Eta_carinae Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Podpisuję się do wypowiedzi Casablanca. karola&gacek - coś myślę, że to z wtrącaniem się było skierowane do mnie - ja napisałam o tym, żeby się nie wtrącały. Ale chodziło mi o to, że skoro coś im się nie podoba, to niech dadzą spokój i się nie wtrącają, bo z tego co piszą wynika, że temat ich nie dotyczy. To tyle z mojej strony. Ja już wyłączam się z dyskusji, bo nie widzę jej sensu - każdy powiedział co miał do powiedzenia. Nie szukam powodów do nieporozumień i kłótni, no i myślę, że inne osoby również nie szukają wrogów. Zakończmy więc to i tyle. Natalia, a właśnie - z jakiej hodowli, jeżeli mogłabym spytać? Bo interesuje mnie wszystko co związane z tą rasą ;) Wiem, że marzył Ci się aussik, lub border... ale chyba nie żałujesz, że to ONek ..? Quote
Guptasek Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Dokładnie jeśli będzie inna kadra to nie pojedziemy.. Proszę bardzo rób listę osób. są osoby które decydują się na ten obóz dopiero po tym jak jest znana kadra i dlatego tak późno robimy listy. poza tym dopiero trwa 3 turnus... Ale ok bawcie się , już się nie wtrącam. :p Quote
Eta_carinae Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 To był na prawdę głupi pomysł i już po chwili jak go wymyśliłam, dotarło to do mnie - ale nie o to mi chodzi. Chodziło mi w tym wszystkim o to, że ktoś tak się doczepi i właściwie nie wiadomo o co. Tylko kwestia tolerancji. Cieszę się, że doszłyśmy do porozumienia. Quote
Estowa Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Guptasek, poszło PW :> Ej, mi się zdaje czy z dogo na czwórke z dużych psów jest tylko Esta? (ew. Fanta). Jak tak to dobrze, bo Eścioch ma wonty do wi ększych spów od siebie czasem xD [uraz jak ją nowofunland zaatakował jak miała 3miesiące -.-] A i wybaczcie, że niekoniecznie będę puszczala za często Szagiego do zabaw gdzie bawi się 3-4 średnie lub 1 duży pies. Nie ze względu, że Was nie lubię lub Waszego psa, nic z tych rzeczy. Tylko sama mam duszę na ramieniu jak Shaggy bawi się z Estą. Non stop jest ' Esta nie biegaj!' 'Podaruj sobie tę łapę.' ' Esta, nie tak szybko!' 'Esta nie tak mocno' 'Esta uspokój się!'. Taka mała schiza, wybaczcie ^^ Moja wina, że szczeniaki sheltie są kruche? :< xD Quote
Guptasek Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Estowa rozumiem Cie :) Ja ostatnio zauważyłam ,że się boję jak do Jake'a leci duży pies. z dużych psów będzie jeszcze Frania od Matiego - labradorka :loveu: Quote
Ola164 Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 A ja wróciłam ze zlotu i z obozy :loveu: Jestem mega zadowolona z wyjazdów, teraz byle do ozp4 :loveu: Quote
Eta_carinae Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 A może ktoś wie, gdzie w okolicach Gdańska lub Sopotu jest tor agility? Błagam o jakiekolwiek namiary na cokolwiek, bo już mam schizy. :placz: Nie mogę znaleźć dobrego toru, a nie będę płacić miesięcznie kilkuset złotych za sam wstęp... Quote
Keja Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Casablanka - świetne zdjęcia *.* Naprawdę wspaniałe! ;*** - ONki nie są złe ^^ Podpisuję się pod pytaniem czy rodowodowy. Dziewczyny z OZP3, jeśli któraś znajdzie zielony kliker z Karuska - to mój xD Dziś kupiłam sobie zastępczy, ale tamten głośniejszy był ;\ A jeśli chodzi o tą listę (która, jak zrozumiałam, ma powstać później, kiedy będzie wiadomo co i jak), mnie by można było od razu na nią wpisać, na turnus drugi oczywiście ;] Quote
karola&gacek Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 [quote name='Estowa']Guptasek, poszło PW :> Ej, mi się zdaje czy z dogo na czwórke z dużych psów jest tylko Esta? (ew. Fanta). Jak tak to dobrze, bo Eścioch ma wonty do wi ększych spów od siebie czasem xD [uraz jak ją nowofunland zaatakował jak miała 3miesiące -.-] A i wybaczcie, że niekoniecznie będę puszczala za często Szagiego do zabaw gdzie bawi się 3-4 średnie lub 1 duży pies. Nie ze względu, że Was nie lubię lub Waszego psa, nic z tych rzeczy. Tylko sama mam duszę na ramieniu jak Shaggy bawi się z Estą. Non stop jest ' Esta nie biegaj!' 'Podaruj sobie tę łapę.' ' Esta, nie tak szybko!' 'Esta nie tak mocno' 'Esta uspokój się!'. Taka mała schiza, wybaczcie ^^ Moja wina, że szczeniaki sheltie są kruche? :< xD[/QUOTE] Ja puszczałam Draco na zabawe zawsze do dużych psów (tak się złożyło, że właściciele mniejszych zawsze swoje zapinali na smycz). Teraz o wiele bardziej woli zabawe z labradorem niż buldożkiem fr. a zabawa z TTB to dopiero super jest! :D Weź się w garść, to sheltie nie york :diabloti: Quote
:** Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Szczerze nic nie wiem o tym psie. Ciotka się przez przypadek wygadała ( słyszałąm rozmowe z ojcem ) wiec zobaczymy. :) A nawet jezeli nie jest rodowodowy to i tak bede go kochac. ;) Quote
Eta_carinae Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 Ja tam nie pytam o rodowód, bo to nie ma znaczenia jak już pies kupiony. Pytam tylko z ciekawości z jakiej hodowli ;) Ale jak już będzie jasne, to koniecznie nas poinformuj o wszystkim. No i foty obowiązkowe ;) Quote
Casablanca Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 [quote name=':**']Szczerze nic nie wiem o tym psie. Ciotka się przez przypadek wygadała ( słyszałąm rozmowe z ojcem ) wiec zobaczymy. :) A nawet jezeli nie jest rodowodowy to i tak bede go kochac. ;)[/QUOTE] Ja też o rodowód to z ciekawości o hodowlę pytałam ;) No to czekam na fotki i relacje :) Quote
Guptasek Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 W sopocie jest klub BAT . Chociaż mi się ten klub osobiście nie nie podoba po zmianach.. W Pruszczu masz klub canissapiens ale tam jest Obility. ale naprawde watro bo chodziłam tam jeszcze gdy mieli Agility i było super :p W osowie ma być. ale nie ma i sądzę ,że szybko nie będzie .. Quote
Eta_carinae Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Guptasek - dziękuję bardzo za informacje.. a co do BAT - co konkretnie jest z tym klubem nie tak? Bo słyszałam już o nim różne opinie... Mi osobiście zależy tylko na torze - żadnych nauk i instruktorów nie oczekuję, bo lubię trenować sama i w spokoju wszystko obmyśleć po swojemu. Quote
Guptasek Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Tam takiej opcji nie ma.. Co jest nie tak ? są nowe "instruktorki" które nie ważne co potrafisz , jeśli Cie nie znają nie dadzą Cie do innej grupy niż do podstawowej... poza tym moim zdaniem nie mają one podejścia... też wole sama trenować. w Osowie ma być coś takiego.. ale babka od marca obiecuje ,że będzie tor... nawet seminarium miało być ale nie miała toru.. Quote
:** Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Moim zdaniem raczej rodowodu nie bedzie ;( ale czas pokaze. Zaczelam przacowac z lenka zeby sie conieco do ludzi przelamala jak narazie jest ok ale jeszcze atakuje facetow. Jak ma zajecie np. biegnie obok roweru czy skutera jest dobrze ale jak ide pieszo lub stoje to od razu jest wrzask. Quote
Eta_carinae Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Guptasek - to widzę, że cienko... ale jak by poznały co i jak... poza tym tak czy siak miałabym przynajmniej tor ;-) Natalia - wiesz, jeżeli jakiś pies nie ma rodowodu, to się na to źle patrzy... ale owczarki niemieckie to rasa, u której brak rodowodu jest zaletą. Przenigdy nie wzięłabym owczarka niemieckiego po championach, gdybym miała wybierać między nim, a szczenięciem z domowej pseudo! Owczarki niemieckie które osiągają najwyższe oceny na wystawach, to w rzeczywistości najgorsze psy, jakie można mieć. Ocenia się u nich obecnie sierść i kontowanie, a psychikę mają zjechaną... wiesz jaka jest różnica między wystawą ON, a wystawami innych ras? Że na ringu, gdzie są obecne same owczarki niemieckie, połowa z nich chce wygryźć drugą połowę - zauważyłaś? Ale całe szczęście nie jest to aż tak widoczne - to dość mała różnica, bo wystawiane psy są nauczone zachowywać się dość spokojne. Poza tym fajnie się patrzy na ONka na zdjęciu, lub kiedy stoi - koszmar zaczyna się, gdy przychodzi czas na ruch. Osoby, które wystawiają ONki muszą jak najszybciej wystartować, by chód początkowy tylnych łap nie rzucał się tak w oczy. Nie wiem, czy oglądałaś na zbliżeniach niektórych przedstawicieli tej rasy na wystawach - ledwo chodzą, jakby miały sparaliżowane kończyny, a do tego bardzo często krzywica i inne okropne schorzenia. Ta rasa jest zniszczona. A jak głosi wzorzec? [B]"(...)dobrze rozwinięty kłąb i łagodnie opadający grzbiet ku spadzistemu zadowi"[/B] Słyszałam gdzieś, czy czytałam, że kontowanie pomaga w kłusie... skoro to "ułatwia" psu ruch, to dlaczeog typ użytkowy wygląda zupełnie inaczej? [B][B][SIZE=2]Nigdy nie popierałam pseudohodowli i nadal jestem im przeciwna. Jednak te domowe pseudo, w których jedynym hakiem jest brak rodowodu u szczeniąt, okazują się nieraz lepsze od najwspanialszych hodowli. To przykra prawda. Ludzie dążą do ideału kosztem zwierząt i przeginają bardziej, niż wymaga tego sam wzorzec rasy.[/SIZE][/B][/B] [B]To nie kwestia popierania r=r Ja to popieram, lecz nie można przeginać. Kiedyś też były hodowle, rasowce, a psy wyglądały... jak psy. R=R jest absolutnie dobre... ale coraz częściej to hodowcy przeginają, nie związek kynologiczny. Hitler też miał w pełni rasową sukę, a nie miała żadnego kontowania. Kiedyś ludzie dążyli do poprawiania cech ras - wtedy to jeszcze było ulepszanie. Ale teraz to już jest nic innego, jak przeginanie! Nie można przeginać w żadną stronę. [/B] Ktoś napisał bardzo trafny tekst, który pozwolę sobie zacytować: "Kiedyś pies wyglądał jak pies, zachowywał się jak pies i można go było używać jak psa! Teraz wiele ras wygląda jak lalki, zachowuje się jak lalki i używać ich można jak lalki i to na dodatek porcelanowe! Albo są przesadnie ciężkie i głowa jest 2 razy większa od reszty (sheltie), albo mają obniżone podwozie, że niemal szorują hakiem o ziemię i są strasznie wąskie, tylne łapy plączą się jakby były sparaliżowane (ON, głównie amerykańskie). Gdzie są dawne psy?! Na zdjęciach! Już chyba tylko na zdjęciach!" Quote
Eta_carinae Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 Myślę, że gdyby twórca tej wspaniałej rasy zobaczył obecne karykatury jego dzieła, strzeliłby sobie w łeb. [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-5VM1NgmpTKw/Ti7PYcvMjrI/AAAAAAAAAMs/tHuiz5_f9SM/s512/Figaro%25252520Nap%252525F3r%25252520%252525282%25252529%252520kjsofijhajx.JPG[/IMG] Oba psy pochodzą z hodowli i oba są rasowe. Pierwszy jak na mój gust za masywny... ale te grube łapy i postura tworzą wygląd psa - nie wyrobu psiopodobnego Nie zrobiłby oczywiście furory na wystawie... to, co jest pod zdjęciem masywnego psa bi-colour... pozostawię bez komentarza. Tutaj piękny i szlachetny, rasowy owczarek kiedyś: [IMG]http://cdn.pedigreedatabase.com/pictures/920.jpg[/IMG] A tutaj rasowy owczarek dziś: [IMG]http://www.myguardianangel.pl/images_pliki/img/twilight.jpg[/IMG] Normalnie możnaby sobie pozjeżdżać. I na osłodę załączam bardzo intrygujący filmik, zwłaszcza od 6 minuty - Jeżeli komuś się nie chce oglądać całego. [URL]http://www.myspace.com/video/vid/44215931[/URL] "[I]Hodowla owczarków niemieckich jest hodowlą psów użytkowych, albo nie jest wcale hodowlą owczarków niemieckich.[/I]" Quote
Aleksandrossa Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 aaa... Za tydzien juz 4!! :D u mnie poszlo juz ostatnie zamowienie dla Nerka :) i pies ma (chyba) wsio :D Quote
paulaa. Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Ktoś może wie czy są jeszcze miejsca na któryś z turnusów w sierpniu ? Bo myśle, czy nie pojechać tam z moim cocerem.. Quote
paulaa. Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Fajnie tam jest ? Jakie są wasze opinie ? Bo przez miesiąc nie dam razy tych prawie 300 stron przeczytać.... ;/ Jak wyglądają domki ? I jak zajęcia ? Czego wasze psy się tam nauczyły ? I czy moge tam wziąć psa który jest dominujący, ale nie do wszystkich psów, tylko niektórych też dominującu cych z tymi co uwielbiają sie bawić jak on może szaleć do białego rana. ;) W końcu na dopiero 12 mies. I czy będą jakieś spacery do lasu gdzie będzie można puścić psiaki ? Będą miały gdzie się wylatać ? Bo mój bez tego ani rusz.. inaczej będzie mnie męczył prze całą noc, bo jak się nie wyszaleje, to nie zaśnie... ;/ Będe wdzięczna za każdą odpowiedź. ;) Pozdrawiam Quote
Eta_carinae Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Psy można spokojnie spuszczać na terenie ośrodka, jeżeli już wiadomo, że nie wchodzą w konflikty z tymi obecnymi psami i jeżeli się słuchają. Jak Ciebie i Twojego psa już poznają, to możesz go spuszczać, ale pilnować i po nim sprzątać. Jest też duże boisko, gdzie psy mają miejsce na harce ;) Jednak radziłabym przechowywać siły na agility, bo psy ciągle pracują i mają coś do zajęcia, więc każdą wolną chwilę wykorzystuje się na odpoczynek. Zawsze jakieś wyjście nad wodę, posłuszeństwo, zabawa z psami w chowanego itp., no i oczywiście agility. Quote
paulaa. Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Z wyjściami nad wode to super , bo mój ją kocha. ;) Chyba się zdecyduje, bo zapowiada się super a i tak chciałam z psiakiem zacząć przygode z agality, prze ala przeszkody w ogródku już hopsa. Mam nadzieje, że ludzie też będą fajni, ale psiarze z psiarzami raczej powinni się dogadać. ;D A w jakim wieku tam zazwyczaj osoby ? Ja mam 16.. A i jeszcze jedno pytanko ważne... noclegi są w domkach, tak ? Jest w nich lodówka, bo będzie mi bardzo potrzebna ? Quote
Recommended Posts