Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

znam ten bol bo ja zanim wszystko sprawdze to potrafie baaaardzo duzo razy zmieniac zdanie.teraz jesli chodzi o top to zdecydowanie dux cuatro flores,ken elzmundungsraum ,esko van pavora[jest w blue iris]......no jest pare naprawde dobrych psow.pakros zrobil piekne testy,pokazal klase.ale do duxa mu i tak daleko[jelsi rozmawiamy o czubie].:razz: .bardzo dobry jest zeckel.do zampa nie mam zaufania-to wypracowany pies,quenn mnie zawiodl kiepskim chwytem...moze jest premeczony bo widzialam z nim inne filmy...:roll: a w tym roku na bszs oczka przecieralam z rozczarowania.
no coz na bsp tylko jeden pies dostal doskonala.reszta bdb.uzytki tez nie blysnely w sumie zbytnio w swojej dziedzinie;) .
bardzo podobala mi sie praca treningowa kilku psow ktore rozpatruje do krycia na przyszly sezon;) :cool1: .jesli nie uslysze czegos ze zrodel ze tak powiem nieoficjalnych to bede zadowolona.:p

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Czasem na testach psychicznych jest tak mocne napięcie właściciela ,że bywa iż pies potrafi źle się zachować ,ale dobry ,mocny psychicznie powinien bez problemu zaliczyć ,moze mniej widowiskowo ,ale jednak.
Do tej pory Sawa miała 2 razy szczeniaczki i kryłam najpierw Polo z Peletonu Skorpiona - IPO 2 .Polo bardzo mi pasował pochodzeniem i ma świetny charakter. Następne krycie było moim importem z najlepszej Zwycięzkiej hodowli w niemczech synem ORBIT v Tronie i HOLLY v.Fichtenschlag.Z Sawą był mały problem ,bo nie dochodziło do zwarcia przy kryciu .Dopiero z Randalem jak mogły podominować i miały czas na zabawę ,to krycie przebiegło bez problemu (same się pokryły ,bez trzymania).Zawsze staram się dobrać psa z idealnymi stawami i super psychiką ,choć Sawa jest pod względem temperamentu i pasji idealna.
Bardzo bym chciała pokryć ją u niemców ,ale ciągle coś jest nie tak ,albo mi się pies nie podoba ,albo nie ma idealnych stawów ,albo psychicznie nie tak. Jak już mam decyzję podjętą ,to się okazuje ,że nie mogę kryć tym psem ,bo ma limit wyczerpany i nawet jak dzwoni się rok wcześniej ,to niemcy proszą o telefon jak suka dostanie cieczki ,a jak dostanie i dzwonimy ,to okazuje się że już nie ma wolnych kryć.

Posted

A w Polsce oprocz Polo nie ma psa z idealnymi stawami i super psychika + pochodzeniem, czy jest/sa ale dla Ciebie nie pasuja do skojarzenia z Sawa? Jak sie rozwinely te dwa mioty?

Posted

Po Polo jest fajny piesek - Balto Satysfakcja ,ale po Reutel ,zostawiłam sobie suczkę ,taką ślicznotkę ,z kolorem i super temperament ,ale niestety im starsza ,tym bardziej włos porastał i wyszła długowłosa (taka na pograniczu) Ja nie bawię się z trymowanie i z bulem serca ,ale suczkę sprzedałam .reszta szczeniąt jest w super rękach ,ale nie wystawiają .Oczywiście są szkolone i co do psychiki po Sawie ,to jestem zachwycona .Wszystkie świrki do pracy .Nie łatwo o kogoś ,kto chce wystawiać i szkolić ,ale czasem dla mnie istotniejsze jest to ,jak pies będzie miał u ludzi niż to czy będzie wystawiany.

Posted

Rozwija się dobrze pod wzgledem zdrowotnym i psychicznym .Na wystawy nie trafi ani jeden szczeniak ,bo poszły do super ludzi ,ale nie wystawców .Szkoda ,bo jak na razie nic po tym psie nie mogę zaprezentować.Mam nadzieje na suczkę ,ale po URSIE i Reutelu(Randal) ,bo była szkolona i będzie przygotowywana do wystaw.Bardzo ładna suka po Randalu w młodym wieku po pierwszej cieczce dostała zapalenia ,a mądrzy weterynarze leczyli ją na ropomacicze i wiem ,że coś popaprali .Myślę ,że właściciele odpuścili sobie wszystkie sprawy zwiazane z tą suką ,a tylko dbają o jej zdrowie ,nawet nadgorliwie ,bo suka już jest OK.Bardzo ciężko jest przekonać ludzi do biegania z psem przy rowerku i na spacerki ,bo już na szkolenie nie było by czasu.Często jest tak ,że ktoś kupuje sukę dla siebie i twierdzi ,że nie będzie wystawiał ,a potem łapie bakcyla i zaczyna jeździć po wystawach.Jeśli trafi się ,że suka wyrośnie na wystawową ,to super ,ale jak nie ,to obciach na wystawach.Miałam już parę przypadków ,że kupowali szczeniaczka na wystawy ,a potem okazywało się ,że ,a to nie mają czasu ,a to pies nie przygotowany do wystawy i nic na to nie można poradzić ,bo przecież to ich pies ,a obiecanki cacanki.

Posted

suczka znajomej ma ciagle biegunki:( mala ma juz 11 miesiecy no imeczy to ja jak i jej Pancie.... robione byly rozne badania, ktore nic nie wykazaly.. zmieniane karmy.. mze cos poradzicie?

Posted

Lamblia i zniszczone kosmki jelitowe dają takie biegunki .Oczywiście jeśli inne przyczyny wykluczone.Może być też uczulony na jakiś składnik w jedzeniu i wtedy są luźne kupy .
Postaraj się nie zmieniać przez jakiś czas jedzenia ,dając mu to po czym nie ma biegunki .Potem dieta eliminacyjna i może wtedy dojdziesz co mu jest.

Posted

shado ma kompletnie rozwalone jelita.delikatnie mowiac.z biegunkami [co 20 minut,silny bol,koopa w plynie i sluz]walczylam ze 4 miechy,do pol roku byly nawroty.ale stosujac sie do wytycznych weta wyszlismy z tego i teraz jest spokoj,moze jesc surowe miecho i pic mleczko:evil_lol: .
ja bym zrobila badania na lamblie.jakby bylo dobrze to trza znalezc karme :cool3: .shado je karme z dodatkami.wprawdzie juz nic sie nie dzieje ale .....jakos tak troche sie boje :oops: .

Posted

U Borysa tez byly ciagle biegunki ale skonczyly sie jak przeszedł z gotowanego na suche (z suchym tez trzeba bylo troche poeksperymentowac :cool3: )
Teraz biegunki dopadają go jedynie po chlańsku wody z Ajaxem (tudzież innymi chemikaliami :cool1: ) albo hmmm...wody z sedesu :roll: :flaming:

Posted

pomijajac hd,ed i oczki?:evil_lol:
psom do 9 roku zycia-usg co 2 lata robie,jama brzuszna i te klimaty.badania krwi sukom przed cieczka w kotrej beda kryte czyli co rok.po 9 roku zycia usg co rok, badania krwi co rok.chyba ze z psem cos nie tak.ekg dochodzi do tego w razie co.ale generalnie to wedlug potrzeb.robie jeszcze pozim hormonow tj.estrogenow i progesteronu zeby miec wynik zdrowego psa-jakby sie cos dzialo to wtedy mam do czego porownywac.:roll: .genrealnie badania robie hurtem.nie jestem zwolennikiem robienia badan psu czesto jesli wszystko jest ok.w kazdym razie moje psy sa lepiej przebadane niz ja.:oops:

Posted

[quote name='ayshe']pomijajac hd,ed i oczki?:evil_lol:
[/quote]

a jasniej?

moj tez jest lepiej przebadany niz ja i napewno przez jego rok zycia mial wiecej wizyt u lekarza niz ja w swoim zyciu

a od 3 dni mi drapie sie i nie wiem czemu :niewiem:

Posted

dysplazja przod i tyl no i oczeta.znaczy siem.
moze sie chlopak przebialczyl tym hicrociem:cool3: .kapal sie gdzies?kapalas go?zmienialas suplementacje?ile on juz czasu idzie na hicrocu?bo jak powyzej 2 tygodni to to nie karma.a ja juz nie pamietam:oops: .moze liniec zaczal na zime?a moze i to najprawdopodobniej trza mu cynku dorzucic:roll: :lol:

Posted

a co z oczami? robilismy dokladne badanie oczu jak mial z 4-5 miesiecy (nie pamietam dokladnie - ale ma zapisane) co dokladnie zoczami?

nie kapal sie i nic innego dziwnego tez nie.
hicorca je od [B]25[/B] [B]wrzesnia[/B]. przez pierwszy tydzien z canvitem blue. dostaje tez arthron - od malego non stop, mikrosan - od 2-3 tygodni, scanomune - od 2-3 tygodni. wczesniej czyli do 25.09 byl od malego na proformance lbp + atrhron i nigdy nic wiecej. zadnych proszkow,suplementow, nic. codziennie mala porcja galaretki tez od dziecka. i chyba tyle. a jeszcze kiedys jak mial z 9 miesiecy do mu przez miesiac dawalam hokamix.
moze to za duzo teraz na raz ma wszystkiego ?
moze i linieje trochu, ale nie szalenczo... ale sie drapie :niewiem:

Posted

[quote name='BeataG']Edytka, a z Tobą wszystko OK? :evil_lol: 25.10 będzie za 12 dni. :cool3:[/quote]

:evil_lol: kurna ... chyba nie za dobrze :placz: od 25.09

Posted

Ja standardowo robie hd przed 5 miesiacem i potem po skonczeniu 18. Co pol roku EKG oraz badanie krwii, morfologia i biochemia (mocznik, kreatynina, enzymy watrobowe, glukoza). Od 6 roku usg prostaty.

Posted

hd-3miesieczne gluty dla mojej info o stawach miotow,potem7-9miesiac dla rokowania bardziej sensownego i 2 lata na papier.ed robilam w tym roku wszystkim pierwszy raz:oops: ,optigenu dla onkow nie ma ale przebadane maja oczka tez pierwszy raz w tym roku,z tymze to jest badanie teoretycznie powtarzane co rok ale przyjazd weta z niemiec kupe szmalu mnie kosztowal i bede badac co 2 lata.:-( .w polsce eddiii to do garncarza trzeba.dopuszczajac suke do hodowli poza tym robie jej ekg i trzustke.w razie co zebym nie miala moralniaka ze cos nie tak.mam lekkie zboczeni[lekkie:evil_lol: akurat]na punkcie suki hodowlanej i tego co ma soba reprezentowac .bez badan i minimalnego schh3 to nie ma przebacz.musi miec tez aport nie "wytluczony"i pelny chwyt.poza tym mam zajoba na punkcie zachowania instynktu zaganiania wiec hgh jest bardzo wazne.to zaganianie stada to cecha rasowa i wazne by ja zachowac.ale to juz OT:oops: .zdrowie jest zdecydowanie bardzo wazne.psy dopuszczne do hodowli to elita rasy.