowane ogony właśnie ze względu na profilaktykę. Może zbyt dużo się naoglądałam.

Powtarzam, że wszystkie wyżły niemieckie dopuszczone do hodowli są psami użytkowymi. Same zaliczenie prób pracy (minimum) nie jest zwykłą formalnością i trzeba się dobrze nagimnastykować, żeby wyszkolić do nich psa. Z założenia sprawdzają tylko wrodzone instynkty - g**** prawda ;) A praktyka wygląda tak, że wyżły nie tylko startują w konkursach ale najczęściej są w rękach myśliwych i regularnie polują. Tak powinno być i tak w większości jest. Wyżeł w mieszkaniu w bloku na kanapie... totalna pomyłka.

Wiem, że takie same zdjęcia pojawiały się jako argument za "nie". Dlatego ja wstawiłam powyższe.

[COLOR=red][B]Kopiowanie wyżłów nie wzięło się z nikąd. Kopiowanie u tej rasy jest nadal potrzebne i powinno być dozwolone[/B][/COLOR].[/quote]
[B][FONT=Verdana][COLOR=green]„Przyjaciel Pies” nr 2/2001, strona 8.[/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Verdana][COLOR=green]Wywiad z Prezesem Andrzejem Manią.[/COLOR][/FONT][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=green]Tytuł: „Nie chciałbym mieć dobermana z długim ogonem”[/COLOR][/SIZE][/B]

[FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pani Redaktor pyta: [/B][/COLOR][/FONT]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green]Poważni ludzie mi mówili, że dogi często doznają urazów ogona, a mimo to dogom ogonów się nie skraca. Skraca się natomiast wyżłom, które przy pracy też mogą sobie ranić ogony. Dlaczego to już nie dotyczy innych psów myśliwskich pointerów i seterów?. Skąd ta niekonsekwencja?[/COLOR][/FONT][/I]
[FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pan PREZES odpowiada tak:[/B][/COLOR][/FONT]
[B][I][FONT=Verdana][COLOR=green]„Prawdę mówiąc, nie chodzi o zranienia. Ktoś wpadł na to, że wyżeł bez ogona wygląda ładniej. I do dziś jest to wyjątek w Niemczech. Tak, wyżłom można tam obcinać ogony! Lobby myśliwych było na tyle silne, że sobie to wywalczyło. A dogom nie obcina się ogonów też tylko z tego powodu, że dog z ogonem lepiej wygląda. Taka jest prawda.”[/COLOR][/FONT][/I][/B]
[FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pani Redaktor.: [/B][/COLOR][/FONT]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green]Ale zgodzi się Pan, że w gruncie rzeczy nie ma to żadnego uzasadnienia.[/COLOR][/FONT][/I]
[B][I][FONT=Verdana][COLOR=green]„Oczywiście. Są to ludzkie wymysły![/COLOR][/FONT][/I][/B]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green][B]Tak samo jak rasy. Pewne wizje i przyzwyczajenia są zakorzenione od wieków. Ludzie chcą mieć psy o wyraźnych cechach.” [/B][/COLOR][/FONT][/I]
[FONT=Verdana][COLOR=green]Buziaczki :lol: .[/COLOR][/FONT]

Posted

[quote name='niceravik'][B][FONT=Verdana][COLOR=green]„Przyjaciel Pies” nr 2/2001, strona 8.[/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Verdana][COLOR=green]Wywiad z Prezesem Andrzejem Manią.[/COLOR][/FONT][/B]
[B][SIZE=2][COLOR=green]Tytuł: „Nie chciałbym mieć dobermana z długim ogonem”[/COLOR][/SIZE][/B]

[FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pani Redaktor pyta: [/B][/COLOR][/FONT]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green]Poważni ludzie mi mówili, że dogi często doznają urazów ogona, a mimo to dogom ogonów się nie skraca. Skraca się natomiast wyżłom, które przy pracy też mogą sobie ranić ogony. Dlaczego to już nie dotyczy innych psów myśliwskich pointerów i seterów?. Skąd ta niekonsekwencja?[/COLOR][/FONT][/I]
[B][I][FONT=Verdana][COLOR=green]„Prawdę mówiąc, nie chodzi o zranienia. Ktoś wpadł na to, że wyżeł bez ogona wygląda ładniej. I do dziś jest to wyjątek w Niemczech. Tak, wyżłom można tam obcinać ogony! Lobby myśliwych było na tyle silne, że sobie to wywalczyło. A dogom nie obcina się ogonów też tylko z tego powodu, że dog z ogonem lepiej wygląda. Taka jest prawda.”[/COLOR][/FONT][/I][/B]
[FONT=Verdana][COLOR=green][B]Pani Redaktor.: [/B][/COLOR][/FONT]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green]Ale zgodzi się Pan, że w gruncie rzeczy nie ma to żadnego uzasadnienia.[/COLOR][/FONT][/I]
[B][I][FONT=Verdana][COLOR=green]„Oczywiście. Są to ludzkie wymysły![/COLOR][/FONT][/I][/B]
[I][FONT=Verdana][COLOR=green][B]Tak samo jak rasy. Pewne wizje i przyzwyczajenia są zakorzenione od wieków. Ludzie chcą mieć psy o wyraźnych cechach.” [/B][/COLOR][/FONT][/I]
[FONT=Verdana][COLOR=green]Buziaczki :lol: .[/COLOR][/FONT][/quote]

Krótko:
Pan Prezes ma najwyraźniej takie same obeznanie w temacie kopiowania wyżłów jak ty.

Posted

[QUOTE]

.jedna z ich gwiazd xxxx52 byla.Podobno na Sardyni,punkt weterynaryjny jest na szlaku turystycznym.Nie pamietam czy trzeba miec swojego psa czy maja wlasne:evil_lol:

Posted

jeszcze kilka fotek..

[IMG]http://www.cdb.org/images/snuff-2a.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.cdb.org/images/boxer22.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.cdb.org/images/gsp_a.jpg[/IMG]

Posted

Tak samo jak i to jest wymowne
[IMG]http://www.anti-dockingalliance.co.uk/BDockingDobes.jpg[/IMG]

TAk samo jak i te zdjecia
[URL]http://www.advocatesforanimals.org.uk/pdf/Whythetail-dockingofdogsshouldbeprohibited.pdf[/URL]

Tłumaczenie
Tutaj
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL]

Maxxel ten wyzeł to juz etatowy i tak od kilku lat :shake:

Posted

[[QUOTE]quote=xxxx52;9278056]jezeli ratujesz zwierzeta to nie prazysz sie na sloncu i nie pochlaniasz co podaja bo nic nie kosztuje.ja jade celem ratowania zwierzat,a nie nygusowania:p[/quote][/QUOTE]

To az na Sardynie musisz jechac??Zrob cos dla naszego barbarzynskiego kraju.Z tym za darmo to nie tak,mozesz nie wiedziec bo ty w ciaglej misji.Najpierw placisz potem ci to daja..

Posted

[quote]
[quote name='LALUNA']Tak samo jak i to jest wymowne

[URL]http://www.anti-dockingalliance.co.uk/BDockingDobes.jpg[/URL]
TAk samo jak i te zdjecia
[URL]http://www.advocatesforanimals.org.uk/pdf/Whythetail-dockingofdogsshouldbeprohibited.pdf[/URL]

Tłumaczenie
Tutaj
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL]

Maxxel ten wyzeł to juz etatowy i tak od kilku lat :shake:[/quote]
[/quote]

Tak jak i ta fota powyzej.Ile to szczenie ma dni??To jest dopiero foto-shop