Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy to wedłóg was dobra dieta:

dwa dni pod rząd gotowana wątróbka z gotowanymi węglowodanami i zmiana, dwa dni pod rząd gotowana wołowinka z gotowanymi węglowodanami ?
( pies waży 3 kg. karmię go tym sposobem 4 dzień i dotychczas nic mu nie było, kupka w porządku i pies zadowolony )
Zjada 2 lub 3 wątróbki ( kurze ) na dzień z dodatkami ( makaron, ryż )

Posted

Karmienie super, pamiętaj tylko, że wątroba jako śmietnik organizmu, mimo wszystko nie powinna być podstawą karmienia, dobra jest raz na jakiś czas.

Zbyt częste serwowanie wątroby może doprowadzić do wystąpienia reakcji uczuleniowych.

I mimo wszystko warto, nauczyć psa konsumowania suchego żarcia. Przyda się to, jeśli będziesz chciał(a) z nim gdzieś pojechać, lub będziesz zmuszony(a) zostawić go czasowo pod czyjąś opieką - uniknie wtedy stresu żywieniowego.

Posted

ktrebor i inni możecie polecic mi jakies mięsko dla piesa.

Jada narazie kurczczka czasami, mięsko z kości,żebrek itp , serducha , płucka.

Co jeszcze moge mu podac, żeby nie zaszkodzić??

Posted

Oferujesz mu dużą różnorodność i wydaje mi się, że jest ok (z ciekawych "podrobów" możesz mu kupić ogony wieprzowe czy też wołowe, oczyszczone flaki na wagę).

Można tylko nieco ograniczyć udział kurczaka, niestety mięso drobiowe (a właściwie żywe ptactwo) osiąglane w supermarketach i innych sklepach jest niestety potwornie faszerowane antybiotykami i hormonami, co bardziej wrażliwe psy mogą mieć problemy skórne, lub inne reakcje uczuleniowe. U suk karmionych głównie mięsem drobiowym mogą wystąpić problemy z donoszeniem ciąży.

Posted

ktrebor napisał(a):
Oferujesz mu dużą różnorodność i wydaje mi się, że jest ok (z ciekawych "podrobów" możesz mu kupić ogony wieprzowe czy też wołowe, oczyszczone flaki na wagę).

Można tylko nieco ograniczyć udział kurczaka, niestety mięso drobiowe (a właściwie żywe ptactwo) osiąglane w supermarketach i innych sklepach jest niestety potwornie faszerowane antybiotykami i hormonami, co bardziej wrażliwe psy mogą mieć problemy skórne, lub inne reakcje uczuleniowe. U suk karmionych głównie mięsem drobiowym mogą wystąpić problemy z donoszeniem ciąży.

Co do kurczaka to dostaje tylko czasami, jak np. zupa jest gotowane na jakimś udku czy cuś. ;)

Posted

tola1 napisał(a):
Czy to wedłóg was dobra dieta:

dwa dni pod rząd gotowana wątróbka z gotowanymi węglowodanami i zmiana, dwa dni pod rząd gotowana wołowinka z gotowanymi węglowodanami ?
( pies waży 3 kg. karmię go tym sposobem 4 dzień i dotychczas nic mu nie było, kupka w porządku i pies zadowolony )
Zjada 2 lub 3 wątróbki ( kurze ) na dzień z dodatkami ( makaron, ryż )

A warzyw nie dostaje?

Posted

Udało mi się kupić ostatnio (pisałam o tym już w innym wątku) mięso z sarny. Wychodzi nawet niedrogo - 12zl/kg - przy cenie wołowiny gulaszowej moim zdaniem to dobra cena za chude mięso bez kości. Było jeszcze mięso z jelenia 9zl/kg. Wobez braku dostępu do jagnięciny, czy baraniny to kusząca alternatywa wobez ciągłego podawania krowy.
U nas są strusie fermy, więc można kupić mięso i podroby strusia (drogo).
Można też dostać mrożone tuszki z królika - drogie, ale bardzo delikatne mięso.
Brojlerów już chyba w życiu nie będę dawać. Mój pies jak wąchał surowego kuraka ze sklepu, to odwracał się ze wstrętem - podejrzewam, że wyczuwał jakieś nieprzyjemne zapachy. Już lepsze są indyki. Oraz gąski i kaczusie.
Nie podawałabym wątróbki kilka razy w tygodniu. Moim zdaniem stanowczo za dużo. Jeśli mają być podroby, to lepiej dorzucić serce, żołądki, płuca, flaczki.