Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To pobieramy krew na morfologie i rozmaz i wyślijmy do vet diagnostyki. Jak twój wet nie będzie chciał tam wysłać to zadzwoń i daj mi go do słuchawki.

Posted

Ok, to badamy krew (na morfologię z rozmazem pies musi być czczo czy nie musi?). A czemu miałby wet nie chcieć wysłać? Zawsze chętnie wysyła, bo tam są dokładniejsze wyniki.

Plamkowi dodatkowo dzisiaj oko jedno zaropiało:( 

Posted

No nie wiem czy by nie chciał czy chciał na wszelki wypadek tak napisałam, zeby zrobił to o co prosimy. Zależy mi konkretnie na tym laboratorium, ono jest w Lublinie, tam wszystko dokładnie oceniają.

W zasadzie na morfologie nie musi być na czczo. To jest ważniejsze przy biochemii żeby się lipemia nie robiła w surowicy.

Posted
8 godzin temu, Murka napisał:

Dzisiaj byliśmy z Plamkiem na pobraniu krwi i już mi wet przesłał wyniki:

caab16e133b11f25gen.jpg

e0bab413f7db29b2gen.jpg

no tego się bałam ze leukocyty pójdą w góre i to fatalnie wygląda

eozynofile sa w porządku, więc to raczej nie pasożyty, ale czekamy na wyniki rozmazu, może co innego znajdą

Oprócz kaszlu czy Plama czuje się ok? apetyt itp?

Mogłabys nagrać dłuższe nagranie tego kaszlu?

Posted

Co znalazłam w Internecie:

Wysokie WBC czyli podwyższony poziom krwinek białych wskazuje na infekcję, stan zapalny w organizmie, na niektóre formy raka i białaczkę. U Plamy bardzo dużo przekroczona jest norma:(

Wysokie MCH czyli średnia masa hemoglobiny w każdej krwince wskazuje na słabo natlenioną krew. U Plamy przekroczone odrobinę.

Wysokie MCHC czyli średni odsetek hemoglobiny w każdej krwince wskazuje na za dużo hemoglobiny w każdej krwince, co skutkuje wysokim poziomem żelaza.U Plamy przekroczone odrobinę.

Limfocyty mocno przekroczona norma co wskazuje na zakażenie organizmu.

Za wysokie granulocyty to choroby pasożytnicze, alergie, zapalenie płuc, zapalenie jelita i zapalenie mięśni. U Plamy przekroczone trochę.

Posted
3 minuty temu, andzia69 napisał:

jeszcze gorzej :( :( ja nie wiem, czy Wy też macie takie odczucia...ale zamiast lepiej, to jest coraz gorzej :(

Niestety, zdecydowanie jest źle. A na wsiach - jest wprost tragicznie:( Suczki, kotki na wsiach - prawdziwa tragedia:( I tak nie wiele można zrobić:(

Posted

sorki, ze pytam (bo nie w temacie) - a ten kaszel to nie sercowy? a miał może usg? Moja Mania miała kaszel - najpierw wszyscy stawiali na problemy z sercem, a potem się okazało, ze miała guza na śledzionie (3 kg) i to uciskało wszystko  - stad kaszel. wyciachane - kaszel minął.

Posted
1 godzinę temu, andzia69 napisał:

sorki, ze pytam (bo nie w temacie) - a ten kaszel to nie sercowy? a miał może usg? Moja Mania miała kaszel - najpierw wszyscy stawiali na problemy z sercem, a potem się okazało, ze miała guza na śledzionie (3 kg) i to uciskało wszystko  - stad kaszel. wyciachane - kaszel minął.

miał

jak w rozmazie nic nie wyjdzie to zostaje nam bronchoskopia jeszcze

Posted
11 godzin temu, Pianka napisał:

no tego się bałam ze leukocyty pójdą w góre i to fatalnie wygląda

eozynofile sa w porządku, więc to raczej nie pasożyty, ale czekamy na wyniki rozmazu, może co innego znajdą

Oprócz kaszlu czy Plama czuje się ok? apetyt itp?

Mogłabys nagrać dłuższe nagranie tego kaszlu?

Plamek czuje się ok, jest wesoły itd. normalnie się zachowuje. Suchej karmy co prawda niewiele ubywa, ale mokre jedzenie pałaszuje i sępi, żeby dostać więcej.

Postaram się nagrać kaszel, ale jest to o tyle trudne, że kaszel nie jest cały czas i nie jest ciągły (przynajmniej teraz, bo wcześniej kaszlał jednak więcej i uporczywiej). W tym momencie kaszel jest sporadyczny, są dni, że jest tego kaszlu więcej, ale od czego to zależy to nie mam pojęcia.

A wyniki rozmazu to nie to co jest pod morfologią?

Posted
14 minut temu, Murka napisał:

A wyniki rozmazu to nie to co jest pod morfologią?

nie, rozmaz to obejrzenie krwi pod mikroskopem

to moze zadzwoń do weta i zapytaj czy to zrobią, czy tam na zleceniu dobrze zaznaczył

Posted

Rozmaz jest tylko taki jak wyżej. To jest pod mikroskopem. Wet mówił, że gdyby znaleźli jakieś pasożyty czy inne ciekawostki to by było zaznaczone. Jeśli nie ma , tzn, że nic nie znaleźli.

Posted

W związku z tym, że dziś pożegnaliśmy sunię, która była u nas na BDT a chcemy podtrzymać "tradycję" wspierania psiaków z najdłuższym stażem to zdecydowaliśmy przejąć Plamkę na BDT. Koszty jego badań rosną, może jakieś leki będą potrzebne to będzie trochę łatwiej. Żeby tylko wyzdrowiał... Także od listopada dla nas tylko koszt karmy (liczymy to jako 60 zł/mies. ale na razie będę korzystała - podobnie jak w przypadku Doyka - z podarowanej karmy zebranej na ślubie, która nieprędko się skończy, więc kosztów pobytu u nas póki co nie będzie żadnych)