jambi Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 Przyszłam nacieszyc wzrok widokiem jednego z najpiekniejszych obecnie adopcyjnych psów na dogo... Boże, jaka przepaśc między nim a Gustawem :( i nie o wygląd mi chodzi... [quote name='ULKA12'][IMG]http://i54.tinypic.com/a5ai5s.jpg[/IMG][/QUOTE] Quote
ULKA12 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 Wygląd to on będzie miał jak go wykąpię i wyczeszę :-) Quote
jambi Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 jesli chodzi o mnie, nie trzeba kąpać i czesać - sam uśmiech mi wystarczy :) Quote
malawaszka Posted March 12, 2011 Author Posted March 12, 2011 a ja się właśnie dowiedziałam, że Birmanek był 3 marca w metro i ani pół tel nie było o niego :shake: ech.... slepi ludzie.... Quote
zerduszko Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='malawaszka']a ja się właśnie dowiedziałam, że Birmanek był 3 marca w metro i ani pół tel nie było o niego :shake: ech.... slepi ludzie....[/QUOTE] Coooooo :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
malawaszka Posted March 15, 2011 Author Posted March 15, 2011 wpłynęła deklaracja Ashley 100 zł - dziękuję :Rose: Quote
jambi Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='Saththa']Ehhh to pewnie przez wiek:([/QUOTE] no bo właśnie jaki on tam stary?! no, swoje lata ma, ale żeby od razu "stary" ?! nawet na tym wątku, każdy kto tu wejdzie spodziewa się, że zobaczy styranego życiem staruszka, no weź, jak to brzmi: "staaaary sznaucer Birman..." [img]http://manu.dogomania.pl/emot/old.gif[/img] a jakby tak napisac zgodnie z prawdą - "Piękny sznaucer olbrzym" albo cóś? :grins: Quote
Saththa Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='jambi']no bo właśnie jaki on tam stary?! no, swoje lata ma, ale żeby od razu "stary" ?! nawet na tym wątku, każdy kto tu wejdzie spodziewa się, że zobaczy styranego życiem staruszka, no weź, jak to brzmi: "staaaary sznaucer Birman..." [img]http://manu.dogomania.pl/emot/old.gif[/img] a jakby tak napisac zgodnie z prawdą - "Piękny sznaucer olbrzym" albo cóś? :grins:[/QUOTE] No może rzeczywiście by trzeba było troszku zmienić hmmm Quote
Saththa Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='weszka']Ludzie są gupi i tyle.[/QUOTE] Amen. (10 znaków kurde:)) Quote
wilczy zew Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='weszka']Ludzie są gupi i tyle.[/QUOTE] Nie przesadzajmy,wzięcie wiekowego i biorącego leki psa,to godzenie się od razu na spore wydatki oraz godzenie się z myślą,że po roku pies może odejść. Nie każdego na to stać. Nas nie było, chociaż myślałam o Birmanie ale nie dawno musieliśmy uśpić psa i zdecydowaliśmy się na młodszego. Quote
zerduszko Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='wilczy zew']Nie przesadzajmy,wzięcie wiekowego i biorącego leki psa,to godzenie się od razu na spore wydatki oraz godzenie się z myślą,że po roku pies może odejść. Nie każdego na to stać. Nas nie było, chociaż myślałam o Birmanie ale nie dawno musieliśmy uśpić psa i zdecydowaliśmy się na młodszego.[/QUOTE] Z jednej strony tak, ale z drugiej pies ze schroniska to zawsze niewiadoma i jak nie z zachowaniem to ze zdrowiem mogą być problemy, a co za tym idzie wydatki. Nie każdy starszy pies bierze stale drogie leki czy pożyje max rok [SIZE=1]- taki Swiss jeśli pożyje tylko rok, to tylko dlatego że ja go uduszę :evil_lol:[/SIZE] A jak to jest z Birmanem - on coś bierze i na co? Quote
wilczy zew Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Wiem,że na stawy,olbrzymek krócej żyje. Tak,niewiadoma ale tu już jest pewna wiadoma. Długo myślałam o Birmanie,podoba mi się. Quote
ULKA12 Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Brał artroflex teraz nie bierze bo KTOŚ zapomniał zamówić. Dostaje też karmę dla seniorów. Ale to tylko tak wspomagająco :-) i to tyle. Quote
Saththa Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 Heh ale można by napisac np już nie młodziak albo hmmm starszy troche heh Głaski Birmuszku Quote
zerduszko Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 A ten artroflex to tak mus czy zapobiegawczo? Hm... tak sobie teraz pomyślałam, przeczytawszy ogłoszenie, że ktoś może pomyśleć że on ma spore problemy ze stawami. A przecież on nie jest chory - dobrze myślę? :) Quote
malawaszka Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 [quote name='ULKA12']Brał artroflex teraz nie bierze bo KTOŚ zapomniał zamówić. Dostaje też karmę dla seniorów. Ale to tylko tak wspomagająco :-) i to tyle.[/QUOTE] juz mam już mam :lol: jutro przywiozę [quote name='zerduszko']A ten artroflex to tak mus czy zapobiegawczo? Hm... tak sobie teraz pomyślałam, przeczytawszy ogłoszenie, że ktoś może pomyśleć że on ma spore problemy ze stawami. A przecież on nie jest chory - dobrze myślę? :)[/QUOTE] wspomagająco bo na początku słabo chodził, dalej ma słabszy tył, sika w przykucku, a nie zadziera łapę, czasem lekko uniesie, ale jak widać na zdjęciach - biegać potrafi :) no! a jak dobrze pójdzie to jutro robimy test na dzieci - planuję zabrać Oliwię - o ile pogoda dopisze i Ula nas wpuści :D Quote
weszka Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 [quote name='wilczy zew']Nie przesadzajmy,wzięcie wiekowego i biorącego leki psa,to godzenie się od razu na spore wydatki oraz godzenie się z myślą,że po roku pies może odejść. Nie każdego na to stać. Nas nie było, chociaż myślałam o Birmanie ale nie dawno musieliśmy uśpić psa i zdecydowaliśmy się na młodszego.[/QUOTE] Nie traktuj aż tak poważnie mojego stwierdzenia ;) Masz rację, że biorąc starszego psia trzeba liczyć się z tym, że będzie z nami krócej (teoretycznie bo różnie to być może). Ale tak jak napisała zerduszko nie każdy starszy pies jest chory i wymagający extra opieki. A poza tym taki dorosły stateczny pies ma mnóstwo wspaniałych cech i jest często łatwniejszym towarzyszem niż energetyczny młodziak. Jak wszystko kwestia wyboru i doboru psa do człowieka. Ale większości ludzi wydaje się że stary pies to już nie jest wart zainteresowania bo zaraz "zdechnie" :( i lepiej wziąć szczeniaczka bo "wszystkiego go nauczę" i nie zdają sobie sprawy ile zachodu wymaga szczeniak, a ile można gotowego dostać od takiego statecznego psa. Smutne :( Quote
wilczy zew Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 [quote name='weszka']Masz rację, że biorąc starszego psia trzeba liczyć się z tym, że będzie z nami krócej (teoretycznie bo różnie to być może). Ale tak jak napisała zerduszko nie każdy starszy pies jest chory i wymagający extra opieki. A poza tym taki dorosły stateczny pies ma mnóstwo wspaniałych cech i jest często łatwniejszym towarzyszem niż energetyczny młodziak. Jak wszystko kwestia wyboru i doboru psa do człowieka. Ale większości ludzi wydaje się że stary pies to już nie jest wart zainteresowania bo zaraz "zdechnie" :( i lepiej wziąć szczeniaczka bo "wszystkiego go nauczę" i nie zdają sobie sprawy ile zachodu wymaga szczeniak, a ile można gotowego dostać od takiego statecznego psa. Smutne :([/QUOTE] Konkretnie była mowa o Birmanie,który ma kłopoty z tyłem i 10lat a olbrzymki zbyt długo nie żyją. Dorosły pies może nic nie umieć i mieć ogromne lęki(mieliśmy takiego ze schronu) to zależy w jakim był domu. Teraz wzieliśmy 5-6-letniego olbrzymka,który nic nie umie. Myślę,że nie można negatywnie oceniać ludzi jako ogółu a jedynie poszczególne jednostki. Quote
jambi Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 [quote name='wilczy zew']Konkretnie była mowa o Birmanie,który ma kłopoty z tyłem i 10 lat a olbrzymki zbyt długo nie żyją. Dorosły pies może nic nie umieć i mieć ogromne lęki(mieliśmy takiego ze schronu) to zależy w jakim był domu. Teraz wzieliśmy 5-6-letniego olbrzymka,który nic nie umie. Myślę,że nie można negatywnie oceniać ludzi jako ogółu a jedynie poszczególne jednostki.[/QUOTE] I ja się z tym zgodzę, w szczególności z tym ostatnim zdaniem. Gdybyśmy faktycznie mieli uogólniać, to po co w takim razie wogóle próbujemy coś robić? poza tym, my tutaj - też jesteśmy ludźmi ;) ale słówko jeszcze o tym co napisałaś w zdaniu pierwszym, co do Birmana - chyba nie do końca wiadomo ile dokładnie ma lat, wiadomo, że najmłodszy nie jest i o pewnych jego problemach wiadomo również, jednak pewne jest to, że odżył, ma chęć do życia i jest sprawny! Jest sprawny fizycznie, biega, bawi się; jest pięknym psem; a i charakterek ma fajny ;) nie jest juz tak narwany jak młodziaki - to zaleta! ile żyja olbrzymy - to kwestia dyskusyjna - może to byc lat 10 ale może także być 14 i więcej! mój osobisty ma 13, ale fakt, okazem zdrowia juz nie jest, jednak w pełni sił, zdrowia i chęci do zabaw i życia pozostawał do lat 12 Quote
zerduszko Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 [quote name='jambi']Jest sprawny fizycznie, biega, bawi się; [/QUOTE] Dla mnie to nie jest pies, który ma problemy z tyłem :) Pies mający problemy ze stawami ma problemy sam się podnieść, wchodzić po schodach czy biegać. Także Birmuch się nie łapie :eviltong: Jak tam :mad: Quote
zerduszko Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Z cukru jesteście? :lol: To teraz oby przestało padać :) Quote
malawaszka Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 ja nie, ale dziecka mi nie chcieli wypożyczyc na taką pogodę :D Quote
Recommended Posts