Murka Posted October 21, 2016 Posted October 21, 2016 Plamek znów zaczął kaszleć:( Rozmawiałam wczoraj z dr z Lublina, zdecydowanie radził podać Advocate. Póki co parę jesiennych Plamków: Quote
Murka Posted October 21, 2016 Posted October 21, 2016 Trzeba poznać nowych lokatorów:) A wezmę i ogonem zasłonię Doyka:) Quote
Pianka Posted October 22, 2016 Author Posted October 22, 2016 To pobieramy krew na morfologie i rozmaz i wyślijmy do vet diagnostyki. Jak twój wet nie będzie chciał tam wysłać to zadzwoń i daj mi go do słuchawki. Quote
agusiazet Posted October 22, 2016 Posted October 22, 2016 Powiem szczerze, nic nie rozumiem. Pies kaszle, przyczyny nie ma, a przecież jakaś musi być. Popieram pomysł Pianki o wysłaniu krwi do badań do innego gabinetu! Quote
Murka Posted October 23, 2016 Posted October 23, 2016 Ok, to badamy krew (na morfologię z rozmazem pies musi być czczo czy nie musi?). A czemu miałby wet nie chcieć wysłać? Zawsze chętnie wysyła, bo tam są dokładniejsze wyniki. Plamkowi dodatkowo dzisiaj oko jedno zaropiało:( Quote
Pianka Posted October 23, 2016 Author Posted October 23, 2016 No nie wiem czy by nie chciał czy chciał na wszelki wypadek tak napisałam, zeby zrobił to o co prosimy. Zależy mi konkretnie na tym laboratorium, ono jest w Lublinie, tam wszystko dokładnie oceniają. W zasadzie na morfologie nie musi być na czczo. To jest ważniejsze przy biochemii żeby się lipemia nie robiła w surowicy. Quote
Murka Posted October 26, 2016 Posted October 26, 2016 Dzisiaj byliśmy z Plamkiem na pobraniu krwi i już mi wet przesłał wyniki: Quote
agusiazet Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Chyba niedobrze, strasznie dużo czerwonych znaczeń:( Ktoś potrafi skomentować? Quote
Pianka Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 8 godzin temu, Murka napisał: Dzisiaj byliśmy z Plamkiem na pobraniu krwi i już mi wet przesłał wyniki: no tego się bałam ze leukocyty pójdą w góre i to fatalnie wygląda eozynofile sa w porządku, więc to raczej nie pasożyty, ale czekamy na wyniki rozmazu, może co innego znajdą Oprócz kaszlu czy Plama czuje się ok? apetyt itp? Mogłabys nagrać dłuższe nagranie tego kaszlu? Quote
agusiazet Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Co znalazłam w Internecie: Wysokie WBC czyli podwyższony poziom krwinek białych wskazuje na infekcję, stan zapalny w organizmie, na niektóre formy raka i białaczkę. U Plamy bardzo dużo przekroczona jest norma:( Wysokie MCH czyli średnia masa hemoglobiny w każdej krwince wskazuje na słabo natlenioną krew. U Plamy przekroczone odrobinę. Wysokie MCHC czyli średni odsetek hemoglobiny w każdej krwince wskazuje na za dużo hemoglobiny w każdej krwince, co skutkuje wysokim poziomem żelaza.U Plamy przekroczone odrobinę. Limfocyty mocno przekroczona norma co wskazuje na zakażenie organizmu. Za wysokie granulocyty to choroby pasożytnicze, alergie, zapalenie płuc, zapalenie jelita i zapalenie mięśni. U Plamy przekroczone trochę. Quote
andzia69 Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 weszłam tu z linku agusiazet...matko 6 lat bez domu :( a taki ładny psiak :( Quote
Pianka Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 44 minut temu, andzia69 napisał: weszłam tu z linku agusiazet...matko 6 lat bez domu :( a taki ładny psiak :( 8 lat bez domu, od 2008 roku :( Quote
andzia69 Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Teraz, Pianka napisał: 8 lat bez domu, od 2008 roku :( jeszcze gorzej :( :( ja nie wiem, czy Wy też macie takie odczucia...ale zamiast lepiej, to jest coraz gorzej :( Quote
agusiazet Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 3 minuty temu, andzia69 napisał: jeszcze gorzej :( :( ja nie wiem, czy Wy też macie takie odczucia...ale zamiast lepiej, to jest coraz gorzej :( Niestety, zdecydowanie jest źle. A na wsiach - jest wprost tragicznie:( Suczki, kotki na wsiach - prawdziwa tragedia:( I tak nie wiele można zrobić:( Quote
andzia69 Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 sorki, ze pytam (bo nie w temacie) - a ten kaszel to nie sercowy? a miał może usg? Moja Mania miała kaszel - najpierw wszyscy stawiali na problemy z sercem, a potem się okazało, ze miała guza na śledzionie (3 kg) i to uciskało wszystko - stad kaszel. wyciachane - kaszel minął. Quote
agusiazet Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Plama miał badania: rtg, morfologia, echo serca, wymaz z górnych dróg oddechowych i tyle, co ja pamiętam. Najbardziej zorientowana będzie Murka! Quote
Pianka Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 1 godzinę temu, andzia69 napisał: sorki, ze pytam (bo nie w temacie) - a ten kaszel to nie sercowy? a miał może usg? Moja Mania miała kaszel - najpierw wszyscy stawiali na problemy z sercem, a potem się okazało, ze miała guza na śledzionie (3 kg) i to uciskało wszystko - stad kaszel. wyciachane - kaszel minął. miał jak w rozmazie nic nie wyjdzie to zostaje nam bronchoskopia jeszcze Quote
Murka Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 11 godzin temu, Pianka napisał: no tego się bałam ze leukocyty pójdą w góre i to fatalnie wygląda eozynofile sa w porządku, więc to raczej nie pasożyty, ale czekamy na wyniki rozmazu, może co innego znajdą Oprócz kaszlu czy Plama czuje się ok? apetyt itp? Mogłabys nagrać dłuższe nagranie tego kaszlu? Plamek czuje się ok, jest wesoły itd. normalnie się zachowuje. Suchej karmy co prawda niewiele ubywa, ale mokre jedzenie pałaszuje i sępi, żeby dostać więcej. Postaram się nagrać kaszel, ale jest to o tyle trudne, że kaszel nie jest cały czas i nie jest ciągły (przynajmniej teraz, bo wcześniej kaszlał jednak więcej i uporczywiej). W tym momencie kaszel jest sporadyczny, są dni, że jest tego kaszlu więcej, ale od czego to zależy to nie mam pojęcia. A wyniki rozmazu to nie to co jest pod morfologią? Quote
Pianka Posted October 27, 2016 Author Posted October 27, 2016 14 minut temu, Murka napisał: A wyniki rozmazu to nie to co jest pod morfologią? nie, rozmaz to obejrzenie krwi pod mikroskopem to moze zadzwoń do weta i zapytaj czy to zrobią, czy tam na zleceniu dobrze zaznaczył Quote
Murka Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Zapytam, ale oni raczej wysyłają wszystko razem. Koszt badania to 25 zł: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/eb2cf99a3ec25df5 Quote
Murka Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 Rozmaz jest tylko taki jak wyżej. To jest pod mikroskopem. Wet mówił, że gdyby znaleźli jakieś pasożyty czy inne ciekawostki to by było zaznaczone. Jeśli nie ma , tzn, że nic nie znaleźli. Quote
Pianka Posted October 28, 2016 Author Posted October 28, 2016 ok. spodziewałam się słownego opisu badania Murka to nie pozostaje nam nic innego jak bronchoskopia, umów się gdzieś prosze Quote
Murka Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 W związku z tym, że dziś pożegnaliśmy sunię, która była u nas na BDT a chcemy podtrzymać "tradycję" wspierania psiaków z najdłuższym stażem to zdecydowaliśmy przejąć Plamkę na BDT. Koszty jego badań rosną, może jakieś leki będą potrzebne to będzie trochę łatwiej. Żeby tylko wyzdrowiał... Także od listopada dla nas tylko koszt karmy (liczymy to jako 60 zł/mies. ale na razie będę korzystała - podobnie jak w przypadku Doyka - z podarowanej karmy zebranej na ślubie, która nieprędko się skończy, więc kosztów pobytu u nas póki co nie będzie żadnych) Quote
Recommended Posts