Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 months later...
Posted

dostalam info o Polly:

[FONT=Arial]Nie mialam pozytywnych wiadomosci. [/FONT]
[FONT=Arial]Obecnie moge smialo powiedziec ze mam pozytywnego[/FONT]
[FONT=Arial]pieska.[/FONT]
[FONT=Arial]Nie wszystkie zachowania Polci sa jeszcze dobre,ale caly[/FONT]
[FONT=Arial]czas pracuje nad nia. [/FONT]
[FONT=Arial]Miala Pani racje -piesek b.trudny.[/FONT]
[FONT=Arial]Przez pewien czas zalatwiala sie w domu.[/FONT]
[FONT=Arial]Spacer z nia byl koszmarem.Na terenie po ktorym spacerujemy zlapala 2-ch robotnikow za spodnie.[/FONT]
[FONT=Arial]Na straznikow szczekala i gonila za nimi.[/FONT]
[FONT=Arial]Nie moge ja spuszczac ze smyczy bo natychmiast ucieka do domu.[/FONT]
[FONT=Arial]Nie che pic wody chyba ze przyniose jej do poslanka.[/FONT]
[FONT=Arial]Jesc w kuchni tez nie chce. W zwiazku ztym cale lato jadla na balkonie.[/FONT]
[FONT=Arial]Ma bardzo wrazliwy zoladek. Gdy cos zlapie na spacerze zaraz choruje.[/FONT]
[FONT=Arial]Ma tez slabe serduszko-szybko sie meczy.[/FONT]
[FONT=Arial]Przez 6 m-cy przybylo jej 6 kg [/FONT]
[FONT=Arial]Jest juz zaczipowana.[/FONT]
[FONT=Arial]Od m-ca gdy wolam Polcia do kuchenki,przybiega i je,[/FONT]
[FONT=Arial]ale ja musze wyjsc z kuchni.[/FONT]
[FONT=Arial]CZasami zostaje po5,6 godz sama i jest grzeczna.[/FONT]
[FONT=Arial]Na corki i wnuki jak przychodza do domu warczy iszczeka, ale po niedlugim czasie usakaja sie iobserwuje.[/FONT]
[FONT=Arial]Nie bylo mi latwo.[/FONT]
[FONT=Arial]Dla takiego pieska potrzeba duzo milosci iwyrozumilosci i ja tak postepuje. [/FONT]
[FONT=Arial]Polcia za kazdy posilek i spacer mi dziekuje.-Oblizuje moje rece.[/FONT]
[FONT=Arial]Cieszy sie jak jak wybieramy sie na spacer i spaceruje [/FONT]
[FONT=Arial]z podniesionym ogonkiem. [/FONT]
[FONT=Arial]Bardzo ladnie bawi sie z malymi pieskami.[/FONT]
[FONT=Arial]Reasumujac jest szczesliwa a ja wraz z nia.[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]Bardzo dziekuje za Polcie i serdecznie pozdrawiam.[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]

Posted

mi w sekundzie przybyło kolejne siwe pasmo ...dobrze ze chociaż tylko na chwilę ;)
Polcia trzymaj dobry fason -ty charakterna kudlatko :)pogromczynio męskich nogawek!

Posted

Noooo, Pani kilka razy napisała, że Pollka to trudny piesek, ale widać, że powalczyła o Pollke i nadal o nią walczy. To w sumie dobre wiadomości.
Wiadomo, pies z przeszłością zawsze będzie jedną wielka niewiadomą...

pzdr.

• 2 months later...
  • 3 months later...
Posted

Polciowe wieści :
..."[FONT=Arial]Serdecznie Pania witam i dziekuje za troske o los polci. [/FONT]
[FONT=Arial] Polcia jest zdrowa,wazy 15 kg,regularnie je pije i spaceruje. Ma piekna czarno-biala siersc.[/FONT]
[FONT=Arial] Jeden klopot to, ze nie moge ja spuszczac ze smyczy bo zaraz ucieka do domu. Znalazlam na to sposob. Kupilam 5-cio mb smycz. Na tej smyczy czuje sie bezpiecznie i reaguje na polecenia, wita sie z pieskami,nawet biega robiac duze okrazenia.[/FONT]
[FONT=Arial]Drugi klopot to groznie szczeka na corki i zieciow jak odwiedzaja mne w domu. Bardzo nad tym ubolewam bo zmuszona jestem zakladac jej kaganiec.[/FONT]
[FONT=Arial]Probowalam juz metody z ksiazki Zaklinacza psow ale na [/FONT]
[FONT=Arial]nia ona nie skutkuje. Moze dlatego ze za rzadko mnie odwiedzaja,pracuja studiuja ibrakuje im czasu.[/FONT]
[FONT=Arial]Natomiast gdy spotykamy sie na powietrzu nie szczeka na nich.[/FONT]
[FONT=Arial]Co do zdjec, przykro mi predko nie beda moze w wakacje.[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
no i jak pomóc Polce?może ktoś ma jakieś pomysły,ja obawiam się że przez te nie czeste odwiedziny niestety sunia może nie zmieć tak szybko zachowania do obcych...ale może się mylę....bardziej boję się co w razie jakieś nieprzeiwdzianej sytuacji bez Pani....duży stres i dla Polki i dla osoby próbującej z nią przebywać...eh,
poprosilam panią o fotkę na mms.

Posted

15 kg? To ile ona ma w kłębie? :lol: Bo moja ma 40cm i waży 11 i uważam, że to już dużo, ale to czysty mięsień, co ma regularne treningi ;)

Co do Polki jeszcze:
1. Wywalić Zaklinacza psów. Albo oddać komuś. Albo cokolwiek. Absolutnie nie stosować. Można więcej popsuć niż naprawić, jeśli ktoś nie ma dużego doświadczenia. Zwłaszcza przy niepewnym siebie i gryzącym ze strachu psie.
2. Kupić sobie poradnik szkoleniowy, który jest napisany normalnym językiem, bez pieprzenia o jakiejś energii i takich tam. Polecam zwłaszcza poradniki pani Zofii Mrzewińskiej - za nieduże pieniążki można kupić takie cienkie książeczki - a'la broszurki. Bardzo wartościowe, z konkretnymi opisami co i jak psa uczyć.

sonia, napisz mi swojego maila na PW, mam propozycję jeszcze jedną, może pani coś wyślę ciekawego, jeśli pani ma dostęp do internetu.

Posted

[quote name='evel']15 kg? To ile ona ma w kłębie? :lol: Bo moja ma 40cm i waży 11 i uważam, że to już dużo, ale to czysty mięsień, co ma regularne treningi ;)

evel -rok temu było tak:
30.04.11 nowy tekst:
Polly to ok.10m-n średnia sunia.Waży ok13 kg. Wymiary suni:wysokość w kłębie bez głowy 42-45 cm,w klatce piersiowej 50cm,długość psa bez głowy i ogona 50-55 cm

więc chyba nie jest żle ,na fotkach sprzed roku wyglądała na adekwatną wagę do wielkości -przynajmniej tak mi się zdaje ,ale nieraz fotki przerysowują wygląd ;)

dzięki że chcesz pomóc -piszę ci PW z emailem.

Posted

ULKA12 napisał(a):
Mi osobiście nic nie przychodzi do głowy oprócz dużej ilości smakołyków z rąk gosci i częstszych odwiedzin.

Mnie tez to od razuprzyszło do głowy:)

pzdr.

Posted

Pani pisala że córki nie mogą być tak często u niej ,ona wcześniej miała 18 lat psa podobnego do Polci ,córka też miała dobermana i na pewno wiedzą o smaczkach,
Podam jej jeszcze tytuły tych książek .

ale swoją drogą jak to możliwe że sunia w tak młodym wieku- była zabrana ze schronu w wieku średnio kilku miesięcy moze tak już żle reagować na ludzi,nie byla przecież w żadnym miejscu bita,nikt jej nie przeganiał "widłami",miała kontakt z ludzmi w różnym wieku u funi i Ulki,więc wychodzi na to że może taka po prostu jest?można to korygować ludzkimi zachowaniami ale nigdy z niej nie będzie przytulanki.

Posted

Zasadniczą sprawą były pierwsze 12 tygodni jej życia jak wtedy było coś zaniedbane w sprawie właściwej socjalizacji to teraz można to tylko próbować naprawić, jeśli jeszcze do tego dojdą obciążenia genetyczne to mamy takiego psa i można tylko łagodzić ewentualne skutki, nic poza tym.

Posted

Sonia, to jest brak prawidłowej socjalizacji (m.in. z ludźmi) we wczesnym szczenięctwie. Do tego pewne zaniedbania "po drodze" i efekt jak widać. U jednych psów da się nadrobić to w sporym stopniu, u innych niestety mimo wielkich wysiłków zostaje "ślad" na całe życie. Gryzienie, agresja w większości przypadków ma podłoże lękowe.

Moja suka nigdy nie będzie przytulaśna. Owszem, na moją prośbę da się dotknąć czy pogłaskać obcej osobie, ale nie sprawia jej to radości. Natomiast do "swoich" jest najcudowniejszym przytulakiem na świecie, ale zanim kogoś zaakceptuje jako "swojego" mija nieraz bardzo długi okres czasu. Ja jej nie zmuszam, bo to bez sensu, ale zachęcam do nawiązywania normalnych, zdrowych kontaktów z innymi ludźmi (i psami :lol:) a koryguję, gdy suka naprawdę przegina. Zaraz zresztą poodpisuję na PW jak będę mieć dłuższą chwilkę ;)

• 3 weeks later...
Posted

podałam Polkowej Pańci kilka pomysłów jak pomóc i wczoraj otrzymałam takie info:
...bardzo dziekuje za te cenne rady i informacje.
Prosze sie nie martwic. Polcia nikogo nie ugryzla.
Piesek jest trudny,ale dla mnie posluszny i kochany.
Poki co sobie z nia radze raz lepiej raz gorzej.
Gdy bede potrzebowala pomocy napewno o nia poprosze.
Moja komorka nie ma opcji robienia zdjec.
Serdecznie pozdrawiam i przesylam zdjecia zrobione przez corke. Te zdjecia na laweczce sa z 30.12.2011r.
Ta laweczka to jej poslanko na noc.Jak sie wyciagnie to zajmuje prawie cala.

[IMG]http://img715.imageshack.us/img715/4562/zdjcie0718.png[/IMG]

[IMG]http://img209.imageshack.us/img209/5858/zdjcie0720.png[/IMG]

Posted

też mi się to rzuciło w oczy:lol: a na tej pierwszej fotce to pewnie ziewa co nie?? :eviltong:bo nie wygląda na jakąś zafochowaną ,ma takie ku....wiki w patrzyłkach :cool1:jakby stwierdzała :no i cego ktoś zakłóca sen...

Posted (edited)

nowe fotki Polly
ale ona superowa!:multi:i chyba dostala nowe skorzane szeleczki,oczywiscie czerwone+dama jedna:roll: a w oczkach k....wiki:evil_lol:

i

Edited by sonia71
Posted

A może by tak pani zasugerować, że suka jest za gruba? To jest niebezpieczne dla jej zdrowia, i to bardzo. Chyba wszyscy wiemy, z czym się wiąże otyłość. Gruby pies nie jest psem szczęśliwym :shake: