Cortina Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Dziewczyny powiedzcie mi czy waszym psiaczkom też tak śmierdzi z pysia? Dr Neska mówiła, że to jest nadkwasota z mocznikiem, ale wydaje mi się że coraz więcej czuje. Karmię ją teraz gerberami dla dzieci i dzisiaj zjadła trochę kurczaczka gotowanego to już było święto w domu. Magia jak długo kroplówkowałaś Brutuska? Dzisiaj ma wenflon w uszku, bo przednie łapki są już nadwątlone ;( Quote
magia131 Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Monia :) Brutuskowi tez smierdzi z pysia. Odkad zbilismy mocznik to jest to juz calkiem inny "zapach". Ale chyba jestem przewrazliwiona bo np wczoraj czulam mocznik ale dzis juz jest ok.Wiec narazie nie panikuje. Jesli chodzi o jedzenie to moj jak nie chcial jesc i odwracal glowe ze wstretem jak pojawialo sie jedzenie w zasiegu jego wzroku to zaczelismy go karmic ze strzykawki.Podawalismy mu karme renal rozmiekczona z woda.I tak kilka dni na sile mu jesc dawalysmy. Kroplowki mial podawane rano i wieczorem od 5 padziernika do konca miesiaca.Pozniej mielismy problemy z wenflonem, zrobilismy wyniki i lekarz stwierdzil ze tak dlugo nie ma co podawac kroplowek bo w sumie nerki powinny zaskoczyc przez ten czas i zaczac same pracowac.i od 1 listopada nie podajemy kroplowek. jesli Brutus zacznie sie gorzej czuc to wtedy bedziemy dzialac.narazie jest wszystko ok. od 1 listopada jest bez kroplowek, je renala (ze wstretem w sumie), poza tym gotowany kurczak,marchewka. Dodaje mu do jedzenia ipakitine, oprcocz tego dostaje rubenal i azodyl. I na tym jest od jakiegos czasu i jak narazie czuje sie bardzo dobrze. Zachowuje sie jak dawniej. Wenflon w uszku ma Hagunia? Biedactwo:( Nie wiedzialam ze mozna tez w uszku miec wenflon.Moj tez mial poklute lapki i przy pobieraniu krwi wet mial nawet problemy. A jak Hagunia znosi te kroplowki? Ucaluj ja ode mnie i wysciskaj Quote
magia131 Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Wyniki poczatkowe mielismy takie: mocznik 502, kreatynina 14. 3 listopada badalismy krew i wyniki byly takie: mocznik 166,kreatynina 5,6 Quote
Cortina Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Jak można sprowadzić ten azodyl?? To u nas jest gorzej, bo wyniki we wtorek 1,5 tygodnia temu nie były takie wysokie jak u Brutuska, za to nie możemy ich już zbić od dawna. U Brutuska to pewnie ostra niewydolność, nie przewlekła prawda? U mnie te nerki po pierwszym przepłukaniu paro dniowym (wyniki spadły) nie zaczęły pracować i po tygodniu znowu były olbrzymie. One nawet rosły mimo przepłukiwaniu, szczególnie kreatynina, potem znów wzrósł mocznik. Jednak u Hagi wystąpiło to zagazowanie i to mogło być powodem. Haga dostaje 1500 ml do 2000ml kroplówki dziennie i jest po prostu słaba. Brutusek miał 2 kroplówki po 250 ml pewnie? Jeśli przy takim przepłukiwaniu jak u nas te wyniki rosły to chyba nie ma szans:( I ponowię to pytanie o azodyl Quote
martynka1978 Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Nasz też długo nie chciał jeść jadł tylko karmę dla kota razem z impaktive.I też śmierdziało mu z pyszczka,nasz też miał kroplówki tylko w łapach nawet w domu miał robione kroplówki.Ja zaczął jeść juz sam to zrezygnowałam z kroplówek. Quote
magia131 Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Tak,Brutus dostawal 250ml rano i 250ml wieczorem. Tyle ze moj Brutus wazy ok.10kg, to pewnie ma tez wplyw na ilosc kroplowki. Ile Twoj piesek wazy? Ja w koncu nie wiem czy Brutus ma ostra czy przewlekla niewydolnosc. Mnie wydaje sie ze to jest ostra ale zaden wet mi tego nie powiedzial. Dla nich mocznica to mocznica i nie ma rozgraniczenia innego,trzeba do konca zycia trzymac psiaka na diecie i tyle.Tak mi powiedzieli.Wiec nie wiem jak to do konca jest. Niedlugo wybiore sie z Brutusem na badanie krwi i zobacze jak kreatynina i mocznik wygladaja. Jesli chodzi o leki to oczywiscie zaden wet mi nic w sumie nie proponowal.Brutus na poczatku mial podawany jakis antybiotyk, do tego czopki przeciwwymiotne (przez tydzien) i do tego kroplowki z furosemidem. Jesli chodzi o ipakitine, rubenal i azodyl to dowiedzialam sie o tych lekach z forum od dziewczyn i kupilam po konsultacji z wetem.Ale zaden nie slyszal o Azodylu. Azodyl sprowadzam z Usa, mam tam znajomego i mi wysyla do Polski Quote
Cortina Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Magia, a jak byś sprowadzała to mogłabym się podłączyć? Ja niestety żadnych kontaktów w USA nie mam :( Quote
Cortina Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Co do wagi to Haga oczywiście waży więcej bo 34 kilo. Quote
Agnieszka K. Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 [quote name='magia131']Tak,Ja w koncu nie wiem czy Brutus ma ostra czy przewlekla niewydolnosc. Mnie wydaje sie ze to jest ostra ale zaden wet mi tego nie powiedzial. Dla nich mocznica to mocznica i nie ma rozgraniczenia innego,trzeba do konca zycia trzymac psiaka na diecie i tyle.Tak mi powiedzieli.Wiec nie wiem jak to do konca jest. [/QUOTE] Mój pies miał ostrą niewydolność nerek w wyniku leczenia po pogryzieniu - została stwierdzona na podstawie objawów, badania krwi, moczu, usg oraz po analizie podanych leków po pogryzieniu. Nie pamietam doładnie, jakie leki dostawał oprócz karmy dla nerkowców, ale leczenie trwało to ok 2-3 tygodni. Po badaniu kontrolnym krwi i moczu przestał dostawać leki. Na razie dostaje jeszcze renala (przy zachowaniu kontrolnych badań moczu), bo mi baaaardzo ładnie na niej przytył i dobrze wygląda. U mnie była to o tyle jasna sprawa, bo miałam wszystkie badania sprzed pogryzienia. Quote
magia131 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Bede kupowac w grudniu Azodyl bo znajomi leca do Polski i przywioza ze soba. Zamawiam na tej stronie [URL]http://www.entirelypets.com/azodyl.html[/URL] i lek dostarczony jest w odpowiedniej temp i w torbie termicznej. To jest najtanszy sklep jaki znalazlam. Quote
magia131 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Agnieszka,jakie Twoj piesek miał objawy przy ostrej niewydolności nerek? Pamiętasz moze ile wynosiła kreatynina i mocznik? Quote
Agnieszka K. Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Kreatynina była 1,5 mg/dl, mocznik 86,0 mg/dl, miał podniesiony poziom chlorków (118,0 mmol/l) i i fosforu (6,7 mg/dl), oprócz tego pił i sikał jak szalony. Quote
Grazka77 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 [quote name='Cortina']Dziewczyny powiedzcie mi czy waszym psiaczkom też tak śmierdzi z pysia? Dr Neska mówiła, że to jest nadkwasota z mocznikiem, ale wydaje mi się że coraz więcej czuje. Karmię ją teraz gerberami dla dzieci i dzisiaj zjadła trochę kurczaczka gotowanego to już było święto w domu. Magia jak długo kroplówkowałaś Brutuska? Dzisiaj ma wenflon w uszku, bo przednie łapki są już nadwątlone ;([/QUOTE] Cortina naszemu Pufciowi - często niestety czuć mocznikiem z pyszczka. Jak czuc bardzo mocno to podajemy mu przez 7 dni dodatkowo antybiotyk. Enarenal - to jest lek obniżajacy ciśnienie i to on jest pewnie odpowiedzialny za to że psiak jest bardziej śpiący. Ja tez czasem moczę renalowe chrupki i polewam je dla smaku odrobiną wody z tunczyka lub posypuję jajkiem na twardo. Nie poddawaj się proszę. Trzymamy kciuki Quote
Cortina Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Dzięki dziewczyny! Walczymy. Porozmawiałam jeszcze z dr Neską jeszcze, to cudowny człowiek że wytrzymuje moje dzwonienie do Niej stale :). Powiedziała, że Haga na pewno nie jest przypadkiem beznadziejnym, że ma okres zaostrzenia choroby i jeżeli uda się jej go przejść to nerki za jakiś czas powinny się zacząć trochę regenerować. Mam jej jeszcze sode oczyszczoną podać do wody i poić 1,4 łyżeczki na pół litra wody. Quote
Grazka77 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Tak dr A. Neska to wspaniały człowiek i wspaniały lekarz. Ja w poczatkowym okresie też do niej stale wydzwaniałam - z pytaniami co wolno a co nie. Zdarzało się,ze ledwo się rozłaczyłam a już miałam następne pytanie - nigdy nie okazała nam zniecierpliwienia. Jestem przekonana,że tylko dzieki niej nasz Pufcio żyje!! Ja tez do wody do picia stale dodaję sodę oczyszczoną. Buziaki dla Hagi Quote
magia131 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Dziewczyny a w jakim celu dodaje sie sode oczyszczona? Quote
Grazka77 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Soda oczyszczona przywraca prawidłowe PH organizmu. Wg brytyjskich badań wpływa to na spowolnienie rozwoju PNN. Quote
martini-ka Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Prawda, tylko przy ciągłym podawaniu sody warto regularnie robić badania moczu, żeby za mocno z kolei pH nie wzrastało, bo wtedy łatwo o namnażanie bakterii i w razie podziębienia - o zapalenie pęcherza. Dr Neska zwróciła mi kiedyś na to uwagę, a ponieważ Tuska pobieranie moczu traktuje wrogo;), sodę podaję z przerwami. Ale ogólnie rzeczywiście warto. Monika, kciukam i ucałowania dla Cortiny:) Quote
Cortina Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Niestety wciąż źle :(. Ta nadkwasota ją strasznie osłabiła, podrażniła jej gardło to przez nią nie chce jeść mimo 3 tabletek peritolu dziennie. Czytałam o tym w necie i byłam w szoku, że może psa osłabić a nawet powodować omdlenia. Haga rano raz zwymiotuje taką żółcią potem już nie. Jedzenie jej normalnie muszę wpychać na siłę i widać że ona coś by zjadła, ale nadkwasota jej przeszkadza. Dr Neska wszystkie leki zapisała jej właśnie głównie na to, że mija już tydzień od ich brania i nic. Jak ją badała to mówiła, że ma obolały brzuszek. Powinnam zrobić jej wyniki, ale raz że się panicznie boję bo jej stan nie jest lepszy to i wyniki nie będą ciekawe. Do tego zrobił jej się większy kamień nazębny i jak jej dotknę zęby to trochę podkrwawiają:( Quote
martini-ka Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Peritol na nadkwasotę??? Zęby a raczej dziąsła wokół nich mogą krwawić przez wysuszenie błony śluzowej właśnie peritolem. Na co go podajesz, jeśli moge spytać, jak wyczytałam w necie ma sporo skutków ubocznych i raczej nie powinno się go podawać w stanie osłabienia/wycieńczenia. Quote
Cortina Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Peritol zaleciła dr Neska na poprawę apetytu:( Quote
Cortina Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Szczerze mówiąc o peritolu też nie czytałam dobrze w ulotce. Przede wszystkim powoduje drgawki, ospałość i senność, spadek ciśnienia. Nie wiem w końcu co u Hagi to wywołuje czy peritol czy po prostu choroba :( Quote
Recommended Posts