Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='fona']A, nie widziałam, sorka, to zraz Ci wyślę :) Dzięki.[/QUOTE]

Bardzo szkoda mi Miśki, dlatego pozwolę sobie zapytać:

Czy powodem, że musi opuścić obecne miejsce, jest dług i brak środków na przyszłość, czy jej zachowanie?

Skoro, jak pisała Ocelot jakaś organizacja chciała pomóc Misi finansowo, a nie mogła opłacić pobytu ze względu na brak faktury, to przecież ta organizacja może zakupić dla hospicjum tabletki na odrobaczanie, obroże antykleszczowe, karmę, ryż, makaron, co tam potrzebne - na to można dostać fakturę, a zrekompensowałoby to częściowo dług Misi.

A może wybudować Misi kojec u Czarodziejki- miałaby wiekszy komfort zycia niż na łańcuchu, nie byłoby niebezpieczeństwa, że się urwie i narozrabia, a po Misi kojec służyłby może innemu, nienadającemu się do stada staremu psu?

Posted

[quote name='Ania i Kajber']

A może wybudować Misi kojec u Czarodziejki- miałaby wiekszy komfort zycia niż na łańcuchu, nie byłoby niebezpieczeństwa, że się urwie i narozrabia, a po Misi kojec służyłby może innemu, nienadającemu się do stada staremu psu?[/QUOTE]

To jest pomysł , ale skąd wziąć kasę ??

Czarodziejko jak to widzisz??

Posted

Aniu, chodzi o to, żeby Misia mogła sobie bez przeszkód biegać. Kojec to kolejna klatka, ale być może faktycznie nic jej w życiu lepszego nie spotka...Ja nie preferuję chowu klatkowego poza szczególnymi sytuacjami, czy przypadkami. Szkoda mi tej suni, bo nie jestem nawet w stanie jej socjalizować. Na początku agresorem była Kajka, ale ona jest rozumniejsza i powiem szczerze, jestem dumna, że udało mi się wypracować obecne jej zachowanie.
Miśka jest wulkanem energii, powinna się wyhasać, wybiegać, wyszaleć, a musi być podwiązana, bo nie dałabym rady zapanować nad nią i Kajką, która wówczas przestaje reagować na moje komendy i idzie za Miśką. Ja się po prostu boję, że mogą zrobić krzywdę. Miśka rozszarpała kota na strzępy. Nie tylko zagryzła. Rozszarpała tak, że wszystkie szczątki walały się po podwórzu. Psy pouciekały w najdalsze zakamarki do czasu aż nie zostało wszystko sprzątnięte. Wiedziały, że kot jest nietykalny. Zawsze zdziwienie budziło kilkanaście onków przy pełnych michach i kociczka paradująca i ocierająca się o ich łapy. Czasem nawet zaglądała do misek i garów. To było piękne. Miśka niestety nie miała okazji doświadczyć obcowania z kotem, bo kocina do niej nie podchodziła.....Żal mi kociczki, ale i Miśki, bo jest to dobry pies, tylko nie ułożony.
Ja również myślałam o tej fakturce, że mogłaby pokryć jakieś inne potrzeby, ale też nie wiem, jaki zapowiada się los Misi. Czy zostanie jeszcze u mnie, czy będzie zabrana, tak jak wspomniała Anja, która sama boryka się z problemami finansowymi suń. Odrobaczenie już zostało zasponsorowane przez anulę42. Tak więc o to nie ma zmartwienia.

Posted

Negocjuję cene z producentem makaronu, który kupuję obecnie dla psów. Jutro mam dostać ostateczną odpowiedź, ile zapłaciłabym za paletę makaronu. Jeżeli propozycja Ocelot jest aktualna, to wówczas fakturka będzie na Stowarzyszenie. Jeżeli będzie coś za dużo ponad kwotę pobytu Misi u mnie, to dopłacę różnicę, bo i tak chcę ten makaronik ;)

Posted

Czarodziejko czyli za odrobaczanie już nie przesyłać pieniążków ?? Myślę , że Ocelot wejdzie i wypowie się co do faktury , bo to ona ma kontakt ze Stowarzyszeniem .

Ja myślę , że w innym hotelu Misia też będzie w kojcu , więc tu decyzja należy do Ciebie , bo chyba była by z tego kojca zabierana na spacery ?

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=2]W hotelach z kojcami pewnie jest tak, że psy są rotacyjnie puszczane na wybieg , więc ruch mają zapewniony.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]Przypuszczam, że u Czarodziejki musiałaby być zabierana 2-3 razy dziennie na smyczy na spacer na zewnątrz, bo reszta psów i kotów chodzi luzem po podwórku i jej puścić się chyba nie da.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]Ale ja osobiście uważam, że spacer ,nawet 10 minut na smyczy z opiekunem jest dla psa większą frajda niż bieganie samemu lub w grupie innych psów po wybiegu- spacer lepiej zaspakaja podstawową u psa potrzebę kontaktu i pracy z człowiekiem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]Szczególnie u psów młodszych, bo staruszki z trudnościami w poruszaniu się najchetniej by sobie przy człowieku poleżały ;).[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=2]A w schronie wiadomo- tylko chów kojcowy lub budowo- łańcuchowy, a spacery "od większego dzwona"- jak jakaś wolontariuszka przyjdzie i akurat na czas , możliwość i pozwolenie - raz na tydzień?[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]Zresztą atmosfera schroniska , nawet najlepszego i hotelu, nawet kojcowego to rzeczy nieporównywalne.[/SIZE][/FONT]

Posted

Misior na smyczy? Myślałam raczej o swobodnym bieganiu. Teraz jest tak, że kiedy biorę Miśkę, to wraz z nią na łąki idzie tylko starzyzna. Nawet Bejka wiążę, żeby nie latał z Miśką i jej nie nakręcał. Nie wyprowadzam jej na smyczy poza wyjśiem z posesji. Tam ma luz.
Odrobaczenie jest już zapłacone w obu podaniach. Anju wyjaśniłam na wątku Fridy. Sama się gubię, bo są deklaracje, są wpłaty i są obietnice. Biorę i liczę z tego, co już mam na koncie, a na biedy mam tylko od anuli42. Policzyłam więc, że od niej. Katarzyna09 nic mi na dziewczyny nie wpłaciła, może Beli się pomyliło, bo też ma mnóstwo psów na głowie. Na pewno to się szybko na wątku wyjaśni.
Anula42 wysłała mi 200 zł, więc jeżeli wpłyną jeszcze jakieś inne pieniądze na odrobaczenie, to uzgodniłyśmy, że to, co pozostanie przeznaczę na Silivet i Spirulinę. Kaja dostaje Spirulinę ze względu na guzy. Podawałam jej z opakowań innych psów i dzieliłam na pół po 4 tabletki dziennie, ale od kiedy się tak wycofała, to podaję jej pełną dawkę - po 8 tabletek kupionych z pieniędzy moich własnych.

Posted

Pieniążki od Katarzyny09 i beli już są u mnie na koncie , tylko nadal nie wiem co mam z nimi zrobić , ja wczoraj miałam grila i dzisiaj umieram i trzeba do mnie jak najprościej , żeby dotarło
:D

Posted

A ja wczoraj wstałam 0 4.30 i pojechałam z wycieczką szkolną Julki do Wieliczki i Ojcowa. Wróciliśmy ok.23.00....dzieciaki miały dziś wolny dzień w szkole, bo nie nadawały się po prostu do nauki, ale moje dziecko wstało o 6.30, samo się ogarnęło i uparło się, że chce jechać, więc śpiąc za kierownicą zawiozłam ją na te 3 godziny. W nocy po powrocie z wyprawy mając nogi między uszami musiałam opatrzeć rany Daszki, podać zastrzyki i nakarmić, bo wszystko umierało z głodu i niepokoju, że tak długo kolacji nie ma ;) Julkę wniosłam padniętą i brudną położyłam spać. Sama ledwo dychając po odhaczeniu psich spraw umyłam sobie to i owo aby spokojnie pójść spać. Tak więc rozumiem ciebie doskonale.

Posted

To Ty odsypiaj teraz :)

Powiedz mi jeszcze , moje dziewczyny są opłacone do 04.06 ?? Ba w rozliczeniu mam wpisane dwa razy opłata za okres od 04.04 do 04.05 i chyba źle zapisałam tak ?

Posted

[quote name='katarzyna09']Przyjmij to jako jednorazówkę,będzie do czynszu;)[/QUOTE]
Popieram, jak najbardziej.
Aniu, jak juz wyzdrowiejesz po grilu, to niesmialo chcialam przypomniec o ogloszeniach Dianki.

Posted

Dianka ogłoszenia już ma , tylko muszę zasiąść i poszukać linków bo sobie skasowałam plik z nimi i nie mam Ci co wysłać . Tylko allegro muszę jeszcze zrobić , to wieczorkiem .

Posted

Aniu i reszta cioteczek błagam wejdźcie na chwilkę lub podeślijcie wątek znajomym z Warszawy.
Zginęła adoptowana sunia mix collie. Musi się odnaleźć.

[url]http://www.dogomania.pl/threads/209511-Mix-collie-zgin%C4%99%C5%82a-w-warszawie-w-okolicach-Al.Wilanowskiej-Nied%C5%BAwiedzia[/url]

i FC

[url]http://www.facebook.com/event.php?eid=137356463005710[/url]

Posted

Ocelot, jeżeli wciąż jest możliwość dosponsorowania Miśki i potrzebna faktura, to może kupicie mi tę oto karmę?

[URL]http://swiatkarm.pl/p,farmina_charli_standard_20kg__20kg_gratis,10026,580.html[/URL]

Dziewczyny na wątku sterylkowym podrzuciły link i wydaje mi się to bardzo korzystna cena. 75kg za 40kg dobrej karmy. Dostawa gratis powyżej zakupów za 50 zł.