diuna_wro Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 pies, 2-5 letni, pod opieką fundacji Akity w Potrzebie profil psychologiczny :evil_lol: lubi ludzi lubi uciekać, tzn. pokonywać płoty i mury lubi spać na łóżku toleruje koty grzecznie chodzi na smyczy historia: Barrego znalazłam na polu przy schronisku na Osobowicach. Rano zadzwoniła do mnie sąsiadka, że widzi na polu rannego psa. Wybiegłam z łózka, chwyciłam kaganiec, smycz, obroże i kabanosy. Na miejscu w krzakach ujrzałam to cudo, siedzące w przednią łapą uniesioną w górę. Na mój widok pokuśtykał w bok, utrzymywał kontakt wzrokowy. Na czworakach więc chwaląc go jakim jest dobrym i grzecznym pieskiem oraz kusząc kabanosem udało mi się go podejść. W tym momencie przybiegł do nas biegający retriver sąsiadów. Barry zainteresował się psem, a ja wykorzystałam moment dekoncentracji i chwyciłam go za kolczatkę, którą miał na sobie. Okazał się miłym psem, zjadł kabanosy, grzecznie dał sobie założyć kaganiec i zapiąć smycz. Szedł ledwo, chwiał się, mocno utykał. noga przednia była cały czas uniesiona, nie stawał na niej, tylne nogi także były bardzo słabe, co chwilę siadał i płakał. Do schroniska jest bardzo blisko, a szliśmy godzinę ... chwilami myślałam, że nie dojdzie, niestety pogotowie dla zwierząt było w terenie. W schronisku dostał wody, napił się i próbował położyć. Ból nogi był tak silny, że wył i płakał tak, że aż wszyscy się do niego zlecieli. Dostał leki, jeść i pić. Zaprowadziłam go do izolatki. Pech chciał, że nie miałam samochodu przez dwa, nie mogłam mu sama pomóc, wet w schronie wydawał mi się najszybszą pomocą, ale wiedziałam że nie może tam zostać. Napisałam email do Akit w Potrzebie i szybki wątek na dogo. Nie musiałam długo czekać, Akity w Potrzebie zareagowały natychmiast: ktoś zadzwonił, że już jedzie, ktoś inny, że daje mu dt. Szybko więc pobiegłam po niego do schroniska i już tego samego dnia Barry był u lekarza i w domu. Ma niedowagę, waży tylko 30 kg. Cierpi także na bóle reumatyczne. Ma od 2-5lat, ale zęby ma 2latka. Miał na sobie zardzewiałą, mocno za ciasną obrożę kolczatkę. Był mocno zapchlony i wyczerpany. Po paru dniach w dt Lilutosi Barry poczuł się lepiej i pokazał swoją pierwotną naturę. Wspiął się po płocie i zwiał... odnaleziony, okazał się znów ranny, tym razem na drugiej nodze pojawiła się dziura i opuchlizna. Za parę dni zostanie wykastrowany. Barry potrzebuje przede wszystkim wysokoenergetycznej karmy, jest niedożywiony. Wymaga też odpchlania, zaszczepienia, odrobaczenia, leczenia urazów i farmakologicznego wspomożenia stawów i mięśni. W tym miejscu pozwolę sobie poprosić w imieniu Barrego o wsparcie finansowe fundacji Akity w Potrzebie: NORDEA BANK POLSKA S.A IBAN PL82 1440 1387 0000 0000 1000 8875 z dopiskiem: Barry Dziękuję Lilutosi i Basi i Kacedy z AwP, za tak szybką reakcję i wsparcie. Quote
diuna_wro Posted January 14, 2011 Author Posted January 14, 2011 witamy dt Barrego:) dopiszę może w tytule? Quote
Mani2000 Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 Akita jest jedną z moich ulubionych ras a ten jest cudny co moge dla niego zrobić:bigcool: Quote
diuna_wro Posted January 16, 2011 Author Posted January 16, 2011 "kolczatkę mi zdjęli" "włączyli kaloryfer" "pojadłem, popiłem, leki dostałem, zieeeeewnę i mogę spokojnie spać" Quote
Ivluromance Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Przepiękny piesek :) Jak można mu pomuc ?? Quote
LILUtosi Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Ivluromance napisał(a):Przepiękny piesek :) Jak można mu pomuc ?? Witamy na wątku czerwonego psa pierwotnego. Można pomóc dając mu domek lub po reklamować albo wpłacić jakiś grosz na Fundację. Za wszystko bardzo dziękujemy. Quote
diuna_wro Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 LILUtosi, jak on z innymi futrami? persa podobno nie zjadł, a z suką jakąś miał kontakt? bo na facetów to wiem, że burczy Quote
LILUtosi Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Z Nikitą - suczką małą bez problemu. Latała koło niego i się miziała i nie u chapał. Nawet nie wyraził nie zadowolenia. W sumie nie do wszystkich psów warczy. Dziś z Szarikiem się obwąchali i było machanie ogonkami. Mam nadzieje że mi nie rozwali dzisiaj pokoju bo dostał bombę energetyczną. ;-) A później jeszcze dwa zastrzyki. Quote
diuna_wro Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 to dobra wiadomość! dobrze, dobrze - dokarmiaj, bo chuchro z niego Quote
Basia1244 Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 A tak sobie tego przystojniaka odwiedzę :) Quote
diuna_wro Posted January 18, 2011 Author Posted January 18, 2011 Barry:( Nikt Cię dziś nie odwiedził? a ja wysłałam zaproszenie do wszystkich przodujących galerii na grupie ras pierwotnych i szpicy. łeee Quote
LILUtosi Posted January 18, 2011 Posted January 18, 2011 Ja odwiedzam i podnoszę ...na żywo i wirtualnie. Quote
ona03 Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Cisza u Rudzielca , podniosę go chociaż :) Quote
LILUtosi Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Rudzielec ma kastrację przesuniętą na wtorek. Quote
basiaw Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Barryłko hop na górę i zacznij jeść łobuzie! Quote
diuna_wro Posted January 25, 2011 Author Posted January 25, 2011 Barry, wieść niesie, że Ci raki jajka ucięły. Prawda to? jak się czujesz chłopaku? Quote
LILUtosi Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Barry odjajcony bidulek. Zawsze je przepraszam za te zabiegi, ale mus to mus. Czuje się dobrze. Nawet zjadł sporo wieczorem, zazwyczaj psy nie mają ochoty na jedzenie tego samego dnia. Widocznie był strasznie głodny. Zjadł i poszedł spać. Jak prawdziwy facet, tylko pilota mu brakuje ;-) Quote
LILUtosi Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Barrunio domaga się spacerków i pieszczot. Strasznie kochany, łagodny psiak. Quote
ona03 Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Nikogo jeszcze nie zauroczył Rudzielec :), tak się zastanawiam dlaczego on nie dostał pilota ;) po takim zabiegu chyba się należy ;). Quote
diuna_wro Posted January 26, 2011 Author Posted January 26, 2011 po takim zabiegu facetowi to i pilot i piwo się należy. Ale tylko wtedy ;) Quote
Recommended Posts