Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiadomo ponieważ moja siostra go widziała i nawet próbowała ich namówić na jego oddanie, ale nie udało się. Właśnie siostra do nich zadzwoniła coś naściemniała i szczeniak nadal jest. Podobno ma budę ocieplaną, ale nie wiem na ile to prawda. Nie jest spuszczany z łańcucha i podobno ma ok. 4 miesięcy jednak. Dla mnie to niewiele zmienia. Pies jest na podwórku, jest brama ale jej nie zamykają. Coś jeszcze?

Posted

Wybaczcie, że się wtrącam, ale za oknem jest minus naście, jak to szczeniak to może kiepsko znosić takie mrozy.
Pisanie postów nie przybliża rozwiązania.

Nie jestem z Emira i ale jakoś mi to nie przeszkodziło w jeżdżeniu w ostatnim tygodniu z dziewczynami z Emira po wsiach na interwencję. I zapewniam, że w takich sprawach są skuteczne - jak będzie trzeba to ściągną tam policję i odbiorą psa.

Czy któraś z was zgłosiła to do EMIRa?
Jeśli nie to proszę to zrobić. Ja i tak daję znać GoniP żeby zajrzała na wątek.

Posted

Witam,
Mimo, iż nie dostałyśmy bezpośredniego zgłoszenia w tej sprawie, postanowiłyśmy zareagować i sprawdzić stan psa, o którym mowa na tym wątku. W imieniu Fundacji EMIR podjęłam dzisiaj interwencję, która miała na celu sprawdzenie warunków bytowania owego psa. W odpowiedzi na ostatni post- pies żyje i ma się dobrze. Właścicielka pokazała nam psa. Widziałam też budę która jest zabezpieczona i ocieplona. Właściciel twierdzi, że pies dostaje regularnie wodę i jedzenie. Stan psa nie wskazuje na rażące zaniedbania. Jakkolwiek każdemu z nas może nie podobać się trzymanie młodego psa na łańcuchu ( który w rzeczywistości jest elastyczną linką, pies ma na szyi obrożę, a nie łańcuch)nie mamy żadnych podstaw prawnych aby właścicielom tego zakazać. Pies nie posiadał książeczki zdrowia, dlatego właściciele zostali pouczeni i poproszeni o jak najszybszą wizytę u weterynarza.

Posted

[quote name='xxxx52']co do tych wymienionych org.prozwierzecych to moj optymizm w uratowaniu tego psiaka jest na poziomie piwnicy.[/QUOTE] Szanowna Pani Romo, znów nas Pani obraża??? Skoro Pani taka zaangażowana, to proszę zmyć makijaż, zdjąć tipsy, ubrać się w robocze ciuchy i przyjechać do Polski pokazać nam jak to się robi!

[quote name='alicja_g']Witam,
Mimo, iż nie dostałyśmy bezpośredniego zgłoszenia w tej sprawie, postanowiłyśmy zareagować i sprawdzić stan psa, o którym mowa na tym wątku. W imieniu Fundacji EMIR podjęłam dzisiaj interwencję, która miała na celu sprawdzenie warunków bytowania owego psa. W odpowiedzi na ostatni post- pies żyje i ma się dobrze. Właścicielka pokazała nam psa. Widziałam też budę która jest zabezpieczona i ocieplona. Właściciel twierdzi, że pies dostaje regularnie wodę i jedzenie. Stan psa nie wskazuje na rażące zaniedbania. Jakkolwiek każdemu z nas może nie podobać się trzymanie młodego psa na łańcuchu ( który w rzeczywistości jest elastyczną linką, pies ma na szyi obrożę, a nie łańcuch)nie mamy żadnych podstaw prawnych aby właścicielom tego zakazać. Pies nie posiadał książeczki zdrowia, dlatego właściciele zostali pouczeni i poproszeni o jak najszybszą wizytę u weterynarza.[/QUOTE]

[quote name='xxxx52']alicja-a nie mpzna bylo wypertraktowac wybudowanie kocja odpowiednio duzego?[/QUOTE] Myślę, że nasza inspektorka wyjaśniła nad wyraz wyraźnie, że niestety warunki, w których przebywa psiak są zgodne z polskim prawem i nie ma podstaw do interwencji bez względu na to, czy nas to bulwersuje, czy nie.

Posted

Rzeczywiście, czasami mimo że nam może się to nie podobać nie ma podstaw do zabrania takiego psiaka łańcuchowego. Widzę że tu jakieś porachunki jeszcze ale ciesze się że sprawa została sprawdzona.