Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Glowny problem teraz to nie tylko transport Bariego ,ale kto zdecyduje się podjąć opieki nad tym przerażonym i niezsocjalizowanym raczej psem żyjącym cale swe życie -13 lat na wolnosci i w poniewierce,na ulicy pod domem ,skąd chyba jako szczeniak zostal wyrzucony po śmierci poprzedniego wlaściciela domu . Wzięcie tego psa do hoteliku czy domowego dt ,to obowiązek zapewnienia mu pelnego bezpieczenstwa ,by nie mogl uciekać na zupelna wolność i na ponowny dystans od ludzi.Moze faktycznie Bari nie odnajduje się na wśrod ludzi i w malym obcym środowisku-czuje się uwięziony i spacyfikowany ? Tylko jak pozwalać mu na taką dalszą poniewierkę i koczowanie na ulicy ,gdzie może zimą zamarznąć na wiekszym mrozie ,albo zostać pogryziony przez inne psy lub otruty/pobity przez kogoś nienawidzącego takich bezdomnych psów,albo komu ten pies tam przeszkadzal?
Tak zle i tak niedobrze.Jednak na przykladzie innych podobnych psów można oczekiwać ,iż dzięki pracy nad Barim uda się go jednak zsocjalizować i pozbawić go tego przerażenia oraz chęci ucieczki od bliskości z ludzmi.
Do Arktyki jest dość daleko ,bo aż pod Toruniem ,a nie wiadomo ,czy Lilka spod Kluczborka zdecyduje się podjąć opieki nad Barim.
Kto widzi i zna jakieś inne wyjscie ,gdy pies musi być dziś-jutro zabrany Żarek od Ulki12? Pewnie dość dlugo będzie musial chodzić na spacery na smyczy ,zanim oswoi się i będzie mogl biegac po ogrodzonym terenie razem z innymi psami .
Chyba ,że do konca swego życia nie da się oswoić tak zupelnie i będzie zawsze wybierał dzikie,wolne życie.
Wspomnę tu choćby Lenkę od MyrkurDagur i Dusię z Psiego Aniola ,ktore tez nie byly zupelnie oswojonymi psami a teraz żyją w swoich domach ,tyle że są mlodsze od Bariego i nie żyly tyle lat na ulicy jak on.

Posted

Dziewczyny, bardzo sie ciesze ze Bari został ujety ! Nie wierzyłam, przyznaję.
Rozważcie jeszcze hotel u Agnieszki z Czarkowa, tj kolo Tarnowskich Gór. Tam chyba sa duze wybiegi dla psow.

Posted

[quote name='bela51']Hotel u Agnieszki, zobaczcie, jak tam ładnie
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/146779-Hotel-u-Agnieszki-3-wolne-miejsca%21?highlight=Czarkowianka"]http://www.dogomania.pl/threads/146779-Hotel-u-Agnieszki-3-wolne-miejsca!?highlight=Czarkowianka[/URL][/QUOTE] Obawiam się ,że w tych kojcach u Agi to Bari chyba dalby radę przecisnąć się górą- będzie probowal ,bo ogrodzenie nie jest aż pod dach kojca .Jesli potrafil rozwalić klatkę u Uli. Co prawda ,to blisko dość od Cz-wy ,blizej niz do Torunia ,ale tam są wielkie psy glownie -czy on tam nie będzie sparaliżowany strachem jeszcze bardziej ? No i oplata -450zl/mc -czy przez kilka lat będzie na tyle funduszy ?? Pięknie tam jest -owszem .Ale podobnie jest też u Lilki pod Kluczborkiem -też ladnie i kojce wyzej zabezpieczone ,raczej nie przejdzie Bari górą -a oplata 300zl/mc .I też blisko od Zarek/Czwy. Największy problem to zabezpieczenia przed ucieczką Bariego oraz socjalizacja psa ,no i by byly fundusze na dany hotelik.

Posted

A może dla Bariego najlepszą opcją byłby kontrolowany powrót na wolność?
Jest stary, raczej trudno uwierzyć, że po tylu latach zaakceptuje człowieka i zaleznośc od niego.
Jakby się dąło znaleźć jakąć firmę z dużym ogrodzonym terenm (szkółka drzewna, sklep ogrodniczy etc), gdzie mógłby mieć swoją ciepłą budę i michę żarcia.
Jemu chyba więcej nie potrzeba a przynajmniej on tak uważa i ciężko z tym dyskutować.
Nie wiem tylko, na ile jest mozliwe ż ejeśli takie miejsce się znajdzie, to Bari zechce się go w ogólie trzymać...
No ale może codzienna micha pysznego żarcia go przekona...

Posted

[quote name='Dzika_Figa']A może dla Bariego najlepszą opcją byłby kontrolowany powrót na wolność?
Jest stary, raczej trudno uwierzyć, że po tylu latach zaakceptuje człowieka i zaleznośc od niego.
Jakby się dąło znaleźć jakąć firmę z dużym ogrodzonym terenm (szkółka drzewna, sklep ogrodniczy etc), gdzie mógłby mieć swoją ciepłą budę i michę żarcia.
Jemu chyba więcej nie potrzeba a przynajmniej on tak uważa i ciężko z tym dyskutować.
Nie wiem tylko, na ile jest mozliwe ż ejeśli takie miejsce się znajdzie, to Bari zechce się go w ogólie trzymać...
No ale może codzienna micha pysznego żarcia go przekona...[/QUOTE]

Gdyby taka mozliwość zaistniala ,a najlepiej jeszcze z jakimiś dwoma zgodnymi psami ,czy choć sunią do towarzystwa -to może byloby to lepsze dla niego wyjscie jednak ? Trzeba by szukać pilnie takiego kąta a poki co zawieżc niedaleko ,bo transport daleko też kosztuje .Sam jeden będzie w takim ukladzie samotny i nieszczęsliwy na pewno ,bo tyle lat byl wolny i biegal z psami nieraz.

Posted

Jestem,ale na chwilkę bo muszę jechać zamieścić ogłoszenia do Jarmarku tego psika co mam od wczoraj w domu.
Ulka pewnie już wróciła z pracy i co ona teraz ma zrobić z tym naszym Barim. Widzę, że nie ma jeszcze konkretnych odpowiedzi co do lokum.
Zaraz zadzwonie do Moniki i zapytam ją czy ktoś się do niej odzywał. Bari się znalazł a tu następny kłopot... Ech

Posted

Proszę aby osoba odpowiedzalna za Bariego zadzwoniła do mnie. 660737137 Żal mi serce ścisnął kiedy Go zobaczyłam. Zrobimy wszystko w hoteliku u Lilki(Kluczbork) aby Bari wrócił do życia w symbiozie z ludzmi i innymi zwierzętami, ale wcześniej muszę dowiedzieć się o chłopaku wielu rzeczy. Cena.... to 10 zł doba. Tego chłopaka trzeba ratować.

Posted

[quote name='monica_26']Zajrzałam na wątek o dt u Igiełki, ale tam jakieś dziwne akcje, przejrzałam pobieżnie, dziewczyny maja jakieś poważne zastrzeżenia, więc tam nie pisałam.

[/QUOTE]

Podaj link do DT Igielki...co do edytowania to kliknij edytuj, potem kliknij zaawansowana edycja wtedy nie ma problemu...

Czy jest jakas decyzja gdzie umiescic Barriego???

Posted

[quote name='coronaaj']Podaj link do DT Igielki...co do edytowania to kliknij edytuj, potem kliknij zaawansowana edycja wtedy nie ma problemu...

Czy jest jakas decyzja gdzie umiescic Barriego???[/QUOTE]
A dziekuję ;), robiłam tylko edytuj, bez zaawansowanej edycji.

nescca nam pomoże z Barim, jutro mam nadzieję wyruszy już do nowego hoteliku u Lilki.Czekam tylko na ustalenie godziny i szczegółów.

Posted

[quote name='monica_26']A dziekuję ;), robiłam tylko edytuj, bez zaawansowanej edycji.

nescca nam pomoże z Barim, jutro mam nadzieję wyruszy już do nowego hoteliku u Lilki.Czekam tylko na ustalenie godziny i szczegółów.[/QUOTE]

Moniczko pisałysmy razem ;)