ara Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Wybiórczość występuje u obu stron;)zostawmy ogonki jednym, inne wypatroszmy:evil_lol: Quote
niceravik Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote name='maxxel']Wasz problem polega na tym,ze Wy nie sluchacie.Jak siegne pamiecia nikt ze zwolennikow kopiowanie nie negowal waszego wyboru psa "full option" ..[/quote] maxxel, ty się o nas nie martw i zajmij się swoimi problemami. OK? [COLOR=black][FONT=Verdana]Nie słuchamy, bo taki wybór nie istnieje: „cropped and docked dogs” albo „full option”. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]W Polsce, pod rządami Ustawy o Ochronie Zwierząt obcinanie psom ogonów i uszu to wykroczenie ścigane z mocy prawa.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zauważone przypadki należy ujawniać i stosownie do postanowień ustawy karać.:mad: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]O czym tu dyskutować? [/FONT][/COLOR] Kumasz gościu? Wbrew pozorom to nie jest skomplikowane :shake: Quote
nikador Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote name='maxxel']..pilas prawda?! Do tej pory myslalem,ze to publiczne forum i dotyczy sprawy w ktorej kazdy moze sie wypowiedziec.Nastepnym razem przy podobnym temacie napiszcie OPONENTOM WSTEP WZBRONIONY!!Jaka prowokacja??To ty z uporem maniaka odpisujesz mi na moje posty,a jak zabraklo trzezwego myslenia;) to wdajesz sie w pyskowke!! Zalosne,ze wyzywasz ludzi nie majac o nich pojecia.Kretyn jak go nazwalas bardzo czesto bezinteresownie pomaga wszelkiemu stworzeniu,czesto za FREE(dla ciebie penwie nie do pomyslenia!!).Facet ma swoja teorie na pewne sprawy i tyle..Hipokryzja siega zenitu!!(czyt.beznamietnosc w sprawie sterylizacji..)[/quote] O kurcze!Ale nerwusek się z Ciebie zrobił.:razz:Tak niestety reagują Ci,którzy wszędzie szukają potwierdzenia dla swoich przestępczych wizji - fanaberii. Skoro znalazłeś tego doktorka to się go trzymaj.Tutaj nikt Ciebie nie pochwali za wynaturzenie i barbarzyństwo. My możemy Ci zaoferować tylko [B]nervosol[/B] w promocji... i okłady na cyt.: "twój zielony zad,który sterczy jak wyrzut sumienia"....:) Ale to może być kiepska terapia. Bez gwarancji. Quote
LALUNA Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Właśnie wróciłam z zawodów PP Agility. No i wiekszosć psów z ogonami. :multi: Były też małe szczeniorki pudelków z wizyta. Wszystkie z ogonami. Jak sie pytałam to w tej rasie juz wogóle nie spotyka sie z kopiownaymi ogonami. Ale to nie wszystko. Wczoraj spotkałam znajomego. Jego Czarny Terrier z ogonem ma Zw Mł Świata a jak wracałam to szedł sobie pan z cocker spanielem z ogonem. Ta rasa do tej pory kojarzyła sie zawsze z kopiowanym ogonem. A tu prosze. Z całym ogonem. Coraz czesciej widok psa z ogonem cieszy na codzień. [QUOTE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Poraz kolejny dajesz przyklad swojej niewiedzy.Kto mowi ,ze dalej szukam?![/SIZE][/FONT][/QUOTE] Maxxel, znaki interpunkcyjne mówia nam czy ktoś używa zdania twierdzącego, czy pytajcego. Taki znak jak kropka, czy wykrzyknik mogłoby sugerować ze twierdze ze takiej hodowli nie znalazełeś. Znak pytający oznacza jedynie zapytanie. Wiec raczej to Ty dajesz przykład niewiedzy. :p Quote
niceravik Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='lutomskak'][FONT=Arial Black][SIZE=6][COLOR=red][SIZE=2]Prawo i Sprawiedliwosc.....-tak róbmy-bo to teraz popularne!!!!!!!!!!!![/SIZE]:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: [/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] [I][B][FONT=Arial][SIZE=4][COLOR=green]"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I] [I][B][COLOR=black]Cyceron[/COLOR][COLOR=#003300][FONT=Verdana][COLOR=black] (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)[/COLOR][/FONT][/COLOR][/B][/I] Quote
maxxel Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='Quelthalas'][B][QUOTE][/B]Maxxel.Czy robisz to po to, by się chwalić?Czy po to się pomaga (Ty lub Twój znajomy) by to wypominać?Czy to,że Ty pomagasz (lub ktoś pomaga) zwierzętom zezwala Ci na takie zachowania?[/QUOTE] Ja nie pisalem o sobie.No ale w tym ferworze walki moglas/es nie zauwazyc;) Nie napisalem ani jednego zdania ,ze jestem "sw.Franciszkiem".Typowe w tym watku odpisuje sie nie na temat:lol: [QUOTE]Czy usprawiedliwia brak argumentów za kopiowaniem czegokolwiek i chęć kopiowania swojego psa (badź też przyzwolenie na kopiowanie)?Czy przez to mamy godzić się z radością na to, jak się wobec przeciwników kopiowania zachowujesz?[/QUOTE] Ja nie pytam nikogo o zdanie jak ma wygladac moj pies,ale uwazam,ze mimo jadu kierowanego od was tzw."milosnikow",jestem bardzoooo mily:loveu: [QUOTE] Zauważyłam,ze w tym temacie niewiele masz do powiedzenia, większość Twoich postów to mało spójne pyskówki wlaśnie. Pyskówki i prowokacje.Bo jak inaczej "zabrudzić "temat? Ech, zastanów się.Naucz się kulturalnej dyskusji... [/QUOTE] No to dochodzimy do sedna.W tym temacie cokolwiek ciekawego skonczylo sie na pierwszej stronie tego tematu..Proponuje wiecej obiektywizmu;) [B][QUOTE] [B]Nikador[/B] -myślę,że takie akcje najlepiej "olać". Jak mówi przysłowie "pies szczeka, wiatr niesie" (podkreślam,że to przysłowie a nie jakieś personalne odniesienie). [/QUOTE] ..wasze akcje olac??OLEJ nie idz za tlumem:lol: [/B] [QUOTE] Pozdrawiam i milszego nastroju życzę,Maxxel ;)[/quote] [/QUOTE] Rowniez cie pozdrawiam,nastroj mam wysmienity Quote
maxxel Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='Puliszonka'][quote=maxxel;6468089 A co to ma do rzeczy? Świat jest pełen niedouczonych niereformowalnych ludzików o gołębich sercach. Szkoda tylko ze ich empatia jest taka wybiórcza i "pełna hipokryzji". (Jednemu zwierzatku wyleczymy łapke a za to innemu urżniemy ogonek...)[/QUOTE] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Powtarzasz dokladnie to co sam napisalem..Wydaje mi sie,ze to przez podwojna moralnosi pseudo milosnikow.[/SIZE][/FONT] Quote
maxxel Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='niceravik']maxxel, ty się o nas nie martw i zajmij się swoimi problemami. OK? [COLOR=black][FONT=Verdana]Nie słuchamy, bo taki wybór nie istnieje: „cropped and docked dogs” albo „full option”. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]W Polsce, pod rządami Ustawy o Ochronie Zwierząt obcinanie psom ogonów i uszu to wykroczenie ścigane z mocy prawa.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zauważone przypadki należy ujawniać i stosownie do postanowień ustawy karać.:mad: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]O czym tu dyskutować? [/FONT][/COLOR] Kumasz gościu? Wbrew pozorom to nie jest skomplikowane :shake:[/quote] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Nie martwie sie gosciowo.Wiem,ze caly ten szum szybko umilknie.Musicie sobie tylko znalesc inny "trendy" temat.Moze zakaz strzyzenia pudli??[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Musze cie zmartwic gosciowo nie mam jakis znacznie dreczacych mnie problemow..[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Jak nabede juz mojego psa wysle ci fotke(czyt ujawnie sie..)Co wtedy zrobisz??:lol: [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Kumasz jak smieszne w sensie egzekwowania jest lamanie tej ustawy??[/SIZE][/FONT] Quote
maxxel Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='nikador']O kurcze!Ale nerwusek się z Ciebie zrobił.:razz:Tak niestety reagują Ci,którzy wszędzie szukają potwierdzenia dla swoich przestępczych wizji - fanaberii. Skoro znalazłeś tego doktorka to się go trzymaj.Tutaj nikt Ciebie nie pochwali za wynaturzenie i barbarzyństwo. My możemy Ci zaoferować tylko [B]nervosol[/B] w promocji... i okłady na cyt.: "twój zielony zad,który sterczy jak wyrzut sumienia"....:) Ale to może być kiepska terapia. Bez gwarancji.[/quote] ..do tych epitetow powinas jeszcze splunac,bo beret juz masz prawda?!:lol: Jak chce sie wyluzowac biore cos bardziej skuteczniejszego;) z gwarancja!! Quote
maxxel Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [QUOTE] [quote name='LALUNA']Właśnie wróciłam z zawodów PP Agility. No i wiekszosć psów z ogonami. :multi: Były też małe szczeniorki pudelków z wizyta. Wszystkie z ogonami. Jak sie pytałam to w tej rasie juz wogóle nie spotyka sie z kopiownaymi ogonami. Ale to nie wszystko. Wczoraj spotkałam znajomego. Jego Czarny Terrier z ogonem ma Zw Mł Świata a jak wracałam to szedł sobie pan z cocker spanielem z ogonem. Ta rasa do tej pory kojarzyła sie zawsze z kopiowanym ogonem. A tu prosze. Z całym ogonem. Coraz czesciej widok psa z ogonem cieszy na codzień. [/QUOTE] ..a kopiowanych juz nie widzialas?Znam kilka championow kopiowanych:lol: [QUOTE] Maxxel, znaki interpunkcyjne mówia nam czy ktoś używa zdania twierdzącego, czy pytajcego. Taki znak jak kropka, czy wykrzyknik mogłoby sugerować ze twierdze ze takiej hodowli nie znalazełeś. Znak pytający oznacza jedynie zapytanie. Wiec raczej to Ty dajesz przykład niewiedzy. :p[/quote] [/QUOTE] No to z ogonow przeszlismy do gramatyki.Juz tu jest jedna ktora cytuje slowniki z lacina wlacznie;) ,nie zawsze trafnie:cool3: Niestety znowu twoja niewiedza!! Pozwol ,ze dam ci krotka lekcje Interpunkcja [B]?!-zwieksza emfaze,!?-oznacza miedzy innymi zdziwienie(jakiego wiele czytajac niektore watki:lol: )[/B] Quote
LALUNA Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote]No to z ogonow przeszlismy do gramatyki.[/quote] Widzisz Maxxel gdybyś trzymał sie bardziej tematu a nie wtracał tyle offów doś zreszta nietrafnych, jak i nie robił sobie watpliwych porównań to bymsy nie musieli zajmować sie ani gramatyka, ani łacina ani innymi odnosnikami. Problem w tym ze sam narzucasz taka rozmowe i tak ją ukierunkowujesz :p [quote]Niestety znowu twoja niewiedza!! Pozwol ,ze dam ci krotka lekcje[/quote] Lepiej nie, bo dalej robisz to źle. Wiec jeszcze raz Ja uzyłam pytajnika Ty odpowiedziałes [quote][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Poraz kolejny dajesz przyklad swojej niewiedzy.Kto mowi ,ze dalej szukam?![/SIZE][/FONT] [/quote] Ja użyłam znaku zapytania a Ty jak zwykle zinterpretowałes po swojemu i znowu wysżło ze źle. Skoro ja sie tylko zapytałam, a Ty w pierwszym już zdaniu uwazasz ze nie mam wiedzy i używasz w drugim znaku ?! Czyli bardziej by pasowało : b) Natomiast pytajnik po wykrzykniku może oznaczać emocję, zdziwienie, zakwestionowanie treści zdania wykrzyknikowego Oczywscie nie mozna zaprzeczyć zdaniu pytającemu. Bo pytajacy z góry zakłada ze nie wie skoro się pyta. :p Wiec tak czy tak żle użyłeś i kropki w pierwszym zdaniu i pytajnika połączonego z wykrzyknikiem. Wiec teraz próbujesz odwócic uwage. A było lepiej sie zastanowić, bo znowu cos wyszło ze zbyt szybko se napisałes :shake: A jeżeli chodzi o emfaze, faktycznie stosujesz zbyt przesadna emocjonalność swoich wypowiedzi i być moze dlatego gubisz ich sens Ale aby było o dalej o kopiowaniu to dzisiaj była wystawa w Legnicy. I bardzo duzo dogów z naturalnymi uszami. Własciwie to nie widziałam ani jednego z kopiowanymi. Ale mogłam wszystkich nie widziec. Kilka rotków z ogonkami, innych nie widziałam. Z tych co sie jeszcze trzymaja to niektóre molosy ras bojowych z odrąbnymi ogonami i uszami, wyglądajace bardzo biednie i nieszczególnie szczególnie ze kilka było z ładnymi uszami i ogonami. Jeden dobek dosć młody, ogon obciety i uszy. Tylko jakos tez tak nieszczególnie bo jedno mocniej było zagięte do środka drugie mniej, przez co wydawało się ze miał nierówne uszy. Szkoda bo był to ładny pies, tylko ze w starszej grupie juz napewno nie bedzie miec szansy z takimi uszami. A i widziałam sznaucerka miniature - z ogonkiem ;) To tyle co zauwazyłam bo byłam zajeta zawodami ale ze dosć mały plac i wszystkie ringi były w jednym miejscu wiec co nieco psów widziałam. Quote
nikador Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='lutomskak'] [FONT=Arial Black][SIZE=6][COLOR=red][SIZE=2]Prawo i Sprawiedliwość.....-tak róbmy-bo to teraz popularne!!!!!!!!!!!![/SIZE]:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: [/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] [B][SIZE=3][SIZE=6][COLOR=Red]Kochanie,swój[/COLOR] [/SIZE][SIZE=6][U][COLOR=Black]zawsze[/COLOR][/U][COLOR=Red] pozna swego,[/COLOR] [/SIZE][SIZE=6][COLOR=Black][U]prawda[/U].[/COLOR][/SIZE][SIZE=6][COLOR=Black]..?;)[/COLOR] [COLOR=Red]Wiedziałam,że jesteśmy z sąsiednich PARAFII...[/COLOR][/SIZE] [/SIZE][SIZE=5](religia tylko inna...)[/SIZE][/B]:eviltong: Quote
niceravik Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='ara']Wybiórczość występuje u obu stron;)zostawmy ogonki jednym, inne wypatroszmy:evil_lol:[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana][FONT=Arial Black][SIZE=3][COLOR=green][B]Co zatem radzisz? [/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=1]/uwzględniając temat tego topiku.../[/SIZE][/FONT][/COLOR] Quote
nikador Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 [quote name='maxxel']No to z ogonow przeszlismy do gramatyki. Pozwol ,ze dam ci krotka lekcje[/quote] [B]maxxel[/B],będąc autorką takiego zdania: [B]maxxel[/B] napisał: " Jak chce sie wyluzowac biore cos [B]bardziej skuteczniejszego[/B]" wstrzymałabym się z udzielaniem korepetycji z gramatyki nawet własnemu dziecku:p [B]nikador [/B]napisał: "O kurcze!Ale nerwusek się z Ciebie zrobił.:razz:Tak niestety reagują Ci,którzy wszędzie szukają potwierdzenia dla swoich przestępczych wizji - fanaberii. Skoro znalazłeś tego doktorka to się go trzymaj.Tutaj nikt Ciebie nie pochwali za wynaturzenie i barbarzyństwo. My możemy Ci zaoferować tylko [B]nervosol[/B] w promocji... i okłady na cyt.: "twój zielony zad,który sterczy jak wyrzut sumienia"....:smile: Ale to może być kiepska terapia. Bez gwarancji." [B]maxxel[/B],to bądz tak miły i wskaż w moim poście [B]wszystkie[/B] epitety,a pózniej te [B]"wymagające splunięcia"[/B]. Quote
MARS Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 [quote name='LALUNA']Właśnie wróciłam z zawodów PP Agility. No i wiekszosć psów z ogonami. :multi: [/quote] Znajomy własnie wrócił z Międzynarodowego Konkursu Pracy Norowców na Słowacji. Wiekszość z ponad setki terierów (pomijając bordery) miało kopiowane ogony. Były psy czeskie, słowackie, włoskie, polskie, węgierskie. Niekopiowanych kilka krótkowłosych foksów oraz welshy, raczej z lini eksterierowych bo za wiele dobrej pracy nie pokazały. Quote
LALUNA Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 Mars ale ja mówie co sie dzieje na naszych wystawach. Poniewaz ostatnio dosć czesto jezdze Nowy Sącz, Chojnice, Legnica na zawody albo pokazy, mam przekrój tego co sie dzieje na wystawie i jakie sa trendy. Jeszcze nie tak dawno do rzadkosci nalezały psy niekopiowane. Teraz zaczyna być ich przewaga i to cieszy. Tak samo jak obraz ze zwykłego dnia gdy na ulicy poawia sie rasa która kiedys wiazał sie kopiowanym ogonem. A teraz staje sie naturalne ze ten pies ma ogon i nikogo to nie dziwi. A na zawodach agility to juz staje sie norma, skoro psy sa brane po to aby móc z nimi reprezentowac Polske na M Swiata. To samo dotyczy psów IPO i obedience. Quote
maxxel Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 [quote name='nikador'][B]maxxel[/B],będąc autorką takiego zdania: [B]maxxel[/B] napisał: " Jak chce sie wyluzowac biore cos [B]bardziej skuteczniejszego[/B]" wstrzymałabym się z udzielaniem korepetycji z gramatyki nawet własnemu dziecku:p [B]nikador [/B]napisał: "O kurcze!Ale nerwusek się z Ciebie zrobił.:razz:Tak niestety reagują Ci,którzy wszędzie szukają potwierdzenia dla swoich przestępczych wizji - fanaberii. Skoro znalazłeś tego doktorka to się go trzymaj.Tutaj nikt Ciebie nie pochwali za wynaturzenie i barbarzyństwo. My możemy Ci zaoferować tylko [B]nervosol[/B] w promocji... i okłady na cyt.: "twój zielony zad,który sterczy jak wyrzut sumienia"....:smile: Ale to może być kiepska terapia. Bez gwarancji." [B]maxxel[/B],to bądz tak miły i wskaż w moim poście [B]wszystkie[/B] epitety,a pózniej te [B]"wymagające splunięcia"[/B].[/quote] Daj spokuj dziecko,tatus juz sie nie bawi!!Ten post zrobil sie za dlugi (wiekszosc i tak nie wie o co w nim chodzi..)No ,ale fajnie bylo poczytac jak sie nakrecacie:lol: Quote
niceravik Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 [quote name='aisia']Co pisza na temat kopiowania w encyklopedii : [B]Kopiowanie[/B] uszu lub ogona, to w [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kynologia"][COLOR=#0000ff]kynologii[/COLOR][/URL] zabieg [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chirurgia"][COLOR=#0000ff]chirurgiczny[/COLOR][/URL] mający na celu odpowiednie ukształtowanie uszu lub ogona psa. U niektórych [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasy_ps%C3%B3w"][COLOR=#0000ff]ras[/COLOR][/URL] zwyczajowo przycina się ogony pozostawiając jedynie krótki fragment przy zadzie. W przypadku uszu najczęściej zabieg chirurgiczny ma na celu spowodowanie, poprzez odpowiednie nacięcia i zszycia, aby uszy nie zwisały na dół lecz stały do góry. W dzisiejszej kynologii coraz częściej odstępuje się od zabiegów kopiowania pozostawiając psom ogony i uszy w naturalnym kształcie. W tym celu zmieniane zostają wzorce [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Federacja_Kynologiczna"][COLOR=#800080]FCI[/COLOR][/URL] kolejnych ras. W wielu krajach - w tym także w Polsce - kopiowanie ogona i uszu psów jest zabronione prawnie a za wykonywanie tych zabiegów grozi lekarzom weterynarii i właścicielom psa odpowiedzialność karna. Psy z kopiowanymi uszami mogą otrzymać na wystawach ocenę "nie do oceny" lub dyskwalifikację. wiec w koncu jak to jest z tym ocenianiem na wystawach...czyzby ZKwP przynajmniej raz na miesiac lamie prawo.....[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Ta definicja jest trochę nieaktualna. Pisałam już o tym wiele razy![/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zgodnie z opinią znanego publicysty i filologa - w kynologii określenie „kopiowanie” zapożyczone było/jest z j.niemieckiego od słowa „kopieren” co oznacza właśnie: kopiować, przepisać, powielać, robić odbitki, naśladować. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Między innymi w związku ze zmianą wzorców ras, nie zaleca on używania tego zapożyczenia, wskazując w to miejsce jako właściwe określenia: [B]SKRACANIE [/B]ogonów, [B]OBCINANIE[/B] uszu /w tym miejscu kłaniam się koleżance MAGNUM :p/.[/FONT][/COLOR] Quote
MEGNUM Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 To teraz użyj troszke swojej inteligencji i przeanalizuj to co napisałaś/eś. P.s. Czy mogę poprosić o nazwisko tego znanego publicysty i filologa?? I co tak naprwdę On ma wspólnego z kynologią?? Quote
niceravik Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 [quote name='MEGNUM']To teraz użyj troszke swojej inteligencji i przeanalizuj to co napisałaś/eś. P.s. Czy mogę poprosić o nazwisko tego znanego publicysty i filologa?? I co tak naprwdę On ma wspólnego z kynologią??[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Niebezpiecznie eksperymentujesz, „wypinając” się na własną inteligencję, Koleżanko/go. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Dlatego biblijne „proście a będzie wam dane” zastąpi najbardziej znane prawo Kodeksu Hammurabiego. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Tak naprawdę „On” jest uznanym autorytetem w tej materii, a z kynologią „ma wspólne” kilka dziesiątek lat :lol: [/FONT][/COLOR] Quote
MEGNUM Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Niebezpiecznie eksperymentujesz, „wypinając” się na własną inteligencję, Koleżanko/go. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Dlatego biblijne „proście a będzie wam dane” zastąpi najbardziej znane prawo Kodeksu Hammurabiego. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Tak naprawdę „On” jest uznanym autorytetem w tej materii, a z kynologią „ma wspólne” kilka dziesiątek lat :lol: [/FONT][/COLOR][/quote] Ale po co ten jad?? Pytam tak po prostu,grzecznie, bo nie wiem kogo masz na myśli. Nazwisko rozumiem jest tajne, bo nie chcesz zdradzić. W porządku, nie drążę. Quote
niceravik Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 [quote name='MEGNUM']Ale po co ten jad?? Pytam tak po prostu,grzecznie, bo nie wiem kogo masz na myśli. Nazwisko rozumiem jest tajne, bo nie chcesz zdradzić. W porządku, nie drążę.[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]E tam, zaraz jad ;) [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wiedz, że każda trucizna może być lekarstwem. Wszystko wyłącznie zależy od zastosowanej dawki. W tym sensie tę odrobinkę „jadu” traktuj. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Nazwisko nie jest tajne. Wręcz przeciwnie. Ten Gość jest powszechnie uznanym autorytetem w kynologii. Już się domyślasz kto nim jest, prawda?[/FONT][/COLOR] Quote
la_pegaza Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Tu jest link ze strony boxerclub.pl - [url]http://cdb.org/[/url] Trochę wybiórczo, bo o problemach psów ciętych nie ma nic ;) Quote
Olivka Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Ta definicja jest trochę nieaktualna. Pisałam już o tym wiele razy![/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Zgodnie z opinią znanego publicysty i filologa - w kynologii określenie „kopiowanie” zapożyczone było/jest z j.niemieckiego od słowa „kopieren” co oznacza właśnie: kopiować, przepisać, powielać, robić odbitki, naśladować. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Między innymi w związku ze zmianą wzorców ras, nie zaleca on używania tego zapożyczenia, wskazując w to miejsce jako właściwe określenia: [B]SKRACANIE [/B]ogonów, [B]OBCINANIE[/B] uszu /w tym miejscu kłaniam się koleżance MAGNUM :p/.[/FONT][/COLOR][/quote] He he kolezanko pomyliłaś się :crazyeye: Kopieren, a kupieren, to zupełnie inne znaczenie. W języku niemieckim obcinanie, skracanie, pozbywanie się to właśnie KUPIEREN, które zostało spolszczone u nas i nie wiem dlaczego Polacy błędnie wymawiają kopiowanie, zamiast kupirowanie. Czesi, Slowacy wymawiają to słowo poprawniej " kupirowany" Kopieren znaczy w języku niemieckim wlaśnie odpisywanie,powielanie itd, ma zupełnie ine znaczenie niż kupieren, co w tłumaczeniu znaczy obciąć coś u zwierzęcia, rośliny, zmienić coś w wyglądzie właśnie przez ciecie, powstrzymać chorobę w na początku jej rozwoju itp. [B][B]ku|pie|ren[/B] [/B]<sw.[FONT=Uc_251]˙[/FONT]V.; hat> [frz. couper[FONT=Uc_251]˙[/FONT]= abschneiden < afrz. coper, eigtl. wohl[FONT=Uc_251]˙[/FONT]= die Spitze abschlagen, zu spätlat. cuppa, Kuppe] (Fachspr.): [B]1. a) [/B][I]durch Schneiden kürzen, stutzen: [/I]einem Hund den Schwanz, dem Vogel die Flügel k.; <subst.:> das Kupieren von Hundeohren ist verboten; [B]b) [/B][I](ein Tier, eine Pflanze) nach bestimmten Gesichtspunkten durch Beschneiden an bestimmten Teilen im Aussehen verändern: [/I]das Pferd am Schwanz k.; eine Hecke k.; ein kupierter Hund. [B]2. [/B](Med.) [I](einen Krankheitsprozess [in seinem Beginn]) aufhalten od. unterdrücken: [/I]eine Grippe k. © Duden - Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM]. [B][B]ko|pie|ren[/B] [/B]<sw.[FONT=Uc_251]˙[/FONT]V.; hat> [mlat. copiare[FONT=Uc_251]˙[/FONT]= vervielfältigen; zu: copia, Kopie]: [B]1. [/B][I](von etw.) eine Kopie [/I](1)[I] machen: [/I]ein Zeugnis, Buchseiten k.; (EDV:) eine Datei auf Diskette k. [B]2. [/B](Fot.) [B]a) [/B][I](von etw.) eine Kopie [/I](2 a)[I] herstellen; [/I] [B]b) [/B][I](von etw.) eine Kopie [/I](2 b)[I] herstellen: [/I]einen Film k. [B]3. [/B][I]ein Kunstwerk o.[FONT=Uc_251]˙[/FONT]Ä. nachbilden, ein zweites Exemplar nach einem Original herstellen: [/I]ein Gemälde k. [B]4. [/B][I]nachahmen, imitieren: [/I]den Lehrer, Geschäftspraktiken k. © Duden - Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM]. Widoczna różnica prawda? To dla przeciwników kopiowania, a mianowicie Niemcy propagują nawet w słowniku zakaz kopiowania : das Kupieren von Hundeohren ist verboten; Musze sprawdzić jak to jest w naszych Polskich słownikach, ale chyba nic na temat zakazu Quote
niceravik Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 [quote name='Olivka']He he kolezanko pomyliłaś się :crazyeye: Kopieren, a kupieren, to zupełnie inne znaczenie. W języku niemieckim obcinanie, skracanie, pozbywanie się to właśnie KUPIEREN, które zostało spolszczone u nas i nie wiem dlaczego Polacy błędnie wymawiają kopiowanie, zamiast kupirowanie. Czesi, Slowacy wymawiają to słowo poprawniej " kupirowany" Kopieren znaczy w języku niemieckim wlaśnie odpisywanie,powielanie itd, ma zupełnie ine znaczenie niż kupieren, co w tłumaczeniu znaczy obciąć coś u zwierzęcia, rośliny, zmienić coś w wyglądzie właśnie przez ciecie, powstrzymać chorobę w na początku jej rozwoju itp. ...... Widoczna różnica prawda? [/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]No cóż, bywa że się mylę, nawet częściej niż bym chciała. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Jednak nie tym razem....:lol: [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]bo:[/FONT][/COLOR] [LIST] [*][FONT=Verdana]napisałam, "[COLOR=black][FONT=Verdana][I]Zgodnie z opinią znanego publicysty i filologa - w kynologii......", a więc [/I][/FONT][/COLOR]powołałam się na opinie, która REALNIE ISTNIEJE, [/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana]na co posiadam dowód materialny,[/FONT][/COLOR] [*][FONT=Verdana]nigdy nie twierdziłam, że słowa „Kopieren” i Kupieren” w j.niemieckim oznaczają to samo,[/FONT] [*][FONT=Verdana]nie przedstawiłaś żadnego dowodu na to, że polskie „kopiować” pochodzi od niemieckiego „Kupieren”, napisałaś wręcz cytuję: [I]„nie wiem dlaczego Polacy błędnie wymawiają „kopiowanie”, [/I]a to jest TYLKO zwykłe założenie.[/FONT][/LIST][COLOR=black][FONT=Verdana]Moim zdaniem rzecz jest zupełnie w czym innym. To co teraz, po zmianie wzorców ras psów na komplety, jest zwykłym „obcinaniem”, w czasach starych wzorców ras, które wskazywały na obcięty ogon wg pewnego modelu /wzoru/ mogło być nazywane „kopiowaniem – do wzorca”. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]„Kopiowanie” w j.polskim od dawna i powszechnie jest używane w kynologii. Takie proste założenie, które przyjęłaś, że jest to błąd naszej nacji - bez przeprowadzenia jakiegokolwiek dowodu – jest mocno ryzykowne.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]To w czym się rzekomo pomyliłam? [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Ale dzięki za podjęcie tematu. Zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. [/FONT][/COLOR] Quote
Recommended Posts