Jump to content
Dogomania

LEONBERGER (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

ja sie pytam nie zlosliwie-piekny wiek ..
ale 12 lat nie miala chyba ze baza sie myli -i trzeba cos zmienic bo teraz by 12 lat konczyla.......a 6 miotow????????:shake:to ile ona miala lat jak rodzila ostatni raz???????????i nie byla kryta synem w 6 miocie bo w 2:roll:
[URL]http://www.leonberger-database.com/cgi-bin/pp_breeding.pl?id=54790[/URL]
i nie jest drwina ze smierci:shake:pytam bo nie wiem-inbred,badan niet ,a ja poczatkuje i nie wiem gdzie ty zlosliwosc widzisz???????????????:shake:

• Replies 387
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

11 i pół - przecież pisałam, że PRAWIE 12 ... a 6 miot w hodowli - A, B, C, D, E, [B]F[/B] - o to mi chodzi .. Najwyraźniej hodowca miał w tym jakiś interes i nie robił tego bezmyślnie - ja wiem o co chodzi, bo mi wszytsko wytłumaczył, ale nie będę tutaj takich rzeczy pisać, bo tłumaczy się winny. Sprawy Oazy są sprawami Oazy, więc niech nimi pozostaną, a Wy się zajmijcie swoją hodowlą, ok?
Z resztą... wielkie halo o jeden imbred. A na molosach sama kiedyś pisałaś, że po nocach sni Ci się głowa [B]Skjaergaardens Chief Of Potowatomi ... [/B]a jego rodowód się widziało? Zinbredowany na 3 suki :
-Mathoaka's Girl Running for Remrod
-Panda v. Harz
-Mathoaka's Private Collection at X-mas

I to jakoś nie wzbudza kontrowersji? Bo on tak ma, to znaczy, że było przemyślane, a Oaza tak ma i to znaczy, że nie było? Bo Oaza to Oaza, czyli w Twoim mniemaniu to to gorsze? Prosze, zajmij się swoimi psami, swoją hodowlą i nie podważaj pracy hodowcy trwającej o wiele więcej lat niż Twoja. To Tyle.

[B]Teddy[/B] - słyszałam, że już wszystko z Oazą Wschodu wyjaśnione, hodowca mówił, że super z Was ludzie :)

Pozdrawiam, Magda

Posted

[COLOR=blue][B]daga10011 i McDzik[/B] forum nie jest miejscem do kłótni. Z tego co wiem hodowla ta nie jest własnością McDzik, więc z wątpliwościami proponuję się zgłosić wprost do hodowcy:p[/COLOR]

Posted

@Mcdzik
jesteś 'wyjątkowo irytującym zwierzątkiem'
ile Ty masz lat Dziecino? 12 -15?
nie masz leona, hodowla jest jakieś 100km od Ciebie, no i wypowiadasz się
na tematy jakbyś wszystkie rozumki pozjadała, nie od dzisiaj
a jak przychodzi do konkretów- to albo 'wymiękasz' albo obrażasz:evil_lol:
'pełny profesjonalizm':eviltong:
zajmij sie Kotku swoim małym białym pieskiem :loveu:
no i oczywiście EOT na Twoje następne wypocinki

Posted

[quote name='McDzik']11 i pół - przecież pisałam, że PRAWIE 12 ... a 6 miot w hodowli - A, B, C, D, E, [B]F[/B] - o to mi chodzi .. Najwyraźniej hodowca miał w tym jakiś interes i nie robił tego bezmyślnie - ja wiem o co chodzi, bo mi wszytsko wytłumaczył, ale nie będę tutaj takich rzeczy pisać, bo tłumaczy się winny. Sprawy Oazy są sprawami Oazy, więc niech nimi pozostaną, a Wy się zajmijcie swoją hodowlą, ok?
Z resztą... wielkie halo o jeden imbred. A na molosach sama kiedyś pisałaś, że po nocach sni Ci się głowa [B]Skjaergaardens Chief Of Potowatomi ... [/B]a jego rodowód się widziało? Zinbredowany na 3 suki :
-Panda v. Harz

I to jakoś nie wzbudza kontrowersji? Bo on tak ma, to znaczy, że było przemyślane, a Oaza tak ma i to znaczy, że nie było? Bo Oaza to Oaza, czyli w Twoim mniemaniu to to gorsze? Prosze, zajmij się swoimi psami, swoją hodowlą i nie podważaj pracy hodowcy trwającej o wiele więcej lat niż Twoja. To Tyle.

[B]Teddy[/B] - słyszałam, że już wszystko z Oazą Wschodu wyjaśnione, hodowca mówił, że super z Was ludzie :)

Pozdrawiam, Magda[/QUOTE]

Tak, wyjaśniliśmy już wszystko z właścielem Oazy Wschodu i dla mnie temat jest zakończony.

Posted

[quote name='McDzik']
-Panda v. Harz

[/quote]
przeciez pisalam jak wol ze inbred na wybitne przebadane psy to inna sprawa-prosze bardzo,doloze tytuly i wyniki badan psow ktore wypisalas....
[COLOR=Red]S N Uch ITCH NORDV-95[/COLOR] Mathoaka's Girl Running for Remröd [COLOR=Red]HD/A[/COLOR]
[COLOR=Red]SUCH,NUCH,INT.CH[/COLOR] Mathoaka's Private Collection at X-mas [COLOR=Red]HD/A[/COLOR]
a Panda v.Harz zapoczatkowala wybitna i zdrowa linie....
i ja sie nie kloce,nie obrazam nikogo,nie czepiam sie bo to Oaza Wschodu-co mi do Oazy Wschodu???? ale lubie rozumiec powody jakimi kieruja sie hodowcy inbredujac,i wogole dobierajac pary hodowlane -ja poczatkuje,ucze sie i stad to pytanie a tu wielkie uniesienie ...
U Teddiego w rodowodzie to juz nie ma praktycznie zadnego wplywu ,to sa 4 pokolenia wstecz .
to by bylo na tyle,temat zakonczony;)

Posted

[quote name='Teddy']Tak, wyjaśniliśmy już wszystko z właścielem Oazy Wschodu i dla mnie temat jest zakończony.[/quote]

Dla mnie również.

[quote name='daga10011']przeciez pisalam jak wol ze inbred na wybitne przebadane psy to inna sprawa-prosze bardzo,doloze tytuly i wyniki badan psow ktore wypisalas....
[COLOR=red]S N Uch ITCH NORDV-95[/COLOR] Mathoaka's Girl Running for Remröd [COLOR=red]HD/A[/COLOR]
[COLOR=red]SUCH,NUCH,INT.CH[/COLOR] Mathoaka's Private Collection at X-mas [COLOR=red]HD/A[/COLOR]
a Panda v.Harz zapoczatkowala wybitna i zdrowa linie....
i ja sie nie kloce,nie obrazam nikogo,nie czepiam sie bo to Oaza Wschodu-co mi do Oazy Wschodu???? ale lubie rozumiec powody jakimi kieruja sie hodowcy inbredujac,i wogole dobierajac pary hodowlane -ja poczatkuje,ucze sie i stad to pytanie a tu wielkie uniesienie ...
U Teddiego w rodowodzie to juz nie ma praktycznie zadnego wplywu ,to sa 4 pokolenia wstecz .
to by bylo na tyle,temat zakonczony;)[/quote]

Dysplazja jest dziedziczna, nigdy problemów nie było, psiak cieszy się zdrowiem, a co do Fridy, to ja troche wiem o tamtej sprawie i jak to było z hodowczynią tamtej hodowli i całego miotu, ale już nie ważne. Temat zakończony, do zobaczenia w Krośnie.

[quote name='tsode']@Mcdzik
jesteś 'wyjątkowo irytującym zwierzątkiem'
ile Ty masz lat Dziecino? 12 -15?
nie masz leona, hodowla jest jakieś 100km od Ciebie, no i wypowiadasz się
na tematy jakbyś wszystkie rozumki pozjadała, nie od dzisiaj
a jak przychodzi do konkretów- to albo 'wymiękasz' albo obrażasz:evil_lol:
'pełny profesjonalizm':eviltong:
zajmij sie Kotku swoim małym białym pieskiem :loveu:
no i oczywiście EOT na Twoje następne wypocinki[/quote]

Pff, gdybym wymiękła, już dawno bym przyjęła pozycję a'la struś z głową w piasku. Po prostu nie mam prawa wypowiadać się za hodowce. Teraz 100km, ale jeszcze 2 lata temu to było moje miasto i w Oazie bywałam często. Może i teraz leona nie mam, ale z rasą jestem związana od dziecka i to, że w papierkach właścicielką nie jestem jeszcze nic nie znaczy. Lat mam 17, jesli już spisujesz moja biografię czy coś tego typu. I raczej nie zauważyłam w swoich wypowiedziać wulgazyzmów i haseł zrównujących kogoś czy czyjąś hodowle z błotem, więc troche przyhamuj ... To tyle w tej sprawie, z którą raczej nie masz nic wspólnego.

PS - kotkiem nie jestem, a piesek jest kremowy ^^

Posted

Dysplazja jest dziedziczna, nigdy problemów nie było, psiak cieszy się zdrowiem, a co do Fridy, to ja troche wiem o tamtej sprawie i jak to było z hodowczynią tamtej hodowli i całego miotu, ale już nie ważne. Temat zakończony, do zobaczenia w Krośnie.
[/quote]
masz racje-nie wazne-nie moja suka,nie moj rodowod,nie moja hodowla,przepraszam ze pytalam;)
a w Krosnie sie nie zobaczymy ,ja na krajowki juz sporadycznie bede jezdzic i to te bliskie ;)

Posted

Uprzejmie informuję, że nasza Bercia czyli Psyche Szept Weny w Łodzi klasie pośredniej zajęła I miejsce, złoty medal.

A oto link do strony z fotkami ze stawki Leonbergerów:

[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104480&page=67[/url]

i następne strony...

Posted

[quote name='daga10011']a nasza Eniula w klasie championow 1 miejsce,CWC i res CACIB .
Teddy gratulacje dla Berty,rozszalala sie dziewczyna[/QUOTE]

Gratulacje dla Eni. Nie ma na nią mocnych.

Posted

[quote name='McDzik']

Dysplazja jest dziedziczna, nigdy problemów nie było, psiak cieszy się zdrowiem,

[/quote]
a mi to spokoju nie daje -skad wiadomo ze zdrowy?????bo ja znam baucerona z HD/E ktory objawow klinicznych nie mial i dozyl bardzo sedziwego wieku ..........i znam osobiscie leona z dysplazja z E ktory skacze jak mlody pies i biega i nie wyglada jakby mu cos dolegalo ..a skoro dysplazja jest tak dziedziczna ..to nie warto sprawdzic czy matka /ojciec nie ma dysplazji???
[COLOR=Red]do moderatora-przepraszam ze tak pisze,do hodowli nic nie mam ale mc Dzik zawsze wie co sie dzieje w tej hodowli a ja jestem za badaniem kazdego molosa na dysplazje przed dopuszczeniem do hodowli,te badania sa obowiazkowe w kazdym klubie leonbergera od wielu lat i temat scisle dotyczy rasy-i wiem ze mc Dzik nie jest wlascicielem hodowli ale sie czynnie nie raz za nich wypowiada-i nalezy do rodziny i z innych wypowiedzi doskonale wie co i jak[/COLOR]

Posted

[quote name='daga10011']a mi to spokoju nie daje -skad wiadomo ze zdrowy?????bo ja znam baucerona z HD/E ktory objawow klinicznych nie mial i dozyl bardzo sedziwego wieku ..........i znam osobiscie leona z dysplazja z E ktory skacze jak mlody pies i biega i nie wyglada jakby mu cos dolegalo ..a skoro dysplazja jest tak dziedziczna ..to nie warto sprawdzic czy matka /ojciec nie ma dysplazji???
[COLOR=red]do moderatora-przepraszam ze tak pisze,do hodowli nic nie mam ale mc Dzik zawsze wie co sie dzieje w tej hodowli a ja jestem za badaniem kazdego molosa na dysplazje przed dopuszczeniem do hodowli,te badania sa obowiazkowe w kazdym klubie leonbergera od wielu lat i temat scisle dotyczy rasy-i wiem ze mc Dzik nie jest wlascicielem hodowli ale sie czynnie nie raz za nich wypowiada-i nalezy do rodziny i z innych wypowiedzi doskonale wie co i jak[/COLOR][/quote]

[B][I][COLOR=blue]Ja również jestem za badaniem wszystkich molosów które mają być dopuszczone do hodowli . To jedyna szansa żeby pozbyć się problemu dysplazji. No, może nie pozbyć, ale go w dużym stopniu ograniczyć.[/COLOR][/I][/B]

[B][I][COLOR=#0000ff]Pozdrawiam:)[/COLOR][/I][/B]

Posted

[quote name='daga10011']a mi to spokoju nie daje -skad wiadomo ze zdrowy?????bo ja znam baucerona z HD/E ktory objawow klinicznych nie mial i dozyl bardzo sedziwego wieku ..........i znam osobiscie leona z dysplazja z E ktory skacze jak mlody pies i biega i nie wyglada jakby mu cos dolegalo ..a skoro dysplazja jest tak dziedziczna ..to nie warto sprawdzic czy matka /ojciec nie ma dysplazji???
[COLOR=red]do moderatora-przepraszam ze tak pisze,do hodowli nic nie mam ale mc Dzik zawsze wie co sie dzieje w tej hodowli a ja jestem za badaniem kazdego molosa na dysplazje przed dopuszczeniem do hodowli,te badania sa obowiazkowe w kazdym klubie leonbergera od wielu lat i temat scisle dotyczy rasy-i wiem ze mc Dzik nie jest wlascicielem hodowli ale sie czynnie nie raz za nich wypowiada-i nalezy do rodziny i z innych wypowiedzi doskonale wie co i jak[/COLOR][/quote]

Przepraszam, że tak póżno, ale dogomania mi nie chodziła kilka dni.
W sumie to to wszystko sobie przemyślałam i coś w tym jest, co mówisz.
Mimo, że nie jestem właścicielką hodowli, to postaram się jakoś zaapelować o te badania co do Nelli i Diany (co do Sindi już chyba nie ma sensu z pewnych powodów hodowlanych). Może rzeczywiście czasem lepiej wiedzieć? Nic nie obiecuje, ale moge hodowcy tylko doradzić. Za to w pełni jestem odpowiedzialna za swojego tybetana i choć wiem, że jego przodkowie byli badani na oczy (z powodu krótkiej kufy u tej rasy) i wszyscy mają oczy wolne (mam w domu kopie wszystkich dokumentów z badaniami przodków!) to przy zakupie psa i tak sobie powiedziałam, że te badania lepiej zrobić.

Posted

MC Dzik-i juz Cie lubie -o to mi chodzilo:multi:.wiem ze nie Ty za to odpowiadasz ,ale sam fakt ze rozumiesz a w swojej rasie robisz co powinno sie robic:multi:

Posted

Żeby było wszystko jasne..ja również jestem za robieniem badań. Moja Berta również ma je już zrobione ale chcę przypomnieć, że od strony formalnej w Polsce nie obowiązku robienia badań na dysplazję i żaden hodowca, który nie ma zrobionych badań nie może byc z tego powodu w jakikolwiek sposób dyskryminowany lub piętnowany chociażby na forum.

Posted

I nie pochwaliles sie wynikiem???
Nikt tu nikogo nie dyskryminuje ,ale nie bez powodu we wszystkich krajach gdzie istnieja kluby leonbergera przeswietlenia sa obowiazkowe aby pies/suka byly dopuszczone do hodowli.....

Posted

[quote name='daga10011']MC Dzik-i [B]juz[/B] Cie lubie -o to mi chodzilo:multi:.wiem ze nie Ty za to odpowiadasz ,ale sam fakt ze rozumiesz a w swojej rasie robisz co powinno sie robic:multi:[/quote]

Acha, thx za szczerość xD
No ja już tam zrobie co w mojej mocy :) Misja rozpoczęła się wczoraj. A ile mogą kosztować takie badania?

Posted

[quote name='Teddy']Żeby było wszystko jasne..ja również jestem za robieniem badań. Moja Berta również ma je już zrobione ale chcę przypomnieć, że od strony formalnej w Polsce nie obowiązku robienia badań na dysplazję i żaden hodowca, który nie ma zrobionych badań nie może byc z tego powodu w jakikolwiek sposób dyskryminowany lub piętnowany chociażby na forum.[/quote]
pozwol ze wkleje co piszesz na swojej stronie
"
[COLOR=#005800][FONT=&quot]Zgodnie z przepisami FCI w Polsce nie ma obowiązkowych badań w kierunku dysplazji ale dobrowolne ich zrobienie świadczy o dbałości o jakość hodowli. Z tego właśnie powodu, Berta po skończeniu osiemnastu miesięcy zostanie poddana badaniom rentgenowskim w celu wykluczenia dysplazji."[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='daga10011']jaki jest wynik???????????[/QUOTE]

Zdjęcia są w trakcie opisywania ale ja juz je oglądałem i wynik będzie "wolny od dysplazji", oficjalny wynik bedzie za kilka dni.
A czemu pytasz? Chcesz może pokryć Bertę Balootem?

Posted

[quote name='daga10011']pozwol ze wkleje co piszesz na swojej stronie
"
[COLOR=#005800][FONT=&quot]Zgodnie z przepisami FCI w Polsce nie ma obowiązkowych badań w kierunku dysplazji ale dobrowolne ich zrobienie świadczy o dbałości o jakość hodowli. Z tego właśnie powodu, Berta po skończeniu osiemnastu miesięcy zostanie poddana badaniom rentgenowskim w celu wykluczenia dysplazji."[/FONT][/COLOR][/QUOTE]

A nie bardzo rozumiem.. jaką widzisz sprzeczność pomiedzy tekstem ze strony mojej hodowli a treścia cytowanego posta?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...