Ada-jeje Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='agata-air']Mnie śmieszy myśl, że tak to się w tym kraju załatwi. W rezultacie po prostu wzywający transporty itp. musiał by pokryć ich koszt. W tym kraju interweniujesz, płacisz i potem obciążasz gminę/właściciela. W praktyce kasy nie udaje się ściągnąć. Więc jeśli ktoś był by w plecy 40tys to interweniujący. Powinno być inaczej? Powinno. Jednak nie jest. Więc pisanie "nie tak to się powinno zrobić, ja wam powiem jak"- taka mądrość mnie śmieszy. I możesz mnie śmieszyć bo w przeciwieństwie do Ciebie mieszkam w tym kraju i brałam udział w kontrolach tego typu transportów. Kontrolach z ITD, policją, inspekcją weterynarii. Ja Ciebie? Ok, pośmiej się. Potem jednak wykonaj ten cudowny plan o którym pisaliście. Pomnik Wam wówczas wystawię. Dopóki jednak tylko sobie "klepiesz", klep choć z sensem. Śmieszą mnie doradcy pt "ja wiem jak, wiem najlepiej" ... "sam jednak d... nie ruszę". Niestety na tym wątku jest tego pełno. I to jest już tylko i wyłącznie żenujące. Bo kto coś w poruszanych tu tematach zrobił? Ustawy, interwencji? Myślę, że na palcach jednej ręki mogę policzyć..[/QUOTE] Masz racje, Ci co cos zrobili w temacie to wiedza ze pomimo ustaw, uchwal, prawodawstwa to i tak prawie walka z wiatrakami. adrenalina sie podnosi czytajac niektore posty. Quote
agata-air Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Ada bo tak się dzieje jak się zderza prawo, marzenia, wyobrażenia i rzeczywistość. Bo tylko jeśli kiedyś wzywało się samochód do transportu zwierząt to się wie jak się za to płaci. Tylko wtedy gdy się 4 lata jeździło na jedną sprawę w sądzie wie się jaka człowieka łapie bezsilność. W końcu tylko wykorzystując prawo na co dzień wiemy jakie ono jest. Tylko wtedy gdy na własne oczy widziało się jak w transporcie cielę łamię nogę a policja nie przyjeżdża wie się jakie są te wielkie możliwości i powinności. Nie powinno tak być ale niestety jest. Więc kiedy czytam takie posty to odczuwam smutek i złość. Bo wiem, że dziennikarze Uwagi stracili przez tą interwencję 5 godzin, stali w zimnie i deszczu. Czuli się winni bo przedłużali cierpienie tych zwierząt ale tylko tak mogli ukarać ich przewoźnika. Wiem też jak się czuli gdy patrzyli jak świnie jadą dalej...bo już tylko kilka kilometrów do rzeźni i powiatowy puścił dalej transport. Stali i nic nie mogli zrobić. Wiem też co w rzeźni spotkało te zwierzęta. Ci dziennikarze zrobili coś czego nie robią media, ba nie robią obywatele. Nie dostali za to nagrody- wystarczy przeczytać komentarze pod materiałem. Dlatego właśnie nie mam szacunku za napisanie "źle zrobione, ja wiem jak zrobić lepiej". To zrób a potem się chwal. Quote
Ada-jeje Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='agata-air']Ada bo tak się dzieje jak się zderza prawo, marzenia, wyobrażenia i rzeczywistość. Bo tylko jeśli kiedyś wzywało się samochód do transportu zwierząt to się wie jak się za to płaci. Tylko wtedy gdy się 4 lata jeździło na jedną sprawę w sądzie wie się jaka człowieka łapie bezsilność. W końcu tylko wykorzystując prawo na co dzień wiemy jakie ono jest. Tylko wtedy gdy na własne oczy widziało się jak w transporcie cielę łamię nogę a policja nie przyjeżdża wie się jakie są te wielkie możliwości i powinności. Nie powinno tak być ale niestety jest. Więc kiedy czytam takie posty to odczuwam smutek i złość. Bo wiem, że dziennikarze Uwagi stracili przez tą interwencję 5 godzin, stali w zimnie i deszczu. Czuli się winni bo przedłużali cierpienie tych zwierząt ale tylko tak mogli ukarać ich przewoźnika. Wiem też jak się czuli gdy patrzyli jak świnie jadą dalej...bo już tylko kilka kilometrów do rzeźni i powiatowy puścił dalej transport. Stali i nic nie mogli zrobić. Wiem też co w rzeźni spotkało te zwierzęta. Ci dziennikarze zrobili coś czego nie robią media, ba nie robią obywatele. Nie dostali za to nagrody- wystarczy przeczytać komentarze pod materiałem. Dlatego właśnie nie mam szacunku za napisanie "źle zrobione, ja wiem jak zrobić lepiej". To zrób a potem się chwal.[/QUOTE] Tez wiem cos na ten temat bo juz trzeci rok jezdze minimum 2-4 razy w miesiacu do sadu a konca nie widac.:shake: Quote
Syllepsis Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='agata-air'] To zrób a potem się chwal.[/QUOTE] To jest rada typu: chcesz prądu - zbuduj sobie elektrownie, chcesz węgla – zbuduj kopalnie, chcesz mleka – hoduj krowę, chcesz trumnę – posadź drzewo, chcesz pić – wykop sobie studnie. Kompletne nieporozumienie. Quote
zenobiusz flores Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Wiemy jak żyło i się żyje w Polsce - to żadna nowina . Każdy się potykał lub potyka . I żeby nie było niejasności mam ogromny szacunek do wszystkich , którzy coś robią w tym kierunku aby los zwierząt nie był tak straszny choć wydaje mi się, że mimo wszystkich wysiłków jest tak sobie . Wydaje mi się, że nie krytykujemy tu jednostkowych wysiłków ale kierunek zmian jaki ma zajść w prawie dotyczącym zwierząt . Argument - tu trzeba być - nie jest żadnym argumentem . O istnieniu państwa Izrael decyduje tak naprawdę diaspora żydowska rozsiana po całym świecie , więc zanim się coś napisze trzeba myśleć . Myślenie ma kolosalną przyszłość . :cool3: Quote
Ada-jeje Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='zenobiusz flores'] Myślenie ma kolosalną przyszłość . :cool3:[/QUOTE] Tylko czynami mozna cos zmienic, samo myslenie nie wystarczy. Walesa tez nie byl sam zeby obalic komune, trwalo to 20 lat a pomagierow to mial w realu a nie w necie. Quote
zenobiusz flores Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Liczy się i to i to . Wałąsa to jest bajkopisarz i nie obalił żadnej komuny .:lol: Związek Radziecki padł ekonomicznie na kolana na skutek prowadzonaj wojny w Afganistanie - nie wierz w to co mówią w telewizji :lol: Amerykanie dali mudżahedinom stingery i ten zabieg powalił ZSRR na kolana a nie żaden Wałęsa:lol:. Poza tym on nawoływał do zakończenia strajku - to k o b i e t y zagrodziły drogę wychodzącym ze stoczni w tym Anna Walentynowicz , którą Wałęsa konsekwentnie nazywał ' wariatką ' . To tyle o panu Wałęsie - jedno robi na pewno dobrze - lans na użytek wewnętrzny - to akurat mu dobrze doradzają - byle jak ale aby było o tobie głośno .Coś tam koleś mów - a czy z sensem czy bez i czy ktoś tego słucha - to nieważne . Są zapowiadane zmiany prawne - zadowolona jesteś z kierunku w jakim idą ? Są ukoronowaniem Twoich działań czy raczej rozczarowywują ? Ja jestem mocno rozczarowana i nieprzekonana . Quote
Ada-jeje Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='zenobiusz flores']Liczy się i to i to . Są zapowiadane zmiany prawne - zadowolona jesteś z kierunku w jakim idą ? Są ukoronowaniem Twoich działań czy raczej rozczarowywują ? Ja jestem mocno rozczarowana i nieprzekonana .[/QUOTE] Bardzo jestem rozczarowana, i wcale nie jestem zadowolona, wrecz odechciewa sie wszystkiego. ale sama widzisz ze to klepanie tutaj nic nie zmieni. No moze ociupinke, bo choc wszyscy chcemy poprawy losu zwierzat w Polsce to jest to temat jednak malo chwytliwy w Chrzescicjanskim Panstwie gdzie jeszcze sporo ludzi wierzy w slowa kleru :diabloti: a ten ich umacnia w wierze ze zwierze nie ma duszy i nic takiego sie nie stalo kiedy to psu urwali glowe ciagnac go za autem, wedlug nich to tez nic takiego jak chlop w niedziele przed lub po mszy przyleje psu lub go skopie. :angryy::angryy::angryy: Quote
zenobiusz flores Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Ale w czym złego podyskutować ? Coś tam sobie ustalimy , wymienimy się doświadczeniami - to chyba jest zupełnie normalne . Co zrobić żeby coś zmienić - no to jest pytanie . Pod tą szerokością geo - niełatwe . Ale - podkreślam - że mam ogromny szacunek dla tych , którzy próbują i coś robią . Nie przekonuje mnie twierdzenie, że wszystko co złe w Polsce to wina kleru :evil_lol: No, sorry, ale język propagandy Rewolucji Październikowej myślałam , że mamy za sobą :evil_lol: W Polsce jest jeszcze przecież chyba jakiś r z ą d , jakieś m i n i s t e r s t w a - w tym zdrowia i edukacji , jakieś instytucje państwowe w tym - s z k o ł y - ktoś w tym kraju chyba r z ą d z i i ustala p r a w o . Na razie widzę, że jest to p o s e ł [COLOR=red]S u s k i, [COLOR=darkred]posłanka M u c h a [/COLOR] [/COLOR]z przyległościami - a nie mój proboszcz . :loveu: Quote
Ada-jeje Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 [quote name='zenobiusz flores']Ale w czym złego podyskutować ? Coś tam sobie ustalimy , wymienimy się doświadczeniami - to chyba jest zupełnie normalne . Co zrobić żeby coś zmienić - no to jest pytanie . Pod tą szerokością geo - niełatwe . Ale - podkreślam - że mam ogromny szacunek dla tych , którzy próbują i coś robią .[/QUOTE] Nie ma nic zlego w dyskutowaniu, i wszycy ktorzy tu cos napisali jest madre i przynioslo by efekty, ale my ktorzy stykamy sie z realiami to wiemy ze na dzien dzisiejszy to tylko utopia i nasze marzenia a jeszcze bardziej wkurza jak my bedac praktykami i walczymy z tym problemem na co dzien a czytamy tylko wpisy o marzeniach lub wrecz nakaz co kto powienien byl zrobic, jak zareagowac itd. Nawet nie masz pojecia jak trzeba sie liczyc ze slowami bo przez takich typkow mozesz jeszcze byc ciagana po sadach za to ze im dobre imie zepsulas, bo on kocha zwierzeta a Ty jestes jego konkurencja i chcesz przejac jego interes. Tomy mozna by o tym pisac. Tomy tez juz sa w sadach. Quote
zenobiusz flores Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Ależ chyba zaszło tu n i e p o r o z u m i e n i e .:crazyeye: Ja mam w i z j ę jak to, według mnie , powinno wyglądać a wcale nie nakazuję ci co masz robić ! Też piszę raczej o tym, do czego bym dążyła w sensie zmian prawnych i działania przedstawicieli i organów państwowych - bo to oni piszą prawo a potem odp organa i instytucje państwowe je jakoś tam egzekwują . Nie potrafię tego zrozumieć - nie można porozmawiać bo każdy czuje się natychmiast urażony . Mogę się z Tobą nie zgadzać we wszystkim - bo nie muszę i takie moje prawo - ale poroznawiać chyba mogę ? :crazyeye: Quote
Ada-jeje Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [quote name='zenobiusz flores']Ależ chyba zaszło tu n i e p o r o z u m i e n i e .:crazyeye: Ja mam w i z j ę jak to, według mnie , powinno wyglądać a wcale nie nakazuję ci co masz robić ! Też piszę raczej o tym, do czego bym dążyła w sensie zmian prawnych i działania przedstawicieli i organów państwowych - bo to oni piszą prawo a potem odp organa i instytucje państwowe je jakoś tam egzekwują . Nie potrafię tego zrozumieć - nie można porozmawiać bo każdy czuje się natychmiast urażony . Mogę się z Tobą nie zgadzać we wszystkim - bo nie muszę i takie moje prawo - ale poroznawiać chyba mogę ? :crazyeye:[/QUOTE] To piszmy ze to jest nasza wizja, marzenie a nie krzyczmy na siebie, bo niestety takich obrazliwych wpisow bylo na tym watku sporo, i nie napisalam ze pod moim adresem. Marzenia ze sady beda sprawiedliwe, ze Policja, SM, wlodarze, PIW beda wywiazywac sie z swoich obowiazkow. Pozostala nam nadzieja w koalicji. Quote
Syllepsis Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [quote name='Zofia.Sasza'][B]A co wnosi domaganie się uchwalenia ustawy, która ABSOLUTNIE nie ma szans w Sejmie?[/B] Nie żyjemy w w utopii, tylko w konkretnej rzeczywistości. Jeśli się o tym zapomina, można sobie najwyżej pokrzyczeć.[/QUOTE] [quote name='Zofia.Sasza'][B]Przepraszam, ale dla mnie liczy się skuteczność. Projekt Koalicji ma takie same szanse na uchwalenie, jak prawo legalizujące heroinę.[/B][/QUOTE] [quote name='Ada-jeje']Masz racje, Ci co cos zrobili w temacie to wiedza ze pomimo ustaw, uchwal, prawodawstwa to i tak prawie walka z wiatrakami. adrenalina sie podnosi czytajac niektore posty.[/QUOTE] [quote name='Ada-jeje']Nie ma nic zlego w dyskutowaniu, i wszycy ktorzy tu cos napisali jest madre i przynioslo by efekty, ale [B]my ktorzy stykamy sie z realiami to wiemy ze na dzien dzisiejszy to tylko utopia [/B]i nasze marzenia a jeszcze bardziej wkurza jak my bedac praktykami i walczymy z tym problemem na co dzien a czytamy tylko wpisy o marzeniach lub wrecz nakaz co kto powienien byl zrobic, jak zareagowac itd..[/QUOTE] [quote name='Ada-jeje']To piszmy ze to jest nasza wizja, marzenie a nie krzyczmy na siebie, bo niestety takich obrazliwych wpisow bylo na tym watku sporo, i nie napisalam ze pod moim adresem. Marzenia ze sady beda sprawiedliwe, ze Policja, SM, wlodarze, PIW beda wywiazywac sie z swoich obowiazkow.[B] Pozostala nam nadzieja w koalicji.[/B][/QUOTE] Stanowiska Zofia.Sasza i Ada-jeje doskonale spięły klamrą bezład naszej długiej dyskusji. Zofia.Sasza napisała: [B][I]„A co wnosi domaganie się uchwalenia ustawy, która ABSOLUTNIE nie ma szans w Sejmie?[/I][/B][I] Nie żyjemy w w utopii, tylko w konkretnej rzeczywistości. Jeśli się o tym zapomina, można sobie najwyżej pokrzyczeć.”[/I] [I]„Przepraszam, ale dla mnie liczy się skuteczność.[B] Projekt Koalicji ma takie same szanse na uchwalenie, jak prawo legalizujące heroinę.”[/B][/I] Ada-jeje napisała tak: [I]„Marzenia ze sady beda sprawiedliwe, ze Policja, SM, wlodarze, PIW beda wywiazywac sie z swoich obowiazkow. [B]Pozostala nam nadzieja w koalicji.”[/B][/I] Nie odważę się napisać podsumowania. Każdy sam kombinuje co uważa. :) Przy tak rozbieżnych celach wynik jest do przewidzenia. Quote
Ada-jeje Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 A czy nie uwazasz ze to sa nasze jak do tej pory tylko marzenia? Dopoki nie bedzie klubu parlamentarnego z osob ktorym lezy na sercu dobro zwierzat a nie grupy lobbystow z ktorymi sie licza to dalej bedziemy sobie tu tylko pisac. Nie zauwazylas ze pierwsza nowelka byla napisana pod okupanta komina? Czy temu czlowiekowi zalezy na poprawie losu zwierzat? Komu tak naprawde z klubu na tym zalezy? Napewno mozna ich policzyc na palcach jednej reki. Quote
zenobiusz flores Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 Marzenia to jest super sprawa . Czy przez ostatnie lata reklamy w telewizji nie trąbiły ' realizuj swoje marzenia ' ?:eviltong: I dużo było takich , którzy pod ten slogan zaciągnęli kredyt we frankach . :eviltong: Na poważnie to każdy ma jakieć marzenia i dąży do ich realizacji . Quote
Agata Balu Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 Przelewacie tutaj z pustego w próżne tylko, a gdy dałam ogłoszenie o tym, że [B]jedna[/B] [B]dziewczyna, uratowała sukę mieszkającą na parkingu i jej 5 szczeniaków[/B], znalazła szczeniakom domy a teraz szuka domu tymczasowego dla suki aby ją wysterylizować i przetrzymać tam do czasu zdjęcia szwów i adopcji. Nie ma na to pieniędzy! Ktoś juz zadeklarował opłacić koszty sterylizacji, ale na dom tymczasowy nie ma! Nikt z Was tak wiekich działaczy i prawospeców nie zadeklarował tam nawet 10 zł!!! Wiecie co? Byłam pewna, że [B]zaintersuje Was los jednego psa![/B] [B]No i jakże sie myliłam![/B] [URL]http://www.dogomania.pl/threads/203182-Uratujmy-sunię-szczeniaki-uratowane[/URL] Ja już resztki mojej emerytury wydałam, a na następną musze czekaę do połowy miesiąca Quote
Syllepsis Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [quote name='Ada-jeje']A czy nie uwazasz ze to sa nasze jak do tej pory tylko marzenia? Dopoki nie bedzie klubu parlamentarnego z osob ktorym lezy na sercu dobro zwierzat a nie grupy lobbystow z ktorymi sie licza to dalej bedziemy sobie tu tylko pisac. Nie zauwazylas ze pierwsza nowelka byla napisana pod okupanta komina? Czy temu czlowiekowi zalezy na poprawie losu zwierzat? Komu tak naprawde z klubu na tym zalezy? Napewno mozna ich policzyc na palcach jednej reki.[/QUOTE] No prawda. Można zgodzić się z tym, że z głową pełną marzeń i wyobrażeń, a także przekonania o słuszności podejmowanych działań wsiadamy do łodzi zwanej „Dobrem zwierząt” i wiosłujemy z całych sił, tyle że każde z nas w innym tempie i w innym kierunku. Łódź porusza się nawet żwawo, raz w tym, to znowu innym kierunku, a czasem zakręci się w miejscu. Trudno zgadnąć dokąd płyniemy i kiedy tam dopłyniemy, dokąd płyniemy. Brak kapitana. Nie ma wspólnego celu. Niewielu zna się na locji i nawigacji. Jak widać, nie jest łatwo o lobbing na rzecz zwierząt. Skuteczny lobbing to rzecz kosztowna, a zwierzęta kasy nie mają. :) Quote
zenobiusz flores Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 No właśnie. Skuteczny lobbing sporo kosztuje i musi być constans - stały . Ale liczy się to też, że próbujemy - nie ma kapitana , wiosłujemy w różnych kierunkach i kręcimy się w miejscach, ale.....nie ustajemy . I dlatego też warto ze sobą rozmawiać . Nie jest łatwo robić cokolwiek - zwłaszcza w Polsce a będzie coraz trudniej . Quote
zenobiusz flores Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [quote name='Agata Balu']Przelewacie tutaj z pustego w próżne tylko, a gdy dałam ogłoszenie o tym, że [B]jedna[/B] [B]dziewczyna, uratowała sukę mieszkającą na parkingu i jej 5 szczeniaków[/B], znalazła szczeniakom domy a teraz szuka domu tymczasowego dla suki aby ją wysterylizować i przetrzymać tam do czasu zdjęcia szwów i adopcji. Nie ma na to pieniędzy! Ktoś juz zadeklarował opłacić koszty sterylizacji, ale na dom tymczasowy nie ma! Nikt z Was tak wiekich działaczy i prawospeców nie zadeklarował tam nawet 10 zł!!! Wiecie co? Byłam pewna, że [B]zaintersuje Was los jednego psa![/B] [B]No i jakże sie myliłam![/B] [URL]http://www.dogomania.pl/threads/203182-Uratujmy-sunię-szczeniaki-uratowane[/URL] Ja już resztki mojej emerytury wydałam, a na następną musze czekaę do połowy miesiąca[/QUOTE] Agato, angażuję się na ile mnie stać i na ile mogę - jeśli nie mam akurat pieniędzy poświęcam swój czas . Quote
Syllepsis Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [quote name='zenobiusz flores'] Ale liczy się to też, że próbujemy - nie ma kapitana , wiosłujemy w różnych kierunkach i kręcimy się w miejscach, ale.....nie ustajemy . I dlatego też warto ze sobą rozmawiać . Nie jest łatwo robić cokolwiek - zwłaszcza w Polsce a będzie coraz trudniej .[/QUOTE] Właśnie tak! Jednak wspólny cel trzeba ustalić, a z tym mamy wieloletnie zaniedbania... Quote
agata-air Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 [I]Agata Balu niestety nie mogę wydać na te psy resztek mojej kasy bo resztki już dawno poszły na psy, które mam pod swoją opieką...zawsze ponad 20. Więc nie tu z takimi wyrzutami.[/I] ------------------------------------------------ Co do tego co się da a co się nie da, co jest argumentem "chcesz mieć wodę wykop studnie". Dziś był Marsz (Nie) Milczenia w Warszawie. Był tłum ludzi, wszystkie wydania wiadomości o tym mówiły. Koalicja ma 65 tysięcy podpisów pod swoim projektem, podczas gdy ustawodawca przewidział, że do rejestracji komitetu uda się zabrać ok. tysiąca. W ciągu najbliższych dwóch tygodni Marszałek Sejmu musi dokończyć rejestracje komitetu. Potem masa działań do których Komitet nowej Ustawy o Ochronie Zwierząt przygotowuje się od kilku miesięcy. Tak się udowadnia myślenie. Quote
arkad Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 [url]http://strazdlazwierzat.org/hodowla.php[/url] - drastyczne!!!! Właśnie oglądam TVP2 Magazyn Ekspresu Reporterów. Tragedia!!! Pseudohodowcy - a nazywają się hodowcami... A tu znalazłem link do reportażu w TVP Ekspres Reporterów. [url]http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/05042011/4152385[/url] (filmy drastyczne, nie dla dzieci) Quote
xxxx52 Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 czlonkini jest morderczynia ,bosze nie wiem co bym tej wiedzmie uczynila zagladzajac na smierc 21psow i 1 kota.zawsze nienawidzialam hodowcow ,ale po obejrzeniu tego wstrzasajacego materialu zdjeciowego nienwidze jeszcze bardziej i teraz to czekam jaka ta morderczyni dostanie kare Quote
Syllepsis Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 My tu gadu gadu, a wkrótce pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt złożonego przez SLD. :lol: Quote
Agata Balu Posted April 6, 2011 Posted April 6, 2011 [SIZE=3][COLOR=red]Możecie nareszcie cos zrobić nie siedząc i klepiąc z pustego w próżne![/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=red][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=red]Załącznik:[/COLOR][/SIZE] [COLOR=black][/COLOR] [FONT=Calibri][FONT=Calibri]To, że zbierane są podpisy pod obywatelskim projektem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym momencie [B]do niedzieli wieczora 10 kwietnia 2010 roku do biur poselskich wszystkich posłów[/B] [/FONT][URL="http://www.sejm.gov.pl/poslowie/lista6.htm"][FONT=Calibri]http://www.sejm.gov.pl/poslowie/lista6.htm[/FONT][/URL][FONT=Calibri] , [B]przesłać obecne Swoje własne propozycje zmian do ustawy.[/B] Nie należy patrzeć na fakt, że czegoś w danym momencie nie mogą uchwalić lub brak jest woli politycznej, co nam cały czas wmawiają, aby utemperować nasze oczekiwania. Przecież w 2002 roku, gdzie też tylko były dokonane zmiany do ustawy (a nie całkiem nowy projekt) dokonano wiele bardzo dalekich zmian, m.in. wprowadzono nadzór nad ustawą do Inspekcji Weterynaryjnej, usadowionej w Ministerstwie Rolnictwa. Dopóki nie zostanie, to odwrócone lub zmodyfikowane, moim zdaniem wiele zwierzętom się nie poprawi. Jest propozycja, aby przenieść nadzór nad ustawą do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Calibri][B][FONT=Calibri]Wnosząc swoje własne propozycje, oprócz faktu, że a nuż widelec, uda się jeszcze coś więcej do ustawy wprowadzić, otrzymamy czarno na białym (stenogram z posiedzenia Komisji, nadto stenogramy z dalszy posiedzeń plenarnych nad projektem) na ile Parlament jest przychylny dla zwierząt!!![/FONT][/B][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Calibri][B][FONT=Calibri]Moim zdaniem, choćby teraz przesłać również cały projekt ustawy Koalicji [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman][URL="http://www.koalicja.org.pl/"][FONT=Calibri]www.koalicja.org.pl[/FONT][/URL][/FONT][/B][B][FONT=Calibri] jako poprawkę do druku 4030. Czy coś stoi na przeszkodzie? Najwyżej odrzucą. Można ewent. projekt Koalicji zmodyfikować, ale czasu jest bardzo mało. [/FONT][/B][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Calibri][FONT=Calibri]Dlatego proponuję przesłać do wszystkich posłów (to, że projekt jest w komisji, nie znaczy, że na tym etapie [B]każdy[/B] [B]poseł[/B] ma prawo wnieść poprawki - przypominam, jest to [B]pierwsze czytanie projektu [/B]). Najlepiej by było z danym posłem ( w poniedziałek 13 kwietnia, dzień przed obradami Komisji dyżury) poselskie rozmawiać osobiście i jemu wręczyć gotowy projekt tak zwanej:[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Calibri][B][FONT=Calibri]"poprawki poselskiej do druku nr druk nr 4030 do projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt" [/FONT][/B][FONT=Times New Roman][/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Calibri][B][FONT=Calibri]Przypominam, jeśli dana osoba ma zamiar uczestniczyć w posiedzeniu w dniu 14 kwietnia br. w posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi ([/FONT][/B][FONT=Calibri](niżej nie zauważyłem, że jej nie podałem[B]) winna zgłosić chęć udziału oraz chęć zabierania głosu najlepiej do końca obecnego tygodnia do p. Leszka Korzeniwskiego, przewodniczącego Komisji [/B][/FONT][/FONT][B][FONT=Times New Roman]tel.: (22) 694-10-08, 694-17-84[/FONT][/B] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman]Strona projektu poselskiego, który będzie w dniu 14 kwietnia br. omawiany [URL]http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4030.htm[/URL] .[/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=red]koniec załącznika[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#ff0000][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=black]Dla ułatwienia ponizej podaję link do Komisji Rolnictwa i Rozwoju wsi gdzie sa wszystkie adresy mailowe uczestników:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][URL]http://www.sejm.gov.pl/komisje/www_rrw.htm[/URL][/FONT] Quote
Recommended Posts