Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fakt, postawiłam założenie, że Polacy przejęli od Niemców znaczenie slowa i błędnie go potem spolszczyli, ale wiesz, Słowacy i Czesi mowią "kupirowany" czyli słowo macierzyste, to jednak niemieckie kupieren, dlaczego akurat w Polsce słowo oznaczające przycięcie czegokolwiek u zwierzęcia ma się wywodzić od powielania? Jak dla mnie nie ma to sensu najmniejszego. Stawiam śmiałą tezę, że z biegiem czasu doszło do małej zmiany wymowy i tym samym zmiany sensu słowa.
Ten post to tak na marginesie, jako dygresja.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|

Posted

[quote]Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|[/quote]
Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa.
Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie.

Posted

[quote name='LALUNA']Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa.
Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie.[/quote]Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni.

Posted

[quote name='lutomskak']Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni.[/quote]
Ja chętnie poczytam o tych zaletach :lol: .

Posted

Mie róznież to żywo interesuje - zalety kopiowania.

Tu uwaga - wrażenia estetyczne poszczególnych jednostek ("a bo mnie się podoba pies z ciętymi uszami") nie stanowią "zalety" w sensie ogólnym - poddawanie psa zabiegom chirurgicznym bo ktoś ma jakieś przyzwyczajenia zdecydowanie się nie broni - w sensie etycznym.

A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania.

Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak.
:lol:

Posted

[QUOTE]A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania.

Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak.
:lol:[/QUOTE]
Ja tez chetnie poczytam o tych argumentach. Ale Lutomskak widac wyznaje zasade Alfa, coś co sie nie da naprawic znaczy nie jest zepsute.

Czyli są zalety tylko nikt ich jeszcze nie odkrył. :p

Posted

Zalety,których jeszcze nikt nie odkrył....No tak, i szuka się ich chyba przez obcinanie kawałków ciała, bo a 'nóż widelec" akurat po tym 'zbędnym" kawałkiem ucha czy ogona jakaś zaleta się ukryła ;D :D :D
Ja również chętnie poczytam o tych niekwestionowanych zapewne zaletach kopiowania :)

Posted

jedna z podstawowych zalet kopiowania na dzien dzisiejszy jest fakt-ze ten temat tak bardzo was elektryzuje,ze pomyslec by mozna........ze w te piekne sierpniowe dni nie macie nic lepszego do roboty-tylko przesiadywac przed komputerami i czekac kto ,co i o ktorej godzinie napisze na klawiaturze swojego komputera-dajac wam w ten sposob mozliwosc wyzycia sie na nim za wszystkie czasy i za wszystkie slowa-ktore zostaly i nie zostaly tutaj wypowiedzine (zarowno przez was ,jak i przez innych......)
bawcie sie dobrze-bo juz lato ma sie ku koncowi-wypad nad morze ,lub w gory na pewno dobrze wam zrobi-udusic sie mozna przy tych monitorach......
zycze wam wiecej luzu dziewczyny w podejsciu do tego i innych tematow!!!!!!!!!:):):)

Posted

Lutomskak, my już na wypad umówione/ni - na świętowanie.Więc tu się z Tobą, o dziwo zgodzę.Zaletą kopiowania jest to,że można z tym walczyć, wygrać i świętować :D
I nie mów,że mi luzu brakuje:D

Posted

Ja już wypad nad morze mam zaliczony. Lutomskaka jak zwykle nie w temacie siedzi. Zreszta tak jak i w zaletach kopiowania. A juz zapowiadało sie ze coś powie nowego. A tu z duzej chmury mały deszcz. A własciwie to nawet deszczyku nie było, kilka kropelek nie wiadomo czego.

Posted

[quote name='Harry']A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|[/quote]
[I][COLOR=black][FONT=Verdana]"A ja jestem za [B]kopiowaniem[/B] , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. [B]Kopiowane[/B] [B]taborety[/B] mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł [B]pewien stolarz[/B] kilka [B]modeli[/B] straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|"[/FONT][/COLOR][/I]
W takiej wersji zgodziłabym się z Tobą. Ale co do psów, stanowczo mówię nie!

Posted

Dobry tekst, Niceravik.

Nie lubię określenia "kopiowanie". Dla mnie to jest po prostu [B]UCINANIE[/B] ogonów i uszu psów. Mój skundlony foks Falkor ma [B]PODCIĘTY[/B] ogonek, ale to dla tego, że takiego już go znaleźliśmy na przystanku. Gdyby miał ogonek, nigdy nie zgodziłbym się na jego [B]UCIĘCIE[/B].

Co do Harrego: Najpierw podetnij sobie uszy, żeby ci np. nie odstawały, a dopiero potem decyduj, czy jest to dobre dla psa. Pies nie po to [B]MA[/B] ogon i uszy, żeby go ich [B]POZBAWIAĆ[/B]!
:snipersm:
Czy jeśli zapanuje moda na [B]UCINANIE[/B] psom tylnich łap, też [B]UTNIESZ[/B] je swojemu?

Posted

A ja mam boksia naturalnego w kazdym calu, ma ogonek i uszka, bo czemu ma byc wybrakowana:cool3:
Psy naturalne sa śliczne:loveu:
Nie ubliżając kopiowanym;), chcialam wyrazic tylko swoje zdanie, chyba nikogo nie uraziłam;)

Posted

[quote name='Rybka_39']A ja mam pytanie czy kaukazom kopiuje sie jeszcze uszy?[/quote]
Tak jest wg FCI.

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB[/FONT][/SIZE]
[CENTER][B][U][FONT=Arial Black]CAUCASIAN SHEPHERD[/FONT][/U][/B]
[FONT=Times New Roman](Kavkazskaïa Ovtcharka)[/FONT][/CENTER]
[B][U]Ears[/U] : Hanging, set high, cropped short.[/B]

Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta [B]:eviltong:[/B]

Posted

[quote name='niceravik']Tak jest wg FCI.

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB[/FONT][/SIZE]
[CENTER][B][U][FONT=Arial Black]CAUCASIAN SHEPHERD[/FONT][/U][/B]
[FONT=Times New Roman](Kavkazskaïa Ovtcharka)[/FONT][/CENTER]
[B][U]Ears[/U] : Hanging, set high, cropped short.[/B]

Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta [B]:eviltong:[/B][/quote]
Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops:

No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci).
Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument

Posted

[quote name='Rybka_39']Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops:

No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci).
Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument[/quote]
Dla psa to chyba nie ma żadnych zalet. Tylko go boli jak obcinają i potem leczy rany :placz: .
A dla takiego weta to już może mieć: KASA mu leci i to niemala :mad:

Rybka, ale tylko do końca września, bo od października już nie będą obcinać :multi:

Posted

[CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][B][I][COLOR=red][SIZE=4]UWAGA KONKURS !!![/SIZE][/COLOR][/I][/B][/FONT][/COLOR]
[FONT=Tahoma]MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH [/FONT]
[FONT=Tahoma]O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI[/FONT]
[FONT=Tahoma]z prawem przyznania CACIB [/FONT]
[FONT=Tahoma]w Poznaniu[/FONT]
[COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B][COLOR=black]Pytanie konkursowe brzmi:[/COLOR] [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]jaką informację dotyczącą przyjmowania psów [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]i dlaczego [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]usunął organizator [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=#111111][FONT=Tahoma][SIZE=3][COLOR=red][B]z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B]:multi: :multi: :multi: [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER]

Posted

OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi:
[B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B]
[B][FONT=Times][/FONT][/B]
[B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B]

Posted

[quote name='Quelthalas']OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi:
[B][FONT=Times]2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami[/FONT][/B]

[B][FONT=Times]hehehehehehehhehehehehehe[/FONT][/B][/quote]
[CENTER][B][SIZE=5][COLOR=red][I]BRAWO!!![/I][/COLOR][/SIZE][/B]
:multi: [/CENTER]

Pisałam wcześniej, że od października szykują się duuuuże zmiany w ZK.
Personalne również :lol:

Posted

[quote name='niceravik'][CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][B][I][COLOR=red][SIZE=4]UWAGA KONKURS !!![/SIZE][/COLOR][/I][/B][/FONT][/COLOR]

[FONT=Tahoma]MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH [/FONT]
[FONT=Tahoma]O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI[/FONT]
[FONT=Tahoma]z prawem przyznania CACIB [/FONT]
[FONT=Tahoma]w Poznaniu[/FONT]
[COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B][COLOR=black]Pytanie konkursowe brzmi:[/COLOR] [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]jaką informację dotyczącą przyjmowania psów [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]i dlaczego [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red][B]usunął organizator [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=#111111][FONT=Tahoma][SIZE=3][COLOR=red][B]z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana][COLOR=red][B]:multi: :multi: :multi: [/B][/COLOR][/FONT][/COLOR][/CENTER]
[/quote]

to najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia...a kto wie,może i roku :multi:

Posted

[COLOR=#ff0000][COLOR=#000000]Odpowiedź na pierwszą część pytania konkursowego zaliczona :multi: [/COLOR][/COLOR]

[CENTER]Jednak nie mniej istotna jest odpowiedź na drugą część pytania: [/CENTER]

[CENTER][SIZE=3][COLOR=red][B]dlaczego organizator usunął ten zapis?[/B][/COLOR][/SIZE][/CENTER]