Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 705
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Allu nie wiem czemu irytowało cię moje pytanie o miesięczne wydatki na doga, bo ja się spotkałam wiele razy z sytuacją, że dog został oddany lub porzucony ze względu na na to, iż właściciele nie byli w stanie wykładać już pieniędzy na jedzenie dla niego. A laby są powszechnie znane ze swojego niepohamowanego apetytu na dosłownie wszystko. Słyszałam też opinię, że dog to taki średni koń i jego utrzymanie nie mniej kosztuje właścicieli, dlatego pytałam.

Posted

Tak pięknie piszecie o dogach, że i ja musiałam się odezwać..;) Na mnie - nerwusa, raptusa - po tych słowach zszedł błogi spokój i łaskawiej spojrzałam na mojego psa.. tak bardziej z przymrużeniem oka..czasem potrzeba takich słów, by człowiek znalazł w sobie ukojenie i spokój..:)
A co do wielkości zjadanych porcji..utarło się, że duży pies je dużo, a wielkopies je mega dużo, co oczywiście nie zawsze jest zgodne z prawdą..Myślę, że takie pytanie wynika z ciekawości, poza tym warto sobie je zadać gdy się rozważa zakup psa i gdy się kalkuluje koszty utrzymania..bo duży pies, to raczej spore koszty.;)

Posted

[quote name='Aimez_moi']Oj tam....labki......:).... moj co prawda moze jesc zawsze i wszedzie ale znam tez szczuple.....[/QUOTE]

a ja znam takiego, który po ostatnich świętach wyczyścił stół nawet z oliwek nadziewanych papryczką w zalewie octowej :D

Posted

Dogi sa tak bardzo wrazliwe?
Ja takze bardzo sie ciesze, ze moge "byc" na watku......:):) dowiedzialam sie juz wielu rzeczy o dogach....a mam w planach dowiedziec sie wiecej....jezeli oczywiscie pozwolicie.....
I faktycznie jest cos takiego, ze inaczej sie patrzy na swojego psiaka u boku.......

Posted

[quote name='Aimez_moi'][B]Dogi sa tak bardzo wrazliwe?[/B]
Ja takze bardzo sie ciesze, ze moge "byc" na watku......:):) dowiedzialam sie juz wielu rzeczy o dogach....a mam w planach dowiedziec sie wiecej....jezeli oczywiscie pozwolicie.....
I faktycznie jest cos takiego, ze inaczej sie patrzy na swojego psiaka u boku.......[/QUOTE]

Nie jestem pewna o co chodzi z wrażliwością :)

Posted

Wieprzowiny to według mnie nie powinien jeść żaden pies, nie tylko dog ;)
Tak, dogi są bardzo często wrażliwcami. Często zaradzają się alergie pokarmowe, co w okresie szybkiego wzrostu jest dość poważną sprawą i może prowadzić do poważnych wad rozwojowych. Co do urazów to ciężko powiedzieć, ale podejrzewam że nie są jakimś dużo większym magnesem na nieszczęścia niż każdy inny pies. Na pewno trzeba uważać na typowe dla rasy niebezpieczeństwa jak skręt żołądka, kardiomiopatia i inne choroby serca, choroby układu kostnego i stawów. A jeżeli chodzi o doże kubraczki, to ja wyznaję zasadę, że zdrowy pies ich nie potrzebuje podczas spacerów, co nie znaczy, że godom dobrze posłuży 4 godzinne siedzienie na dworze w 20 stopniowym mrozie (no ale w takich warunkach to nawet kubrak nie pomoże). W każdym razie nadmierne upały i mrozy dogom nie służą, ale nie służą także innym zwierzętom i ludziom, więc nie wiem czy to specyfika rasy ;) Zapraszam na forum molosowe lub dogowe w celu uzyskania dokładniejszych informacji o tej rasie, a także o problemach z nią związanych, bo dog to nie tylko 80kg miłości, czasami niestety to 80kg zębów, ADHD i nieokiełznanej agresji.

Posted

Dziewczyny proszę o opinię, najpierw obejrzyjcie zdjęcia. Ostrzegam Alla może tego nie przeżyć!
[url]http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,9156496,Szkielety_psow__ale__w_stanie_zadowalajacym_.html[/url]

Guest monia3a
Posted

Przed przeczytaniem obejrzyjcie koniecznie zdjęcia! Dokładnie oddają to co widziayśmy na zywo:(

Posted

[quote name='Aimez_moi']Pytalam o to czy dogi sa wrazliwe na urazy, skoki temperatur, jedzenie?
Alla kiedys pisala, ze nie powinny jesc wieprzowiny.....[/QUOTE]

Myślę, że nie tylko dogi nie powinny jeść wieprzowiny. Inne psiaki również- nawet dla ludzi wieprzowina nie jest zdrowym mięsem :/ Mój 12-letni boksiu od paru lat jest na gotowanym. Dostaje głównie drób (wiem, że też nie najzdrowszy ze wzgl. na pakowane w nie hormony) i wołowinę. Po wieprzowinie ma problemy z żołądkiem.

A co do ilości zjadanego żarełka... Miałam kiedyś nowofunlanda- prawdziwego olbrzyma- blisko 80kg wagi. Ludzie się mnie pytali ile "wiader dziennie żre". A on na śniadanko zjadał porcję suchej karmy- ok. 400-500 gr, a na obiadek wołowinkę z ryżem i warzywami. I to nie były ogromne porcje...[B][/B][COLOR=red][/COLOR]

Posted

[quote name='kaszanka']Allu nie wiem czemu irytowało cię moje pytanie o miesięczne wydatki na doga, bo ja się spotkałam wiele razy z sytuacją, że dog został oddany lub porzucony ze względu na na to, iż właściciele nie byli w stanie wykładać już pieniędzy na jedzenie dla niego. A laby są powszechnie znane ze swojego niepohamowanego apetytu na dosłownie wszystko. Słyszałam też opinię, że dog to taki średni koń i jego utrzymanie nie mniej kosztuje właścicieli, dlatego pytałam.[/QUOTE]

Wiesz czemu? Bo nikt nikogo nie pyta, ile kosztuje utrzymanie dziecka, a kosztuje znacznie więcej niż utrzymanie doga.

Posted

[quote name='MiliVanili']Nachwaliłam, nacieszyłam się, pan zabrał na dwór i wrócili z dziurą w łapie wielkości 5zł, nie wiem czy nie trzeba będzie szyć, bo wygląda na bardzo głęboką :([/QUOTE]

O jej! Biedny Nadirek!!! Moje Słoneczko! Olu! Szyć trzeba, jak głęboka, jak płytka, choć duża, wystarczy oczyścić i założyć opatrunek, albo pilnować, żeby nie lizał.

Posted

[quote name='jaanna019']Dziewczyny proszę o opinię, najpierw obejrzyjcie zdjęcia. Ostrzegam Alla może tego nie przeżyć!
[url]http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,9156496,Szkielety_psow__ale__w_stanie_zadowalajacym_.html[/url][/QUOTE]

Straszne. Mam nadzieję, że dadzą radę odebrać te psy...

Posted

[quote name='jaanna019']Dziewczyny proszę o opinię, najpierw obejrzyjcie zdjęcia. Ostrzegam Alla może tego nie przeżyć!
[url]http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,9156496,Szkielety_psow__ale__w_stanie_zadowalajacym_.html[/url][/QUOTE]

Przeżyłam - jak mogę pomóc!!!!!!!!!!!

Guest monia3a
Posted

My też mamy nadzieję, że damy radę zabrać te psy ....

[URL]http://www.tvp.pl/bialystok/informacje/obiektyw/wideo/23022011-godz-1830/4021582[/URL] reportaż w 7 minucie

Posted

[quote name='monia3a']My też mamy nadzieję, że damy radę zabrać te psy ....

[URL]http://www.tvp.pl/bialystok/informacje/obiektyw/wideo/23022011-godz-1830/4021582[/URL] reportaż w 7 minucie[/QUOTE]

Oboje są w fatalnym stanie. Wiele czasu im nie zostało. Nawet jutro już mogą nie żyć...

Posted

No i właśnie o to chodzi, że 2 weterynarzy stwierdziło że to stan dostateczny, kondycja dobra. Na tej opinii oprze się burmistrz przy wydawaniu decyzji o odebraniu psów, już wiemy że wyda negatywną czyli psy są w stanie dobrym nie ma podstaw do odebrania. Prosimy o pisanie emaili do UM Bielsk Podlaski oraz do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Bielsku Podlaskim i do Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku z protestami i opiniami na temat tych opinii i stanu psów. Na smaczek powiem wam, że powiatowy weterynarz stwierdził, że to psy w typie charta i mają tak wyglądać.

Posted

Wysłałam do UM w Bieslsku Podlaskim mail następujęcej treści:
[FONT=Arial][SIZE=2]W Bielsku Podlaskim głodzi się psy i to za zgodą lekarzy weterynarii. Wie już o tym cała Polska! Czy wie o tym Urząd? Czy zrobił cokolwiek, by pomóc tym dwóm biednym stworzeniom?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Na jednej z posesji Waszego miasta żyją dwa psy, które wyglądają jak szkielety. Ich stan jest tragiczny. Jeśli czegoś w tej sprawie nie zrobicie, one umrą z głodu w ciągu kilku dni. Waga doga niemieckiego samca to ok. 80 kg, suni 65 kg. Psy z tej posesji ważą o połowę mniej. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Czy chcecie, by Wasze miasto zasłynęło tym, że głodzi się w nim psy? Zachęcacie do promocji Bielska Podlaskiego, czy tak go chcecie promować?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Alla Chrzanowska, [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Adres mailowy to: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] <[EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]> [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Mail do Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] <[EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]> [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Tekst możecie skopiować, zmienić, poprawić, tylko nie zostawcie tych psów bez pomocy[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Tam wysłałam mail o następującej treści:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]W Bielsku Podlaskim głodzi się psy i to za zgodą lekarzy weterynarii. Wie już o tym cała Polska! Czy wie o tym Wojewódzki Urząd Weterynarii? Czy zrobił cokolwiek, by pomóc tym dwóm biednym stworzeniom?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Na jednej z posesji w Bielsku Podlaskim żyją dwa psy, które wyglądają jak szkielety. Ich stan jest tragiczny. Jeśli czegoś w tej sprawie nie zrobicie, one umrą z głodu w ciągu kilku dni. Waga doga niemieckiego samca to ok. 80 kg, suni 65 kg. Psy z tej posesji ważą o połowę mniej. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Co w tej sprawie robi Wojewódzki Inspektorat Weterynarii? Co zrobił, by pomóc tym dwóm stworzeniom? Czy zareaguje dopiero wtedy, jak sprawę nagłośni TVN24?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Alla Chrzanowska, [/SIZE][/FONT]
[/SIZE][/FONT]