Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Kochani, niestety muszę dołączyć do grona właścicieli psów z chorobami nerek. Rambuś, mój 14 letni sznaucer miniatura w sobotę miał robione badania. Morfologia wyszła w normie, chociaż czerwone krwinki są na dolnej granicy. Mocznik 16,3 mmol, kreatynina 183 umol. Dostał 4 kroplówki z glukozy. Więcej pije, ma wielomocz, grymasi przy jedzeniu. Dzisiaj miał powtórzone badania. Mocznik bez zmian, kreatynina 198. Wczoraj 9 razy chciał wyjść na dwór. Wetka podejrzewa zapalenie nerek. Od dzisiaj dostaje kroplówki z antybiotykiem. Royal canin renal już jedzie. Na podwyższenie ilości czerwonych krwinek dostaje od dzisiaj gotowane serce wołowe. Wieczorem dostanie pierwsze tabletki na obniżenie ciśnienia, po skończonym antybiotyku Rubenal 300. Co mogę jeszcze zrobić?

Posted

ODSTAWIC SERCA WOLOWE.celowo napisane duża litera.nie ma nic bardziej obładowanego fosforem który bardzo niszczy nerki.nie martw sie przy odpowiedniej diecie parametry czerwonokrwinkowe powinny wrocic do normy dostaje wit z gr b?

Posted

[quote name='gryf80']ODSTAWIC SERCA WOLOWE.celowo napisane duża litera.nie ma nic bardziej obładowanego fosforem który bardzo niszczy nerki.nie martw sie przy odpowiedniej diecie parametry czerwonokrwinkowe powinny wrocic do normy dostaje wit z gr b?[/QUOTE]

Dzisiaj miał pierwsze kupione i ugotowane. Chyba jednorazowo nie zaszkodzi? Więcej już nie kupimy.

Posted

Odpowiednie leczenie potrafi zdziałać bardzo dużo.Moje wiekowe już psiska potrafiły na RC renal,ipakitinie i rubenalu zjechać z mocznika 123 na 46 i kreatyninie 3,0 na 2,125. Teraz odstawiłam leki i za 2 tygodnie powtórka badań.

Posted

[quote name='Gosiapk']Co dają te leki: rubenal i ipakitinie?[/QUOTE]

Wspomagają pracę nerek. Według naszej pani weterynarz Ipakitinie jest mniej skuteczny niż Rubenal, bowiem głównie zakwasza mocz.
Czy podawaliście swoim psom Fortekor? Rambuś dostał 5 mg pomimo, że nie ma problemów z serduszkiem.

Posted

[quote name='mandy']Wspomagają pracę nerek. Według naszej pani weterynarz Ipakitinie jest mniej skuteczny niż Rubenal, bowiem głównie zakwasza mocz.
Czy podawaliście swoim psom Fortekor? Rambuś dostał 5 mg pomimo, że nie ma problemów z serduszkiem.[/QUOTE]

Obniżenie ciśnienia krwi w nerkach to standardowe leczenie przy niewydolności nerek.

Posted

[quote name='Gosiapk']Co dają te leki: rubenal i ipakitinie?[/QUOTE]
Ipakitine obniża głównie mocznik,Rubenal-kreatyninę.Ale wg mojej wetki równie ważne jest rygorystyczne trzymanie psa na samym renalu - bez tzw polizków,ani innych wyżebranych przekąsek.Moje nie dostały nawet jednej kurzej rapki...:cool3:

Posted

[quote name='Diuna B.']Ipakitine obniża głównie mocznik,Rubenal-kreatyninę.Ale wg mojej wetki równie ważne jest rygorystyczne trzymanie psa na samym renalu - bez tzw polizków,ani innych wyżebranych przekąsek.Moje nie dostały nawet jednej kurzej rapki...:cool3:[/QUOTE]

Niestety Rambek nie chce przkonać się do renala, swojej dotychczasowej karmy (Brit senior small) też nie chce jeść. Tylko mięsko...

Posted

[quote name='mandy']Niestety Rambek nie chce przkonać się do renala, swojej dotychczasowej karmy (Brit senior small) też nie chce jeść. Tylko mięsko...[/QUOTE]
Dziwne,bo moje za RC renal,to by się pokroić dały,mogą wciągnąć każdą ilość.Jak im chciałam leki dosmaczyć,to pougniatałam rękami mielone mięso i potem ugniatałam ipakitine lub rubenal,żeby przeszły zapachem.Działało idealnie.

Posted

Witam, ja podaję suchego Hillsa i mieszam z mokrą Animondą dla nerkowców, tabletki też w niej wcina. Od wykrycia choroby (minął rok) nigdy nie dostała mięsa, ani nic co jest zakazane, pomimo, że mam kilka zwierzaków, pilnuję aby Tośka nic innego nie zjadła.
Z wszystkich suchych i mokrych karm, Tosia najmniej lubi właśnie Renal.

Posted

[quote name='Diuna B.']Dziwne,bo moje za RC renal,to by się pokroić dały,mogą wciągnąć każdą ilość.Jak im chciałam leki dosmaczyć,to pougniatałam rękami mielone mięso i potem ugniatałam ipakitine lub rubenal,żeby przeszły zapachem.Działało idealnie.[/QUOTE]
Można też do torebki z suchym wrzucić kawałek kiełbasy, po jakimś czasie przejdzie zapachem.

Posted

A czy ktoś daje karmę Reddy?
[URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_mokra/reddy/32792[/URL]
Czy to jest w zasadzie to samo co Royal renal tyle, że inny producent, wiem, że są też nerkowe Trovet i Purina.Początkowo kupiłam tak na szybko żeby Nora miała na już Trovet tylko trzy kilo, nie specialnie chciała jeść, jak się skończył to zamówiłam pięć kilo Reddy, bo najtańsza z tych wszystkich nerkowych, też za bardzo jej nie chce, ale rozmoczoną zje.Właśnie zaczęłam podawać Rubenal, myślałam, że na siłę trzeba jej będzie podawać żeby połknęła, dałam na próbę jej pod nos a ona zjadła go jak psie ciastko:cool3:, choć jeden problem mam z głowy, zjada Rubenal niemal ze smakiem.

Posted

Przepisuję z opakowania: protein 16%,fat 18%,fibre 2,5%,ash 6%,calcium 0,70%,potassium 0,70%,phosphorus 0,40%,sodium 0,10%.Kocia wersja zwie się Kattovit, mam kotkę z problemami nerkowymi i od roku jest na tej karmie i jest dobrze dlatego Norce na próbę też kupiłam karmę tego producenta.

Posted

Witajcie, mój pies cierpi na wielotorbielowatość nerek. Rok temu przygarnęłam go ze schroniska. Od początku było wiadomo, że choruje, jednak w schronisku podejrzewano moczówkę prostą. Pies wypijał ok. 4-5 litrów wody na dobę (waży 11 kg) i bardzo dużo sikał (co dwie godziny). To nie zmieniło się do dzisiaj, ale poradziliśmy sobie i pies został nauczony korzystania z kuwety.

Po jakimś czasie udało nam się prawidłowo zdiagnozować pieska. Ma on liczne torbiele na nerkach, jednak nerki pracują bardzo ładnie (mocznik, kreatynina w normie) i nie doszło na razie do niewydolności. Pies jest na diecie nerkowej, czuje się bardzo dobrze. Podawałam mu Trovet Renal, jednak z powodu dość luźnych kupek zmieniam obecnie na Farmina Vet Life Renal i zobaczymy jak się sprawdzi. Jestem przeciwniczką Royala, jeszcze zanim dowiedziałam się o chorych nerkach podawałam psu Royal Gastro-Intestinal i pojawiło się bardzo silne uczulenie. Od tamtej pory unikam Royala.

Mam do Was pytanie, czy spotkaliście się z torbielowatością nerek u psa? Spędziłam dużo czasu w internecie na poszukiwaniu informacji o tej chorobie, jednak zwykle występuje ona u kotów. Jedynie nasz weterynarz miał jednego psiego pacjenta z torbielowatością.

Posted

ja także spotkałam sie z ta chorobą u kotów(rasy brachycefaliczne).
uważam że każda dieta typu renal będzie dobra,o uile pies bedzie ja chetnie jadł

Posted (edited)

hej w piatek zdiagnozowano u mojej 8 letniej pit-bullki niewydolnosc nerek , lekarz powiedzial ze jej 2/3 nerek jest uszkodzona , dokladnych wynikow nie znam :( mam pytanie jak bedzie wygladalo jej leczenie , ile bedzie z nami jeszcze zyc ?
dodam ze na codzien niunia pije tyklko wode , nic nie je , normanie robi siku na dworzu . caly czas tez spi , ale jak ktos puka do drzwi lub chce sie z nia bawic to jest pelne energi.

Edited by aniaaxd2
ortografia
Posted

Jak najszybciej pobierzcie krew aby sprawdzić poziom kreatyniny i mocznika, być może należałoby ją błyskawicznie przepłukać. Absolutnie nie dawaj do jedzenia nic poza karmami dla nerkowców. Moja Tosia zanim ją zdiagnozowaliśmy kaszlała i również wymiotowywała wodę którą wypiła, myślę, że to wina wysokiego poziomu mocznika.

Posted

wyniki krwi i moczu juz robilismy , wyniki byly w piatek , ale lakarz byl pozamiastem wiec w poniedzialek mamy sie do niego zglosic decydowac co dalej . ja chcem ratowac moja niunie , jest silnym psem mimo zmeczenia widac ze chce zyc , bidulka nie je juz od 4 tygodni , tylko wczesniej weternarz nie wiedzial co jej jest i podawal jej antybiotyki , dopiero tydzien temu powiedzial ze trzeba zrobic badania .

Posted

aniu poproście o te wyniki krwi,zawieści może jeszcze psi mocz do badania.bez wyników trudno jest cokolwiek określić/powiedzieć.jeśli nie chce jeśc powinna byc dozywiana pozajelitowo