Olivka Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Fakt, postawiłam założenie, że Polacy przejęli od Niemców znaczenie slowa i błędnie go potem spolszczyli, ale wiesz, Słowacy i Czesi mowią "kupirowany" czyli słowo macierzyste, to jednak niemieckie kupieren, dlaczego akurat w Polsce słowo oznaczające przycięcie czegokolwiek u zwierzęcia ma się wywodzić od powielania? Jak dla mnie nie ma to sensu najmniejszego. Stawiam śmiałą tezę, że z biegiem czasu doszło do małej zmiany wymowy i tym samym zmiany sensu słowa. Ten post to tak na marginesie, jako dygresja. Quote
Harry Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....| Quote
LALUNA Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 [quote]Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|[/quote] Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa. Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie. Quote
lutomskak Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [quote name='LALUNA']Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa. Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie.[/quote]Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni. Quote
Mokka Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 [quote name='lutomskak']Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni.[/quote] Ja chętnie poczytam o tych zaletach :lol: . Quote
Berek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Mie róznież to żywo interesuje - zalety kopiowania. Tu uwaga - wrażenia estetyczne poszczególnych jednostek ("a bo mnie się podoba pies z ciętymi uszami") nie stanowią "zalety" w sensie ogólnym - poddawanie psa zabiegom chirurgicznym bo ktoś ma jakieś przyzwyczajenia zdecydowanie się nie broni - w sensie etycznym. A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania. Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak. :lol: Quote
LALUNA Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 [QUOTE]A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania. Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak. :lol:[/QUOTE] Ja tez chetnie poczytam o tych argumentach. Ale Lutomskak widac wyznaje zasade Alfa, coś co sie nie da naprawic znaczy nie jest zepsute. Czyli są zalety tylko nikt ich jeszcze nie odkrył. :p Quote
Quelthalas Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Zalety,których jeszcze nikt nie odkrył....No tak, i szuka się ich chyba przez obcinanie kawałków ciała, bo a 'nóż widelec" akurat po tym 'zbędnym" kawałkiem ucha czy ogona jakaś zaleta się ukryła ;D :D :D Ja również chętnie poczytam o tych niekwestionowanych zapewne zaletach kopiowania :) Quote
lutomskak Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 jedna z podstawowych zalet kopiowania na dzien dzisiejszy jest fakt-ze ten temat tak bardzo was elektryzuje,ze pomyslec by mozna........ze w te piekne sierpniowe dni nie macie nic lepszego do roboty-tylko przesiadywac przed komputerami i czekac kto ,co i o ktorej godzinie napisze na klawiaturze swojego komputera-dajac wam w ten sposob mozliwosc wyzycia sie na nim za wszystkie czasy i za wszystkie slowa-ktore zostaly i nie zostaly tutaj wypowiedzine (zarowno przez was ,jak i przez innych......) bawcie sie dobrze-bo juz lato ma sie ku koncowi-wypad nad morze ,lub w gory na pewno dobrze wam zrobi-udusic sie mozna przy tych monitorach...... zycze wam wiecej luzu dziewczyny w podejsciu do tego i innych tematow!!!!!!!!!:):):) Quote
Quelthalas Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Lutomskak, my już na wypad umówione/ni - na świętowanie.Więc tu się z Tobą, o dziwo zgodzę.Zaletą kopiowania jest to,że można z tym walczyć, wygrać i świętować :D I nie mów,że mi luzu brakuje:D Quote
LALUNA Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Ja już wypad nad morze mam zaliczony. Lutomskaka jak zwykle nie w temacie siedzi. Zreszta tak jak i w zaletach kopiowania. A juz zapowiadało sie ze coś powie nowego. A tu z duzej chmury mały deszcz. A własciwie to nawet deszczyku nie było, kilka kropelek nie wiadomo czego. Quote
niceravik Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 [quote name='Harry']A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|[/quote] [I][COLOR=black][FONT=Verdana]"A ja jestem za [B]kopiowaniem[/B] , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. [B]Kopiowane[/B] [B]taborety[/B] mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł [B]pewien stolarz[/B] kilka [B]modeli[/B] straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|"[/FONT][/COLOR][/I] W takiej wersji zgodziłabym się z Tobą. Ale co do psów, stanowczo mówię nie! Quote
Maciek1994 Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Dobry tekst, Niceravik. Nie lubię określenia "kopiowanie". Dla mnie to jest po prostu [B]UCINANIE[/B] ogonów i uszu psów. Mój skundlony foks Falkor ma [B]PODCIĘTY[/B] ogonek, ale to dla tego, że takiego już go znaleźliśmy na przystanku. Gdyby miał ogonek, nigdy nie zgodziłbym się na jego [B]UCIĘCIE[/B]. Co do Harrego: Najpierw podetnij sobie uszy, żeby ci np. nie odstawały, a dopiero potem decyduj, czy jest to dobre dla psa. Pies nie po to [B]MA[/B] ogon i uszy, żeby go ich [B]POZBAWIAĆ[/B]! :snipersm: Czy jeśli zapanuje moda na [B]UCINANIE[/B] psom tylnich łap, też [B]UTNIESZ[/B] je swojemu? Quote
Rybka_39 Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 A ja mam boksia naturalnego w kazdym calu, ma ogonek i uszka, bo czemu ma byc wybrakowana:cool3: Psy naturalne sa śliczne:loveu: Nie ubliżając kopiowanym;), chcialam wyrazic tylko swoje zdanie, chyba nikogo nie uraziłam;) Quote
Rybka_39 Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 A ja mam pytanie czy kaukazom kopiuje sie jeszcze uszy? Quote
niceravik Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 [quote name='Rybka_39']A ja mam pytanie czy kaukazom kopiuje sie jeszcze uszy?[/quote] Tak jest wg FCI. [SIZE=3][FONT=Times New Roman]FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB[/FONT][/SIZE] [CENTER][B][U][FONT=Arial Black]CAUCASIAN SHEPHERD[/FONT][/U][/B] [FONT=Times New Roman](Kavkazskaïa Ovtcharka)[/FONT][/CENTER] [B][U]Ears[/U] : Hanging, set high, cropped short.[/B] Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta [B]:eviltong:[/B] Quote
Rybka_39 Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 [quote name='niceravik']Tak jest wg FCI. [SIZE=3][FONT=Times New Roman]FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB[/FONT][/SIZE] [CENTER][B][U][FONT=Arial Black]CAUCASIAN SHEPHERD[/FONT][/U][/B] [FONT=Times New Roman](Kavkazskaïa Ovtcharka)[/FONT][/CENTER] [B][U]Ears[/U] : Hanging, set high, cropped short.[/B] Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta [B]:eviltong:[/B][/quote] Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops: No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci). Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument Quote
niceravik Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 [quote name='Rybka_39']Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops: No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci). Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument[/quote] Dla psa to chyba nie ma żadnych zalet. Tylko go boli jak obcinają i potem leczy rany :placz: . A dla takiego weta to już może mieć: KASA mu leci i to niemala :mad: Rybka, ale tylko do końca września, bo od października już nie będą obcinać :multi: Quote
niceravik Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][B][I][COLOR=red][SIZE=4]UWAGA KONKURS !!![/SIZE][/COLOR][/I][/B][/FONT][/COLOR] [FONT=Tahoma]MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH [/FONT] [FONT=Tahoma]O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI[/FONT] [FONT=Tahoma]z prawem przyznania CACIB [/FONT] [FONT=Tahoma]w Poznaniu[/FONT] [COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B][COLOR=black]Pytanie konkursowe brzmi:[/COLOR] [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]jaką informację dotyczącą przyjmowania psów [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]i dlaczego [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]usunął organizator [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=#111111][FONT=Tahoma][SIZE=3][COLOR=red][B]z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B]:multi: :multi: :multi: [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER] Quote
Quelthalas Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi: [B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B] [B][FONT=Times][/FONT][/B] [B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B] Quote
niceravik Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [quote name='Quelthalas']OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi: [B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B] [B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B][/quote] [CENTER][B][SIZE=5][COLOR=red][I]BRAWO!!![/I][/COLOR][/SIZE][/B] :multi: [/CENTER] Pisałam wcześniej, że od października szykują się duuuuże zmiany w ZK. Personalne również :lol: Quote
Quelthalas Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 No to ładnie.No,jeśli się Poznań zreflektował to już cos znaczy.I to przy takiej rangi wystawie.Super :D Quote
Shanara Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [quote name='niceravik'][CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][B][I][COLOR=red][SIZE=4]UWAGA KONKURS !!![/SIZE][/COLOR][/I][/B][/FONT][/COLOR] [FONT=Tahoma]MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH [/FONT] [FONT=Tahoma]O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI[/FONT] [FONT=Tahoma]z prawem przyznania CACIB [/FONT] [FONT=Tahoma]w Poznaniu[/FONT] [COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B][COLOR=black]Pytanie konkursowe brzmi:[/COLOR] [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]jaką informację dotyczącą przyjmowania psów [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]i dlaczego [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]usunął organizator [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=#111111][FONT=Tahoma][SIZE=3][COLOR=red][B]z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER] [CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B]:multi: :multi: :multi: [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER] [/quote] [quote name='Quelthalas']OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi: [B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B] [B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B][/quote] to najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia...a kto wie,może i roku :multi: Quote
niceravik Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 [quote name='Quelthalas']OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi: [B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B] [B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B][/quote] [COLOR=#ff0000][COLOR=#000000]Odpowiedź na pierwszą część pytania konkursowego zaliczona :multi: [/COLOR][/COLOR] [CENTER]Jednak nie mniej istotna jest odpowiedź na drugą część pytania: [/CENTER] [CENTER][SIZE=3][COLOR=red][B]dlaczego organizator usunął ten zapis?[/B][/COLOR][/SIZE][/CENTER] Quote
Recommended Posts