Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Np w czasie nocy i chodzi mi to zarówno o sytuacje gdy klatka była otwarta i zamknięta. Niby psy nie powinny sikać tam gdzie śpią prawda? Ale czy taki 2 miesięczny maluch to wie ? :-)

Posted

Oczywiście ja nie zamierzam zamykać klatki na noc. Bo tak można wywnioskować po tym co napisałam. Chodzi mi o syt kiedy wyjdę i zostawię Młodego w zamkniętej klatce.

Posted

Pies nie ma przeziębionego pęcherza? Bo od tego bym zaczęła, od złapania moczu do zbadania.
Skąd jest piesek, w jakich warunkach był odchowywany?
A klatka nie jest za duża?

Żadne karcenie nie wchodzi w grę, szczegolnie kiedy dopiero po powrocie zastajesz kałużę. Nagradzaj załatwienie się we właściwym miejscu i tyle. Przede wszystkim Twój szczeniak ma dopiero 2 miesiące, to jak kilkuletnie dziecko - w tym wieku wpadki gdziekolwiek są całkowicie normalne, bo taki szczeniak nie ma jeszcze takiej kontroli nad zwieraczami jak starszy zwierzak.
A może pies po prostu siedzi w klatce za długo? Jeśli zamknięty jest zmuszony do niej nasikać, to potem niestety jest mu już wszystko jedno, gdzie naleje, skoro raz tam nasikał i czuje zapach moczu. Szczeniak 2-miesięczny to max 2-3 godziny w klatce, o ile pies tuż przed zamknięciem się załatwił.

Posted

Nie ma chorego pęcherza. Sytuacja czysto teoretyczna :-) Szczeniak dopiero przyjedzie ( whippet) a ja szukam ewentualnych problemów :-)
Ale zastanowiło mnie stwierdzenie czy klatka nie za duża. .... No taka jak już dla dorosłego będzie.... to źle? Powinna być inna dla szczeniaka i inna dla dorosłego?

Posted

Klatka powinna być taka, żeby weszło do niej posłanie i woda. Jak jest za duża, to pies nie będzie odbierał jej całej jako posłania, tylko jeden kąt do spania, drugi do srania ;) Przy whippecie jednak chyba powinno być ok, to nie są wielkie psy, więc i ta klatka chyba nie jest gigantyczna. Aczkolwiek, jeżeli przywozisz szczeniaka w transporterku, tzn, takim małym odpowiedniej wielkości, to on może na samym początku służyć jako klatka.

Posted

Nabrał, nie nabrał - taka klatka jest ok dla psa wyprowadzanego z lęku separacyjnego, niszczenia w domu, ale do uczenia szczeniaka czystości może być za duża. Ale niekoniecznie - charty to ogólnie psy dość czyste, nie zakładaj z góry problemów ;)