kasia_owczarzak Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Poniżej wstawiam zdjęcia psa mojego kolegi, który nie wie czy ma łajkę czy husky'go? Pytaliśmy weterynarzy ale wersje są podzielone( od malamuta, po haskiego i łajek). Patrząc po zdjęciach najbardziej prawdopodobna wersja to łajka zachodniosyberyjska, ale potrzebujemy spojrzenia osoby znającej się na rasach. Będziemy wdzięczni za pomoc Nica, to ta po prawej [IMG]http://realizacje.cal.pl/czina/zdjecie036.jpg[/IMG] [IMG]http://realizacje.cal.pl/czina/zdjecie040.jpg[/IMG] [IMG]http://realizacje.cal.pl/czina/zdjecie037.jpg[/IMG] [IMG]http://realizacje.cal.pl/czina/zdjecie038.jpg[/IMG] [IMG]http://realizacje.cal.pl/czina/zdjecie039.jpg[/IMG] [url]www.czina.pl[/url] Quote
Pies Pustyni Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Moim zdaniem to wlasnie lajka zachodniosyberyjska ze spora nadwaga. Quote
kasia_owczarzak Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 nie powiem ale nadwaga to drugi problem mojego kolegi ale tłumaczyć można to tym że pies jest po sterylizacji... Quote
Darianna Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Nie wszystkie suki po sterylizacji sa grube. Powiedz koledze, żeby jedzenie jej zmniejszył a zapewnił więcej ruchu, bo naprawdę spora nadwaga... To groźne dla zdrowia. Quote
kasia_owczarzak Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Może nadwaga niech pójdzie na drugi plan, tym bardziej, że ten problem jest po trochu eliminowany. Bardziej zależy mi na potwierdzeniu rasy Nicy. [url]www.czina.pl[/url] Quote
runo Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 a ma tatuaż, albo jest z hodowli bo jeśli nie to moim zdaniem to po prostu mieszaniec a nie rasowy :) pewnie husky z łajką czy coś w tym stylu Quote
kasia_owczarzak Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Z tego co wiem, to Nica trafiła do mojego kolegi mając 7 miesięcy. Jego tata przywiózł ją od jakiegoś faceta, który chciał się jej pozbyć (czysty przypadek), więc pochodzenie psa jest ciężkie do ustalenia. Tatuażu też nie ma. [url]www.czina.pl[/url] Quote
zaba14 Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 łajek w PL to chyba zbyt wiele nie ma, więc tą wersje bym wyeliminowała .. ;) jak dla mnie to mix huskiego.. Quote
Greven Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Wydaje mi się, że - jak mawia mój kolega, człowiek prosty ale konkretny - to jest "zwykły kundel". I nie ma co się obrażać ;) Pewnie, że można się dopatrywać cech konkretnych ras, ale po co? Dla zabawy? OK, czemu nie. Ale rasowy pies, to pies z udokumentowanym pochodzeniem. W innym wypadku to zgadywanka. Pozgadywać można - faktycznie suka ma cechy łajki, ale wg mnie w genach namieszał szczególnie husky. A nadwaga nie powinna być bagatelizowana. Otyłość jest znacznie istotniejsza, niż ustalenie, do czego ten pies jest najbardziej podobny. Żadna z moich suk po sterylizacji nie utyła. Nie są to suki w typie rasy wymagającej tyle ruchu, co psy zaprzęgowe, ale jak ktoś się podjął, to niech odpowiednio dba. Quote
Martens Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='Darianna']Nie wszystkie suki po sterylizacji sa grube. Powiedz koledze, żeby jedzenie jej zmniejszył a zapewnił więcej ruchu, bo naprawdę spora nadwaga... To groźne dla zdrowia.[/QUOTE] Jedzenie i ruch może nie pomóc jeśli suka ma niedoczynność tarczycy - częstą u ras północnych, szczególnie po sterylizacji. Badania krwi pod kątem tarczycy i dopiero ewentualne odchudzanie. Nieleczona niedoczynność ma bardzo niefajne skutki zdrowotne, nie tylko nadwagę. Co do rasy - no wybacz, nikt nie potwierdzi rasowości psa z nieznanym pochodzeniem... Niemal na pewno jest to mix husky, może malamuta, a może łajki, a może ma trochę krwi wilczaka... To loteria, nie da się stwierdzić na pewno bo na taki wygląd mogą się złożyć rózne kombinacje genów. Tylko co to za róznica, skoro na wystawy i tak jeździć nie można, to przede wszystkim przyjaciel ;) Quote
evel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='kasia_owczarzak']nie powiem ale nadwaga to drugi problem mojego kolegi ale tłumaczyć można to tym że pies jest po sterylizacji...[/QUOTE] No i co? Moja suka też jest po sterylizacji i wiesz ile przytyła? Otóż [B]zero[/B]. Wystarczy po prostu ruszyć głową i dawkować odpowiednio ilość jedzenia i ruchu. [quote name='kasia_owczarzak']Może nadwaga niech pójdzie na drugi plan, tym bardziej, że ten problem jest po trochu eliminowany. Bardziej zależy mi na potwierdzeniu rasy Nicy.[/QUOTE] Może ja jestem jakaś dziwna, ale wg mnie zdrowie psa nigdy nie powinno iść na drugi plan, a już na pewno nie powinno być bagatelizowane ze względu na jakieś domniemywanie rasy... :shake: Nadwaga może wskazywać na poważne problemy zdrowotne - patrz post Martens. A co do tematu - pies nie ma chipa, tatuażu, nie ma udokumentowanego pochodzenia czyli jest nierasowy - ot i cała zagadka. Quote
Pies Pustyni Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Mozecie mi wskazac te ewidentne geny, cechy husky w psie na zdjeciu? Nie jestem jakims super znawca szpicow, ale dla mnie to lajka zachodniosyberyjska. Akurat tego typu lajek jest w Polsce calkiem sporo, tyle ze w rekach mysliwych, wiec nie widze powodu zeby taki pies nie mial do kogos przypadkiem trafic. A co do papierow - wyobrazcie sobie taka rzecz: ktos jedzie na Syberie, np. polowac. W lowach pomagaja tam psy hodowane przez miejscowych w niezmienionym typie od np. 100 lat, bez zadnej domieszki innych ras. Nasz mysliwy, zafascynowany praca tych psow, kupuje szczeniaka lub dwa i zabiera je do Polski. Po jakims czasie jego swietny pies kryje suke innego pasjonata itd. Czy te psy beda rasowe? Moim zdaniem beda bardziej rasowe niz te, ktorych "uzytkowosc" polega na zaliczaniu wystaw i konkursow dzikarzy. Quote
Martens Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='Pies Pustyni'] Akurat tego typu lajek jest w Polsce calkiem sporo, tyle ze w rekach mysliwych, wiec nie widze powodu zeby taki pies nie mial do kogos przypadkiem trafic. A co do papierow - wyobrazcie sobie taka rzecz: ktos jedzie na Syberie, np. polowac. W lowach pomagaja tam psy hodowane przez miejscowych w niezmienionym typie od np. 100 lat, bez zadnej domieszki innych ras. Nasz mysliwy, zafascynowany praca tych psow, kupuje szczeniaka lub dwa i zabiera je do Polski. Po jakims czasie jego swietny pies kryje suke innego pasjonata itd. Czy te psy beda rasowe? Moim zdaniem beda bardziej rasowe niz te, ktorych "uzytkowosc" polega na zaliczaniu wystaw i konkursow dzikarzy.[/QUOTE] Zależy czy mówisz o rasie w sensie biologicznym, czy już bardziej zootechnicznym. Opisujesz proces wprowadzania utrwalonej pod względem cech rasy do oficjalnej kynologii - a to nijak się ma do oceniania rasowości psa, który wziął się diabli wiedzą skąd. Ustalanie jego rasowości na oko to po prostu zgadywanka, bo rasowość to nie tylko cechy widoczne u danego osobnika, ale i jego przodkowie, to co pies ma w genach niekoniecznie widocznego w eksterierze, a co może przekazać potomstwu. W tym przypadku po prostu NIE DA SIĘ ustalić czy pies jest rasowy czy nie - można poprosić sędziego czy znawcę ras północnych, żeby ocenił jego cechy psychofizyczne (na pewno nie na podstawie zdjęć), ale to nadal będzie tylko ocena fenotypu - jeśli chodzi o to, co siedzi w genach recesywnych w parach heterozygotycznych, nadal można sobie zgadywać. Tak więc w tym akurat przypadku nikt nie stwierdzi na pewno co to za pies i czy jest rasowy. Można mniej lub bardziej trafnie zgadnąć, a jak ktoś chce mieć 1000% pewności co to za rasa czy czego mix, to niech zrobi testy DNA. Tylko po co, skoro pies ten to po prostu domowy przyjaciel. Quote
kasia_owczarzak Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 [quote name='evl']No i co? Moja suka też jest po sterylizacji i wiesz ile przytyła? Otóż [B]zero[/B]. Wystarczy po prostu ruszyć głową i dawkować odpowiednio ilość jedzenia i ruchu. Może ja jestem jakaś dziwna, ale wg mnie zdrowie psa nigdy nie powinno iść na drugi plan, a już na pewno nie powinno być bagatelizowane ze względu na jakieś domniemywanie rasy... :shake: Nadwaga może wskazywać na poważne problemy zdrowotne - patrz post Martens. A co do tematu - pies nie ma chipa, tatuażu, nie ma udokumentowanego pochodzenia czyli jest nierasowy - ot i cała zagadka.[/QUOTE] Nie twierdzę, że zdrowie psa jest mniej ważne niż rasa, ale nie z tym problemem się do Was zgłosiłam. Nie jestem właścicielką psa i nie mogę decydować o tym co pies je i ile. Prosiłam o pomoc w ustaleniu rasy, a dokładniej byście pomogli mnie i mojemu znajomemu choć zbliżyć się do tego, w jakiej grupie można Nice umieścić. Maciek bardzo kocha swojego psa i nadal będzie kochać, nawet jeśli Nica okazałaby się mieszańcem lub mastino napoletano. [url]www.czina.pl[/url] Quote
Pies Pustyni Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='Martens']Zależy czy mówisz o rasie w sensie biologicznym, czy już bardziej zootechnicznym. Opisujesz proces wprowadzania utrwalonej pod względem cech rasy do oficjalnej kynologii - a to nijak się ma do oceniania rasowości psa, który wziął się diabli wiedzą skąd. Ustalanie jego rasowości na oko to po prostu zgadywanka, bo rasowość to nie tylko cechy widoczne u danego osobnika, ale i jego przodkowie, to co pies ma w genach niekoniecznie widocznego w eksterierze, a co może przekazać potomstwu. (...)[/QUOTE] Nijak sie ma, ale Wasze odpowiedzi tez sie rozdwoily, bo wazniejsze jest dla Was zabranianie tej suce bycia rasowa niz okreslenie przedstawicielem jakiej rasy moglaby byc. Nie wszystko co ma szpiczaste uszy i zakrecony ogon (w tym przypadku jest on bardzo lajkowy) to husky czy malamut, nie wszystko wilczaste to wilczak. Powtorze pytanie: co pochodzacego od husky (czy malamuta), a eliminujacego z bycia lajka, jest tak widoczne w eksterierze tej suki? [QUOTE]W tym przypadku po prostu [B]NIE DA SIĘ ustalić czy pies jest rasowy czy nie[/B] - można poprosić sędziego czy znawcę ras północnych, żeby ocenił jego cechy psychofizyczne (na pewno nie na podstawie zdjęć), ale to nadal będzie tylko ocena fenotypu - jeśli chodzi o to, co siedzi w genach recesywnych w parach heterozygotycznych, nadal można sobie zgadywać.[/QUOTE] A czy to nie moze dzialac w dwie strony? Quote
Martens Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='Pies Pustyni']Nijak sie ma, ale Wasze odpowiedzi tez sie rozdwoily, bo wazniejsze jest dla Was zabranianie tej suce bycia rasowa niz okreslenie przedstawicielem jakiej rasy moglaby byc.[/QUOTE] Ja osobiście się nie rozdwoiłam, zaznaczyłam tylko, że można się w co najwyżej domyślać. [quote name='Pies Pustyni']Nie wszystko co ma szpiczaste uszy i zakrecony ogon (w tym przypadku jest on bardzo lajkowy) to husky czy malamut, nie wszystko wilczaste to wilczak. Powtorze pytanie: co pochodzacego od husky (czy malamuta), a eliminujacego z bycia lajka, jest tak widoczne w eksterierze tej suki?[/QUOTE] Też jestem ciekawa, bo dla mnie to może być osobiście i mix husky, i wilczaka, i łajka, a nawet wszystkiego na raz, szczególnie że mamy do dyspozycji tylko kilka zdjęć - pozostaje tylko kwestia, czy to ważne. [quote name='Pies Pustyni']A czy to nie moze dzialac w dwie strony?[/QUOTE] Trochę nie bardzo, bo według definicji zootechnicznej (hodowlanej) za rasowe można uznać tylko zwierzę z udokumentowanym czy ogólnie znanym pochodzeniem. Z kolei według definicji biologicznej za rasowe można sobie uznać i psy z jednej wsi, które są w podobnym typie i tworzą jako taką populację - a chyba nie o to w hodowli rasowych psów czy kynologii chodzi. Można sobie dumnie mówić, że "nie da się udowodnić, że mój pies nie jest rasowy", ale ja nie widzę najmniejszego celu czegoś takiego, poza pompowaniem swojego ego. Jak ktoś musi koniecznie podciągać swojego psa pod określenie rasowy (nawet nie będąc pewnym jakiej w ogóle jest rasy), to niech sobie oszczędzi wysiłku i kupi psa z metryką, gdzie będzie miał nawet napisane co to za rasa jest. Nie piję tu do właściciela suczki z wątku, a jedynie do hipotetycznego osobnika wyłaniającego się z wywodów Psa Pustyni ;) Btw od niemiłego pana na ulicy dowiedziałam się, że sama mam łajkę :p ale nie skłania mnie to do stroszenia piórek i pompatycznego informowania ludzi, że nie mogą mi udowodnić, że mój pies nie jest rasowy i nie jest łajką :lol: Quote
Pies Pustyni Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='Martens'] Trochę nie bardzo, bo według definicji zootechnicznej (hodowlanej) za rasowe można uznać tylko zwierzę z udokumentowanym czy ogólnie znanym pochodzeniem. Z kolei według definicji biologicznej za rasowe można sobie uznać i psy z jednej wsi, które są w podobnym typie i tworzą jako taką populację - a chyba nie o to w hodowli rasowych psów czy kynologii chodzi.[/QUOTE] Piszac "w dwie strony" mialem na mysli inna rzecz. Mianowicie, skoro nie da sie ustalic czy to pies rasowy czy nie, to znaczy, ze rownie dobrze moze byc rasowy jak nierasowy. Problem na forum polega na tym, ze nie jest to pies wygladajacy jak ON, labrador, beagle czy york, slowem niepopularny, a tym samym malo kto wychyli sie i powie: to jest X, jesli ma dziare to X przez duze iks, a jesli nie to iksopodobny. Ale nie ikso-,igreko-,zetopodobny, bo kazdy wie jak rasa X wyglada. Jesli rasa ma dwie definicje to opisana przeze mnie hipotetyczna lajka tez bedzie rasowa :cool1:. [QUOTE]Można sobie dumnie mówić, że "nie da się udowodnić, że mój pies nie jest rasowy", ale ja nie widzę najmniejszego celu czegoś takiego, poza pompowaniem swojego ego. Jak ktoś musi koniecznie podciągać swojego psa pod określenie rasowy (nawet nie będąc pewnym jakiej w ogóle jest rasy), to niech sobie oszczędzi wysiłku i kupi psa z metryką, gdzie będzie miał nawet napisane co to za rasa jest. (...)ale nie skłania mnie to do stroszenia piórek i pompatycznego informowania ludzi, że nie mogą mi udowodnić, że mój pies nie jest rasowy i nie jest łajką [/QUOTE] To juz mi zakrawa na kompleksy. Dlaczego uwazasz, ze ktos chce wiedziec taka rzecz po to zeby dopompowac ego? Przeciez to moze byc zwykla ciekawosc. Jedna z moich schroniskowych suk na pierwszy rzut oka wygladala jak czarny ON (tzn "w typie"), jednak nim nie byla, a jej charakter tylko to potwierdzal. Staralem sie jak moglem dociec kim byli jej rodzice (niestety w schronie nie chcieli dac mi nawet nr telefonu do porzednich wlascicieli), ale to byla zwykla, najszczersza ciekawosc. Druga byla "w typie" cairn terier i kiedy ktos pytal co to za piesek, ze ma taka masc, odpowiadalem, ze pochodzi ona od tej wlasnie rasy i tyle. Nie pompowalo mnie to absolutnie, po prostu interesuje sie psami i lubie takie rzeczy wiedziec. Quote
kasia_owczarzak Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 [quote name='Martens']nie widzę najmniejszego celu czegoś takiego, poza pompowaniem swojego ego.[/QUOTE] Jeśli nie znasz człowieka, to skąd możesz wiedzieć czy to co chce wiedzieć o swoim psie, to tylko kwestia "pompowania ego". Zwrócił się do mnie z prośbą o wstawienie tego wątku, gdyż stwierdził, że są tu ludzie, którzy być może pozwolą mu ustalić rasę Nicy. Sami weterynarze wprowadzali go w błąd, że chciał tylko potwierdzenia lub zaprzeczenia rasy. Więc zanim zaczniesz osądzać i komentować czyjeś ego, to sprawdź, czy Twoje ego nie jest czasem na poziomie lamperii na ścianie. [url]www.czina.pl[/url] Quote
evel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='kasia_owczarzak']Jeśli nie znasz człowieka, to skąd możesz wiedzieć czy to co chce wiedzieć o swoim psie, to tylko kwestia "pompowania ego". Zwrócił się do mnie z prośbą o wstawienie tego wątku, gdyż stwierdził, że są tu ludzie, którzy być może pozwolą mu ustalić rasę Nicy. Sami weterynarze wprowadzali go w błąd, że chciał tylko potwierdzenia lub zaprzeczenia rasy. Więc zanim zaczniesz osądzać i komentować czyjeś ego, to sprawdź, czy Twoje ego nie jest czasem na poziomie lamperii na ścianie.[/QUOTE] Jezusmario, jakie to drażliwe wszystko teraz się porobiło :evil_lol: Przecież Martens napisała wyraźnie, że nie chodzi tutaj akurat o Twojego kolegę, ale o ogólne zjawisko dopatrywania się jakiejś rasy w psie, każdym psie, na siłę, niezależnie od wszystkiego, bo "mój pies to na pewno jest rasowy!". To ja sobie mogę wymyślić, że mam w domu dla przykładu pirenejczyka odmiany face rase... Pierwsza z brzegu fota pirenejczyków z wiki: [URL="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Berger_des_Pyrenees_ULys.jpg"]KLIK[/URL] oraz dla porównania, moja potworka mała: [URL="http://img843.imageshack.us/img843/3599/sdc10219c.jpg"]KLIK[/URL] . I co, mam teraz chodzić i wmawiać wszystkim, że mój pies jest straszliwie rzadkiej rasy? Ale po co? :roll: Nie wiem, czy przyjęłaś do wiadomości, ale parę razy było już napisane - nie ma potwierdzenia pochodzenia psa, więc nie można mówić o rasowości w pełnym znaczeniu tego słowa. Suka kolegi jest chyba po prostu w typie łajki. Quote
kasia_owczarzak Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 Dla mnie pewnych spraw nie powinno się poruszać. Powiem tak, zakładając ten temat spodziewaliśmy się krótkich odpowiedzi typu "według mnie jest to ...." A tu, co niektórzy poruszyli sprawy, o których nawet nie myśleliśmy. Nie spodziewaliśmy się, że konkretów. Oboje z kolegą wiemy, że ustalenie rasy na podstawie kilku zdjęć jest trudne. Chcieliśmy tylko pomocy w określeniu TYPU psa. [url]www.czina.pl[/url] Quote
evel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='kasia_owczarzak']Dla mnie pewnych spraw nie powinno się poruszać. Powiem tak, zakładając ten temat spodziewaliśmy się krótkich odpowiedzi typu "według mnie jest to ...." A tu, co niektórzy poruszyli sprawy, o których nawet nie myśleliśmy. Nie spodziewaliśmy się, że konkretów. Oboje z kolegą wiemy, że ustalenie rasy na podstawie kilku zdjęć jest trudne. Chcieliśmy tylko pomocy w określeniu TYPU psa.[/QUOTE] Dlaczego? Przecież to forum dyskusyjne o psach, więc gdzie jest odpowiednie miejsce na poruszanie różnych psich tematów, jak nie tutaj? :razz: Nie można ustalić rasy na podstawie zdjęć. A typ jest już chyba ustalony - wszyscy twierdzą, że psina może mieć "coś" z łajki ;) Quote
Martens Posted October 14, 2010 Posted October 14, 2010 [quote name='kasia_owczarzak']Jeśli nie znasz człowieka, to skąd możesz wiedzieć czy to co chce wiedzieć o swoim psie, to tylko kwestia "pompowania ego". Zwrócił się do mnie z prośbą o wstawienie tego wątku, gdyż stwierdził, że są tu ludzie, którzy być może pozwolą mu ustalić rasę Nicy. Sami weterynarze wprowadzali go w błąd, że chciał tylko potwierdzenia lub zaprzeczenia rasy. Więc zanim zaczniesz osądzać i komentować czyjeś ego, to sprawdź, czy Twoje ego nie jest czasem na poziomie lamperii na ścianie. [/QUOTE] JEZUS. MARIA. Już wiem, czemu tyle osób w Polsce oblewa maturę z polskiego i czytanie ze zrozumieniem. Cytat z mojego poprzedniego postu: [quote name='Martens'] Można sobie dumnie mówić, że "nie da się udowodnić, że mój pies nie jest rasowy", ale ja nie widzę najmniejszego celu czegoś takiego, poza pompowaniem swojego ego. Jak ktoś musi koniecznie podciągać swojego psa pod określenie rasowy (nawet nie będąc pewnym jakiej w ogóle jest rasy), to niech sobie oszczędzi wysiłku i kupi psa z metryką, gdzie będzie miał nawet napisane co to za rasa jest. [B]Nie piję tu do właściciela suczki z wątku, a jedynie do hipotetycznego osobnika wyłaniającego się z wywodów Psa Pustyni [/B];-)[/QUOTE] I wypisuję się z dyskusji na temat czy pies na zdjęciach to łajka, husky, czy mieszaniec owczarka niemieckiego ze szpicem Gotów, bo i tak nikt prawdy nie dojdzie, a zaraz znów ktoś się obrazi. Będę zajęta mierzeniem swojego ego przy lamperii na ścianie i dochodzeniem, czy moja suka to miks golden retrievera, ONka i pudla, czy może raczej husky, łajki i biszkoptowego labradora. Może jakąś pracę naukową spłodzę z ciekawości :roll: Quote
kasia_owczarzak Posted October 14, 2010 Author Posted October 14, 2010 Może zamiast się zastanawiać, to przeczytaj przed zatwierdzeniem swoją wypowiedzieć, bo ktoś może zrozumieć Twoje słowa inaczej niż było to w Twoim zamiarze. Owszem, przegięłam z tym co napisałam, ale ja jestem przewrażliwiona na punkcie swoich przyjaciół i każdy kto mnie zna, wie, że nie cierpię kiedy ktoś o kimś gada z plecami oraz wypowiada się na czyjś temat nie znając osoby. Nawet jeśli robi to tak jak Ty, czyli nie dosłownie, a w przenośni. Ja odebrałam to jak uderzenie w Maćka (właściciel Nicy). Dziękuję za wypowiedzi i przepraszam za ostry język. [url]www.czina.pl[/url] Quote
Martens Posted October 14, 2010 Posted October 14, 2010 [quote name='kasia_owczarzak']Może zamiast się zastanawiać, to przeczytaj przed zatwierdzeniem swoją wypowiedzieć, bo ktoś może zrozumieć Twoje słowa inaczej niż było to w Twoim zamiarze. Owszem, przegięłam z tym co napisałam, ale ja jestem przewrażliwiona na punkcie swoich przyjaciół i każdy kto mnie zna, wie, że nie cierpię kiedy ktoś o kimś gada z plecami oraz wypowiada się na czyjś temat nie znając osoby. Nawet jeśli robi to tak jak Ty, czyli nie dosłownie, a w przenośni. Ja odebrałam to jak uderzenie w Maćka (właściciel Nicy). [/QUOTE] Właśnie pomyślałam, że może to zostać niewłaściwie odebrane, dlatego napisałam wyraźnie jak krowie na rowie, że nie chodzi mi konkretnie o właściciela tej suczki, co wyżej jeszcze wytłuściłam, skoro przeszło niezauważone - więc może Ty przeczytaj jeszcze raz czyjegoś posta, zanim udzielisz na niego takiej "miłej" odpowiedzi. Quote
Recommended Posts