Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Uprzejmie proszę poliglotów o podzielenie się wiedzą, jak brzmią popularne psie komendy w językach obcych. Niestety słowniki na ten temat milczą :cool3: ;)

Posted

[quote name='Cimi']A prosze ;) :

[URL="http://www.leerburg.com/commands.htm"]Np. tu[/URL][/quote]

... hmm. to co napisze nie tyczy sie moze psow bezposrednio ale....
pare lat temu dostalem kota American Tabby w spadku po pewnym Angliku:mad: ktory oprocz tego ,ze zastosowal w stosunku do nieszczesliwego zwierzaka metode"zimnego wychowu cielat", to mowil do niego po angielsku:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .Przez okres okolo 4 miesiecy musialem do kota przemawiac po angielsku,pozniej mieszanka angielsko-polska ;w koncu kot sie nauczyl polskiego:lol: :lol: :lol: i chyba cierpliwosc jest jedyna wlasciwa metoda

pozdrawiam

Posted

mysle ze pies blyskawicznie moze nauczyc sie nowych komend< gorzej jest z "normalnym" mowieniem
kiedy przywiozlam swojego psa z finlandii mial pol roku i przez jakies poltora do dwoch miesiecy nie moglam nawiazac z nim kontaktu pies bzl autystyczny
jezyki skandynawskie maja zupelnie inna barwe i akcent
moj psiak nauczyl sie bardzo szybko podstawowych slow ale byla to tylko mechaniczya reakcja na komendy;

bardzo pryeprasyam za brak interpukźnkcji i bledz ale kot mi lazil po klawiaturze i kompletnie zwariowala! koszmar! moze restart pomoze nie jestem w stanie pisac a tego posta pisalam chyba dyiesiec minut :placz:

• 8 months later...
Posted

Oto sa komendy w jednym ze wschodnich jezykow:

siad - sidiet' (akcent na ostatnia sylabe)
waruj - lieżat' (tamże)
stój - stajat' (tamże)
do mnie - ka mnie (akcent na "mnie")
bierz - wziat'
biegaj - gulaj (akcent na "a")
przynieś - aport (na ostatnia) lub priniesi (na ost.)
zdechł pies - umri (tamże)

Nic więcej w tym momencie do głowy nie przychodzi... Ale mam nadzieję, że nasza odpowiedź będzie satysfakcjonująca!
Pozdrawiamy,
Miroszki
;0)

Posted

ja do mojego mowie po francusku:
siad - assis ( czyt asi)
waruj/lezec - couché ( kusze)
podaj lape - patte, papatte ( pat)
do mnie - viens là
zejdz ( z kanapy) - descend ( desa)
szukaj - cherche ( szersz)
przynies - apporte ( aport)
daj - donne ( don)

pozdrowionka

Posted

ja do mojego mowie po francusku:
siad - assis ( czyt asi)
waruj/lezec - couché ( kusze)
podaj lape - patte, papatte ( pat)
do mnie - viens là
zejdz ( z kanapy) - descend ( desa)
szukaj - cherche ( szersz)
przynies - apporte ( aport)
daj - donne ( don)

pozdrowionka

Posted

No to po czesku(fonetycznie):
siad -sednij
waruj - lehnij
noga - k noze
do mnie - ke mie
aport - pobierz(w sensie pobiegnij), biehnij
biegaj - wolno(pies robi co chce, a potem jest przywołanie do nogi)
nie wolno - ne smisz/ś
podaj łapę - pac
daj głos - sz/śczekej

• 2 years later...
Posted

Jako że ambitna jestem to na magisterkę wybrałam temat o psich komendach w różnych językach i porozumiewanie się z psami (taak, nie ma to jak dowolność tematów :roll:). Odświeżam temat, bo może ktoś ma więcej info i doświadczenia z komendami i szkoleniem psów nie w języku naszym ojczystym. Chodzi mi o takie ogólnie przyjęte komendy, z naciskiem na języki: polski, niemiecki i rosyjski, choć inne również mile widziane ;). Jak by ktoś się orientował w agilitowych komendach w tych językach to bym była baardzo wdzięczna :loveu:, ale inne sporty też mile widziane. Z góry dziękuję :loveu:

PS. Moje studia są zupełnie ze zwierzętami nie związane ;)

Posted

Dzięki :loveu:. Po rosyjsku szukam i znaleźć nie mogę, bo ja nie rozumieć ani trochę :oops:. Chyba zamiast rosyjskiego wezmę czeski to będzie łatwiej (w tej rozpisce z pierwszej strony trochę tego jest i do tego [B]karolciask[/B] podała kilka :loveu:).

Posted

Po rosyjsku spytaj się Ariowej - może jeszcze ma instrukcję obsługi Jaszki. Moja "instrukcja" została odrzucona i zlikwidowana przez poprzedni komputer. Osobiście na razie nie mam czasu na ponowne zrobienie takiej rozpiski. Jeżeli znajdę chwilkę - będę mogła Tobie taką listę podać.

Posted

Mam czas do końca semestru, więc mi się nie spieszy. Zapomniałam o Paulinie, bo mi kiedyś mówiła że ma Jaszki 'instrukcję obsługi' (dziwiłam się że może zapamiętać ;)), dzięki :). A jakieś strony szkoleniowe po rosyjsku może znasz? Koleżanka się zaoferowała, że mi tłumaczyć będzie, ale ja nawet poszukać nie umiem :oops:.

• 6 months later...
Posted

[quote name='*Monia*']Dzięki :loveu:. Po rosyjsku szukam i znaleźć nie mogę, bo ja nie rozumieć ani trochę :oops:. Chyba zamiast rosyjskiego wezmę czeski to będzie łatwiej (w tej rozpisce z pierwszej strony trochę tego jest i do tego [B]karolciask[/B] podała kilka :loveu:).[/QUOTE]

Jestes jeszcze zainteresowana? Mowie po czesku, szkole psa i mieszkam w Czechach. jesli tak to pisz. :)