Gosia_i_Luka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 Dobry sposób na zaprzyjaźnienie psa z listonoszem to kupowanie dużej ilości psich zabawek przez internet. :evil_lol: Sprawdzone. :cool3::lol:
rapidka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Gosia[/B] albo jedzonko:multi: :multi:
Anisha Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='borsaf']Taką ściągę fajnie byłoby zrobić. Tylko ja myślę, że to Flaire mogłaby zarządzać i przykleić ja na poczatek. My byśmy zgłaszały na prv nasze psiaki z imienia domowego, rodowodowego i po kim są, z data urodzenia, a Flaire by toto wlepiala sukcesywnie. Jak piesio bezpapierowy to też, bez dyskryminacji i snobizmu. Co myslicie? Będzie to wyglądalo mniej więcej tak: INA od Vigo.....imie rodow...po o...m... ur.... Rapidka od Astry, Niedźwiedzica od Koki......i Hesi.... itd itp oczywiscie bracia mniejsi tez bo tam teraz tez dużo szczeniorów się namnożylo[/quote] [B]Borsaf[/B], dokładnie tak, popieram w każdym calu! Takie 'erdelowe who is who', żeby zawsze można było zajrzeć zanim się komuś palnie coś głupiego o psie, który nie jest jego :evil_lol: . Proszę, nawet poetycko mi to wyszło... :cool3: A wnusia przecudna, słodka Uleńka! Teraz Tobie muszą wszyscy [B]zazdraszczać! :loveu: :loveu: :loveu: [/B]
Filla Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Dzień dobry[/B]:lol: wszystkim Szorstkom, szorstkom honorowym, szorstkolubnym,[B] Jubilatom, półjubilatom wszystkiego najlepszego[/B]:loveu: ogromne mizianko od Fili i Bajki. [B]Aluzja ogromne gratulacje. [/B]przy okazji coś o Bajce Twój [B]INGO to dziadek mojej Bajki. [/B]a Ty byłaś zawsze pierwsza z gratulacjami jak wnuczęta Ingo przychodziły na świat :lol: ( zawsze wiedziałaś - ciekawe skąd? ) [B]Dziękuję Ci za to.[/B]:loveu: [B]Też jestem za nie rozdzielaniem na wątki, chociaż przyznam, że jakaś ściąga by się przydała. [/B]Ta forma jest taka ciepła, rodzinna i chyba dlatego jeszcze bardziej zapragnęłam być wśród Was.
Kardusia Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Borsaf -[/B] miło mi,że fotka Dolki się podoba. To moja piewsza wklejka;). A Dolka ma w sobie przecież Equitanę = Babcia Koka + Tato Bondzio :lol:. Miałam okazję poznać Twoją Uleńkę za pośrednictwem fotek - ucałuj Ją ode mnie :buzi:. Co do pozostałych tematów (tj. dzielenia na topiki) w swojej opinii jestem z [B]Wami. [/B]Wszak to właśnie, że tematy są tak różnorodne i zawsze kręcą się wokół serdeli - czyli to wsio co nas łączy - skłoniło i zachęciło mnie do wpisania się do WASZEGO KLUBU FAJNIE ZAKRĘCONYCH :lol:. Jestem tu najmłodsza stażem, ale czuję sie jakbym była tu znacznie dłużej. Może po prostu jeśli będziemy mieli konkretny temat z topiku- trzymajmy sie go i piszmy go tam - gdzie jego szufladka...
Anisha Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 Co do listonoszy to czytałam taką teorię, że psy traktują ich jako strachliwych intruzów na zasadzie: przyszło to-to pod drzwi, ja zaszczekałem, on uciekł (bo już wrzucił korespondencję do skrzynki, ale tego akurat pies nie kuma :evil_lol: ). Czują się wtedy dowartościowane i przy następnej wizycie listonosza znowu chcą sprawdzić czy "to-to" ucieknie jak się zaszczeka no i proszę ... znowu działa! I tak się nakręcają, całe szczęśliwe, że są takie dzielne i przegoniły intruza, a potem to już chyba szczekają na sam widok listonosza dla zasady. :razz: P.S. Rany, dopiero co ten post był na temat, a już tyle doszło zanim napisałam, że wyskoczyłam jak Filip z konopi... sorry! :oops:
swallow Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='rapidka'][B]borsaf [/B]no myślę,że to super pomysł ze ściągą. Ewentulanie osobny wątek gdzie tylko będzie info plus jakaś fotka...[/quote] Mi po głowie chodzi pomysł ze spisem treści np: wystawa Warszawa 2006 - Airedale str ...., Terier walijski str.... problemy z oczami - Kerry blue str .... itd..... Najlepiej byłoby, żeby taki topik mogli wszyscy edytować, ale pewnie to nie jest możliwe :niewiem: , bo [B]Flaire [/B]i [B]Wind[/B] i bez pisania spisu mają pewnie sporo pracy
rapidka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Anisha[/B] no ciekawa teoria:). Te psy to dopiero bohaterskie są;) :D
Anisha Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Rapidka[/B], a w temacie mojego priva masz już jakieś zdanie? :modla: :modla: :modla:
rita60 Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 Jestem jak najbardziej za taka sciaga,nie wiem tylko,czy nasza Flaire podjeła by sie takiego zadania :roll: My piszemy dane o naszych pupilach/bez peselu :evil_lol: / jak bedzie komplet danych wtedy bach na dogo i drukujemy.:lol:
Filla Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 U nas sprawa listonosza ma się zupełnie inaczej. Bajka od zawsze nie lubiła wszystkich mundurowych a :cool1:najbardziej patroli. Nie wiem czy jest to związane z wielozapachowością munduru, bo gdy listonosze zamienili mundury na ciuchy prywatne nic się nie zmieniło. Potrafi w tłumie wyłuskać każdego listonosza, nawet w cywilu:crazyeye: W domu w ostatnim czasie kurierzy przynoszący karmę mają u niej specjalne względy.:loveu:
rita60 Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='swallow']Mi po głowie chodzi pomysł ze spisem treści np: wystawa Warszawa 2006 - Airedale str ...., Terier walijski str.... problemy z oczami - Kerry blue str .... itd..... Najlepiej byłoby, żeby taki topik mogli wszyscy edytować, ale pewnie to nie jest możliwe :niewiem: , bo [B]Flaire [/B]i [B]Wind[/B] i bez pisania spisu mają pewnie sporo pracy[/quote] swallow a co z pieskami,ktore nie sa wystawiane ?
swallow Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='Mokka']. Co prawda, fama głosi, że kleszczy zimą się nie łapie, a te ataki babeszji, to uaktywnienie złapanych "w sezonie", ale ja wolę nie ryzykować .[/quote] Mokka - na własne oczy widziałam, jak tej zimy, a wszyscy pamietamy jaka była :angryy: przyszedł pies do lecznicy z opitym kleszczem, wszyscy się dziwiliśmy jak to możliwe :cool3: [quote name='Kardusia'][B]Zadziorny, Anisha, Swallow [/B]- chiba sie udało! Przekazana wiedza nie poszła w mazurski las :razz:. Poniżej prezentuję mojego domowego stróża :lol:. [/QUOTE] No udało sie :multi: :multi: :multi: Ja dodam jeszcze, że [B]Kardusia[/B] potrafi pięknie trymować swoją Dolkę, a zdjęcie pochodzi z okresu, kiedy sunia była szczenna i trymowanie nie wchodziło w tym czasie w rachubę.
rapidka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='Anisha'][B]Rapidka[/B], a w temacie mojego priva masz już jakieś zdanie? :modla: :modla: :modla:[/QUOTE] nic do mnie nie dotarło:shake:
zachraniarka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='rapidka'][B]Anisha[/B] no ciekawa teoria:). Te psy to dopiero bohaterskie są;) :D[/QUOTE] [B]rapidka[/B] tak to jest że stróżowanie właśnie mało wspólnego z bohaterstwem ma. Pies czuje się niepewnie, czuje zagrożenie, więc odstrasza jak może potencjalnego intruza. Dlatego jako najlepsze urządzenia alarmowe sprawdzają się małe pieski, które robią wiele hałasu o nic ;) Natomiast przesypiające cały dzień molosy, wyglądające jak wielkie, nieruchawe kluchy to potencjalnie największe zagrożenie. Jak taki zdecyduje się na atak to może być interesująco :-o Co do selekcjonowania gości to podobnie jak [B]Kordusia[/B] uważam, że lepiej w przypadku psa sprawdzają się jasne zasady. Moje psy nie szczekają w domu nigdy i każdego serdecznie witają- takie są moje warunki, które narzuciłam. Wymagało to trochę treningu w przypadku szorstkiego, ale jest to bardzo wygodne. W mieszkaniu cisza i spokój, także sąsiedzi nie mają prawa narzekać na moje ptysie. Nawet listonosze się oswoili i mimo że jeszcze trochę są zesztywniali jak moje potwory ich witają to już nie panikują i nie płaczą, że psy powinny być zamknięte w łazience hi hi :evil_lol: Jednym słowem sielanka :D ;)
swallow Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='rita60']swallow a co z pieskami,ktore nie sa wystawiane ?[/quote] [B]Rita[/B] nie załapałaś mojej koncepcji :evil_lol: Mi chodzi o to, że zamiast zakładac nowy topik np o chorobach to lepiej napisać spis treści choroby oczów - Airedale (i tu chodzi mi o nazwę istniejącego topiku, a nie o rasę) i str ...; Terier walijski str ..... choroby nerek - Kerry Blue str..... itd.. można ujać np w takim spisie: wszystko o Parysku - i podac topiki i str gdzie takie informacje sie znajdują
Anisha Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='rapidka']nic do mnie nie dotarło:shake:[/quote] Strasznie Cię przepraszam, miałam na myśli [B]Kardusię[/B]... Wszystko zaczynam mieszać, chyba pora zostawić kompa i ruszyć z półjubilatem na spacer w las! [B]Rapidka[/B], jeszcze raz przepraszam! :oops:
Kardusia Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [B]Swallow - [/B]ikto to mówi? Piękne trymowanie? A czyja to szkoła :razz:. No ale że wklejanie mi dzisiaj idzie i że [B]Borsaf [/B]zachęciła mnie do jeszcze jednego - więc - a co tam.... puszczam. Dola tu była szczenna w 5-tym tygodniu i ćwiczyła macierzyństwo na "misi" (płeć zeńska), no.... i trafiła nam się jedna dziewuszka :loveu:.[IMG]http://img174.imageshack.us/img174/8479/262wicz281macierzy324stwojb4.jpg[/IMG]
zadziorny Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='Kardusia'][B]Zadziorny, Anisha, Swallow [/B]- chiba sie udało! Przekazana wiedza nie poszła w mazurski las :razz:. Poniżej prezentuję mojego domowego stróża :lol:. [IMG]http://img174.imageshack.us/img174/117/pilnujemyos0.jpg[/IMG][/quote] Brawo :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: Tylko lepiej jest oddzielać fotki od tekstu (i oczywiście jedna od drugiej) pustym wierszem tak, jak ja to zrobiłem w Twoim cytacie ;)
INA Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [SIZE=3][COLOR=orange][SIZE=2][COLOR=black]OJ W NATŁAKO POSTÓW PRZEOCZYŁAM[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=darkorange]SHAGGI - WIECZNEJ RADOŚCI :loveu: I STO ZDROWYCH PSICH LATEK U BOKU SWOJEJ PAŃCI[/COLOR][/SIZE] :multi: :loveu: :multi: :loveu: :multi: :loveu: :multi: [quote name='niedzwiedzica']Ina-pisałam swój post na raty a ty już napisałas to samo :loveu: ...[/quote] znowu telepatia - który to już raz:cool3: :cool3: :razz: :lol: :loveu: [B]swallow [/B]- skąd ja to znam:roll: :razz: gotowanie dodakowe( podstawa to karma RC- ) - skórki z kurczaka, dawanie z ręki- :angryy: no niby gdy nie zje zabieram michę ale na drugi dzień juz nie mogę wytrzymać i tak jak lubi grilluje mu - to co nie zjadł- wtedy łaskawie zje:cool1: --Twój post to światełko w tunelu:razz: , Nitencja-- też rzucałam mu te kulki i już nawet to na niego nie działa tylko z ręki:mad: [quote name='Anisha'] A jak Capriola wagowo? Podobna do Szagastego czy szczuplejsza? Ciągle mi się wydaje, że te 20 kg w wieku 6 m-cy to może być przydużo, ale z drugiej strony w starych postach wyczytałam też, że Vigo miał 19,5 kg mając 5 m-cy (naprawdę, [B]Ina :razz:[/B] ), czyli chyba wszystko OK. Pytanie z beczki lekko weterynaryjnej, ale jak fajnie, że mogę (jeszcze :evil_lol: ) zadać tutaj ;) : czy ostatni Frontline teraz wystarczy? To znaczy na jak długo zabezpieczacie swoje psy? Do ok. 25 października (tak wyjdzie) wystarczy, czy powinnam kupić jeszcze jeden "rzut"?[/quote] Taaak, i był wtedy takim łakomczuchem - a jak Flaire - przyjechała do nas do domku to nie wierzyła że ten wielkolud to Vigo - ...I CO Z NIEGO WYROSŁO:mad: :placz: [B]Anisha[/B] - a ja dla odminay - mam Preventic odstrasza kleszcze i pchły ale działa też na nużeńca:razz: ja dawałam w zeszłym roku Frpiex - do listopada i potem od marca na nowo...
rapidka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='INA'] [B]Anisha[/B] - a ja dla odminay - mam Preventic odstrasza kleszcze i pchły ale działa też na nużeńca:razz: ja dawałam w zeszłym roku Frpiex - do listopada i potem od marca na nowo...[/QUOTE] i jak ten Preventic wypada w porównaniu z Fiprexem? Bo ja własnie mam Fiprex.
INA Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='zachraniarka'] [B]INA[/B] znam trochę psów po kastracji i wcale po tym zabiegu temperamentu nie straciły, jeżeli chodzi o wspólpracę z człowiekiem. Zmieniło się ich nastawienie co do psów i tutaj można powiedzieć, że w jakimś stopniu są mniej temperamentne. No ale jeżeli chodzi o pasję, o motor do pracy to pozostał taki sam, także nie masz co się martwić. Historie o tym jak to po kastracji czy sterylizacji psy stają się tłuste i ospałe dotyczą chyba tylko psiaków, których jedynym stymulatorem w życiu były inne psy. Jak pies lubi coś robić z człowiekiem to po zabiegu mu to nie przejdzie.[/quote] [B]zach[/B] - z ust takiej znawczyni tematu - ta informacja powoduje że wątpliwości zaczynają być coraz mniejsze [quote name='Anisha'] [B]Ina[/B], ja też się podpisuję pod usunięciem obu jąder u Vigusia. Nasz ON-ek był wykastrowany w wieku około roku i zupełnie w niczym nie zmieniło to jego temperamentu, chęci do zabaw czy czegokolwiek, w tym posłuszeństwa (braku) też nie :evil_lol: Nie utył, nie miał żadnych dolegliwości z kastracją związanych, a za to wszyscy weci jak słyszeli, że jest wykastrowany (miał dużo futra i na oko nie było tego widać) to prawie ręce nam ściskali za dobrą decyzję :razz: . Krótko mówiąc skoro Vigo i tak powinien mieć usunięte jedno jąderko niech nie ma i tego drugiego - będzie zdrowszy i pewnie szczęśliwszy.[/quote] dzięki [B]Anisha -[/B]:loveu: [quote name='Mokka']Dodałabym jeszcze, że problem nadwagi dotyczy również psów, które nigdy nie miały wystarczającej ilości ruchu i zajęcia z przewodnikiem i z czasem, siłą rzeczy, przybierały na wadze i traciły chęć do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Mój Leon (bezjajeczny) ma obecnie ok. 7-8 lat, a temperamentu i żwawości niejeden młodziak mógłby mu pozazdrościć. proszszsz [IMG]http://i10.tinypic.com/48dsxmv.jpg[/IMG] tłuszczyk? lenistwo?[/quote] [B]Mokka[/B] - bardzo mi sie ta fota podoba:lol: Proszę powiedz mi jeszcze czy widać że pies nie ma jąderek jak to wygląda - jak jest z oznaczaniem terytorium - Vigo ma fjoła natym punkcie:mad: ( [SIZE=1][COLOR=silver]a i czy susia po męsku):roll: :oops: )[/COLOR][/SIZE]
rita60 Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='swallow'][B]Rita[/B] nie załapałaś mojej koncepcji :evil_lol: Mi chodzi o to, że zamiast zakładac nowy topik np o chorobach to lepiej napisać spis treści choroby oczów - Airedale (i tu chodzi mi o nazwę istniejącego topiku, a nie o rasę) i str ...; Terier walijski str ..... choroby nerek - Kerry Blue str..... itd.. można ujać np w takim spisie: wszystko o Parysku - i podac topiki i str gdzie takie informacje sie znajdują[/quote] Sorry:oops: :oops: :oops:
Mokka Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 [quote name='INA'] [B]Mokka[/B] - bardzo mi sie ta fota podoba:lol: Proszę powiedz mi jeszcze czy widać że pies nie ma jąderek jak to wygląda - jak jest z oznaczaniem terytorium - Vigo ma fjoła natym punkcie:mad: ( [SIZE=1][COLOR=silver]a i czy susia po męsku):roll: :oops: )[/COLOR][/SIZE][/quote] Oczywiście, że siusia po męsku, a jak ma to robić? :lol: Czy widać? Jak ktoś zajrzy, to widać, ale mało kto zagląda ;) . Wszystko zależy od szaty psa. U krótkowłosych (np. bokser) widać na pierwszy rzut oka, im psiur bardziej kudłaty, tym trudniej zauważyć pewne braki. Sorki, że pytam, ale czy masz z tym jakiś problem? ;) Jeśli chodzi o znaczenie terenu, to (o ile pamiętam), Leon nigdy nie był maniakiem. Znam suczki, które robią to o wiele częściej niż on. Owszem, lubi sobie siknąć tu i ówdzie, ale bez przesady, nie szuka na siłę obiektów do podlania. Wiesz, Leon to taki twardziel, który nie dba o zewnętrzne oznaki swej "męskości", nie robi z siebie na siłę macho. Podlewanie, jajka, szczekanie - to wszystko są sprawy drugorzędne, nie warto sobie nimi zawracać głowy. On działa, jak mu się trafi okazja do zadymy. Wtedy sobie sieknie pacjenta nie podnosząc głosu, a po wdeptaniu go w ziemię, z godnością odchodzi (bo pańcia woła, chyba jej się nudzi).
Recommended Posts