Tehya Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Witam Chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy o hodowli "Karnovanda". Może trochę historii, tradycja, ilośc psów. No i w jakiej cenie są szczenięta. Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdr. Tehya Quote
efra-husky Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 stronka hodowli [URL="http://www.karnovandakennels.com/intro/intro.html"]http://www.karnovandakennels.com/intro/intro.html[/URL] Quote
HUSKYTEAM Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Z "Babcią" z Karnovandy dogadać się może każdy. Jest miła i odbiera około 500 maili dziennie z zapytaniami o psy - oczywiście najlepsze, wystawowe i po symbolicznej cenie ;-) Jeżeli decydujesz się kupic od niej psa, to jest tak, jak w latach 80-tych kupowało się Skodę. - Dzień dobry, chcę kupić Skodę - Nie ma problemu. Płaci Pan teraz 3000 dolców. Kolor biały, 4 drzwiowa, odbiór za pół roku. Tu masz podobnie... ;-) Generalnie nie chcę zniechęcać, ale przez telefon/mail niewiele da sie załatwić jeżeli powaznie myślisz o zakupie dobrego psa. Pzdr Quote
Tehya Posted August 30, 2006 Author Posted August 30, 2006 Dzięki za odpowiedzi. No tak, podejrzewam że takiego psa ciężko nabyć. Już teraz dowiaduję sie co i jak, za parę lat może się uda:-( Quote
Miśka Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 ostatnio funkcjonowala cena wywolawcza dwoch tysiow zielonych plus koszty transportu ;-) Quote
---------- Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 To zeszli z ceny...? Bo jeszcze dwa lata temu byly 3 tysie + transport :) Quote
Miśka Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 a to nie wiem :-) ja jak pisalam, dosc dawno juz, to dostalam reply z kwota wlasnie dwojki i trzech zer Quote
chicken Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 A ile kosztuje transport z wielkiego swiata? Quote
piotrjan Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 [quote name='Miśka']to dostalam reply z kwota wlasnie dwojki i trzech zer[/quote] bo wyczuli , że pies u Ciebie nie zginie ;) Quote
---------- Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Nie no fakt... po mnie od razu bylo widac, ze zakatuje, zamecze, zmarnuje... dobrze ze o dwa zera wiecej mi nie dopisali... :smhair2: :diabloti: Quote
dachenoceras Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Bo te za dwójkę i trzy zera to a nalepką Made in China. Quote
Miśka Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 [quote name='ReiMar']Nie no fakt... po mnie od razu bylo widac, ze zakatuje, zamecze, zmarnuje... dobrze ze o dwa zera wiecej mi nie dopisali... :smhair2: :diabloti:[/quote] ReiMar... jakby Ci to powiedziec..... :diabloti: ;-) Quote
---------- Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 [quote name='Miśka']ReiMar... jakby Ci to powiedziec..... :diabloti: ;-)[/QUOTE] Nic nie musisz mowic... przeciez sama doskonale wiem jak jest... :shithappens: Quote
sh_maniak Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 [quote name='chicken']A ile kosztuje transport z wielkiego swiata?[/quote] ok 700-800$ Quote
Gosia & c.o. Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 To bardzo optytmistyczna wersja :) Z reguły trzeba liczyć sie z tym że cena psa x 2 = całkowita cena łącznie z transportem (oczywiście wszystko zależy od wielkości psa i linii lotniczych) Quote
chicken Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)?? Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake: Quote
zpr Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 [quote name='chicken']Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)?? Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake:[/quote] To jeszcze mało widziałaś! :shake: Quote
chicken Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Nom napewno malo... :eviltong: Wytlumaczcie wiec mi czym sie roznia... Lub chociaz fotki :p Quote
Bajon Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='chicken']Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)?? Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake:[/quote] Można kupić psa w Europie po rodzicach z Karnovandy.Są hodowle które hodują psy w typie karnovandowych. Quote
HUSKYTEAM Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [QUOTE]Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)?? Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem...[/QUOTE] To ja się przyłączam do zapytania, bo też mnie to zastanawiało zawsze. Dodam, że argumenty "psy USA są z innej ligi" albo "tu nie ma co porównywać" jakoś mnie nie przekonują do końca :-). BTW, Husky pochodzi z Azji z tego co się orientuję. Amerykanie po prostu zaimportowali jakieś tam kilkaset egzemplarzy do wyścigów rozgrywających się na Alasce, coś koło 100 lat temu, no i tak zostało ;-) Quote
Cyraneczka Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='chicken']Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)?? Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake:[/quote] Jak dla mnie to... są gorsze od Europejskich i w wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti: Husky to pies średni w każdym szczególe (tak mówi wzorzec). Natomiast wiele amerykańskich hodowli poszło w kierunku dużego, mocnego i ciężkiego psa, który nijak nie przypomina dawnych husky. Niewiele hodowli amerykańskich utrzymuje lżejszy typ wystawowy. W Europie natomiast tendencja do uśredniania husky jest bardzo widoczna. Chociaz mamy w Europie sporo psów importowanych zza oceanu, to jednak odnoszę wrażenie, że importy są raczej przemyślane i nikt nie sprowadza tych czołgów, które sa modne w tej chwili w stanach. Quote
Bajon Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='Cyraneczka']Jak dla mnie to... są gorsze od Europejskich i w wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti: Husky to pies średni w każdym szczególe (tak mówi wzorzec). Natomiast wiele amerykańskich hodowli poszło w kierunku dużego, mocnego i ciężkiego psa, który nijak nie przypomina dawnych husky. Niewiele hodowli amerykańskich utrzymuje lżejszy typ wystawowy. W Europie natomiast tendencja do uśredniania husky jest bardzo widoczna. Chociaz mamy w Europie sporo psów importowanych zza oceanu, to jednak odnoszę wrażenie, że importy są raczej przemyślane i nikt nie sprowadza tych czołgów, które sa modne w tej chwili w stanach.[/quote] Chyba nie tylko w Stanach,słyszałam już określenia że hodowane teraz u nas husky przypominają młode malamuty. Wzorzec przecież jasno mówi że ciężka budowa jest wadą zresztą zbyt lekka również.Przegięcia w każdą stronę są błędem hodowców. Jak dla mnie ,jest to moje zdanie Karnovanda nie hoduje psów ciężkich w typie. Wiadomo są w psach z tej hodowli wady, ale które psy ich nie mają. Ale podziwiam to że można hodować psy tyle lat zachowując przy tym "swój" rozpoznawalny wszędzie typ psa. Pozdrawiam Quote
---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='Cyraneczka']wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti: [/QUOTE] Masz na mysli jakies konkretne linie? [quote name='HUSKYTEAM']BTW, Husky pochodzi z Azji z tego co się orientuję. Amerykanie po prostu zaimportowali jakieś tam kilkaset egzemplarzy do wyścigów rozgrywających się na Alasce, coś koło 100 lat temu, no i tak zostało[/QUOTE] Ale wzorzec, ktorego staramy sie trzymac, powstal wlasnie w USA w oparciu o te psy sprowadzone z Syberii :P Ja nie slyszalam, zeby do jakiejs europejskiej hodowli sprowadzono kiedys psa z Syberii... ale moze ktos z Was slyszal? Bo tak to wynika, ze europejskie hodowle opieraja sie wlasnie na amerykanskich liniach... Quote
bill Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [LEFT]USA jak kazdy wie kraj długi co szeroki, mozna znaleść tam wszytko rózne typy husky, dla kazdego do wyboru, te wzorcowe i te mniej wg uznania, sa linie naprawde dobre od lat preferujace jeden typ,zblizone do wzorca wg mnie cudownie sie poruszajce i kątowane, oraz jak napisano wyzej sporo jest widocznych psów cięzkich z róznymi wadami, złych w typie itd. nie mozna generalizować ze psy z USA sa takie a psy z Europy sa inne, wszytko zalezy od interpretacji wzorca, wyczucia hodowaców i zamiezenia co do wygladu hodowanych zwierzat, w USA sporo obecnie biega własnie psów cieższych mocno owłosionych, efektownych, ale wg mnie odbiegajacych od wzorca. W Europie tez mozna kupić swietnego psa. To takie moje skromne zdanie. pozdrawiam [/LEFT] Quote
ktrebor Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='ReiMar']Ja nie slyszalam, zeby do jakiejs europejskiej hodowli sprowadzono kiedys psa z Syberii... ale moze ktos z Was slyszal? Bo tak to wynika, ze europejskie hodowle opieraja sie wlasnie na amerykanskich liniach...[/quote] O to raczej trudno, w latach 30-tych i 40-tych, władze sowieckie systematycznie wybijały psy zaprzęgowe. Związane to było z jednej strony ze zmuszeniem plemion do osiadłego rybu życia a z drugiej z rozbijaniem struktur plemiennych, gdyż najbardziej okazałe zaprzęgi należały głównie do osób ważnych w plemionach. Quote
Recommended Posts