Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Fotki cudne! Muszę popróbować popstrykać trochę szczyla, bo rośnie i zmienia się z każdym dniem, a ja nie mam żadnych pamiątek! :placz:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gosia_i_Luka']natknęłam się na link do testu na popędy psa na stronie Volhardów: [url=http://www.volhard.com/training/cpptest3.htm]TUTAJ[/url][/QUOTE]

Takiej głupotki jak ten test to już dawno nie widziałam, ale oczywiście byłabym chora gdybym nie wypełniła.. :lol:

Ludwiśko wg tego testu:
- prey 45
- pack 50
- fight 30
- flight 5

[B]Niedziwedzico[/B]
z tymi zdjęciami to wyborny pomysł na rozruszanie topiku, nie mogłam się oderwać od ekranu- foty superowe!

Posted

Też mam mieszane uczucia co do tego testu, ale zrobiłam i Leonowi wyszło tak:

Prey 50
Pack 35
Fight 50
Defense 25

Tyle, że Leon niektóre zachowania ma wpojone, a od niektórych jest oduczony, więc nie wiem...

Posted

No i dlatego dla mnie ten test jest śmieszny, bo w dużej mierze ocenia zachowania wyuczalne, a nie wrodzone typu: stanie spokojne podczas czesania :roll:

Druga sprawa, że jest wielką dla mnie zagadką na jakiej podstawie są oceniane pewne popędy choćby socjalne czy też łowieckie..

No i trzecia- totalna dowolność interpretacji, każdy inaczej ocenia psa według innych wzorców.. I wiele takich kwiatków..

Jak pisałam wcześniej taka głupotka :D

Najbardziej mnie rozbawiło pytanie czy pies nisko warczy lub szczeka zastanawiałam się długo o co tu chodzi.. Czy o to że na mnie warczy? Czy na innych ludzi? Czy na psy? Czy na jeszcze coś innego.. Mój szorstki kwiatuszek ostatnio nawarczał na kicie, więc zaznaczyłam sometimes mu się zdarza pewnie wzrósł przez to popęd obrony hi hi ;)

Posted

[quote name='zachraniarka']Najbardziej mnie rozbawiło pytanie czy pies nisko warczy lub szczeka zastanawiałam się długo o co tu chodzi.. [/quote]Tu chodzi o to "nisko". Ten test jest skierowany do właścicieli, którzy niekoniecznie potrafią rozpoznać, co znaczą rozmaite rodzaje warczenia czy szczekania - więc nie można ich zapytać, czy warczenie jest spowodowane strachem, czy próbą dominacji - a to właśnie próbują rozróżnić. ;-)

Dla mnie żaden taki test nie odda w pełni charakteru psa - to zbyt skomplikowane. Ale z kolei niemal każdy, łącznie z tym, cos mi na temat tego charakteru powie.

W każdym razie, Misia wychodzi 15 - 60 - 15 - 0.

Moim zdaniem prawie wszystko tu się z grubsza zgadza, szczególnie jeśli jej wyniki porówna się z innymi pieskami, które choć trochę znam. Jedyne co mnie zdziwiło, to to ostatnie 0 - muszę o tym pomyśleć. Może chodzi o to, że Misia rzeczywiście raczej nigdy nie zwiewa, tylko wycofuje się, a potem zaraz wraca z powrotem - może to dlatego.

Posted

[URL="http://www.volhard.com/training/cpp.htm"]Tutaj [/URL]można przeczytać troszkę na temat testu - znów, jest to wytłumaczenie dla laików, więc za mało dla "profesjonalistów" z tego wątku. Ale pewnie co nieco wyjaśni.

Posted

Moja Sabina

Prey = 50
Pack = 35
Defense - Fight = 35
Defense - Flight = 15
:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Burek jeden poniemiecki :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Tylko przedostatniego pytania nie rozumiem, na wszelki zaznaczyłam "hardly ever" :oops: [B]Flaire[/B], pomocy, co to znaczy "get picked on"?

A test faktycznie nieprecyzyjny jest. Na przykład zabawki, czy żarcie mnie oddaje z radością, a przed innymi psami, w tym Bugajskim, bardzo pilnuje... Więc zaznaczyłam "czasami" :niewiem:

Posted

[B]niedzwiedzico,[/B]

Masz piekne psy na cudnych fotach. Przyznaje, ja ich nie rozpoznaje :oops: Juz chyba wkrotce przyrosnie Ci rodzinka o slodkie feniaki, prawda?

Roboty mam od groma, tak ze na internet zostaje zupelnie malutko czasu :placz: Na szczescie same fajne imprezy przede mna. W weekend Torwar (moze ktos z Dogomanikow przyjedzie obejrzec piekne konie i pokibicowac hopkujacym psom?) a w przyszly Katowice, czyli flyball'owa uczta i z tego co slychac inne sportowe atrakcje :loveu:
Niestety wiekszosc fajnych konkurencji ma byc w sobote i w niedziele ... a nie wtedy, gdy bedzie wystawiana gr III :(

BTW jaki test, gdzie ten test? Smieszny czy nie, tez go zrobimy :cool3:

Posted

[B]Niedzwiedzica[/B] poprosze o fotki obu pań i portreciki też. Koniecznie to, gdzie siedza w chusteczkach i patrza w różne strony. Slij jak leci, skrzynka wytrzyma bo ja zaraz je do specjalnego folderu wsadzę. Już mam folder Vigusia, teraz założe Koci i Hesi i sobie spokojnie będę oko sycić nie szukając po stronach gdzie mi sie rzymski sztylet co rusz otwiera.:angryy:
Znów mam swoja operę i trzy razy sie zalogowałam i już pamięta, nie potrzebuję wystukiwać. Na Fx nie chciało mi pamiętać:shake:

Posted

Wind-:p :p naprawde moich suczy nie rozpoznajesz ? ;) one sa zupełnie inne ;) a stadko powinno powiekszyc sie w przyszłym tygodniu...oj, będzie nerwowe oglądanie suczy i nasłuchiwanie, czy nie zaczyna sie coś dziać :crazyeye:

Borsaf- postaram się dzis wysłać te foty,ale z domu. Modem w pracy to żółw błotny w szybkości pracy :diabloti:

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Wind-:p :p naprawde moich suczy nie rozpoznajesz ? ;) one sa zupełnie inne ;) [/QUOTE]

:oops: :oops: :oops:

Obie sa piekne i niech mi to na razie wystarczy ;) Mam nadzieje poznac je kiedys w realu i wtedy wszystko mi wytlumaczysz :-)

Przy okazji zycze Tobie i szczesliwej przyszlej mamie, zdrowych i dorodnych feniakow i wielu pieknych zdjec, szczesliwej rodzinki na KTORE TUTAJ CZEKAMY!

W.

Posted

[quote name='Wind'][B]asher,[/B]

[B]pick on[/B] to chyba "czepiac sie" ;)[/quote]Dzięki :multi: W żadnym słowniku tego nie znalazłam :shake:
Czyli chodzi o to, czy naszego psa inne psy się czepiały/czepiają, tak? :lol:

Posted

[quote name='asher']Dzięki :multi: W żadnym słowniku tego nie znalazłam :shake:
Czyli chodzi o to, czy naszego psa inne psy się czepiały/czepiają, tak? :lol:[/quote]Ja bym raczej przetłumaczyła to jako szykanować czy prześladować, bo czepiać to się można na przykład z nadmiaru sympatii ;-). Tu chodzi o to, czy nasz pies jest/był ciągle podgryzany, wywracany do góry kołami, goniony z zębami czy wręcz gryzioniy itp. - wszystko w sposób poniżający raczej niz przyjazny - przez inne psy.

Więcej jutro, bo mam wolny dzień!!! :multi:

Posted

Flaire, o ile wiem, "czepiać się" można tylko w sposób nieprzyjazny ;)

I zastanawiam się, czy w takim kontekście można mojego Bugajskiego uznać za ofiarę przemocy domowej ... :evil_lol:

[B]Borsaf,[/B] czepiasz się :placz: Pisze się, pisze... Acz w bólach :roll: ;)

Posted

[quote name='asher']Flaire, o ile wiem, "czepiać się" można tylko w sposób nieprzyjazny ;) [/quote]Ale dla mnie czepialstwo (może niepoprawnie) kojarzy się z czymś bardziej małostkowym niż to picking on w tym kontekscie. Może się czepiam... ;-)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...