kasiek. Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 [B]Namierzyli nielegalne schronisko. Psy pozamykane w skrzyniach[/B] Odkryli nielegalne schronisko Straż dla zwierząt odkryła nielegalne schronisko w Klembowie pod Warszawą. Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami w skandalicznych warunkach przetrzymywało tam około 200 psów. Żyły w małych klatkach, czarnych skrzyniach i sklepowych wózkach. To, co odkryli funkcjonariusze straży dla zwierząt przeszło ich najśmielsze oczekiwania. - Jestem przerażony. Po prostu chce mi się płakać – nie krył nerwów jeden ze strażników, Mateusz Janda. [B]Zwierzęta w skrzyniach i wózkach sklepowych [/B] Jestem przerażony. Po prostu chce mi się płakać Mateusz Janda ze straży dla zwierząt W sumie w schronisku Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami było blisko 200 psów. Przetrzymywano je w dramatycznych warunkach. Niektóre zamknięte w klatkach, które były tak małe, że znajdujące się w nich zwierzęta nie były się w stanie nawet wyprostować. W stodole inspektorzy znaleźli psy pozamykane w czarnych skrzyniach. Dla niektórych budy były zrobione z wózków sklepowych. Za schroniskiem inspektorzy straży dla zwierząt znaleźli wykopany dół i mogli się tylko domyślać co w nim jest. – Może służył do zakopywania odchodów. Może były w nim zakopywane także martwe zwierzęta – nie wykluczają. [B]Nie czuje się winna [/B] [URL="http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/28415,1645624,0,1,straz_miejska_ciezko_zlapac_psa_na_goracym_uczynku,wiadomosc.html"][/URL] Podczas interwencji na miejscu pojawiła się sekretarz stowarzyszenia, które prowadzi schronisko. Reagowała bardzo nerwowo na obecność kamery. Na nic zdały się prośby strażników o wyjaśnienia i o dokumenty potwierdzające legalność schroniska. Stwierdziła, że w całej sprawie problemu nie widzi. Uznała, że zwierzęta mają się dobrze. [B]Nielegalne schronisko [/B] Wizyta w urzędzie gminy Klembów, w której znajduje się schronisko potwierdziła, że działało ono nielegalnie. - Nie mają żadnej zgody od nas jeśli chodzi o prowadzenie obiektu – potwierdza wójt gminy, Kazimierz Rakowski. Jak się okazuje, schronisko miało podpisane umowy z kilkoma gminami na odławianie psów. Między innymi z Ząbkami i Wołominem. Za każdego psa schronisko dostawało pieniądze. Jednak nikt nie sprawdzał, gdzie trafiają zwierzęta. [B]Sprawa trafi do sądu [/B] We wtorek straż dla zwierząt wystąpi z wnioskiem o zgodę na odebranie zwierząt. Funkcjonariusze już zastanawiają się, gdzie je teraz umieścić. Sprawa trafi również do sądu. [IMG]http://m.onet.pl/_m/e9d72132af69982e02a894f878fb2605,34,1.jpg[/IMG] W takich warunkach trzymali zwierzęta - fot. TVN Warszawa [IMG]http://m.onet.pl/_m/96c510a21ce60bf638612e7f423d032f,34,1.jpg[/IMG] Sprawa trafi do sądu - fot. TVN Warszawa [IMG]http://m.onet.pl/_m/bff3b1e01e031836f1e12f067ed240fb,34,1.jpg[/IMG] 200 zwierzętom trzeba poszukwać nowego domu - fot. TVN Warszawa Interwencja byla w maju 2010 ,ale zwierzaki nadal tam są!
koosiek Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 ? Klembów ma wątek na dogo, ma wolontariuszy... Z tego co wiem warunki nie są idealne, ale mordownia to nie jest... A Pan Janda sam ma sporo za uszami. EDIT: wątek klembowski - [url]http://www.dogomania.pl/threads/123513[/url]
kasiek. Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 koosiek ,a Ty czytałaś to co jest napisane i fotki obejrzalaś ,jak psy w skrzyniach zamkniete siedzą i co to jest ok? Ze jest watek na dogo nie wiedziałam ,wiem tylko ,ze nadal ono funkcjonuje i jest okropnie z tego co slyszalam.
malvaaa Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 A byłaś tam? Widzialaś? Rozmawiałaś z ludzmi ktorzy tam jezdza i staraja sie zeby adopcji bylo wiecej, zeby psiaki wychodzily na spacer itd.? Czy tylko 'słyszałaś'? W jakim schronisku jest ok? W żadnym. pozdrawiam
kasiek. Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 Powiedziałam ,ze nie byłam i nie widziałam tylko słyszałam,Ale w maju była interwencja z telewizją to chyba prawda jest film nakręcony [URL="http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1656721,0,,namierzyli_nielegalne_schronisko__psy_pozamykane_w_skrzyniach,wiadomosc.html"][/URL] [URL="http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1656721,0,,namierzyli_nielegalne_schronisko__psy_pozamykane_w_skrzyniach,wiadomosc.html"][/URL][URL]http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1656721,0,,namierzyli_nielegalne_schronisko__psy_pozamykane_w_skrzyniach,wiadomosc.html[/URL] link do artykułu Opinia kogoś kto byl Schronisko w Klembowie cytat" Witam serdecznie. Byłem niedawno w "azylu" dla zwierząt w podwarszawskim Klembowie. (schronisko to nie chlubi się dobrą opinią) To co tam zastałem jest nie do opisania... Zwierzęta są pozamykane w tak ciasnych klatkach, że niektóre z tych biednych psów nie mogą się w pełni wyprostować. Klatki poustawiane jedna na drugiej, że psy załatwiają swoje potrzeby pod siebie, albo nawet na "kolegów" z klatki pod spodem. Wszystko pozamykane w ciemnych pomieszczeniach (barakach i stodole). Sam nic z tym nie dam rady zrobić, ale gdybyśmy zebrali się większą grupą, to może władze w końcu coś by z tym zrobiły? Chętnych do podjęcia jakiejś akcji/inicjatywy zapraszam do zgłaszania chęci i gotowości przez Gumtree. Pozdrawiam."
kasiek. Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 opinia osób z dogo ,które były i widziały "warunki psiaki mają makabryczne:angryy: to schronisko powinno być juz dawno temu zamknięte.... " "Wczoraj go widziałam na żywo !! Śliczny :loveu: Szkoda tylko, że te psy w takich warunkach :placz:" marzec 2011 Adopcje to jedno ,a warunki w jakich sa psy i dlaczego tam nadal sa skoro schron nielegalne?
koosiek Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 A mnie się wydaje, że napisałam tak: [quote]Z tego co wiem warunki nie są idealne, ale mordownia to nie jest...[/quote]Powodem takich warunków jest przepełnienie, tak jak w wielu, wielu schroniskach... Owszem, nie powinno tak być, ale co zrobić z tymi psami? Pousypiać? Ten sam problem ma Paluch, Falenica i każde inne schronisko, które przyjmuje psy ponad swoje możliwości. A to, ze schronisko nielegalne... Nie pierwsze, nie ostatnie. Psi Anioł też nie działa legalnie, ale jakoś nie słychać głosów, że powinno się go zlikwidować (oprócz frajerów z "apartamentowca" za płotem). Może najlepiej niech wypowiedzą się osoby, które tam bywają regularnie i znają sytuacje z własnej obserwacji, a nie z artykułów pod dyktando pana Jandy...
kasiek. Posted March 18, 2011 Author Posted March 18, 2011 [quote name='koosiek']A mnie się wydaje, że napisałam tak: Psi Anioł też nie działa legalnie, ale jakoś nie słychać głosów, że powinno się go zlikwidować (oprócz frajerów z "apartamentowca" za płotem). Może najlepiej niech wypowiedzą się osoby, które tam bywają regularnie i znają sytuacje z własnej obserwacji, a nie z artykułów pod dyktando pana Jandy...[/QUOTE] koosiek przytoczyłam opinie osób ,ktore tam były ,osoby z dogo i nie są to pochwały,artykuł jest z maja 2010 i jest nakręcony film ,wszystko jedno czyja to byla interwencja i pod czyje dyktando zdjęcia są prawdziwe to chyba jest jasne .Ja nie wiem czy ta osoba ,ktora tam byla i opisała swoje wrażenia pisze pod dyktando p.Jandy ,a Ty to wiesz tak? Co do schronu w Falenicy sprawa była juz wielokrotnie wyjaśniana ,ale jeszcze raz zapytam i wpiszę tu odpowiedź
ulka 1108 Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 zaczynam się ostatnio zastanawiać jak wchodzę na Dogo czy takie rzeczy dzieją się naprawdę czy ja śnię, a jeśli organizacje dla zwierząt prowadzą mordownie to komu wogóle wierzyć, tylko tak dalej a przestanę wierzyć w pomoc na dogo
koosiek Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 [quote name='kasiek.']koosiek przytoczyłam opinie osób ,ktore tam były ,osoby z dogo i nie są to pochwały,artykuł jest z maja 2010 i jest nakręcony film ,wszystko jedno czyja to byla interwencja i pod czyje dyktando zdjęcia są prawdziwe to chyba jest jasne .Ja nie wiem czy ta osoba ,ktora tam byla i opisała swoje wrażenia pisze pod dyktando p.Jandy ,a Ty to wiesz tak? Co do schronu w Falenicy sprawa była juz wielokrotnie wyjaśniana ,ale jeszcze raz zapytam i wpiszę tu odpowiedź[/QUOTE] Ale moje posty to też nie są pochwały :p
kasiek. Posted March 19, 2011 Author Posted March 19, 2011 W odpowiedzi na apel sprawa zostala przekazana do "TVN Uwaga" - zobaczymy czy zostaną podjęte jakieś kroki Opinia osoby która była w Klembowie "Byłem tym bardziej zdumiony, że tyle czasu już minęło i nic się nie zmieniło. Zwierzaki są trzymane małych, ciasnych "dudkach" w których ledwo mogą się poruszać. Te co widziałem, są zamknięte w ciemnym baraku, w klatkach jakich opisałem. Na zewnątrz - dla większych psów - są zwykłe budy, zakratowane, że zwierzęta nie mogą się ruszać." Jesli ktoś był w Klembowie i ma inną opinię ,niech się wypowie.
Aleksa. Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 [quote name='kasiek.']opinia osób z dogo ,które były i widziały "warunki psiaki mają makabryczne:angryy: to schronisko powinno być juz dawno temu zamknięte.... " "Wczoraj go widziałam na żywo !! Śliczny :loveu: Szkoda tylko, że te psy w takich warunkach :placz:" marzec 2011 Adopcje to jedno ,a warunki w jakich sa psy i dlaczego tam nadal sa skoro schron nielegalne?[/QUOTE] Druga wypowiedź jest moja ! byłam tam w ostatnią niedzielę.. nie zmieniło się na lepsze.. chociaż szczeniaki mają troszkę lepsze warunki niż miały.. postawili dwa blaszane garaże ..są tam szczeniaki nadal w klatkach,ale maja najlepsze warunki w całym tym schronisku,a byłam ostatnio w każdym miejscu tego schroniska,bo szukaliśmy psiaka do adopcji
malagos Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Ale gdzie są osoby, które jeżdza do Klembowa, pomagaja?
kasiek. Posted March 19, 2011 Author Posted March 19, 2011 [quote name='malagos']Ale gdzie są osoby, które jeżdza do Klembowa, pomagaja?[/QUOTE] Są osoby ,które pomagają wolontariusze w Klembowie ,pomagają też w adopcjach i w schronie.Ale ja pytania nie rozumiem.
malagos Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Tzn, gdzie jest watek Klembowa i psów do adopcji?
kasiek. Posted March 19, 2011 Author Posted March 19, 2011 wątek klembowski [URL="http://www.dogomania.pl/threads/123513"]http://www.dogomania.pl/threads/123513[/URL]
Merys Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Ale to jakies bledne kolo, wolontariuszki beda pomagac w oddaniu tych zwierzat, a wlasciciele tego "interesu" na nowo beda lapac inne. To jakis koszmar.
koosiek Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 [quote name='kasiek.'] Jesli ktoś był w Klembowie i ma inną opinię ,niech się wypowie.[/QUOTE] Nie można mieć innej opinii, bo tak tam jest... Ale jeszcze raz spytam, co innego można zrobić z tymi wszystkimi psami? Pousypiać?
Merys Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 [quote name='koosiek']Nie można mieć innej opinii, bo tak tam jest... Ale jeszcze raz spytam, co innego można zrobić z tymi wszystkimi psami? Pousypiać?[/QUOTE] Po pierwsze, gmina musi przestac placic tym ludziom za "wylawianie" tych psow. Po drugie, o tym co sie dzieje z psami powinna decydowac gmina, a nie prywatni ludzie. Po trzecie, wolontariusze powinni porozdawac te psy ludziom. Zrobic jakas akcje. Nie orientuje sie ile tych psow tam jest i rozumiem, ze nie da sie wszystkim od razu znalezc domu ale jesli sie tego nie zrobi, to psi los sie nie zmieni. Skoro sprawa sie juz ruszyla, mozna poprosic media o wsparcie tak jak bylo z Celestynowem. Mozna poinformowac slawnych ludzi i prosic ich o naglosnienie sprawy. Po to, zeby przekonywali ludzi do brania tych zwierzakow, zeby to "schronisko" przestalo istniec. Mozna rowniez oskarzyc wlascicieli o zaniedbanie i trzymanie zwierzat w zlych warunkach.
malvaaa Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Ludzie tak funkcjonuja schroniska w Polsce, to jest smutne i koszmarne, ja tez tego nie popieram ale Klembow nie jest jedynym schroniskiem ktore trzyma psy w malych klatkach. Pokazcie mi schronisko nie przepelnione, gdzie psiaki maja duzy wybieg i sa po 2 czy 3 w boksach. No moze poza Wrocławskim, w ktorym jest podobno dobrze.(nie byłam) W Klembowie psy sa wypuszczane na spacery, maja regularnie posilki, nikt ich nie bije, jezdza do weterynarza, suki sa sterylizowane itp. Wladze gminy obiecaly wybudowac nowe schronisko ale jakos od paru lat nikt go nie widzial, wiec gdzie maja sie podziewac te biedne psy?
koosiek Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Po pierwsze - a jaki gmina ma w tym interes? Cudów nie ma, gminy psy nie obchodzą. Po drugie- patrz wyżej. Po trzecie - porozdawać? Może tak jak w Konstancinie, wywieźć na giełdę w Słomczynie - tam psy rozchodzą się jak świeże bułeczki... Poogłaszaj te psy, zobaczysz, jaki będzie wielki odzew o kundle ze schroniska... Co do Celestynowa - wiesz, jak tam teraz jest? Zamkniecie schroniska oznacza całe stada bezdomnych psów, koczujących pod bramą, z którymi nie ma co zrobić... Bo gminy psy nie obchodzą.
Merys Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Jakby kazdy z gory zakladal, ze to i tamto sie nie uda, to po co w ogole cos robic? Niech sie dalej mecza w tych skrzyniach i wozkach sklepowych. Na placenie za "znikanie" psow bylo gmine stac wiec teraz niech wypija piwo jakie nawarzyli. Gdyby ich nie dofinansowywali, nie byloby czegos takiego. Odnosnie Celestynowa, to pretensje nalezy kierowac w strone lekarza ktory wydal to rozporzadzenie.
koosiek Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Merys, ale jest link do wątku, zobacz, jak to nikt nic nie robi :roll: A to, co gminy powinny i to, co gminy robią, to dwie różne rzeczy.
Merys Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 [quote name='koosiek']Merys, ale jest link do wątku, zobacz, jak to nikt nic nie robi :roll: A to, co gminy powinny i to, co gminy robią, to dwie różne rzeczy.[/QUOTE] Ale do czego sie odnioslas w tym momencie? Gdzie ja napisalam, ze nikt nic nie robi? Znegowalas wszystkie moje propozycje, moze masz lepsze?
koosiek Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 A masz jakieś realne propozycje? Tak, sugerujesz, że nikt nic nie robi.
Recommended Posts