ludwa Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 zapraszamy na książkowy bazarek dla naszych podopiecznych http://www.dogomania.pl/threads/2124...sznaucery.14.8 Quote
Tekla64 Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 ten temat jak zwykle ma dwa konce gdyby hodowca nie produkowal rasowych bez papierow nie byloby drugego obiegu i trzeba by bylo kupic ino z papierami al e to temat rzeka i ciagnie sie juz dziesiatkami lat na chytrosci swiat stoi i tyla , kazdy kazdego chce przerobic na kasa Quote
Maalwi Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 Dokładnie, tak jak pisze Telka, Dla mnie to dziwne wogóle stwarzać psy"rasowe" bez papierów, Mimo,ze mam moją suni a z hodowli,to czasami myślęzeby, tak te wszystkie rasowe i nie rasowe psy wysterylizować i wszyscy którzy chcą psa, by wzięli go ze schroniska. NIe długo potem schrony by opustoszaly... Quote
Tekla64 Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 alez drastycznie ! i niestety zaniedlugo nie byloby wcale psow ni kotow, schodzilyby wtedy znoeu zwierzaki z pogranicznych krajow .... w kolo macieju nie ma zlotego srodka bo swiadomosc nie ta Quote
Maalwi Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 Tekla64 napisał(a):alez drastycznie ! i niestety zaniedlugo nie byloby wcale psow ni kotow, schodzilyby wtedy znoeu zwierzaki z pogranicznych krajow .... w kolo macieju nie ma zlotego srodka bo swiadomosc nie ta A faktycznie,ale jednak szczeniaki rodzone w hodowlach odbierają dom schroniskowcom Quote
Rumi. Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 Maalwi napisał(a):A faktycznie,ale jednak szczeniaki rodzone w hodowlach odbierają dom schroniskowcom może powiem tak: bardziej by się rozwiązał problem gdyby nie było na sprzedaż psów bez papierów, tak przynajmniej mi się wydaje Quote
zerduszko Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 Maalwi napisał(a):A faktycznie,ale jednak szczeniaki rodzone w hodowlach odbierają dom schroniskowcom Az tak daleko bym się nie zapędzała. Raz, ze psy hodowlane to kilka<?> % psiej populacji, dwa, ze jak ktoś szuka psa rasowego, to szukać konkretnego psa, czasem w konkretnym celu. I jestem się w stanie założyć o gruba kasę, że jakby nie było rasowców, to by sobie co sprytniejsi kręcili biznesiki na kundelkach. Wyjście jest ino jedno: :snipersm: Quote
zerduszko Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Tekla64 napisał(a):jezu! ino kogo chcesz odstrzelic???? Myślę, że najprościej siebie, będę miała święty spokój ;) Hihihi ;) Quote
Tekla64 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 juz mam dzialac i wzywac sluzby odpowiednie???? hihihi co ty zycie czasem jest piekne i dla tych chwil warto Quote
jambi Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 Jesuuu aleście mi temat rozwinęły!.... [quote name='weszka'].... powiedzmy wprost na chytrości kupujących. Każdy by chciał mieć "rasowca" ale dać za niego jak najmniej. Połączenie tych dwóch rzeczy skutkuje takim właśnie zakupem. Jakby ten pan nie kupił i "hodowca" został z tymi bezpapierowymi to by na następny raz się 10 razy zastanowił czy jest sens. Prosta zasada popytu i podaży.[/QUOTE] Owszem popyt kreuje podaż... jednak - Cena Czyni Cuda - tylko 3 słowa a jakże prawdziwe, bo jeśli ktoś faktycznie nie szuka psa przyszłego "króla wystaw" a jedynie chce psa danej konkretnej rasy (rasy, czy prawie rasy... "w typie") to jak mu wytłumaczysz że powinien wydać za psa kilka tysięcy a nie zaledwie kilkaset złotych? [quote name='zerduszko'] Jedno zdanie: to takie same szczeniaki, tak samo wartościowe, tylko te są z metrykami, więc droższe, bo trzeba była za kartę krycia, przeglądy itd. zapłacić. Jak pan nie chcesz na wystawy, to nie ma sensu kupować (nie tylko, że drożej, ale też te co mogą być wystawiane, powinny mieć taką szansę). I tu nie o żadną pazerność chodzi, bo gdyby tak było, to i za 200 zł z pseudo można kupić. Nie można zwalać odpowiedzialności na kupujących, [/QUOTE] Ja mówię otwarcie, świadoma swoich słów - nie byłabym w stanie zapłacić hodowcy dajmy na to 3 tysi za psiaka. I nie chodzi o to, że jestem chytra. Gdybym była "chytra" nie utrzymywałabym deklaracji na hotelikowanie bezdomniaków, nie zapłaciłabym ponad 1000 zł za operacje psa, nie ratowałabym starego psa dla którego nie było nadziei i na koniec nie wzięłabym Freda... Ja zdaje sobie sprawę z tego, że życie z psem to nie tylko radości i przyjemności, ale także koniecznośc zapewnienia mu wszystkiego czego potrzebuje, odpowiedzialność za niego a czasem ogromne wydatki na leczenie. Jednak na "dzień dobry" nie byłabym w stanie zapłacić kilku tysięcy tylko za to, że mam rasowego psa... Moje zdanie jest takie - to niestety hodowcy są poniekąd odpowiedzialni za stworzenie pseudo... Po pierwsze takim postępowaniem jak gość opisany przez zerduszko "sprzedam taniej bez papiera", po drugie kreowaniem cen za psy z kosmosu... Często słyszałam zdanie, że tak wysoka cena za rasowego szczeniaka jest podyktowana tym, że wtedy hodowca ma pewność, że pies trafi w dobre ręce, bo jak kogoś stać na psa, to zapewni mu wszystko i stac go będzie na wydatki z psem związane. Dla mnie to bzdura! To nie jest żadna gwarancja! Co najwyżej pies trafi na bufona, który miał taki a nie inny kaprys - posiadania rasowego pieska... Że niby jak ktoś nie ma "wpisowego" na psa w wysokości 3-5 tysięcy to jest niegodny? nie zaopiekuje sie psem jak nalezy? To nie jest kwestia zasobności portfela, lecz serca, tego co w człowieku siedzi, mentalności. A jeśli ja kiedyś zapragne psa "z papierem" to będę szukać, a jeśli nie znajde pełnowartościowego psa w cenie takiej, jaką jestem w stanie za niego zapłacić to będę szukać "peta" ... ambicji wystawowych nie mam, hodowlanych tym bardziej, szczeniaków nie chce się dochować, ja chcę mieć psa, psa dla siebie, kumpla, przyjaciela, takiego jakim był Aron, i nie obchodzi mnie czy będzie miał jedno uszko bardziej, a to, że nie zapłacę za niego całej mojej pensji wcale nie oznacza, że będzie spał na gołej ziemi, jadł skórki od chleba a weterynarza obejrzy tylko na obrazku... [quote name='Maalwi']Dokładnie, tak jak pisze Telka, Dla mnie to dziwne wogóle stwarzać psy"rasowe" bez papierów, Mimo,ze mam moją suni a z hodowli,to czasami myślęzeby, tak te wszystkie rasowe i nie rasowe psy wysterylizować i wszyscy którzy chcą psa, by wzięli go ze schroniska. NIe długo potem schrony by opustoszaly...[/QUOTE] a to jest utopia.... kompletna utopia Quote
jambi Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 a na rozluźnienie, moje laseczki - foty z działki z wczoraj... niestety zanim wkleje reszte zdjęć z wakacji u Tekli musze posprawdzać co już zostało wstawione, żeby nie dublować ;) http://img692.imageshack.us/img692/3486/dsc1547h.jpg http://img15.imageshack.us/img15/5677/dsc1548xw.jpg http://img6.imageshack.us/img6/5568/dsc1549la.jpg http://img204.imageshack.us/img204/5168/dsc1551r.jpg Quote
jambi Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 [quote name='Fides79']Ty weź lepiej napisz o psie w kapoku :D[/QUOTE] aaa no tak :lol: Kilka dni temu na porannym spacerze z dziewczynkami mijałam dwóch pijaczków. Jeden jak zobaczył Bibe mówi do drugiego "Ty patrz, pies w kapoku!" a drugi na to " ale po co? przecież nie pada..." :roflt: Quote
Tekla64 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 no juz slyszalam ale dobre dziewczynki pieknie sie prezentuja cale szczescie ze Balbina to taka dzielna dziweczynka Quote
jambi Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 Balbina jest super dzielna! Jest wspaniała!!! Dochodzi do siebie bardzo szybko chociaż cięcie na brzuszku ma od żeber aż do sromu... Biega, skacze, szczeka, łąduje mi sie na tylnią półkę w samochodzie - starym zwyczajem :) W piątek zdejmujemy szwy a wstawie Wam jeszcze coś, foto, z ostatniego piątku ... mało brakowało, a już by mnie z Wami nie było.... Quote
Tekla64 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 cale szczescie ze was wypuscil z tej paszczy!!!!! Quote
zerduszko Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Dzielna Balbina :multi: [quote name='jambi']Biega, skacze, szczeka, łąduje mi sie na tylnią półkę w samochodzie - starym zwyczajem :) Aaaa, jak nasz Kluszczon :loveu: http://img35.imageshack.us/img35/2002/wpaszczy.jpg Ale widzę, że Wy też nie pozostajecie dłużni, pewnie się Was ten olbrzym jednak wystraszył ;) Quote
Fides79 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Balbina jest super dzielna! Jest wspaniała!!! Dochodzi do siebie bardzo szybko chociaż cięcie na brzuszku ma od żeber aż do sromu... Biega, skacze, szczeka, łąduje mi sie na tylnią półkę w samochodzie - starym zwyczajem :smile: ha Terminator w kapoku :evil_lol: http://img35.imageshack.us/img35/2002/wpaszczy.jpg czyżby Szymek Cię wyciągnął? dzielny chłopczyk ;):lol: Quote
wilczy zew Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 [quote name='jambi']Kilka dni temu na porannym spacerze z dziewczynkami mijałam dwóch pijaczków. Jeden jak zobaczył Bibe mówi do drugiego "Ty patrz, pies w kapoku!" a drugi na to " ale po co? przecież nie pada..."[/QUOTE] :roflt: :roflt: szczęki straszneeee a co do cen za papierowe to się z Tobą zgadzam jak zachowują się we dwie na działce? Quote
jambi Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 [quote name='Fides79']czyżby Szymek Cię wyciągnął? dzielny chłopczyk ;):lol:[/QUOTE] gdzie tam! ja go musiałam tam wciągnąć :evil_lol: [quote name='wilczy zew'] jak zachowują się we dwie na działce?[/QUOTE] we dwie - jak zawsze - jak szalone miniatury ;) za to Mia jak jeździła przez 3 dni sama... biedne opuszczone stworzonko co to nie szczeknie, nie pogoni, ino lezy i wzdycha... Quote
WATACHA Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 przesłodko wygląda we wdzianku, lub jak kto woli w kapoku :) pewnie jesteście niesmaczni, dlatego pogardził ;) Quote
lilo Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Śliczne dziewczynki , dobrze że Cię Szymek uratował !! bo kto by nam tu wątków nie czytał ;) Quote
Fides79 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 [quote name='WATACHA'] pewnie jesteście niesmaczni, dlatego pogardził ;)[/QUOTE] pogardził? pewno wziął i wypluł bo mu w gardle stanęli ;):lol: Quote
Tekla64 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 ja mysle ze oni go zagadali na smierc hihihi inaczej by ich nie wypuscil!!!! Quote
Recommended Posts