Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy o hodowli "Karnovanda". Może trochę historii, tradycja, ilośc psów. No i w jakiej cenie są szczenięta.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Pozdr.
Tehya

Posted

Z "Babcią" z Karnovandy dogadać się może każdy. Jest miła i odbiera około 500 maili dziennie z zapytaniami o psy - oczywiście najlepsze, wystawowe i po symbolicznej cenie ;-)

Jeżeli decydujesz się kupic od niej psa, to jest tak, jak w latach 80-tych kupowało się Skodę.
- Dzień dobry, chcę kupić Skodę
- Nie ma problemu. Płaci Pan teraz 3000 dolców. Kolor biały, 4 drzwiowa, odbiór za pół roku.

Tu masz podobnie... ;-) Generalnie nie chcę zniechęcać, ale przez telefon/mail niewiele da sie załatwić jeżeli powaznie myślisz o zakupie dobrego psa.

Pzdr

Posted

Dzięki za odpowiedzi.
No tak, podejrzewam że takiego psa ciężko nabyć. Już teraz dowiaduję sie co i jak, za parę lat może się uda:-(

Posted

[quote name='ReiMar']Nie no fakt... po mnie od razu bylo widac, ze zakatuje, zamecze, zmarnuje... dobrze ze o dwa zera wiecej mi nie dopisali... :smhair2: :diabloti:[/quote]

ReiMar... jakby Ci to powiedziec..... :diabloti: ;-)

Posted

Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)??
Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake:

Posted

[quote name='chicken']Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)??
Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem... :shake:[/quote]
To jeszcze mało widziałaś! :shake:

Posted

[quote name='chicken']Hmm to nei lepiej kupic psa w europie... ?? Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)??

Można kupić psa w Europie po rodzicach z Karnovandy.Są hodowle które hodują psy w typie karnovandowych.

Posted

[QUOTE]Wiem ze Husky z tamtad pochodza, ale powiedzcie czym sie roznia tamte od naszych (europejskich)??
Moze glupie pytanie ale naprawde nie wiem...[/QUOTE]

To ja się przyłączam do zapytania, bo też mnie to zastanawiało zawsze. Dodam, że argumenty "psy USA są z innej ligi" albo "tu nie ma co porównywać" jakoś mnie nie przekonują do końca :-).

BTW, Husky pochodzi z Azji z tego co się orientuję. Amerykanie po prostu zaimportowali jakieś tam kilkaset egzemplarzy do wyścigów rozgrywających się na Alasce, coś koło 100 lat temu, no i tak zostało ;-)

Posted

Jak dla mnie to... są gorsze od Europejskich i w wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti:

Husky to pies średni w każdym szczególe (tak mówi wzorzec). Natomiast wiele amerykańskich hodowli poszło w kierunku dużego, mocnego i ciężkiego psa, który nijak nie przypomina dawnych husky.
Niewiele hodowli amerykańskich utrzymuje lżejszy typ wystawowy. W Europie natomiast tendencja do uśredniania husky jest bardzo widoczna. Chociaz mamy w Europie sporo psów importowanych zza oceanu, to jednak odnoszę wrażenie, że importy są raczej przemyślane i nikt nie sprowadza tych czołgów, które sa modne w tej chwili w stanach.

Posted

[quote name='Cyraneczka']Jak dla mnie to... są gorsze od Europejskich i w wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti:

Husky to pies średni w każdym szczególe (tak mówi wzorzec). Natomiast wiele amerykańskich hodowli poszło w kierunku dużego, mocnego i ciężkiego psa, który nijak nie przypomina dawnych husky.
Niewiele hodowli amerykańskich utrzymuje lżejszy typ wystawowy. W Europie natomiast tendencja do uśredniania husky jest bardzo widoczna. Chociaz mamy w Europie sporo psów importowanych zza oceanu, to jednak odnoszę wrażenie, że importy są raczej przemyślane i nikt nie sprowadza tych czołgów, które sa modne w tej chwili w stanach.[/quote]

Chyba nie tylko w Stanach,słyszałam już określenia że hodowane teraz u nas husky przypominają młode malamuty.
Wzorzec przecież jasno mówi że ciężka budowa jest wadą zresztą zbyt lekka również.Przegięcia w każdą stronę są błędem hodowców.
Jak dla mnie ,jest to moje zdanie Karnovanda nie hoduje psów ciężkich w typie.
Wiadomo są w psach z tej hodowli wady, ale które psy ich nie mają.
Ale podziwiam to że można hodować psy tyle lat zachowując przy tym "swój" rozpoznawalny wszędzie typ psa.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='Cyraneczka']wielu przypadkach nie przypominają wzorcowych husky :diabloti:
[/QUOTE]
Masz na mysli jakies konkretne linie?

[quote name='HUSKYTEAM']BTW, Husky pochodzi z Azji z tego co się orientuję. Amerykanie po prostu zaimportowali jakieś tam kilkaset egzemplarzy do wyścigów rozgrywających się na Alasce, coś koło 100 lat temu, no i tak zostało[/QUOTE]
Ale wzorzec, ktorego staramy sie trzymac, powstal wlasnie w USA w oparciu o te psy sprowadzone z Syberii :P Ja nie slyszalam, zeby do jakiejs europejskiej hodowli sprowadzono kiedys psa z Syberii... ale moze ktos z Was slyszal? Bo tak to wynika, ze europejskie hodowle opieraja sie wlasnie na amerykanskich liniach...

Posted

[LEFT]USA jak kazdy wie kraj długi co szeroki, mozna znaleść tam wszytko rózne typy husky, dla kazdego do wyboru, te wzorcowe i te mniej wg uznania, sa linie naprawde dobre od lat preferujace jeden typ,zblizone do wzorca wg mnie cudownie sie poruszajce i kątowane, oraz jak napisano wyzej sporo jest widocznych psów cięzkich z róznymi wadami, złych w typie itd. nie mozna generalizować ze psy z USA sa takie a psy z Europy sa inne, wszytko zalezy od interpretacji wzorca, wyczucia hodowaców i zamiezenia co do wygladu hodowanych zwierzat, w USA sporo obecnie biega własnie psów cieższych mocno owłosionych, efektownych, ale wg mnie odbiegajacych od wzorca. W Europie tez mozna kupić swietnego psa. To takie moje skromne zdanie. pozdrawiam
[/LEFT]

Posted

[quote name='ReiMar']Ja nie slyszalam, zeby do jakiejs europejskiej hodowli sprowadzono kiedys psa z Syberii... ale moze ktos z Was slyszal? Bo tak to wynika, ze europejskie hodowle opieraja sie wlasnie na amerykanskich liniach...[/quote]

O to raczej trudno, w latach 30-tych i 40-tych, władze sowieckie systematycznie wybijały psy zaprzęgowe. Związane to było z jednej strony ze zmuszeniem plemion do osiadłego rybu życia a z drugiej z rozbijaniem struktur plemiennych, gdyż najbardziej okazałe zaprzęgi należały głównie do osób ważnych w plemionach.