Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

trzeba przymrużyć oko, włączyć wyobraźnię i Sami jak mini dog, tylko ogon ma zdradziecki. Która to z ciotek lubi rude Dogi?- Maryna jeśli dobrze pamiętam ;)

Posted

na dobranoc do Samiego zajrzę.
na werandzie mam półdziką kotkę, która siedzi w kartonie. otuliłam go kocami i wykładziną i wcale nie jest za ciepły w środku.

Posted

[quote name='docha']na dobranoc do Samiego zajrzę.
na werandzie mam półdziką kotkę, która siedzi w kartonie. otuliłam go kocami i wykładziną i wcale nie jest za ciepły w środku.[/QUOTE]

Wyłóż karton steropianem od razu będzie cieplej a do środka możesz włożyć sianko...

Posted

[quote name='ata']Wyłóż karton steropianem od razu będzie cieplej a do środka możesz włożyć sianko...[/QUOTE]
Raczej słomę, bo siano chłonie wilgoć. Tylko skąd ją wziąć...

Posted

Ze wsi,od chłopa.U nas koty,,stołówkowe,,mają porobione ocieplane budki,właśnie pełne słomy,chyba im tam dobrze,bo nie wyprowadzają się
Docha-dog żółty,nie rudy;-))

Posted

[quote name='Maryna']Docha-dog żółty,nie rudy;-))[/QUOTE]
Wiedziałam, tylko przy Samim tak mi wyszło. Przepraszam, to tak jak bym na konia o maści kasztanowej powiedziała rudy :oops:

Posted

a jak słomy nie ma to może kocyk jakiś ... zwierzęta zamarzają niestety :( wczoraj na fb , byla informacja że znaleźli zamarzniętego dobermana w nieocieplonej budzie :-(... gdzieś w lubelskim , ludzie to wogóle nie myślą , człowiek wyjdzie okutany we wszystko co może a i tak zimno a psa gładkowłosego zostawią w budzie i co myślą ?że nic mu nie będzie?...:shake:

Posted

to Wam opowiem historię z niedzieli ...

a moj mąż w niedziele wracał z kościoła i dzwoni do mnie, że jamnik przebiegł koło niego , taki gładziutki i malutki i biegnie i on nie wie bo szczere pole wokół ( w drodze do kościoła mamy taką łąkę dziką ) no i co ma zrobić ... to mu mówię idż za jamnikiem tyko normalnie idź żebyś go nie przestraszył ... poszedł ... jamniol dotarł do naszego osiedla , a mąż za nim , jedna ulica , druga ... dzwoni do mnie i mówi że już jest na osiedlu i mu się nie chce iść dalej bo w drugą stronę jamnik odbija , kazałam mu iść dalej ... poszedł .. gadamy przez ten telefon ... a mąż mówi nagle ... to ja już wracam ... już wzięłam oddech żeby mu nawtykać że biednego jamniczka na pastwę mrozu zostawi i że będzie miał psa na sumieniu ale zanim coś powiedziałam mąż mówi ... posłuchaj ... i słyszę " o ty łobuzie jeden , goły taki uciekłeś , ładnie to tak , a ubranko leży :-o :lol:

Posted

kocyk i poduszkę kocica ma w środku, ale dzisiaj styropian zorganizuję do wyłożenia w środku kartonu, najlepsza by była słoma, w tym roku nie zaopatrzyłam się w nią.

Mnie właśnie brakuje publicznego uświadamiania i trąbienia w mediach, aby w takie mrozy ochraniać zwierzęta. nagłaśniają w radio i telewizji o tym aby się bezdomni do schronisk wprowadzali, a o zwierzętach nie słyszałam ani razu. Kiedyś choć wzmiankowano o otwieraniu okienek piwnicznych dla kotów.

Posted

[quote name='docha']kocyk i poduszkę kocica ma w środku, ale dzisiaj styropian zorganizuję do wyłożenia w środku kartonu, najlepsza by była słoma, w tym roku nie zaopatrzyłam się w nią.

Mnie właśnie brakuje publicznego uświadamiania i trąbienia w mediach, aby w takie mrozy ochraniać zwierzęta. nagłaśniają w radio i telewizji o tym aby się bezdomni do schronisk wprowadzali, a o zwierzętach nie słyszałam ani razu. Kiedyś choć wzmiankowano o otwieraniu okienek piwnicznych dla kotów.[/QUOTE]tak , kiedyś tak było że okienka w piwnicach blokowych były pootwierane , a teraz nowy jest ... okienka zamknięte , myszy im się tylko mnożą w piwnicach, szczury biegają ale co tam , koty byłyby bezpieczne , nie mieli by problemu z gryzoniami ... polak potrafi

Posted

Takie "tekstylne" ocieplenia chyba nie są najlepsze - a przynajmniej muszą być pod stałą kontrolą i regularnie suszone - bo jak zwierzak naniesie śniegu, potem swoim ciepłem roztopi, a kocyk nasiąknie, to zrobi się z niego lodowata sztywna płachta.

Posted

[quote name='jola_li']Takie "tekstylne" ocieplenia chyba nie są najlepsze - a przynajmniej muszą być pod stałą kontrolą i regularnie suszone - bo jak zwierzak naniesie śniegu, potem swoim ciepłem roztopi, a kocyk nasiąknie, to zrobi się z niego lodowata sztywna płachta.[/QUOTE]
jest już budka kartonowa ocieplona od środka porządnym styropianem, od zewnątrz też obłożyliśmy styropianem, okryliśmy kocem, w środku wkład poduszkowy ( na razie słomy nie mam), zrobiliśmy mały otwór. Kotka wlazła i nie wychodzi z niej to chyba będzie dobrze.

Posted

[quote name='Maryna']Ze wsi,od chłopa.U nas koty,,stołówkowe,,mają porobione ocieplane budki,właśnie pełne słomy...[/QUOTE]
Maryna, a te budki są z dykty zbite?

Posted

[quote name='monika55']Sami chyba ma ciepłą budę?[/QUOTE]
na pewno ciepłą i jeszcze okutą , bo obgryza brzegi ;)
pisałyśmy wcześniej o otwieraniu okienek piwnicznych na zimę i dbaniu o zwierzęta ,i że nie mówią o tym w telewizji... dzisiaj w telewizorze usłyszałam żeby otwierać okienka i zadbać również o zwierzęta

Posted

o matko, może ktoś monitował? miałam to parę razy zrobić, ale....
coś mi o tym dzisiaj ojciec wspominał, gdy zobaczył mnie z synem przy ocieplaniu pudła kociego. takie nawoływanie powinno grzmieć w mediach non stop, przecież co drugi dziennikarz ma zwierza w domu.

Posted (edited)

a tu informacja ze stanu ocieplenia bud i profilaktyki w opiece nad psami w zimę z jamorowego forum :lol:
[QUOTE]Psy mają dopakowane słomy, dostaja gotowane a tez z rana ciepły posiłek regeneracyjny. Miesiac, półtora i bedzie cieplej. Nie mozemy sobie pozwolic na zadne choroby. Nalewka z malin na profilaktyke[/QUOTE]
w ubrankach nie chodzą , tylko bokser Ares mówi że mu zimno więc dostał bluzeczkę ;)
dzisiaj sprawdzałam moją Fiśke w temacie podszerstka .... zero ... nie ma absolutnie żadnego ... szczypiąc jej sierść , wyszczypuję jej tylko sierść , nic nie ma , mój pies nie nadaje sie na taką temperaturę ...

Edited by lilk_a
Posted

lilka, wyprzedzasz moje myśli, chciałam ci napisać abyś zajrzała na jamorowym forum do budy Samiego, czy ma świeżą słomę dorzuconą ;)
Z nalewką malinową wcale nie przesadził.
to ja idę na wiśniówkę tak dla profilaktyki :) zimno było dzisiaj.

Posted

[quote name='lilk_a']
(...)w ubrankach nie chodzą tylko bokser Ares mówi że mu zimno więc dostał bluzeczkę ;)
dzisiaj sprawdzałam moją Fiśke w temacie podszerstka .... zero ... nie ma absolutnie żadnego ... szczypiąc jej sierść , wyszczypuję jej tylko sierść , nic nie ma , mój pies nie nadaje sie na taką temperaturę ...[/QUOTE]
wyżłowate, chartowate są nagie (Dunaj zna się na chartach polskich- może coś napisze jak wstanie rano;)) ja dla Dosi jestem w trakcie zamawiania specjalnego ubranka 3-częściowego dla uchartów;) tzn.chartów. Dośka też jest nagusia, brzuch ma łysawy. Z nią mam teraz fajnie- tylko szybki sik, ale Pan Pies Orlen kudłaty- temu takie mrozy nie przeszkadzają, nawet rękawiczki ma naturalne.

Posted

[quote name='docha']wyżłowate, chartowate są nagie (Dunaj zna się na chartach polskich- może coś napisze jak wstanie rano;)) ja dla Dosi jestem w trakcie zamawiania specjalnego ubranka 3-częściowego dla uchartów;) tzn.chartów. Dośka też jest nagusia, brzuch ma łysawy. Z nią mam teraz fajnie- tylko szybki sik, ale Pan Pies Orlen kudłaty- temu takie mrozy nie przeszkadzają, nawet rękawiczki ma naturalne.[/QUOTE]
no widzisz , te gołe brzuchy mnie przerażają , nasza też golusia , cycuchy lodowate jak z dworu wraca , też najczęściej to jest tylko wypad na siku i do domu , nawet od drzwi daleko nie odchodzi
na wątku wyżła Barona , jedna z dziewczyn dała link do filmiku ze swoją wyżlicą krótkowłosą , bywają jednak krótkowłose wyżły z podszerstkiem :),
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=2DZgPGtbk3U[/URL]

Posted

[quote name='docha']Maryna, a te budki są z dykty zbite?[/QUOTE]
Drewniane,podwójne,w środku steropian-w konstrukcji takie jak psie,tylko mniejsze:-))
Ale w te mrozy koty przeniosły się w większości dobudowywaną częścią domu na strych,Słyszę jak grasują:-))