Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie na wątku Rony'ego.
Rony to młodziutki (2 letni), jamnikowaty psiak.
Uwielbia dzieci , inne psiaki i kociaki.
Jest kochany, bardzo przyjacielski, łasi się do każdego, ma ogromne zaufanie do człowieka.
Nic nie niszczy, on tylko chce kochać i być kochanym.
Dlaczego więc ten ideał psa nadal czeka na dom jako jeden ze schroniskowych, niekochanych psów?
Ot dlatego...
Rony jest niewidomy :-(
Malutki przez to znacznie gorzej radzi sobie niż inne psiaki - obija się o boks :-(
Do tego inne psy nie przepadają za nim :-(:shake:
Rony bardzo chciał by mieć swój domek, taki już na zawsze, który nigdy go nie wyrzuci.
A póki co chciałby mieć chociaż domek tymczasowy.
A oto Rony:

Pomóżmy mu, czyż on nie jest uroczy?

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Isadora7 napisał(a):
Ja też jestem. Ciesze się Niko że i Ty jesteś, jestem spokojna że będziesz czuwała nad leksią i pomożesz. Od razu mi lżej.

Witam Isadora7 ;)

Posted

dobrze ze ma juz swój watek,miałam problem z wejsciem na dogo ale juz go umiesciłam na 1 stronie wątku jamników.
Pomoge w ogłoszeniach,czy on jest juz gdizes ogłaszany?jeśli tak to prosze link do ogłoszenia,skopiuje tresc.

Posted

Witam serdecznie wszystkie Dobre Duszyczki, które przybyły do Rony'ego ;)
Czemu jest niewidomy to przyznam się ,że nie wiem, dopytam w schronisku.
Z ogłoszonkami wstrzymajmy się, bo we wt./śr. będę w schronie, wezmę małego na spacer i cyknę nowe foto :)

Posted

Jak dla mnie aktualne zdjęcia psiaka są i tak fajne;-)Od wczoraj debatujemy z facetem o Ronym.
Niedawno wzięliśmy sunię ze schroniska.Była tępiona przez wszystkie psy tylko za to,że jest prawdziwym aniołkiem-zupełnie uległym.Wzruszyła nas historia kolejnego takiego aniołka.
Niestety mimo kombinacji alpejskich;-)nie podejmiemy się na chwilę obecną opieki nad nim z powodu naszej nieustabilizowanej sytuacji mieszkaniowej:-(
W każdym razie historia tego psiaka zmobilizowała mnie do zainteresowania się tematem "życie na co dzień z psem niewidomym".
Jak będą zdjęcia to psinkę poogłaszam.

Posted

Zuzka2 napisał(a):
Jak dla mnie aktualne zdjęcia psiaka są i tak fajne;-)Od wczoraj debatujemy z facetem o Ronym.
Niedawno wzięliśmy sunię ze schroniska.Była tępiona przez wszystkie psy tylko za to,że jest prawdziwym aniołkiem-zupełnie uległym.Wzruszyła nas historia kolejnego takiego aniołka.
Niestety mimo kombinacji alpejskich;-)nie podejmiemy się na chwilę obecną opieki nad nim z powodu naszej nieustabilizowanej sytuacji mieszkaniowej:-(
W każdym razie historia tego psiaka zmobilizowała mnie do zainteresowania się tematem "życie na co dzień z psem niewidomym".
Jak będą zdjęcia to psinkę poogłaszam.

Oj, to szkoda, że nie uda Wam się go wziąć :(
Ja przyznam szczerze, że po za schroniskiem psiaka niewidomego w domu nigdy nie miałam i też bym nie wiedziała jak z nim postępować.

Posted

Mój Jurand jest ślepy, gdy był u nas jakoś nie było różnycy między nim, a moją widzącą Diną. Czasami trącił coś głową, ale zachowywał się jak normalny pies. Tyle że przez kilka pierwszych dni musiał poznać mieszkanie, później bez problemu się poruszał i nawet nie trącał niczego głową.

Posted

Z tego co czytałam,to pies niewidomy nie jest dla bałaganiarzy i do domu z małymi dziećmi,bo niezbędny jest porządek i żeby wszystko miało swoje miejsce.Przy dzieciach do 5r.ż.to raczej wg mnie niemożliwe.Poza tym takie dzieci są bardzo żywiołowe i nieobliczalne-moją sunię kilkanaście razy dziennie ratuje właśnie wzrok przed kontuzjami:roll:
Ale cieszę się,że zmienia się mentalność ludzi dot.psów niewidomych.Niedawno wyadoptowałyśmy z Buska niewidomego seniorka-kundelka.Ludzie go bardzo pokochali.
W mojej rodzinie jest pies niewidomy i niesłyszący-duży senior,ale z nim nie ma kłopotów,bo od 11lat mieszka na tym samym podwórku i ma tam swojego psa przewodnika (swojego 8letniego syna).Na podwórku tak sobie radzi,że większość ludzi z rodziny nawet nie wie,że on nie widzi;)Za to jest kochanym,oddanym psem,cały czas przy człowieku;tak wzruszająco kładzie głowę na nodze,żeby go głaskać i może tak godzinami.

Posted

No właśnie Ronemu by się bardzo bardzo przydał.Psy mu dokuczają,bo nie dość,że uległy,to jeszcze odmieniec:-(
Żal psa okropnie.Taki aniołek.
Dopytuję o przyczynę jego ślepoty,bo może da się to jakoś leczyć i wtedy psiak by miał większe szanse na adopcję.Młodziutki jest przecież.

Posted

ja mam jamnika któremu udało się uratować wzrok w jednym oczku widzi tylko w połowie jedno co wiem o niewidomych psach to że jak chodzi się po domu to trzeba patrzeć pod nogi nie zawsze schodzą z drogi i nie można i chwytać bez uprzedzenia nagle bo się wystraszy i może warknąć lub kłapnąć zębami no i trzeba uważać na spacerach nie spuszczać ze smyczy a tak nie ma różnic trzeba kochać akceptować i dać czas takiemu psu żeby się poznał z domem w którym mieszka

Posted

Miałyby być nowe fotki do ogłoszeń w środę,ale skoro nie ma to chyba na razie poogłaszam z tymi fotami.
Dla mnie najważniejsza różnica między widomymi a niewidomymi,to ta,że niewidome w domu wymagają porządku:eviltong:no i że do małych dzieci nie nadają się za bardzo,bo dzieciaki nie myślą,nie przewidują;głównie biegają,skaczą,jeżdżą jeździkami,rowerkami,ciągle roznoszą po całym domu zabawki,także te duże,z którymi pies mógłby się boleśnie zderzyć.
Dla bezdzietnych czy do domu z rozumnymi już dziećmi,brak wzroku u psa nie ma w sumie większego znaczenia-psy z reguły radzą sobie ze swoim kalectwem lepiej niż byśmy się spodziewali.

Posted

Witajcie, jestem u sąsiadki na necie, własny odzyskam dziś późnym wieczorem/jutro.
W schronisku niestety nie byłam, bo przybyło mi psa-nieplanowany tymczas....:roll: i niestety niezbyt z moim dogaduje,więc zostawienie ich samych było niemożliwe :(

• 2 weeks later...