Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a jak sprawa wygląda z czipowaniem? trzeba przecież przy czipowaniu podać adres właściciela. Co w wypadku gdy parę szczeniaków z miotu nie ma jeszcze rezerwacji/nowych właścicieli? Dowozi się je potem, w momencie jak już będzie nowy właściciel? ;>

Posted

[FONT=CentSchbookPL-Roman]h)[/FONT][B][I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]poddać szczenięta znakowaniu (tatuowaniu lub czipowaniu). Hodowcy daje się możliwość wyboru[/FONT][/I][/B]
[B][I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]znakowania szczeniąt, jednak decyzja musi dotyczyć całego miotu (cały miot tatuowany lub czipowany).[/FONT][/I][/B]
[B][I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]Przeglądowi miotu poddaje się szczenięta już oznakowane.
[/FONT][/I][/B] [I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]Mikroczipy muszą spełniać normy ISO 11784 lub załącznika A do normy ISO 11785. Numery chipów[/FONT][/I]
[I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]muszą być naniesione na metryki i zarejestrowane w Oddziale ZKwP, a następnie przekazywane do[/FONT][/I]
[I][FONT=Swis721PL-BoldItalic]Zarządu Głównego ZKwP do centralnej bazy chipów.[/FONT][/I]

Posted

[FONT=Verdana][SIZE=2]Też jestem ciekawa jak to w praktyce będzie wyglądać. Jak po zaczipowaniu będą identyfikowane poszczególne szczenięta podczas przeglądu – osoba przeprowadzająca przegląd będzie mieć czytnik?[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Judit']a jak sprawa wygląda z czipowaniem? trzeba przecież przy czipowaniu podać adres właściciela. Co w wypadku gdy parę szczeniaków z miotu nie ma jeszcze rezerwacji/nowych właścicieli? Dowozi się je potem, w momencie jak już będzie nowy właściciel? ;>[/QUOTE]
Będzie pewnie tak jak dotychczas tylko masz wybór albo chip albo tatuaż, u mnie na przeglądzie tatuuje wet wiec pewnie jak wybierzesz chip będzie chipował tylko cena będzie wyższa za każdego psa bo cena chipa to od 50-130 zł zależy od miejscowości i lecznicy.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Izoldas'][FONT=Verdana][SIZE=2]Też jestem ciekawa jak to w praktyce będzie wyglądać. Jak po zaczipowaniu będą identyfikowane poszczególne szczenięta podczas przeglądu – osoba przeprowadzająca przegląd będzie mieć czytnik?[/SIZE][/FONT][/QUOTE]

Tak, w związkach są czytniki więc nie będzie najmniejszego problemu z identyfikacją szczenięcia przy przeglądzie. Gorzej z rozpoznaniem szczeniat przy wydawaniu : którego z którą metryką wydać hahaha

Posted

Jak się ma stado identycznie umaszczonych maluchów to o pomyłkę nie trudno. Po co hodowcy wiążą kolorowe wstążeczki? Bo w niektórych przypadkach naprawdę ciężko rozróżnić.

Posted

oj ja nie wiem, mi wstążeczki nie są potrzebne:)
bywało że miałam w miocie 7 yorków, czy 10 labradorów, i wszystkie odróżniałam po szczególikach.
jak się przy takich maluchach siedzi non stop przez tydzień, a potem ma się z nimi do czynienia przez co najmniej 2 miesiące, to da radę odróżnić.
matka bliźniaki swoje też odróżni:)

Posted

ja tam swoim czarnuchom nie wiązałam wstążek - dokładnie jak piszesz - po szczegółach sie rozpoznaje bez problemu :)
ale zakup czytnika chipów to też dobry pomysł - hodowca powinien posiadać - tak samo jak na wystawach powinni sprawdzać psy z tatoo czy z czytnikiem - obyło by sie bez wielu niepotrzebnych pomówień o podstawianie psów.