asher Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Uprzejmie proszę poliglotów o podzielenie się wiedzą, jak brzmią popularne psie komendy w językach obcych. Niestety słowniki na ten temat milczą :cool3: ;) Quote
Cimi Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 A prosze ;) : [url=http://www.leerburg.com/commands.htm]Np. tu[/url] Quote
oldfirefox Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 [quote name='Cimi']A prosze ;) : [URL="http://www.leerburg.com/commands.htm"]Np. tu[/URL][/quote] ... hmm. to co napisze nie tyczy sie moze psow bezposrednio ale.... pare lat temu dostalem kota American Tabby w spadku po pewnym Angliku:mad: ktory oprocz tego ,ze zastosowal w stosunku do nieszczesliwego zwierzaka metode"zimnego wychowu cielat", to mowil do niego po angielsku:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .Przez okres okolo 4 miesiecy musialem do kota przemawiac po angielsku,pozniej mieszanka angielsko-polska ;w koncu kot sie nauczyl polskiego:lol: :lol: :lol: i chyba cierpliwosc jest jedyna wlasciwa metoda pozdrawiam Quote
sisay Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 mysle ze pies blyskawicznie moze nauczyc sie nowych komend< gorzej jest z "normalnym" mowieniem kiedy przywiozlam swojego psa z finlandii mial pol roku i przez jakies poltora do dwoch miesiecy nie moglam nawiazac z nim kontaktu pies bzl autystyczny jezyki skandynawskie maja zupelnie inna barwe i akcent moj psiak nauczyl sie bardzo szybko podstawowych slow ale byla to tylko mechaniczya reakcja na komendy; bardzo pryeprasyam za brak interpukźnkcji i bledz ale kot mi lazil po klawiaturze i kompletnie zwariowala! koszmar! moze restart pomoze nie jestem w stanie pisac a tego posta pisalam chyba dyiesiec minut :placz: Quote
cuciola Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 to po wlosku: siad-seduto lezec-terra do nogi-al piede chodz do mnie-vieni! co jeszcze chcecie? :) Quote
miroszki Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Oto sa komendy w jednym ze wschodnich jezykow: siad - sidiet' (akcent na ostatnia sylabe) waruj - lieżat' (tamże) stój - stajat' (tamże) do mnie - ka mnie (akcent na "mnie") bierz - wziat' biegaj - gulaj (akcent na "a") przynieś - aport (na ostatnia) lub priniesi (na ost.) zdechł pies - umri (tamże) Nic więcej w tym momencie do głowy nie przychodzi... Ale mam nadzieję, że nasza odpowiedź będzie satysfakcjonująca! Pozdrawiamy, Miroszki ;0) Quote
baltazar Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ja do mojego mowie po francusku: siad - assis ( czyt asi) waruj/lezec - couché ( kusze) podaj lape - patte, papatte ( pat) do mnie - viens là zejdz ( z kanapy) - descend ( desa) szukaj - cherche ( szersz) przynies - apporte ( aport) daj - donne ( don) pozdrowionka Quote
baltazar Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 ja do mojego mowie po francusku: siad - assis ( czyt asi) waruj/lezec - couché ( kusze) podaj lape - patte, papatte ( pat) do mnie - viens là zejdz ( z kanapy) - descend ( desa) szukaj - cherche ( szersz) przynies - apporte ( aport) daj - donne ( don) pozdrowionka Quote
karolciask Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 No to po czesku(fonetycznie): siad -sednij waruj - lehnij noga - k noze do mnie - ke mie aport - pobierz(w sensie pobiegnij), biehnij biegaj - wolno(pies robi co chce, a potem jest przywołanie do nogi) nie wolno - ne smisz/ś podaj łapę - pac daj głos - sz/śczekej Quote
*Monia* Posted October 11, 2009 Posted October 11, 2009 Jako że ambitna jestem to na magisterkę wybrałam temat o psich komendach w różnych językach i porozumiewanie się z psami (taak, nie ma to jak dowolność tematów :roll:). Odświeżam temat, bo może ktoś ma więcej info i doświadczenia z komendami i szkoleniem psów nie w języku naszym ojczystym. Chodzi mi o takie ogólnie przyjęte komendy, z naciskiem na języki: polski, niemiecki i rosyjski, choć inne również mile widziane ;). Jak by ktoś się orientował w agilitowych komendach w tych językach to bym była baardzo wdzięczna :loveu:, ale inne sporty też mile widziane. Z góry dziękuję :loveu: PS. Moje studia są zupełnie ze zwierzętami nie związane ;) Quote
tu_ania_tu Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 namiastka komend po niemiecku: komm - chodź sitz - siad pfote - łapa ab - wyjdź (ale to raczej tak nieoficjalnie, bo ja to rozumiem jako "wynoś się":eviltong:) Quote
*Monia* Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 Dzięki :loveu:. Po rosyjsku szukam i znaleźć nie mogę, bo ja nie rozumieć ani trochę :oops:. Chyba zamiast rosyjskiego wezmę czeski to będzie łatwiej (w tej rozpisce z pierwszej strony trochę tego jest i do tego [B]karolciask[/B] podała kilka :loveu:). Quote
hot_staf Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 po niemiecku: platz- leżeć , aus- zostaw Quote
miroszki Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Po rosyjsku spytaj się Ariowej - może jeszcze ma instrukcję obsługi Jaszki. Moja "instrukcja" została odrzucona i zlikwidowana przez poprzedni komputer. Osobiście na razie nie mam czasu na ponowne zrobienie takiej rozpiski. Jeżeli znajdę chwilkę - będę mogła Tobie taką listę podać. Quote
*Monia* Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Mam czas do końca semestru, więc mi się nie spieszy. Zapomniałam o Paulinie, bo mi kiedyś mówiła że ma Jaszki 'instrukcję obsługi' (dziwiłam się że może zapamiętać ;)), dzięki :). A jakieś strony szkoleniowe po rosyjsku może znasz? Koleżanka się zaoferowała, że mi tłumaczyć będzie, ale ja nawet poszukać nie umiem :oops:. Quote
Shirai - Koki Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 [quote name='cuciola']to po wlosku: siad-seduto lezec-terra do nogi-al piede chodz do mnie-vieni! co jeszcze chcecie? :)[/quote] lapa - zampa ;) Quote
madziasto4 Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Słuchajcie, czy ktoś z Was spotkał się kiedyś może ze słownikiem o tematyce kynologicznej? Interesuje mnie angielski bądź francuski. Quote
miroszki Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Monia [URL]http://www.dog-training.ru/[/URL] [URL]http://www.doggies.ru/articles/training/[/URL] [URL]http://k-9.ru/phorum/forumdisplay.php?f=1[/URL] Quote
*Monia* Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Dzięki :loveu:. Sama bym nic nie znalazła, a teraz koleżanka ma pole do popisu :evil_lol: (zadeklarowała się, że będzie tłumaczyć ;)) Quote
audeo Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 [quote name='*Monia*']Dzięki :loveu:. Po rosyjsku szukam i znaleźć nie mogę, bo ja nie rozumieć ani trochę :oops:. Chyba zamiast rosyjskiego wezmę czeski to będzie łatwiej (w tej rozpisce z pierwszej strony trochę tego jest i do tego [B]karolciask[/B] podała kilka :loveu:).[/QUOTE] Jestes jeszcze zainteresowana? Mowie po czesku, szkole psa i mieszkam w Czechach. jesli tak to pisz. :) Quote
*Monia* Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 Już mam wszystko, ale dzięki :). Może się przyda w przyszłości ;) Quote
Recommended Posts